Lumia 920 a avut parte de o lansare cu nu tocmai impresionanta. Campania de marketing pentru camera foto PureView a fost o gafa de proporții, Nokia trucând video-ul demo de prezentare, revenind apoi cu explicații (de fapt nu era un demo, avea doar titlu ilustrativ…). Disponibilitate terminalului a ridicat multa vreme probleme, astfel încât până să ajungă în magazine concurența a avut timp să lanseze iPhone 5 și Nexus 4. Și desigur mulți încă trebuiau să treacă peste gustul amar lăsat de Lumia 900. Acesta din urmă era al doua încercare a Nokia & Microsoft de a lansa “cel mai cel” telefon pe platforma Windows dar a lasat o multime de oameni cu buzele umflate. Microsoft a anunțat că Windows Phone 8 este o reclădire din temelii a OS-ului, prin urmare telefoanele care rulează WP 7.x nu se vor bucura de upgrade-ul software, asa ca Lumia 900 a expirat (moral) la doar câteva luni de la lansare. Așadar, un context nu tocmai favorabil pentru ca Nokia sa aibă vânzări nemaipomenite cu acest terminal. Cu toate acestea Lumia 920 e un smarphone plin de calități.[divider]

[wptab name=’Design’]

 

Lumia 920 e un telefon cu un design splendid și cu o calitate a construcției nemaipomenită. Stă foarte bine în mână, iar tratamentul ecranului face folosire lui o plăcere. Carcasa de policarbonat și butoane sunt foarte bine finisate, îmbinare dintre ele e realizată extrem de exact (la fel ca și îmbinare cu ecranul). Marginile ecranului sunt ușor convexe astfel că gesturile care duc degetele în apropierea marginilor dau o senzație mult mai placută. Aparatul testa de mine era varianta neagra care, la fel ca și varianta cyan, are un finisaj mat, anti-zgțrieturi și anti-amprente, cu un aspect foarte elegant. Telefonul vine însă și în variantele galben, alb și roșu care au o suprafață foarte glossy și care sunt mai potrivite pentru cei cu mai mult discernământ într-ale modei decât mine. Întregul telefon dă impresia de solid și bine construit.

 

Pe parte dreaptă regăsim butoanele pentru volum, pornire/oprire și declanșatorul aparatului foto. Butonul on/off are o amplasare excelentă având în vedere că trebuie folosit de fiecare dată când trezim telefonul. Asta ar trebui să fie standard pentru toți producătorii de telefoane de peste 4 inch – on/off pe una dintre laterale și nu deasupra cum îl plasează mai toți în momentul de față. În partea de sus, pe mijloc, avem jack-ul pentru căști, jos avem conectorul microUSB, iar spatele telefonului e dominat de accentul camerei foto, brand-uit Carl Zeiss. Butoanele capacitive sunt plasate sub sticla Gorilla Glass care acoperă ecranul, chiar dedesubtul acestuia.

 

Am lăsat la sfârșit dimensiunile aparatului fiindcă îl dezavantajează la o primă vedere și în comparație cu standardele de azi. E evident  un telefon mare – are un ecran de 4.5 Inch cu margini late sus și jos, ceea ce adăuga la înălțimea și-l face să ajungă la 130,3 mm (vs. iPhone 5 care are 123.8 mm).  Grosimea e de 10,7 mm – printre cele mai groase telefoane din generația actuală (HTC 8X are aproape la fel de mult dar acel telefon se subțiază spre margini iar iPhone 5  măsoară doar 7.6 mm). Lumia 920 e și un telefon greu – 185g! (vs 112g iPhone 5 & 130g HTC 8x). Dar am lăsat asta la urmă fiindcă am ajuns foarte rapid (mai puțin de o zi) să mă obișnuiesc cu dimensiunile și greutatea aparatului. În utilizare dimensiunile lui Lumia 920 nu aduc nici un dezavantaj semnificativ. Da, prin comparație cu alte telefoane e mai mare și mai greu, dar e și mult mai bie făcut, mai rezistent și mult, mult mai frumos.

 

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

 

Superb. Pur și simplu superb. Lumia 920 are un ecran IPS LCD (spre deosebire de AMOLED-ul modelului 900), cu rezoluția  de 1280×768, ceea ce conferă o densitate a pixelilor mai mare decât RetinaDisplay-ul iPhone-ului. Nokia a petrecut pe semne mult timp proiectând și finisând ecranul. Au ajuns sa reducă destul de mult timpul de răspuns, ceea ce se traduce în termeni practici în mult mai puțin „ghosting” la derularea paginilor web sau în anumite jocuri mai rapide. O altă îmbunătățire constă în posibilitatea de a interacționa cu ecranul chiar și atunci când purtăm mănuși – foarte util în anotimpul friguros. Ecranul rspunde bine mai în toate situațiile, indiferent de materialul din care sunt făcute mănușile (am reușit să îi pun probleme cu o pereche de mănuși de schi foarte groase, însă cu mănuțile „de oraș” se descurca onorabil).

Textul afișat e clar, cu un contrast bun, imaginile arata foarte bine, culorile sunt redate natural.

 

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

 

Dotările hardware sunt după cum urmează:

  • Cipset Qualcomm MSM8960 & procesor Krait, dual-core de 1,5 GHz; procesor grafic Adreno 225,
  • 1 GB RAM
  • stocare 32 GB, din care aproximativ 27 GB sunt disponibili, nu are posibilitatea de a extinde spațiul de stocare cu un card .

Conectivitatea:

  • EDGE, 3G (HSDPA & HSUPA), LTE (care nu se regăsește în versiunea pentru România);
  • WiFi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi hotspot, DLNA,
  • Bluetooth 3.1 și  A2DP,
  • NFC
  • microUSB

Poziționare prin GPS:A-GPS & GLONASS

Altele:

  • Micro SIM & încărcare wireless,

 

 

În ce privește partea audio, Lumia 920 se descurca foarte bine. Caștile incluse au o construcție bună (la fel ca aparatul) și au o calitate a sunetului mai bună decât cele oferite „la pachet” de majoritatea celorlalți producători, dar cam atât. Nu sunt din cale afara de bune și le-am înlocuit rapid cu propriile căști. Și bine am făcut fiindcă sunetul redat de Lumia în tandem cu o pereche de caști decente e foarte bun! Doar cei mai versați audiofili vor fi deranjați de anumite particularități ale profilului sonor (de ex. înaltele nu sunt îndeajuns de reliefate uneori), dar  asta deja e un cu totul alt nivel de exigență.

 

[/wptab]

[wptab name=’Camera foto’]

 

PureView e un termen care a fost foarte des utilizat în conjuncție cu Lumia 920. E o etichetă de marketing introdusă o dată cu modelul 808 și uimitoarea sa cameră de 41 mega-pixeli. Cu toate acestea, Lumia 920 nu are o camera similara. În schimb,  Stephen Elop ne spune că PureView reprezintă tot ce e mai bun ca tehnologie foto la Nokia.

Intr-adevăr camera foto de pe Lumia 920 e foarte bună. Specificațiile tehnice sunt foarte asemănătoare cu cele oferite de competiție – 8 MP (la captura 4:3), senzor de 1/3”, F/2.0. Însă, pe lângă aceste caracteristici „standard”, Lumia 920 vine și cu „floating lens tehnology” – o tehnologie de stabilizare a imaginii care face o diferență mare mai ales în  condiții de iluminare slabă sau la captura video. Datorită stabilizării foarte bune, Lumia 920 își permite să folosească timpi de expunere mai lungi și un ISO mai mic producând astfel imagini mai luminoase și cu mai puțin zgomot.  Fotografiile făcute cu Lumia 920 seara sau în interioare mai slab iluminate sunt mult mai bune decât rezultatele obținute cu absolut orice oferă competitorii în momentul de față – nici un telefon Samsung, HTC sau Apple nu poate produce rezultate similare.

De pe urma stabilizării foarte bune beneficiază și captura video realizată cu Lumia 920, filmele rezultate fiind mult mai puțin „mișcate”, imaginea fiind mai puțin tremurată decât ne-am obișnuit să vedem în clipurile realizate cu telefonul mobil.

Dacă performanțele camerei foto în condiții de iluminare slaba sunt foarte bune, lucrurile nu mai stau le fel de bine în cazul scenelor bine iluminate, fotografiile de exterior făcute în miezul zilei neremarcându-se cu nimic, ba chiar fiind uneori mai lipsite de detaliu decât cele realizate cu alte telefoane (iPhone 4s sau Galaxy Note II de exemplu). Culorile fotografiilor obținute  sunt frumoase, contrastul e optim, și dinamica e buna dar balansul de alb e uneori ciudat ales iar detaliile sunt cam șterse.

 

 

Controlul setărilor se face prin interfața obișnuită a Windows Phone (modificarea balansului de alb, a sensibilității, câteva tipuri de scenă, raportul aspectului, flash on/off/ auto, etc.) cu adiția unor opțiuni specifice Nokia – modul Panorama, Smart Shoot (care face o succesiune rapidă de patru care și te lasă să-l selectezi pe cel mai reușit) sau Cinemagraph (o aplicație care permite crearea de GIF-uri animate – internauții știu de ce).

Exemple de GIF-uri animate obținute cu Cinemagraph

 

Camera poate filma 1080p. Înregistrarea beneficiază din plin de pe urma stabilizării imaginii. Clipurile video sunt foarte puțin mișcate și nu sunt deloc la fel de obositoare prin comparație cu cele realizate pe alte telefoane. Imaginile au un contrast foarte bun. Având în vedere că nu se face zoom pe un clip video la fel ca pe o fotografie, detaliile mai spălăcite din imaginile foto nu supără în cazul filmării. De reproșat ar fi doar faptul că filmul este un pic sub-expus (rezultă clipuri cam întunecate) iar culorile par puțin prea saturate. În ciuda acestor două probleme, daca ar trebui să aleg un telefon cu care sa filmez des, l-as alege în mod clar pe acesta.

 

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

 

Windows Phone 8 pe Lumia 920 e un sistem de operare frumos, foarte responsiv, care merge rapid și fluid și pe care e o plăcere să-l folosești. Toate operațiile uzuale se desfășoară rapid, iar dacă îți dorești shortcut-uri spre anumite setări sau o agenda un pic diferit organizată, aceste lucruri pot fi ușor obținute instalând câteva aplicații. Cu toate acestea, marele minus al Windows Phone, și prin extensie al lui Lumia 920, sunt aplicațiile disponibile. Dacă nu ai folosit un aparat cu Android sau iOS, și nu ai anumite așteptări sau n-ai aplicații pe care le-ai integrat în modul tău de lucru de zi cu zi, atunci te poți descurca cu oferta existentă în Windows Store. Dacă însă ești obișnuit cu calitatea și diversitatea de pe celelalte două platforme, atunci trecerea la Windows o să fie… incomodă. Multe dintre aplicațiile pe care am ajuns sa le consider esențiale lipsesc, și deși există unele dezvoltate de terți care încearcă să le înlocuiască, multe sunt de proastă calitate – nu oferă o funcționalitate completă sau sunt pline de bug-uri enervante. In plus, faptul că-s dezvoltate de programatori necunoscuți mă face să fiu rezervat în a le da dreptul să-mi acceseze agenda, calendarul, lista de task-uri, conturile de e-mail, lista de articole pe care le salvez și așa mai departe.

 

Un plus îl reprezintă desigur suportul Office. Dar e un plus mai mic decât mă așteptam. O fi ecranul de 4.5 inch, dar încă e prea mic pentru a putea fi productiv. Ca să fiu sincer, Office pe telefon, desi ofera în mod clar cel mai bun suport pentru documentele Word, Excel sau PowerPoint, are totuși impact prea mic asupra productivității de zi cu zi. E posibil ca eu personal să nu folosesc telefonul în scenariile potrivite. Poate că alții care au o altă agendă și alt stil de lucru se vor bucura mai mult de implementarea excelentă a suitei de birou. Pentru mine însă, în ciuda entuziasmului inițial, n-a adus destule ca să compenseze lipsa aplicațiilor pe care le folosesc de ani deja pe Android și iOS.

 

Nokia încearcă să suplinească aceste lipsuri oferind o colecție întreagă de sugestii pentru aplicații ale terților, precum și o serie de aplicații proprii. Aceste aplicații, dezvoltate de Nokia, fac ca Windows Phone să ofere o experiență mai bună pe un aparat Nokia decât ar face-o pe unul HTC sau Samsung. Dintre acestea cele mai interesante sun Nokia Drive, Nokia Maps și City Lens.

 

Nokia Drive oferă navigare offline – pentru o anumită arie, hârțile trebuie descărcate doar prima dată. Aplicația se descurca excelent, hărțile sunt aduse la zi  iar performanța GPS-ului este mulțumitoare, Sincronizarea inițială se realizează în doi pași – găsește primii sateliți in aprox. 10 secunde, dar poziționare exactă e nevoie de jumătate de minut. Am observat că uneori Lumia 920 pierde semnalul GPS fără un motiv evident, și trebuie să reia sincronizarea de la început – probabil o problemă soft care va fi remediată, dar care nu mi-a ridicat probleme deosebite în utilizare.

City Lens e o aplicație din seria „realitatea augumentată” care oferă informații utile mai laes în locurile noi pe care le vizitați.

 

Aplicațiile multimedia oferă doar un control sumar, standard. Pentru control avansat trebuie să descărcați aplicații mai generoase. Suportul la redarea video se rezumă la codecurile MP3, WMA, WMV, H.264, VC-1 și AAC.

Viața bateriei din Lumia 920 e mulțumitoare, coferă o autonomie ceva mai bună decât cea a concurenței. Faptul că trebuie să încarci smartphone-ul în fiecare zi (uneori de doua ori pe zi) a devenit deja o obișnuință. Am fost placut surprins să constat că Lumia 920 trece cu ușurință printr-o zi de lucru, fie ea și una în care folosesc mult telefonul (atât pentru convorbiri cât și pentru e-mail/browsing). Ba chiar ajunge deseori să treacă de linițtit de 24 de ore fără a necesita neapărat o reâncărcare.

 

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

După părerea mea, Lumia 920 e cel mai frumos telefon produs până acum, cu un standard de finisare și rafinare peste cocnurență (da, am vazut și butonat iPhone 5; nu, n-am pus încă mâna pe un BB z10 sau pe HTC One) și e o placere să-l folosești. E un telefon mare, e drept. Dar și Note 2 e mare iar acela-i un telefon excelent. E un telefon greu, și asta-i adevărat, dar m-am obișnuit rapid cu greutatea sa, care a ajuns să-mi dea un sentiment de siguranță. Are o camera foto excelentă, un ecran superb, baterie bună, sunet excelent.

Însă nu ne putem ascunde după deget. Are marele dezavantaj al unui ecosistem software insuficient dezvoltat. Nu există suficiente aplicații care să ruleze, și să ruleze bine, pe acest telefon superb. E drept că n-ai nevoie de 700 000 de aplicații, și e suficient să ai acele aplicații care sunt importante. Și aici lucrurile încep să se miște. Însă există încă multe goluri de umplut în Windows Store.

E cu siguranță cel mai bun telefon Windows Phone de pe piață. Deși are concurenți serioși în Samsung Ativ S și HTC 8X, Nokia oferă prin Lumia 920 un pachet complet, foarte atent realizat, atât hardware cât și software.

Plusuri

Camera de 8 Megapixeli face poze si filmeaza destul de bine
Stabilizare optica a imaginii prin tehnologia “floating lens”
Nokia Music , unul din cele mai reusite soft-uri de streaming de muzica, este gratuit
Incarcare wireless fara a inlocui carcasa/capac spate
Nokia Maps gratuit pe viata
Calitate ridicata a carcasei din policarbonat

Minusuri

Ecosistemul de aplicatii mult sub iOs si Android
Nu are RadioFM
Nu dispune de widgeturi pentru activare wireless/bluetooth/etc







[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook