Inca din cele mai vechi timpuri, omul si-a indreptat privirea catre cer, iar imaginile pasarilor care pluteau fara sa depuna prea mult efort i-au stimulat imaginatia. Cu timpul, datorita evolutiei tehnologice, omul a dezvoltat multiple modalitati de a imita zborul pasarilor.

Unul dintre cele mai recente aparate de zbor, catre care ne vom indrepta si noi atentia, este drona. In cazul de fata avem de-a face cu o drona a producatorului Parrot, cu numele Mambo. Mambo este o drona de dimensiuni mici, cu o autonomie destul de mica, dar care reuseste sa puna un zambet pe fata oricui.
Haideti sa nu zabovim prea mult si sa vedem de ce este capabila aceasta jucarie.

Hardware

Asa cum se poate vedea si pe cutia produsului, aceasta are o masa de 63 grame, fara accesorii, in timp ce dimensiunile sunt de 180x180x40 mm. Traducand aceste date tehnice, putem spune ca Mambo este de fapt o jucarie. Bineinteles, nu orice fel de jucarie, ci una High Tech, pentru ca in componenta ei se afla cateva elemente tehnice ingenioase, care permit amatorilor sa controleze cu usurinta drona in timpul zborului.

            Cei de la Parrot au pus la dispozitia utilizatorilor si cateva accesorii. Printre acestea gasim 4 elemente de tip cochilie care protejeaza cele 4 elice, un “mini tun” cu 50 de bile de plastic si un carlig extensibil. In cazul ultimelor doua, in functie de cel conectat, interfata de control se schimba, aparand un buton in plus pentru fiecare accesoriu. In cazul tunului, apasarea butonului lanseaza bila, iar in cazul clestelui, apropie sau indeparteaza clestii pentru a prinde obiecte.

Bineinteles, toate acestea au nevoie de energie. In acest scop, a fost instalat un acumulator Li-Ion de 550 mAh care ofera o autonomie de aproximativ 9 minute fara accesorii. Probabil ca autonomia, una nu tocmai mare, poate fi o problema. Sa nu uitam insa ca vorbim despre o jucarie. Alegerea unui acumulator cu o capacitate redusa se justifica prin prisma pastrarii unei mase si a unor dimensiuni cat mai mici.

Performante

In ceea ce priveste capacitatile de zbor, raportandu-ne la dimensiunile ei, drona testata de noi este foarte agila. Aceasta poate atinge o inaltime maxima de 25 de metri la o viteza pe verticala de maxim 2 m/s. De asemenea, drona se poate inclina la 30 de grade fata de orizontala, caracteristica ce ii confera o viteza pe orizontala destul de mare. Nu este de neglijat nici viteza de rotatie in jurul axei sale, care este de 180 de grade pe secunda. In testele realizate de noi, aceasta viteza de rotatie in jurul axei permite pilotajul dronei intr-un mod foarte lejer. Practic, folosind doar controlul altitudinii, mersul inainte si rotatia in jurul axei, se poate naviga foarte usor.

            Incepatorii nu ar trebui sa isi faca griji, pentru ca drona are predefinite cateva comenzi care ajuta destul de mult. In cazul modului de pilotaj Joypad, setarile predefinite ajuta in cazul zborului la punct fix si stabilizeaza aproape imediat in momentul schimbarii de directie.

Folosind modulul Normal, utilizatorii pot folosi giroscopul incorporat in telefon pentru a controla drona, insa am observat ca este un tip de control destul de greu de stapanit. In modul Ace, pe langa controalele pe baza de giroscop, mai exista si functiile de Fast Pivots, care rotesc drona in jurul axei sale cu 90, respectiv 180 de grade. Dupa cum era de asteptat, in modul Ace drona devine cel mai greu de controlat.
Trebuie sa amintim si faptul ca Mambo beneficiaza de o camera verticala, insa rezolutia acesteia este de doar 0.3MP. Destul de putin din punctul nostru de vedere, insa scopul acesteia nu este de a realiza capturi foto sau video. Camera foto este un instrument foarte important pentru functia de aterizare care este realizata in mod automat, la fel ca cea de decolare. In principiu, anumiti senzori amplasati la baza dronei comunica distanta acesteia fata de pamant, iar camera scaneaza suprafata pentru a determina parametrii de aterizare.

Tot pe partea de control avem de-a face cu functii predefinite care permit acrobatii. Aceasta este si cea mai distractiva parte, pentru ca de pe buzele tuturor se aude un “wow” in momentul in care drona executa un looping. Drona ne ofera un numar de 4 acrobatii, adica 2 looping-uri, in fata si in spate, si 2 rasturnari in partea stanga, respectiv dreapta.

In testele efectuate de noi, drona s-a comportat decent. Singurele proleme pe care le-am intampinat au fost cand aparatul de zbor a iesit din raza de actiune Bluetooth, dar si in momentele in care era vantul mai puternic.

Concluzii

Per total, Mambo ar putea fi jucaria ideala atat pentru copii, cat si pentru adultii in care mai salasluieste un copil. Cu toate acestea, acumulatorul de o capacitate destul de mica s-ar putea sa taie din avantul initial. Lasand la o parte acest lucru, cele 9 minute de zbor pot fi destul de interesante, dar si antrenante in ceea ce priveste coordonarea ochi-mana.

Pretul nu este unul suficient de atractiv si de accesibil, insa este prea putin important. Spunem asta datorita celui mai mare atu: Mambo va scoate afara la joaca – un lucru foarte bun in epoca in care tinerii ies prea putin din casa.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook