La inceputul acestui an, mai exact pe 10 ianuarie, cei de la Xiaomi s-au separat de divizia Redmi si au infiintat-o ca pe una separata, sub administrarea Xiaomi. Ceea ce inainte opera ca o linie de smartphone-uri la un pret accesibil impreuna cu device-urile Mi, care erau mai scumpe, acum este un brand in toata regula cu telefoane pentru fiecare buzunar. Redmi K20 Pro sau Mi 9T Pro (varianta europeana) este primul flagship important al celor de la Redmi, acesta ajunge pe piata intr-un moment in care competitia se incinge pe segmentul telefoanelor mid-range, fiind de mare importanta pentru Xiaomi sa tinteasca mai sus.

Anul trecut Pocophone a aratat celor de la Xiaomi ca divizia Poco poate scoate telefoane premium care sa se vanda bine pe piata globala, insa device-ul a avut lipsa cateva functionalitati valoroase pentru a se ajunge la acel pret. Redmi K20 Pro este telefonul all-in de la Xiaomi dispus sa creeze un segment valoros care sa concureze cu cele mai bune device-uri de pe piata.

Redmi K20 Pro se afla in competitie cu OnePlus 7 Si Asus Zenfone 6, ultimele doua plasandu-se ca jucatori de incredere in segmentul flagship-urilor accesibile. Intre pop-up camera, flip-out camera si notch-ul picatura, toate cele trei telefoane au specificatii similare produse de companii diferite. Poate oare Redmi K20 Pro sa-si depaseasca competitia si sa ajunga in varf cu pretul sau mic si cu bogatia de functionalitati software?

Design si display

Telefonul vine cu un colorit uimitor si captivant, in 5 culori, cu un design aura-prism caracterizat prin culori gradient: Carbon black, Flame red, Glacier blue, Summer Honey si Pearl White. Stim ca nu exista o solutie universala la bretonul care pare sa incurce majoritatea utilizatorilor, insa o solutie este oferita de Redmi K20 Pro, cu camera de selfie motorizanta sau pop-up camera, care pare sa porneasca incet un trend si o orientare pentru producatorii de smartphone-uri premium, si anume lipsa mult-prea-discutatului-si-deranjantului breton.

Pentru faptul ca a scapat de problema unei camere de selfie pe ecran, s-a ajuns la un raport al ecranului comparativ cu corpul telefonului de 86.1%, astfel ca poti urmari nestanjenit pe Netflix sau YouTube continutul care te intereseaza. Prin urmare, cu un ecran de 6.39” si un display produs de cei de la Samsung, s-a ajuns la o rezolutie de 1080p, 1080 x 2340 si un raport de 16:5:9, cu o densitate a pixelilor de 403. De asemenea, ecranul este projejat cu Gorilla Glass 5, suportand HDR 10 si DCI-P3.

Display-ul este o componenta foarte importanta a telefonului, caci tot mai multi utilizatori incep sa se orienteze catre telefoane care au display cu rata mare de refresh, cum este OnePlus 7 Pro cu 90Hz sau Asus Rog Phone 2 cu 120Hz. Modelul acesta de telefon are rata de refresh de 60Hz, ca majoritatea telefoanelor de pe piata, cum sunt cele mai noi flagship-uri Apple iPhone 11 Pro Max, Samsung Galaxy Note 10+ sau Huawei Mate 30 Pro, care au fiecare display cu rata de refresh de 60Hz. Cu toate acestea, circula pe internet o metoda prin care poti sa ajungi la 75Hz rata de refresh pentru K20 Pro, dar utilizatorul este raspunzator pentru eventualele pagube aduse telefonului.

Camera

Redmi K20 Pro este primul device din seria Redmi care ofera multiple distante focale, incluzand unghiul ultra larg, lentila standard si lentila telephoto, oferindu-i versatilitate si competivitate prin conformarea la trendul cu noile flagship-uri. Iata si configuratia pentru camera din spate: 48MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/2″, 0.8µm, PDAF, Laser AF, 8MP, f/2.4, 53mm (telephoto), 1/4″, 1.12µm, PDAF, Laser AF, 2x optical zoom, 13MP, f/2.4, 12mm (ultra-larg), 1/3″, 1.12µm. Pentru partea din fata exista camera motorizata cu un senzor de 20 MP, f/2.2, 0.8µm. Senzorul de 48MP pentru camera principala este acelasi pe care Xiaomi l-a folosit pe modelul Redmi Note 7 Pro. Filmarile se pot realiza 4K la 60fps.

In DXoMark, punctajul obtinut a fost de 102 puncte, aflandu-se cu cateva locuri in spatele ocupantului locului 1, Huawei Mate 30 Pro, care a scos 121 puncte. Nu exista stabilizare optica sau orice alta forma de stabilizare electronica pentru camera. Am testat camera si pot spune ca reuseste sa captureze imagini bune in majoritatea conditiilor. Senzorul principal de 48MP, Sony IMX 586, are un filtru de culoare tip Quad-Bayer, care combina 4 pixeli adiacenti de 0.8 µm intr-unul singur de 1.6 µm pixeli, ajutand la a captura mai multa lumina si reduce zgomotul din poze pe timp de noapte. Senzorul principal are 0.8 µm pixeli, in timp ce cel pentru unghi ultra-larg si telephoto avand fiecare 1.12 µm.

Imaginile standard pe care le vei obtine de pe camera principala sunt setate standard la 12 MP, care au nivel excelent de detaliu si culori vivide, naturale. Contrastul este extrem de bine definit, in timp ce intervalul dinamic este largit in mod notabil. Exista si un mod dedicat de 48 MP daca vrei sa capturezi la 48 MP, in acest mod vei avea o poza mai detaliata.

Pozele obtinute cu senzorul de 8MP vor fi impresionant de bune cu o atentie mare la detalii. Unele dintre ele au mai mult zgomot decat cele obtinute cu senzorul principal. Camera telephoto de 8MP functioneaza doar in conditii de lumina bogata, altfel vei obtine poze nereusite si cu zgomot mare.

Senzorul pentru unghi ultra-larg se extinde pana la 124.8 grade, fiind chiar mai mare decat cel de pe Samsung Galaxy S10+, care este de numai 123 grade. Calitatea imaginii obtinuta pe pixel este mai mica decat de pe ceilalti doi senzori, dar culorile sunt chiar bune si nivelul de zgomot nu este unul prea mare, iar potrivit unor rezultate obtinute cu aparete specifice de masurare, acest senzor pentru unghi ultra-larg este unul dintre putinele prezente pe smartphone-uri care reda culorile in mod potrivit si natural, in timp ce restul produc nuantele mai reci sau mai calde decat ar trebui.

Hardware & software

In termeni de configuratie hardware, Redmi K20 Pro este echipat cu ultimul procesor, Snapdragon 855, construit pe tehnologie de 7nm, nucleu Kyro 485, design 1+3+4 de nucleu si ultimul tip de placa grafica: Adreno 640.  Performanta AI – inteligenta artificiala este de 3 ori mai mare decat pe Snapdragon 845. Ba chiar are un sistem de racire extrem de performant, cu opt straturi de grafit pentru a disipa caldura, caldura fiind transferata prin ecran sau condusa prin straturile de grafit catre carcasa din spate. In alti termeni, procesorul foloseste un modem X24 LTE care suporta LTE Cat20, cu viteze de download de pana la 2 Gbps si viteze de upload de pana la 316 Mbps.

Telefonul vine in configuratii de memorie RAM si de stocare, avand variantele: 6/8GB RAM si 64/128/256 ROM. In AnTuTu a scos un scor impresionant de 372205 puncte, ruland PUBG la setarile cele mai avansate fara ca macar sa i se scurga o picatura de sudoare, poate si datorita modului Game Turbo 2.0 care ofera solutii pentru accelerare grafica in jocuri. Bateria este una de 4000 mAh, in cutie fiind inclus incarcatorul de 18W, suficienta pentru a te tine 2 zile la un nivel normal de utilizare. O alta veste buna este prezenta mufei Jack 3.5 mm, incarcare rapida de 27W (Quick Charge 4+) prin mufa Type-C si a senzorului de amprenta in ecran, fiind primul model Redmi care suporta NFC.

Nu are slot pentru card de memorie, nu suporta incarcare wireless si nu are certificare IP68 pentru apa si praf. Multe dintre aceste lipsuri sunt din cauza acestor certificate, care odata achizitionate, ar forta utilizatorul sa plateasca un pret mai mare pe telefon. Personal cred ca este un win-win din partea ambelor parti, caci nu prea ai nevoie de aceste atuuri si poti gasi cu usurinta o solutie alternativa pentru fiecare.

De mentionat ca vine echipat cu MIUI 10.3 ROM, bazat pe Android 9 Pie si in curand urmeaza sa primeasca upgrade la Android 10, iar launcher-ul principal este POCO 2.0. Suporta modul always-on display si il poti programa sau lasa pornit sau oprit oricand doresti si exista multiple teme pe care sa ti le alegi. De asemenea, mai exista si modul intunecat pe care-l poti utiliza cand iti simti ochii prea obositi, care schimba culorile albe intr-unele mai intunecate. Trebuie sa-ti amintesc ca nu toate aplicatiile din telefon suporta modul intunecat, dar majoritatea da.

Concluzie

Cumparatorii traiesc timpuri prielnice in care diversitatea este foarte mare si oferta pe masura. Inainte nu a existat optiunea de a alege un telefon echipat hardware ultima generatie la costul a jumatate din pretul unui telefon flagship. Desigur, unele sacrificii au fost facute pentru a se ajunge in punctul asta, dar fara indoiala Redmi K20 Pro reprezinta cheia de bolta a ingineriei de la Xiaomi de pana acum. Redmi K20 Pro ofera cea mai buna configuratie hardware de pe piata si se afla direct in linie cu ethosul Xiaomi de a oferi valoare maxima pentru banii ceruti.

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook