Numele de marca „Oppo” a fost iregistrat in China in 2001 si lansat in 2004. De atunci, s-au extins in peste 40 de tari, iar in iunie 2016 OPPO a devenit cel mai mare producator de smartphone-uri din China, urmand ca in 2019 sa se claseze pe locul 5 in topul producatorilor de smartphone-uri la nivel mondial.
In primavara acestui an, OPPO a intrat pe piata de telefoane mid-range 5G din Romania cu modelul OPPO A54 5G, un telefon accesibil cu camera foto performanta, baterie cu o autonomie generoasa si conectivitate 5G, specificatii pe care le vom detalia in cele ce urmeaza.
Unboxing
Asa cum ne-au obisnuit cei de la OPPO la toate modelele lor, A54 5G vine insotit in cutie de incarcator, cablu USB pentru incarcare si transfer date, casti, cheita pentru fanta SIM, folie de protectie pentru display si bumper de silicon pentru protectia carcasei.
Design & display
La exterior pot spune arata bine, cei de la OPPO au pastrat design-ul ultimelor modele aparute pe piata si anume: un panou frontal LCD de 6.5”, cu o rezolutie full HD de 2400×1080, o densitate a pixelilor egala cu 405 si o rata de refresh a ecranul de 90Hz.
Ca si constructie au optat la fel ca si rivalii lor Realme sau Xiaomi pentru un panou lucios pe partea din spate a smartphone-ului, margini de o culoare mata, senzor de amprenta inclus in butonul de power, securitate biometrica, butoane de volum pe partea stanga, difuzor mono, mufa de incarcare usb-C si iesire jack de 3.5mm pentru casti.
Cu o greutate de 190g si o grosime de 8.4mm pot spune ca este un telefon mai greu, dar datorita marimii il poti tine in mana destul de usor. Smartphone-ul vine in doua combinatii de culori: Fluid Black si Fantastic Purple, ambele avand aceleasi caracteristici si specificatii.
Hardware & software
OPPO A54 5G ruleaza in acest moment Andorid 11 care este imbracat in interfata proprie COLOR OS, o interfata care dispune de o sumedenie de customizari de care nu o sa te plictisesti cand doresti o schimbare vizuala.
Pe partea de procesor a fost echipat cu un Snapdragon 480 5G cu 8 nuclee pe o arhitectura de 8 nm, procesor de generarie noua care isi face treaba destul de bine in task-urile zilnice.
Alaturi de acesta gasim 4GB memorie RAM si o placa video Adreno 619 pe care te poti juca aproape toate jocurile existente cum ar fi: Call of duty, PubG, Asphalt etc. Detaliile se vad bine, fapt datorant spatiului dedicat exclusiv pentru jocuri care vine preinstalat pe telefon si optimizeaza hardware-ul pentru o performanta maxima.
Toate acestea sunt sustinute de o baterie mare de 5000 mah, dar modul de incarcare suportat este de doar 10W, ceea ce nu ne bucura prea tare.
Telefonul dispune de o memorie interna de 64 GB cu posibilitate de extindere datorita slotului de card microSD.
Pe partea de conectivitate, OPPO A54 5G nu duce lipsa de ultimele tehnologii existente printre care se enumera: Bluetooth 5.1 cu AptX, Wi-Fi, NFC, GPS cu o locazire sporita (A-GPS, GLONASS, BDS, QZSS), Dual-Sim, Usb type-C, Jack 3.5mm, USB on-the-go.
In testele de performanta OPPO A54 5G a scos un respectabil scor de 289.176 de puncte in Antutu, 3500 in 3d Mark Slingshot, iar in Geekbench 1072 de puncte.
Camera
Pe partea de camere, cei de la OPPO au optat pentru o camera frontala de 16 MP wide de 26mm cu o deschidere a aperturii de 2, lucru care o ajuta sa scoata portrete reusite chiar si cand lumina nu este favorabila.
Pe partea din spate, cei de la OPPO au optat pentru un setup quad-camera format dintr-o camera principala wide de 48 de MP, o camera de 8 MP ultra-wide, un obiectiv de 2MP macro si o camera de 2 MP pentru profunzime si o realizare mai buna de efect bokeh a subiectului fotografiat.
Concluzie
In concluzie, OPPO A54 5G este un telefon mid-range placut ochiului, cu un ecran bun, o rata de refresh de 90hz, camere foto cu care iti poti face treaba zi de zi fara sa ramai dezamagit, baterie cu o capacitate generoasa, dar cu o incarcare greoaie si nu in ultimul rand este un entry level pe piata conexiunii 5G.
Sunt sigur ca acesta este doar inceputul in batalia mid-range-urilor 5G si abia astept sa vedem urmatoarele modele.
Pro |
Cons |
Suport 5G | Incarcare la doar 10W |
Display cu 90hz | Camerele aditionale mai putin performante |
Baterie generoasa | Memorie interna de doar 64GB |
Folie si husa in pachet | Filmare doar Full HD la 30 de FPS |
Spatiu dedicat jocurilor |