Desi cei de la Samsung nu sunt la prima incercare de acest gen, se pare ca esecul primului model nu i-a descurajat si s-au hotarat sa mai incerce inca o data. De data aceasta insa au optat pentru un telefon din clasa mijlocie, un smartphone cu sistem de operare Android 2.3.6 Gingerbread, avand probabil in plan si actualizarea la versiunea 4 a sistemului de operare.[divider]

[wptab name=’Generalitati’]

 

Cu toate ca spuneam ca telefonul este unul din clasa mijlocie, nu este insa un telefon foarte ieftin, pretul lui trecand de 2000 Ron daca este achizitionat fara abonament. Oricum, pentru banii acestia primiti destul de multe: un smartphone care nu se “poticneste” la ultimele jocuri lansate, un videoproiector decent, chiar bun daca lumina ambiantala e scazuta si, nu in ultimul rand, un pachet bogat, dupa cum se poate vedea in capitolul urmator.

Acest telefon va fi un ajutor de incredere in sedintele ad-hoc, unde se preteaza si o proiectie a unui tabele sau prezentari, acasa, daca vreti sa va uitati la un film, in excursii pentru a prezenta rapid pozele facute sau oricare alta situatie in care existenta unui proiector este benefica.

[/wptab]

[wptab name=’Design’]

Dupa cum spuneam si mai sus, pachetul telefonului este aproape complet, singurul lucru care lipseste este poate un pointer laser. In pachet se gaseste un incarcator, care, dupa cum ne-am obisnuit deja, este format din doua bucati, baza de incarcare si un cablu de date USB. Totodata gasim si o pereche de casti si cateva perechi de capete de cauciuc de schimb, un al doilea acumulator si un suport de birou care poate fi utilizat ca si incarcator direct pentru acumulator. Acest suport este foarte util mai ales in momentele in care veti dori sa folositi telefonul pe post de proiector, deoarece telefonul se poate pune in suport atat vertical, cat si orizontal si va ramane fix pe toata durata proiectiei.

Telefonul are pe partea din fata, jos, butonul fizic multifunctional, asa cum ne-au invatat cei de la Samsung la modelele din seria Galaxy. In dreptul lui, de o parte si de alta se afla doua butoane capacitive, si anume butonul optiuni/meniu si butonul de intoarcere. Deasupra butoanelor se afla ecranul LCD de 4 inch, protejat de o sticla rezistenta la zgarieturi, si inconjurat de o margine generoasa, semn ca sub “capota” telefonului se ascund multe. Deasupra ecranului, centrat, se regaseste emblema Samsung si difuzorul, iar in stanga difuzorului se regasesc senzorii de lumina si proximitate si camera frontala.

In partea din spate primul aspect ce iese in evidenta este camera telefonului impreuna cu flash-ul LED. Toata carcasa spate este confectionata dintr-un plastic cauciucat, cu proprietati antialunecare, gandit asa probabil pentru a nu se misca de pe birou atunci cand se proiecteaza un film. Textura materialului aduce foarte mult a fibra de carbon si in plus, senzatia atunci cand este tinut in mana este foarte placuta. Sincer, parca mi-ar fi placut sa fie folosita o astfel de suprafata si pe partea din spate a lui Galaxy SIII.

Partea de sus este dedicata in totalitate proiectorului, in timp ce pe partile laterale se regasesc o serie de butoane si fante. Astfel, pe partea dreapta gasim butonul de activare proiector, sub el se regaseste butonul de oprire/blocare si mai jos, aproximativ la mijlocul telefonului se regaseste fanta pentru cardul MicroSD. In partea stanga, sus, gasim mufa pentru Jack de 3.5 mm si imediat sub ea butonul monobloc pentru controlul volumului. Acest buton ajuta si la focalizarea proiectorului. Sub el este si fanta pentru cartela SIM iar acest telefon foloseste inca simurile de tip vechi, ne-trecand la modelele micro. In partea de jos se afla mufa de incarcare si microfonul. Ce nu se poate sa trecem cu vederea este dunga galbena ce inconjoara telefonul, amintind in mod evident de seria Corby si simbolizand astfel ca acest telefon se adreseaza in egala masura si tinerilor.

