POCO, un brand cunoscut initial publicului din Romania cu celebrul Poco F1 lansat in 2018, este fosta subsidiara Xiaomi, parcursul itinerariului sau in lumea telefoanelor fiind marcat prin vanzarea a milioane de unitati datorita preturilor foarte bune pe care le ofera.
Design
La prima vedere, POCO M3 asa o impresie de telefon premium cu avand in vedere design-ul, iar modulul camerei din spate observam ca seamana putin cu cel al modelului Xiaomi Mi 11 Ultra, desi a fost lansat inaintea celui din urma. Totusi, asa cum era de asteptat avand in vedere pretul mic, smartphone-ul este echipat in totalitate cu materiale din plastic, desi calitatea plasticului difera de cea cu care am fost obisnuiti, celui de acum ii lipseste luciul si cu greu poate fi zgariat. Iar, pentru a compensa lipsa sticlei, textura plasticului imita in detaliu pielea, ca senzatie putand fi comparat cu bordul unei masini sau a unei canapele din casa.
M-a bucurat faptul ca am gasit si o husa de protectie din silicon transparenta in cutia telefonului pentru o mai buna protectie, iar pe langa aceasta si un incarcator de 18W pentru incarcare rapida, astfel nu s-au facut multe compromisuri. Poate ar fi fost loc si de o pereche de casti, dar avand in vedere ca nu-i lipseste mufa standard, cei mai multi dintre noi avem deja o pereche compatibilia pe care sa o intrebuintam.
POCO M3 dispune de un ecran IPS LCD cu diagonala de 6.53” si rezolutie FULL HD+ 1080 x 2340 pixeli cu o densitatate de ~395 ppi, rata de refresh 60 Hz, protejat de Corning Gorilla Glass 3, decupat in partea de sus a ecranului in forma de picatura – chiar daca in momentul actual este la moda camera de selfie perforata in ecran. Butonul de power are rol dublu, se foloseste si pentru deblocarea prin amprenta, fiind o decizie mai avantajoasa decat plasarea senzorului de amprenta pe spatele telefonului.
Hardware & software
La capitolul performanta, vine echipat cu procesorul Snapdragon 662 Octa-Core de fabricatie 11 nm impreuna cu placa grafica Adreno 610, iar din fabrica ruleaza MIUI 12 bazat pe Android 10, cu o interfata care aduce multe animatii placute: celebrele “Super Wallpapers”, optiuni noi de securitate, un “app drawer” complet nou, cat si alte functionalitati care asteapta sa fie descoperite. In gaming s-a descurcat multumitor, desi nu va rula orice joc la setari maxime.
Dintre toate avantajele pe care le ofera POCO M3, nu l-am enumerat pe cel mai mare, si anume atuul lui este autonomia, fiind unul dintre putinele telefoane de pe piata cu o baterie masiva de 6000 mAh. Bateria se incarca 25% in 30 minute, 46% intr-o ora, iar o incarcare completa dureaza aproape trei ore. Asadar, poti lipsi de acasa toata ziua fara sa te preocupe nivelul bateriei, aceasta ajungand cu autonomia pana la peste doua zile. Mai departe, trebuie mentionat ca intalnim sunet stereo pe acest model, speakerele fiind montate in cele doua extremitati pe verticala.
Pe parte de conectivitate regasim suport pentru reteaua 4G LTE, Wi-Fi dual band, Bluetooth 5.0 A2DP LE, doua slot-uri pentru cartela – dintre care unul poate fi folosit pentru extinderea memoriei cu ajutorul unui card microSD, mufa Jack 3.5 mm, mufa de incarcare USB Type-C si infrarosu pentru a controla dispozitivele smart din casa, cum ar fi TV-ul sau AC-ul.
Rezultatele la testele sintetice se pot vedea in imaginile de mai jos, precum si alte functionalitati ale smartphone-ului.
Camera
POCO M3 ofera un setup triplu nu prea pretentios, dar decent, de camere foto alcatuit din senzorul principal de 48 megapixeli f/1.8, impreuna cu senzorul macro de 2 megapixeli f/2.4 si senzorul de adancime tot de 2 megapixeli cu aceeasi deschidere a aperturii (f/2.4), iar camera de selfie este de 8 megapixeli. Pe langa acestea, mai detine si un flash LED si modul nocturn disponibil pentru fotografii pe timp de noapte.
Senzorul principal de tip Quad-Bayer combina 4 pixeli in 1, generand fotografii cu rezolutia 12 MP, cu marimea pixelului de 0.8µm si detine tehnologia PDAF (autofocus). Calitatea pozelor de pe acest senzor este promitatoare pentru categoria in care se afla. In special, cand nivelul de lumina este mai ridicat capteaza mai multe detalii, unde contrastul este bine echilibrat, intervalul dinamic satisfacator si culorile vii, redand fidel nuantele reale.
Interfata camerei este cea cu care ne-am obisnuit pe MIUI si contine optiuni precum: Potrait, Macro, Tilt Shift, Pro, AI, HDR, Night, cat si filtre de infrumusetare sau diferite culori, iar in modul Pro avem posibilitatea de a ajusta balansul de alb, ISO, shutter, focalizarea si expunerea.
In ceea ce priveste capturile video, performanta maxima de inregistrare este de 1080p@30fps cu ajutorul camerei principale, nu poate filma 4K si nici 60 fps la 1080p. Cu toate acestea, focalizarea se comporta bine, desi ii lipseste stabilizarea si uneori apare supraexpunerea care denatureaza culorile, detaliile sunt la nivel normal si cu un interval dinamic mai jos, iar microfonul reda fidel sunetele exterioare.
Concluzie
Poco M3 este genul de telefon cu o multime de functionalitati mid-range la pret de telefon entry-level, care impacheteaza o baterie masiva de 6000 mAh, sunet stereo, un ecran cu rezolutie inalta, procesor competitiv, clasat la raportul de calitate-pret ca fiind best deal. Gaming-ul si multitasking-ul, atat social media, cat si navigatul pe internet se realizeaza in conditii optime, facand din acesta o optiune solida pentru a-l transforma in telefon personal sau pentru a-l face cadou cuiva drag.