Desi pentru Nokia intrarea pe piata telefoanelor cu Android a fost una dintre cele mai nefaste perioade din istoria companiei, iata ca acum incepe sa recastige teren si sa ne reobisnuiasca cu niste device-uri care, chiar daca nu sunt la nivelul concurentei din punct de vedere al dotarilor, reusesc sa impresioneze prin design, eleganta si prin optimizarea softului.[divider]
[wptab name=’Generalitati’]
Â
Lumia 800 este unul din device-urile care mi-au oferit aceasta impresie placuta. Desi este un Nokia N9, cu usoare modificari la nivelul ecranului pentru a face loc butoanelor Windows Mobile, pastreaza o constructie inedita si rezistenta. Cele mai mari inovatii vin insa de la chipset, care este unul mult mai bun, dar si de la Windows Mobile 7.5.
Dar destul cu laudele, este timpul sa trecem in revista punctele cheie si neajunsurile acestui device.
[/wptab]
[wptab name=’Design’]
Pe partea de design, la fel cum va spuneam si la inceput, acesta este unul impresionant, carcasa fiind facuta dintr-o singura bucata de policarbonat, care este foarte rezistenta la socuri si zgarieturi, si care nu este vopsita, ci are culoarea inconsistenta. Aceasta inseamna ca, daca vei scapa telefonul si se va sparge un colt, materialul isi va mentine culoarea.
In fata gasim ecranul de 3.7 inch AMOLED, cu o rezolutie WVGA (480×800), care are la baza o tehnologie Pentile Matrix si este acoperit de o protectie Corning Gorilla Glass. Acest lucru nu doar ii ofera o rezistenta sporita la zgarieturi, ci si reduce reflexiile si imbunatateste imaginea. Touchscreen-ul este unul foarte responsiv, iar, datorita marginilor curbate, poti ajunge in orice colt al ecranului foarte usor.
De-a lungul telefonului observam butoanele de volum pe partea stanga, sub care avem butonul de pornire/oprire/blocare (care este pozitionat cam prost sub butoanele de volum), iar mai jos avem butonul dedicat pentru camera. Pe partea dreapta Nokia a ales sa nu puna absolut niciun buton pentru a pastra aspectul elegant al telefonului. In partea de jos avem difuzorul telefonului, precum si microfonul acestuia, iar in partea de sus gasim un jack 3.5mm, slotul pentru microsim si mufa microUSB pentru incarcarea telefonului si conectarea la pc.
Pachetul este foarte similar cu cel pentru Nokia N9 si contine husa din cauciuc, de aceeasi culoare ca si cea a telefonului si de aceea arata foarte bine si nu schimba cu mult aspectul telefonului. In pachet mai gasim un cablu de date microUSB care se conecteaza la incarcatorul telefonului si, desigur, castile Nokia care sunt de o calitate reusita.
[/wptab]
[wptab name=’Software’]
In momentul in care am auzit ca Nokia va intra pe piata cu telefoane cu Windows Phone 7, se zvonea totodata ca Nokia va fi singurul producator de telefoane mobile care va putea modifica sistemul de operare dupa bunul plac. Acest lucru nu s-a intamplat din pacate, Lumia 800 venind cu Windows Phone 7.5 nemodificat.
Interfata este simpla si curata, feed-urile live iti arata data, evenimentele care urmeaza in calendarul tau, apelurile ratate, mesajele necitite, fara a fi nevoit sa mai deschizi acea aplicatie.
Unul dintre avantajele Windows Phone Mango este acela al multitasking-ului, desi nu este un multitasking propriu-zis, aplicatiile pe care nu le mai folosesti nu raman deschise, insa sistemul are o modalitate de a reveni asupra lor exact in modul in care le-ai lasat.
Unul dintre lucrurile care mi-a placut cel mai mult la acest sistem este hub-ul people, un hub unde gasesti toate contactele, prietenii de pe retelele de socializare, prietenii de pe e-mail, sincronizate cu toate conturile pe care le ai pe telefon.
[/wptab]
[wptab name=’Performante’]
Nokia ofera suport quad-band GSM/GPRS/EDGE si suport quad band pentru 3G, care merge pana la 14.4 Mb/s. Telefonul este echipat cu wireless Wi-Fi b/g/n cu DLNA si Bluetooth 2.1 cu suport a2dp pentru a asculta melodii stereo prin Bluetooth. Functia Bluetooth nu ofera nicio posibilitate de transfer, nici macar intre aceleasi telefoane, ceea ce pentru unii ar putea fi un impediment destul de mare.
Sincronizarea prin computer se poate face numai prin aplicatia Zune, aceasta fiind singura modalitate in afara de e-mail pentru a face transferul dintre telefon si un PC. Telefonul nu are inca functia de mass storage, datorita faptului ca momentan niciun telefon cu Windows Mobile nu are suport pentru card microSD.
O alta metoda de sincronizare este SkyDrive, un program de cloud care la inceput oferea 25 GB pentru fiecare user de Windows Mobile, insa dupa un studio s-a dovedit ca doar 5% dintre utilizatori folosesc mai mult de 7 GB si asa s-a ajuns ca SkyDrive sa ofere in loc de 25 GB, doar 7 GB.
[/wptab]
[wptab name=’Multimedia’]
Lumia 800 este echipat cu o camera de 8 MP, cu lentila Carl Zeiss, cu un senzor care reuseste sa impresioneze prin doua moduri in care poti fotografia cu el – 4:3 la o rezolutie de 8 MP sau aspect 16:9 la o rezolutie de 7.1 MP.
Aplicatia camerei foto oferita de Windows Phone este una destul de complexa, cu foarte multe setari incepand de la scene, efecte, balans alb, saturatie, forma, ISO si altele. Camera poate fi pornita apasand pe butonul dedicat, care este activ doar cand il scoatem din buzunar, datorita senzorului de proximitate.
Desi Lumia 800 are aceeasi camera ca N9, diferenta vine la chipset, care are o alta modalitate de procesare a imaginii. Pozele sunt mult mai reusite, dar nu ma pot abtine sa nu observ zgomotul din imagini, care nu are ce cauta acolo. Calitatea camerei pe timp de noapte este superioara multor produse din aceeasi categorie.
Pe partea de video, Nokia si Windows inca nu au reusit sa sparga bariera de 1080p, acest telefon, precum si alte modele cu Windows Mobile, nu reusesc sa inregistreze decat la 720p. Totusi, calitatea este cea care conteaza, iar, din acest punct de vedere, videourile ies foarte bine, fara zgomot, si inregistrand la o rata de 15 MB/s. Si aici avem un off si anume autofocusul continuu, deoarece aparatul focuseaza odata la cateva secunde, ceea ce devine suparator. Cu toate acestea, camera este una destul de buna, insa ne-am fi asteptat la putin mai mult de la un telefon care se afla in categoria asta de pret.
Lumia 800 reuseste sa se conecteze la GPS destul de repede (sub 1 min) si merge si mai repede daca ai activata conexiunea la internet (A-GPS). Nokia Maps nu este preinstalat pe acest device, primesti in schimb linkul de download din Market. Este destul de simplu de instalat si este o alternativa destul de buna la Bing Maps, avand 3 moduri diferite: harta, satelit si transport public, insa nu suporta navigatie adevarata avand in permanenta nevoie de o conexiune la internet chiar daca ai descarcat deja hartile pe telefon.
Pe cealalta parte, al doilea modul de GPS de la Nokia, Nokia Drive, este o aplicatie foarte usor de folosit, suporta harti 3D spre deosebire de Nokia Maps, are navigatie offline (dupa ce ai descarcat hartile), si suport pentru foarte multe limbi, toate acestea oferite gratuit tuturor clientilor Nokia. Totusi softul nu ofera chiar asa multe optiuni pentru planificarea rutelor ca si celelalte softuri platite, insa poate fi considerat unul din punctele forte ale acestui telefon.
Â
[/wptab]
[wptab name=’Concluzii’]
Printre alte functii importante Lumia 800 beneficiaza si de un suport Office Full (toate programele Office cu licentele full), X-box Live Gaming ? o functie destul de importanta pentru impatimitii de jocuri multiplayer, si un client de mail foarte bine pus la punct.
Nokia a reusit in sfarsit, dupa mult timp, sa aduca ceva competitiv pe piata, desi se afla inca mult sub competitie aproape la toate capitolele. Pe mine a reusit sa ma impresioneze cu acest telefon si m-a determinat sa-l observ din multitudinea de telefoane cu Android. S-a evidentiat in special cu Nokia Drive, cu un design foarte elegant (cu care Nokia ne-a si obisnuit pana acum), si nu in ultimul rand prin camera care scoate tot ce e mai bun din cei 8 MP, reusind sa atraga oarecum atentia asupra Windows Phone 7 mai mult decat alte branduri.
[/wptab]
[end_wptabset]