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

 

Aminteam la inceputul articolului ca acest telefon face parte din catogoria medie, deci nu ne putem astepta la performante iesite din comun. Totusi telefonul nici nu dezamageste si pentru cei mai putin pretentiosi va fi un aliat de incredere. Incepand cu ecranul, care este construit pe tehnologia LED si care din punct de vedere al contrastului si unghiurilor de citire nu se prezinta foarte rau, putand fi citit – desi cu o oarecare dificultate – chiar si in exterior, in zile insorite. Are 16 milioane de culori, culori care sunt bine definite, poate putin suprasaturate, dar acest lucru nu face decat sa reduca din handicapul pe care acest tip de ecrane il au fata de modelele Super AMOLED. Rezolutia este si ea una suficienta, de 480 X 800 pixeli, ceea ce ii da o densitate de 233 pixeli pe inch,  iar sticla folosita pentru a le proteja este rezistenta la zgarieturi. Ma gandesc ca motivul pentru care cei de la Samsung nu au folosit Gorilla Glass este pentru a mai reduce din costurile si asa destul de ridicate ale acestui telefon.

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

Procesorul este un model Cortex-A9 cu doua nuclee, la o frecventa de 1 GHz, ajutati de 768 MB RAM. Placa video este Mali-400 si toate sunt controlate de un chipset NovaThor U8500. Din nou, probabil din motive de economie, cei de la Samsung au ales un chipset mai putin performant dar pot sa va spun ca in utilizarea lui zilnica nu m-am lovit de blocari la lag-uri vizibile. Poate daca ar fi fost sa ruleze mai multe aplicatii in acelasi timp, de exemplu un film HD si un joc 3D, atunci ar fi ajuns la limita lui fizica, dar altfel alegerea de componente nu mi s-a parut una “necastigatoare”. Spatiul de stocare disponibil cred eu ca e suficient, adica 8 GB si in plus cu suport de card de memorie MicroSD de pana la 32 GB ce poate fi schimbat fara a mai opri telefonul.

In ceea ce priveste conectivitatea, telefonul dispune de tot ce te-ai astepta de la un smartphone, si anume HSDPA/HSUPA, Wi-Fi cu tot cu posibilitatea de a crea tu un punct de acces wireless, DLNA pentru transfer de mare viteza intre dispozitive compatibile, Bluetooth versiunea 3.0 cu AD2P pentru ascultarea muzicii cu ajutorul unei casti bluetooth si MicroUSB pentru incarcare si transfer de date

Alte specificatii

  • Dimensiuni: 124 x 64.2 x 12.5 mm
  • Greutate: 145.3 g
  • Memorie interna: 8 GB cu slot de expansiune MicroSD pana la 32 GB
  • Conectivitate: GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA 14.4 Mbps/HSUPA 5.76  Mbps, Wi-Fi b/g/n, hotspot Wi-Fi, DLNA, Bluetooth 3.0 cu AD2P si HS, port microUSB v 2.0, GPS cu A-GPS, jack audio de 3.5mm
  • Hardware: GPU Mali-400, chipset NovaThor U8500, CPU Cortex-A9 dual-core de 1 GHz
  • Sistem de operare: Android 2.3.6 Gingerbread
  • Camera: 5 megapixeli cu detectare a zambetului sau a fetei, autofocus, geotagging si fotografiere multiunghi; inregistrare video HD 720p la 30 fps; camera frontala de 1.3MPx; flash LED
  • Altele: accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, busola
  • Functii: SMS/MMS/Push Email, SNS, vizualizator/editor de documente, Google Maps, Gmail, Youtube
  • Special: proiector DLP nHD (640 X 360 px)

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

Din acest punct de vedere, dupa cum am fost deja obisnuti de catre Samsung, functiile care vin preinstalate pe telefon sunt suficiente pentru a satisface chiar si userii mai pretentiosi, fara a agasa sau obosi prin numarul lor. Tot specific Samsung, intalnim pe Galaxy Beam portalurile Music Hub, Social Hub, Game Hub, AllShare si ChatON. Explicatii despre ce fac ele gasiti in review-ul despre Samsung Galaxy Tab2. In alta ordine de idei, telefonul mai vine cu aplicatiile Google preinstalate, cu Samsung Apps, care nu este altceva decat o alternativa la Magazinul Play, dar si cu cateva aplicatii ce nu se regasesc la toti producatorii. Ma refer aici la Editorul Foto, Mini jurnalul, managerul de aplicatii si cel de fisiere si nu in ultimul rand Polaris Office, ce va poate ajuta sa compuneti chiar de pe telefon documentele ce urmeaza sa fie proiectate.

Functii speciale precum cele pe care le-am gasit pe Galaxy SIII lipsesc, insa trebuie sa avem in vedere si clasa din care face parte telefonul.

Fiind vorba de Samsung, interfata este puternic personalizata si se materializeaza prin TouchWiz UI v4.0. Din pacate aceasta interfata nu este una din preferatele mele, in principal datorita faptului ca nu exista posibilitatea personalizarii ecranului de blocare. Astfel, utilizatorul trebuie sa se multumeasca cu ceea ce ofera Samsung in mod standard, si anume afisarea datei si a orei, iar pentru deblocare este necesar sa atingeti ecranul oriunde si sa treceti degetul in afara cercului ce se afiseaza. E drept ca apar aici notificarile de apeluri sau mesaje ratate si muzica se poate controla prin butoanele ce se afiseaza atunci cand aplicatia ruleaza, dar parca acest lucru nu este suficient.

Partea de interfata a fost si ea modificata de catre cei de la Samsung si difera destul de mult fata de “fata” standard pe care ar trebui sa o aiba aceasta versiune de Android, insa acest lucru nu e neaparat ceva rau. Ecranele principale pot fi maxim sapte la numar iar TouchWiz vine cu un numar destul de mare de widget-uri din care poti alege astfel incat sa iti faci viata cat mai usoara si sa personalizezi telefonului dupa bunul gust.

Bara de notificari lasa si ea de dorit, neexistand posibilitatea personalizarii, dar regasesti acolo minimul necesar, si anume Wireless, Bluetooth, GPS, modul silentios si comutatorul de rotire automata. Nici sertarul de aplicatii nu este foarte bogat, el fiind organizat in ecrane cu derulare stanga-dreapta, insa fara posibilitatea sortarii automate a aplicatiilor. Ele sunt sortate in mod standard dupa ordinea instalarii. Ce totusi il mai salveaza, sa zic asa, este posibilitatea creerii de directoare pentru organizarea aplicatiilor.

Telefon – Contacte – SMS

Din pacate nici aici nu avem parte de surprize din parte noului Beam, deoarece nu face nimic iesit din comun. Dar acestea fiind zise, ceea ce face o face bine. Adica, aplicatia de telefon dispune de apelare inteligenta, de afisat este afisat doar contactul cu cel mai mare grad de potrivire, iar pentru a le vedea si pe celelalte se afiseaza o sageata cu numarul de rezultate ce corespund cautarii afisate langa ea. Bineinteles, pot fi create grupuri si pot fi setate contacte ca si favorite, dar ceea ce mi-a placut in mod deosebit este posibilitatea asocierii contactelor, pentru a reduce numarul de inregistrari din agenda. Astfel, daca tocmai ai facut copierea unui contact pe SIM de pe un alt telefon, in cel mai fericit caz daca ai avut mai mult numere de telefon la un contact, ti-au fost salvate mai mult contacte cu aceleasi nume si numere diferite. Prin aceasta setare ai posibilitatea sa reunesti acele contacte. Bineinteles, dupa cum deja ne-am obisnuit la Android, toate aceste contacte vor fi sincronizate cu contul tau de Google.

Aplicatia de mesaje este si ea cat se poate de standard, cu mesajele aranjate in conversatii dupa numarul de telefon. Alegerea culorilor insa a fost una destul de fericita, contrastul fiind unul mare dar nu deranjant si astfel este sporita lizibilitatea lor. Cat despre compunerea unui mesaj nou, cautarea contactului caruia vrei sa ii trimiti este facila, putand fi, bineinteles, facuta dupa nume iar conversia mesajelor din tip SMS in MMS se face in mod automat in momentul adaugarii unui continut multimedia.

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

Aici telefonul incepe sa isi spele pacatele si sa isi merite banii, deoarece telefonul asa isi justifica existenta. Galeria nu pare modificata fata de celelalte telefoane din seria Galaxy, insa fiind de bun gust nu e neaparat un lucru rau. Fundalul este imprumutat de la una din fotografiile din galerie si acest lucru iti da impresia ca e “al tau”. Playerul muzical este si el de bun gust, fiecare piesa avand in dreptul ei poza albumului (daca telefonul a reusit sa o identifice) iar in momentul in care se aduce in prim plan piesa redata, exista chiar si o vizualizare draguta, sub forma unui spectru de frecventa. Playerul video a reusit sa redea tot ce i-am dat si acesta nu e lucru marunt, pentru ca am redat pe telefon si clipuri Full HD.

Acestea fiind zise, sa trecem la partea cea mai importanta a acestui telefon, si anume proiectorul sau. Dupa cum spuneam, este vorba despre un proiector cu o rezolutie nHD ceea ce pentru mine nu insemna mare lucru. Documentandu-ma am aflat insa mai multe despre el, si anume, acea rezolutie nHD 640 x 360 px este de fapt mult mai apropiata de VGA (640 X 480 px) decat de rezolutia HD, de la care isi imprumuta numele – probabil strategie de marketing. Luminozitatea de 15 lumeni (in conditiile in care un bec economic de 18W are aproximativ 1250 lumeni) a proiectorului nu poate nici ea sa fie comparata cu cea a unui proiector dedicat, dar nici nu trebuie, pentru ca eu nu am vazut alt proiector video ce sa incapa in buzunar.

Aplicatia dedicata proiectorului vine si cu o serie de functii specifice. Focalizarea si rotirea regleaza imaginea proiectata, in functie de distanta telefonului fata de perete sau ecranul folosit pentru proiectie si o roteste in functie de orientarea dorita. Mai ales functia de focalizare este foarte utila, fara a o folosi calitatea imaginii are mult de suferit. Tastele rapide insumeaza o serie de utilitare pentru ca prezentatorul sa se faca mai usor inteles pe slide-urile proiectate. La dispozitia utilizatorului sta un indicator sub forma unui cursor, un creion ce poate desena pe ecran in diferite culori si cu diferite grosimi si bineinteles si o radiera, in cazul in care ai gresit ceva.

Prezentarea vizuala transforma proiectorul intr-un retroproiector, practic folosind camera pentru a trimite live imagini la proiector, astfel ca nu trebuie neaparat sa va pregatiti slide-urile de acasa, avand posibilitatea sa proiectati direct foile imprimate. Ce insa e contraintuitiv este faptul ca proiectorull are nevoie de lumina scazuta pentru a fi vizibil iar camera are nevoie de lumina mai ridicata pentru a putea vedea ce e in fata ei. Si aici vine problema cea mai mare, deoarece ledul de langa camera nu poate fi pornit continuu, ci doar pentru a face poze, iar practic de aici pica avantajul proiectiei live. Poate aceasta va fi remediata cu un upgrade de soft, poate chiar la Ice Cream Sandwich.

Modul ambiental doar proiecteaza o serie de animatii insotite de sunet pentru a crea… ambianta, iar lanterna e impropriu spus deoarece nu e cu nimic mai luminoasa decat ar fi un ecran standard alb. Nu pot decat sa ma declar dezamagit de aceste doua functii, parca nu isi aveau locul aici sau cel putin nu erau necesare, iar timpul necesar implementarii lor putea fi utilizat la altceva de catre cei de la Samsung, de exemplu la adaugarea posibilitatii pornirii LED-ului in mod continuu. Din setari putem alege luminozitatea proiectorului si timpul pana la care ecranul intra in stand-by.

