Cu doi ani in urma, prima generatie Xiaomi Redmi vedea lumina zilei. Este vorba despre Redmi 1S, unul dintre smartphone-urile care promiteau sa schimbe regulile pe piata entry-level oferind performante decente la un pret mai mult decat accesibil.

Acum, la a treia generatie Redmi, producatorul chinez Xiaomi creste din nou standardul clasei entry-level. Este primul producator de pe acest segment care foloseste chipsetul Qualcomm Snapdragon 430 cu doua procesoare cu 4 nuclee, cititor de amprenta sau alte dotari nemaivazute pe un astfel de terminal.

[wptab name=’Design’]

Cand il comparam cu alte modele din aceeasi gama cu ecrane de 5”, precum Sony Xperia E5, Samsung Galaxy J5 sau Huawei P8 lite, Xiaomi Redmi 3S este un smartphone compact, masurand doar 139.3 x 69.6 x 8.5 mm. Da, este mai gros decat concurenta, insa dintr-un motiv foarte bine intemeiat: dorinta producatorului de a include un acumulator foarte mare, de 4100mAh.

Chiar daca nu este cel mai frumos design pe care l-am vazut, avand un aspect butucanos, Redmi 3S este ergonomic, usor de tinut in mana. Carcasa unibody metalica a modelului ofera o senzatie premium venita parca din alta clasa de smartphone-uri.

Cand il luam in mana, primul lucru care ne atrage atentia este cititorul de amprenta pozitionat perfect pentru degetul aratator. Tot pe spate, atat in partea de sus cat si in partea de jos avem 2 bentite de plastic pentru antene. Pe cea de sus este amplasata camera principala de 13MP impreuna cu blitz-ul, iar pe cea de jos avem difuzorul.

Pe laterale avem butoanele de volum, On/Off si slotul pentru cartelele micro SIM si nano SIM. In cazul in care avem un card de memorie microSD, acesta va ocupa locul pentru cartela nano SIM. In partea de jos avem mufa microUSB si microfonul, iar in partea de sus mufa audio Jack 3.5mm, un senzor IR pentru aplicatiile de tip telecomanda si microfonul secundar.

In partea din fata, Redmi 3S are o rama cromata. Deasupra ecranului avem difuzorul, camera frontala de 5MP si senzorul de proximitate, iar sub ecran avem butoanele clasice Android de inapoi, home si optiuni. Din pacate, acestea nu sunt luminate pentru a facilita folosirea pe timp de noapte.

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

Chiar daca avem de-a face cu panel IPS, ecranul de 5” cu rezolutia HD de 720 x 1280 pixeli nu ne-a dat pe spate in ceea ce priveste calitatea imaginii. Luminozitatea este suficienta pentru majoritatea conditiilor, exceptie facand momentele cand soarele bate puternic direct pe ecran. De asemenea, in conditii de temperaturi sub 0°C imaginea de pe ecran incepe sa tremure in diferite culori (noi am observat o nuanta de portocaliu).

Sa nu uitam totusi ca vorbim despre un smartphone din segmentul entry-level unde inca multi producatori folosesc panel TN TFT de o calitate mai mult decat indoielnica si cu densitate a pixelilor mult mai mica decat cei 294 ppi a lui Xiaomi Redmi 3S.

 

Display ecran2

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

Xiaomi Redmi 3S foloseste cel mai nou chipset destinat modelelor entry level, Qualcomm Snapdragon 430 cu doua procesoare cu arhitectura pe 64-bit si 4 nuclee Cortex A53, tactate la 1.4GHz, respectiv 1.2GHz. Procesul de fabricatie folosit de Qualcomm este de 28nm, exact ca la modelele mai vechi. Marele avantaj il reprezinta insa chip-ul grafic integrat Adreno 505.

Modelul testat de noi este dotat cu 16GB memorie de stocare si 2GB memorie RAM, dar Redmi 3S mai este disponibil si in varianta de 32GB memorie de stocare si 3GB memorie RAM.

Testele sintetice ne-au confirmat asteptarile: avem in fata un model entry level cu performante de gama mid-range. Mai jos aveti scorurile obtinute in Antutu Benchmark si Geekbench 4.

La capitolul conectivitate, telefonul beneficiaza de conexiune 4G pentru primul SIM, al 2-lea fiind 2G. Recomandarea noastra este sa folositi in slotul hibrid cardul de memorie microSD. Conexiunea WiFi este 802.11 b/g/n, 2.4GHz cu suport WiFi Direct si Hotspot. Telefonul suporta Bluetooth v4.1, localizare GPS, Glonass si BDS, iar pentru iubitorii de telecomenzi universale, Redmi 3S este dotat si cu senzor IR. Nu este prezenta tehnologia de conectare rapida NFC, dar acest lucru nu este o surpriza – chiar si in gama mid-range sunt multe modele care nu suporta inca aceasta tehnologie.

Bateria folosita de Redmi 3S are capacitatea de 4100mAh si ofera o autonomie de 2-3 zile in conditii de utilizare medie.

Antutu baterie CPU geekbench geekbench-2 geekbench3

 

[/wptab]

[wptab name=’Camera’]

Xiaomi Redmi 3S vine dotat cu o camera principala de 13MP cu diafragma f/2.0 si una frontala de 5MP f/2.2. Aceste specificatii par a fi incredibile daca ne gandim la gama de smartphone-uri in care ne incadram.

Daca avem nevoie de setari avansate, putem accesa modul manual, unde putem controla balansul de alb sau ISO.

Camera de pe Redmi 3S beneficiaza de Burst Mode – o functie care ne permite sa realizam mai multe fotografii, la final telefonul alegand-o pe cea mai reusita. Tot ce trebuie sa facem este sa tinem apasat butonul declansator, iar in centrul ecranului vom vedea numarul de poze care se realizeaza. Camera va fotografia incontinuu, pana cand vom ridica degetul de pe buton.

Focalizarea manuala se realizeaza in aproximativ o secunda, acest lucru fiind des intalnit si la telefoane mai scumpe.

Ambele camere cu care este dotat Redmi 3S pot filma la rezolutia FullHD, calitatea videourilor fiind destul de buna.

camera1 camera2 camera-moduri

 

 

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

Este aproape incredibil cu ce au reusit chinezii de la Xiaomi sa doteze modelul Redmi 3S. Sa nu uitam ca avem de-a face cu un smartphone entry-level dotat cu cititor de amprenta, carcasa metalica, camere foto de 13MP/5MP cu filmare FullHD, ecran HD IPS de 5”, procesor octa-core cu 2GB RAM si nu in ultimul rand o baterie imensa de 4100mAh. Unicul loc in care am observat ca s-au facut economii este pachetul cu care vine telefonul. Mai exact, in cutie, in afara de telefon care vine din fabrica cu o folie pentru protectia ecranului, incarcator si cablul pentru date/incarcare, nu mai avem decat cheia utila la scoaterea slotului pentru cartele si manualul de utilizare.

 

Plusuri:
– cititorul de amprente;
– performantele procesorului / RAM;
– camerele foto de calitate;
– bateria de capacitate mare.
Minusuri:
– lipsa castilor din pachet.

[/wptab]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook