Hai sa vorbim despre Oppo Reno 3 Pro 5G, un midrange cu aspiratii de flagship lansat in 2020. Cunoscut si sub numele de Oppo FindĀ X2 Neo, acesta suprinde prin cateva puncte forte: cei 12GB RAM de la bord, camera Quad chiar interesanta si ecranul curbat de 90 Hz. Practic, e un high-midrange care va capta chiar si atentia celor mai pretentiosi dintre utilizatori.
Design & display
La capitolul design, pot spune ca este un smartphone premium. Are margini curbate atat pe partea din fata, cat si pe partea din spate. Practic, este format din doua suprafete din sticla curbata, unite de o rama metalica fina si discreta. Poate ca la prima vedere pare un telefon fragil, usor si alunecos, dar se arata destul de solid inca de prima data cand este luat in mana. Spatele este cel care impresioneaza inca de la prima privire, cu sticla de o culoare ce fluctueaza intre albastru, turcoaz si mov in functie de lumina. Partea cea mai buna este ca nici nu atrage amprente.
Singurul minus pe care il vad aici este lipsa certificarii IP68, pe care eu as vedea-o ca pe ceva ce nu trebuie sa lipseasca in cazul unui telefon atat de puternic.
In ceea ce priveste ecranul, e de apreciat faptul ca desi este curbat, nu afecteaza cu nimic vizualizarea continutului video sau al jocurilor. Ecranul este de tip AMOLED de 6.5″, cu rezolutie de 2400x1080px, Ā aspect 20:9 si rata de refresh de 90Hz, iar un mare plus este luminozitatea. Practic, oricat de soare ar fi afara, vezi la fel de bine continutul redat.
Hardware & software
Oppo Reno 3 Pro 5G e chiar surprinzator, daca stam sa ne gandim ca depaseste ca dotari chiar si unele dintre flagship-urile anului. Huawei P40 Pro vine cu 8GB memorie RAM, de exemplu, si Oppo Reno 3 Pro 5G vine cu 12GB memorie RAM. In ceea ce priveste performanta, vine cu Snapdragon 765G si 128GB sau 256GB de memorie interna tip UFS 2.1, in functie de model. Am incercat mai multe jocuri si ce mi-a placut cel mai mult a fost faptul ca nu s-a incalzit absolut deloc, iar bateria a rezistat chiar bine. Oricum, ecranul face toata treaba, redand culorile impecabil si impresionand cu miscari fluide, rapide, fara intreruperi.
Daca vorbim despre dotari, merita sa amintesc ca nu are mufa Jack 3.5mm. La capitolul sunet, pot spune Ā Ā ca e destul de puternic si volumul este reglat inteligent, chiar inainte de punctul in care telefonul ar incepe sa tremure sau sa emita distorsionat. Basul este puternic, difuzoarele chiar emit stereo, desi uneori difuzorul de jos poate sa-l acopere pe cel de sus.
Ca tot vorbeam la inceput despre incarcator, iata ca vine timpul bateriei sa fie testata. Oppo Reno 3 Pro 5G vine cu o baterie de 4025mAh si incarcare rapida la 30W (VOOC 4.0). Teoretic, producatorii spun ca ar trebui sa duca 50% din baterie in doar 20 de minute de incarcare si la 100% in doar o ora. Smartphone-ul pe care l-am testat avea un modest 7% ca nivel al bateriei. L-am incarcat cu incarcatorul din pachetul de test, iar incarcarea pana la 100% a durat 75 de minute. Telefonul vine cu cateva moduri inteligente de gestionare a energiei, printre care Power Saving, Sleep Standby, High Performance Mode si Smart Power Save. Practic, ai cate un mod pentru orice tip de de utilizare preferi.
In ceea ce priveste testele sintetice in AnTuTu, punctajul este foarte bun pentru un mid-range cu valente de flagship. A obtinut scorul de 327632 puncte, fiind situatĀ deasupra lui Galaxy S9+ si Redmi Note 8 Pro.
Camera
Aici incepem cu camera principala, cu conformatie Quad. Camera principala este de 48MP F/1.7 cu stabilizare optica si PDAF. Este urmata de o camera secundara de 13MP telephoto, cu zoom optic 2x. Acestora li se alatura o camera ultra-wide de 8MP si una monocroma de 2MP, careia ar fi putut cu lejeritate sa-i ia locul una macro sau bokeh, dar este bine si asa. In plus, vine cu blit Dual LED, filmare 4K@30fps si functii clasice de fotografiere. Personal, mi se pare ca s-a comportat impecabil la capitolul culoare, detaliu si stabilitate. Chiar daca la zoom mare simteam nevoia unui trepied, captura a iesit destul de clara.
Si la capitolul selfie ar fi nevoie de un update de software care sa rezolve problemele de focalizare. Camera de 32MP tinde sa focalizeze in spatele subiectului, si doar dupa ce am ajustat distanta de focalizare a inceput sa lucreze asa cum mi-as fi dorit.
Concluzie
Oppo Reno 3 Pro impresioneaza, cand vine vorba despre design, despre memoria RAM ultra-generoasa si despre ecran. Daca iau in considerare 5G-ul si rata de refresh de 90Hz, pot spune ca se poate intrece cu unele flagship-uri si chiar sa le depaseasca. Si performanta are un cuvant de spus, ruland impecabil jocuri ca Asphalt 9 si altele cu cerinte asemanatoare. In plus, este usor de folosit si cu o singura mana, iar meniul este curat si aerisit atunci cand este pastrata configuratia din fabrica.
PROS
- Design captivant
- Ecran cu rata de refresh de 90Hz, foarte luminos (~500nits)
- 12GB RAM
- Sunet puternic, clar si echilibrat
- Conexiune 5G
- Capturi clare, detalii surprinzatoare pentru un telefon fara camera macro
CONS
- Incarcarea destul de lenta fata de alte telefoane din categoria sa
- Focalizarea in selfie-uri si nu numai