In ceea ce priveste utilizarea efectiva a proiectorului, aceasta este foarte facila, putand practic sa proiectezi orice este pe ecranul telefonului, chiar si fara a accesa aplicatia dedicata, prin apasarea lunga a butonului dedicat. Din punct de vedere al luminozitatii, desi spuneam mai sus ca nu poate concura cu un proiector dedicat, este mai mult decat suficient pentru a viziona un episod din serialul tau preferat seara, in pat iar din punct de vedere al bateriei, cei de la Samsung se laudau ca rezista la mai mult de 3 ore de proiectie continua, insa eu mai mult de o ora nu am avut de ce sa il folosesc. Si chiar daca bateria se termina, mai este una de rezerva si in 2 minute reluati vizionarea. Imaginile de mai jos sunt proiectate la lumina unei zile mai innorate si dupa cum se poate vedea chiar si asa face fata.

[/wptab]

[wptab name=’Foto-Video’]

Samsung Galaxy Beam vine echipat cu o camera principala de 5 MPx si o camera secundara de 1.3MPx. Camera principala se comporta suficient de bine pentru un telefon de clasa lui. As putea spune chiar ca se descurca bine. Frunzele din poza se miscau in bataia vantului insa telefonul a reusit sa focalizeze suficient de mult pentu a produce o poza clara. In cea de a doua poza insa contrastul este prea ridicat si astfel poza a iesit intunecata. Vreau sa mentionez ca toate pozele facute de telefoanele din review-urile mele sunt setate pe automat pentru ca toata adaptarea sa fie facuta de softul telefonului si astfel sa se poata face cat mai bine diferentierea de calitate intre diferitele modele.

Din punctul de vedere al interfetei aparatului foto, acesta este identic cu celelalte modele din seria Galaxy ce inca mai folosesc versiunea de Android 2.3.6. Astfel, pe partea dreapta este bara de scurtaturi, ce pot fi personalizate prin apasarea tastei meniu. Sub aceste scurtaturi se afla butonul de setari, de unde se poate personaliza modul in care aparatul face pozele. Tot in aceste setari se poate alege modul de fotografiere, precum Panorama, ce permite efectuarea mai multor poze ce vor fi alipite automat de catre telefon. Declansarea este necesara doar pentru prima poza si rotirea telefonului in directia dorita. Telefonul va face in mod automat urmatoarea poza atunci cand detecteaza ca a ajuns la capatul cadrului anterior. Ce e special la acest telefon este faptul ca directia de fotografiere poate fi oricare, stanga-dreapta sau sus-jos. Totusi ar trebui mentionat ca odata aleasa directia de fotografiere, trebuie sa fii consecvent, deoarece telefonul va astepta ca tot timpul sa fie rotit in acea directie.

Din punctul de vedere al calitatii filmarii, camera filmeaza la rezolutie HD 720p si 30 de cadre pe secunda. Totusi, parca nu reuseste sa convinga, deoarece video-ul pare putin granulat iar culorile putin sterse. Un alt mare minus al camerei foto sau video este lipsa unui buton dedicat insa acest lucru este de inteles, avand in vedere ca si asa telefonul are destul de multe pe el. Mai jos puteti vedea si un exemplu despre calitatea filmarii acestui telefon.

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

  • Pro:

+ Ecranul mare, cu o calitate superioara si o densitate mare a culorilor
+ Suportul SIM normal
+ Design tineresc
+ Memorie interna mare
+ Proiectorul nHD
+ Autonomie mare si baterie de rezerva

  • Contra:

– Lipsa suport USB on-the-go
– Lipsa HDMI
– Lipsa unui update la Android Ice Cream Sandwich
– Lipsa modului Lanterna pentru LED-ul camerei
– Pretul destul de ridicat

[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook