La capitolul dual-SIM, Samsung a fost intotdeauna o prezenta extrem de puternica, fiind primul producator “cu nume “ care a introdus pe piata acest tip de telefoane. Abia dupa cativa ani, ceilalti producatori consacrati au inceput sa lanseze dual-SIM-uri, fiind parca intotdeauna cu un pas in urma sud-coreenilor. In acest context, odata cu explozia sitemului Android, a fost oarecum firesc sa apara si primele smartpone-uri Samsung dual-SIM. Galaxy Grand I9082, este cel mai mare si performant telefon dual-SIM facut de Samsung, si vine ca si o continuare a succesului obtinut de fratele sau mai mic, Galaxy S Duos.

[wptab name=’Design’]

 

Daca vorbim depre aspectul exterior, Grand urmeaza deaja clasicul design al lui S III si implicit Note 2, din acest punct de vedere fiind usor de confundat cu aceste modele.

Un element care il diferentiaza in mod evident, este inscriptia Duos de langa camera frontala, inscriptie ce apare pe toate telefoanele Samsung dual-SIM.

Materialul folosit la constructia telefonului este plastic lucios, foarte asemanator cu cel folosit pe S III, telefonul fiind disponibil in clasicele culori negru si alb.

Avand in vedere ca vorbim despre un telefon cu un dislay de 5 inch, folosirea lui cu o singura mana devine problematica, insa acest aspect este comun tuturor telefoanlor din aceasta categorie. Este de apreciat totusi ca cei care au conceput telefonul au reusit sa ii pastreze grosimea sub 10 mm. Dimensiunile lui exacte sunt 143.5 x 76.9 x 9.6 mm si cantareste aproximativ 165 g, fiind mai mic si mai usor decat Note 2.

Partea din fata a telefonului este dominata de ecranul mare, de 5 inch, deasupra caruia se afla difuzorul, camera frontala si cei doi senzori (de lumina si de proximitate). Sub ecran gasim cele trei butoane Android, asezarea fiind  aceeasi ca si in cazul celolarlalte modele Galaxy, cu un buton fizic “home” in mijloc si cele doua butoane capacitive, “menu” si “back”.

Partile laterale au un aspect foarte glossy, fiind facute dinr-un plastic care da impresia de metal. Aici gasim incadrate in carcasa butoanele de volum in partea stanga si butonul ON/OFF pe partea dreapta.

In partea de sus se gaseste doar mufa jack de 3.5 mm, in timp ce in partea de jos gasim portul micro-USB cu suport pentru MHL si microfonul.

In partea din spate se afla camera principala cu LED flash, alaturi de difuzorul multimedia.

Capacul spate este detasabil, sub acesta aflandu-se cele doua sloturi pentru SIM si slotul microUSB, la care avm acces doar daca scoatem acumulatorul. De remarcat este pozitia oarecum ciudata a SIM-ului 2, care esta asezat in partea de jos a telefonului, in zona antenei.

Pachetul retail al lui Grand este unul standard, fara accesorii deosebite. Contine castile de tip in-ear de calitate buna, incarcatorul de retea si cablul de date. Ii lipseste cardul microSD, care trebuie achizitionat separat.

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

Dupa cum spuneam si mai sus, display-ul lui Galaxy Grand masoara 5 inch si are o rezolutie de doar 480 x 800. Avand in vedere dimensiunea ecranului, aceasta rezolutie este una dezamagitoare, daca stam sa o comparam cu alte display-uri de aceleasi dimensiuni. Nici la capitolul densitate a pixelilor ecranul lui Grand nu sta mai bine, avand doar 187 ppi. Desi in teorie ecranul este unul destul de slab, practic nu sta chiar asa de rau. Eu cred ca pentru un utilizator care nu este obisnuit cu ecrane de rezolutie foarte mare, ecranul lui Galaxy Grand pare unul destul de bun, mai ales ca are o luminozitate foarte buna si unghiuri de vizualizare decente.

Combinatia de ecran mare si rezolutie mica poate insa fi suparatoare in momentul in care navighezi pe internet si practic nu te poti bucura de avantajele unui ecran de 5 inch, tocmai din cauza aceste rezolutii mici. Te poti bucura intradevar de dimensiunile acestui ecran doar in cazul in care vizionezi un video pe ecran intreg, rezolutia mica in acest caz nefiind neaparat vizibila.

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

Pe partea de dotari, telefonul se prezinta cu 1GB RAM, procesor dual-core Cortex-A9 tactat la 1,2 GHz si un procesor graphic VideoCore IV, produs de Broadcom. In privinta GPU, este o varianta putin imbunatatita a celui folosi de Nokia 808 Pure View, fiind identic cu cel folosit de Galaxy S II Plus.

Avand in vedere ca nu este un telefon de top, evident ca nici dotarile sale hardware nu sunt la cel mai inalt nivel. Cu toate acestea telefonul ruleaza mai mult decat decent cam orice ii arunci in fata, fara urma de lag.

In testele sintetice, dupa cum era de asteptat, rezultatele nu sunt spectaculoase, situandu-se foarte aproape de Galaxy S II Plus.

Spatiul de stocare al telefenului este destul de mic, avand doar 8GB, insa se poate suplimenta printr-un microSD cu inca cel mult 32GB.

Ajungand capitolul conexiune, Galaxy Grand este dotat cu DLNA, TV-out prin standardul MHL, GPS, conexiune de date mobile HSDPA si HSUPA, Bluetooth 4.0 cu A2DP, WiFi cu posibilitate de WiFi Direct sau Hotspot. Ii lipseste NFC, o tehnologie de transfer din ce in ce mai prezenta pe noile smartphone-uri, si LTE. Avand insa in vedere ca tehnologia 4G este inca in stadiul incipient la noi in tara, nu consider acet aspect ca fiind neaparat un minus.

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

Samsung Galaxy Grand ruleaza Android 4.1.2 Jelly Bean, iar integrarea interfetei TouchWiz este un lucru cu care ne-am obisnuit deja la telefoanele Samsung, Grand nefacand exceptie.

Meniul este aproape identic cu cel al lui Note 2, singura diferenta pe care am observat-o fiind cea legata de S Pen, care la Grand lipseste. De fapt, fiind vorba de  TouchWiz, pot sa spun ca diferentele de interfata intre toate modelele Samsung sunt minore, fiind date mai mult de functii speciale ale fiecarui telefon si de versiunea de Android pe care o ruleaza.

La fel ca si la alte telefoane cu Jelly Bean, accesul la bara de notificari se poate face si cu ecranul blocat, fiind extrem de rapid si usor de folosit.

Un lucru care mi-a placut intotdeauna la TouchWiz a fost task manager-ul, care este extrem de bine facut, accesandu-se printr-o apasare lunga a butonului Home. Prin acest manager ai acces aplicatiile recente, poti vedea si opri aplicatiile care ruleaza in background sau poti goli memoria RAM.

Ecranul principal este organizat in sapte panel-uri care se pot personaliza dupa bunul plac al fiecaruia, prin aplicatii sau widget-uri.

Ajungand la aplicatii, Grand vine cu o serie de aplicatii marca S cu care ne-am obisnuit deja de la modelel anterioare.

Daca aplicatia S Voice am descris-o in review-ul lui Galaxy S III Mini, voi prezenta mai in detaliu S Note, o aplicatie a carei utilitate care poate fi ingradita doar de imaginatia fiecaruia.

S Note este o aplicatie prin care poti sa iti faci notite personalizate, poti sa inserezi fotografii facute de tine sau sa adaugi inregistrari audio. Poti alege varianta scrisului din tastatura sau a scrisului de mana. Ar fi bine sa alegeti scrisul de mana, pentru ca aici este partea cea mai amuzanta, care iti pune la lucru imaginatia. Poti alege dintr-o serie de patru tipuri de unelte de scris (creion, pensula etc), avand posibilitatea de a modifica culoarea si grosimea scrisului. Ai practic optiuni nelimitate de a creea si personaliza orice notita doresti. Mai jos sunt cateva exemple de creeatii ce se pot obtine prin aceasta aplicatie.

O alta functie extreme de utila, pe care am mai vazut-o si la Note 2 este bara de scurtaturi disponibila din prin lunga apasare a tastei back sau din bara de notificari.Aceasta bara, pe langa utilitatea ei evidenta in a-ti creea acces rapid la aplicatiile favorite, mai are o utilitate care aduce pentru prima data la Android conceptul de multitasking in adevaratul sens al cuvantului. Practic, printr-un drag and drop de pe acea bara pe ecranul principal, poti accesa si rula mai multe aplicatii in acelasi timp. Poti de exemplu sa vizionaezi simultan un videoclip de pe YouTube si un altul din playerul video, ecranul impartindu-se in doua. Poti scrie mesaje urmarind un film, fara sa il intrerupi.

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

Telefonul vine dotat cu o camera principala de 8MP, cu LED flash simplu, capabila sa fotografieze la o rezolutie maxima de 3264 x 2448 pixeli, insotita de un partener frontal de 2MP.

Interfata camerei este aproape identica cu cea  folosita de Galaxy S III, avand in partea dreapta switch-ul foto-video, butonul declansator si thumbnail-ul cu ultima fotografie facuta.

In partea stanga se afla o bara care contine mai multe optiuni ale camerei, optiuni ce pot fi personalizate in funtie de preferintele fiecarui utilizator. Printr-o apasare lunga, utilizatorul poate alege care setari sa apara pe ecranul principal si ordinea acestora.

Se pot alege o serie de setari cum ar fi balans de alb, ISO, moduri de fotografie, panorama sau detectare automata a fetei. De asemenea sunt disponibile o serie de filtre, in genul celor Instagram care pot fi folosite atat in modul foto cat si in cel video.

Calitatea forografiilor este una destul de buna, insa incomparabila cu fotografiile facute de S III sau Note 2, care fac fotografii la cel mai inlat nivel. Prin comparatie, pot spune ca grand face fotografii la nivelul lui Galaxy S II.

Partea video se comporta excelent, reusind filmari dintre cele mai reusite, cu o rezolutie maxima de 1080p la 30 cadre/sec. Formatul in care se salveaza video-urile filmate este MP4.

Ca si interfata, dispune de aproximativ aceleasi setari ca si modul foto, beneficiind de aceasi bara de optiuni customizabila, formata la fel din cinci scurtaturi, care fac legatura la toate setarile si optiunile disponibile.

In ceea ce priveste partea de multimedia, uriasul de 5 inch este ideal pentru a rula videoclipuri, jocuri sau Internet browsing. Avand un ecran atat de generos, va aduce cat se poate de aproape de experienta unei tablete.

Player-ul video este unul excelent, asa cum ne-am obisnuit deja la Samsung, reusind sa redea majoritatea formatelor video, cu exceptia MKV-urilor.  Pentru afisarea fisierelor video in player pot fie lese trei moduri: miniaturi, lista si foldere.

Subtitrarile sunt disponibile in acest player, fiind incarcate independent de denumire, nefiind nevoie sa fie numite la fel ca si fisierul video.

Luminozitatea si volumul pot fi reglate in timp ce ruleaza un video, fara a fi nevoit sa intrerupi redarea, printr-un simplu swipe pe verticala, in partea stanga (pentru a regla luminozitatea) sau dreapta (pentru a regla volumul).

Functia de Video Pop-Up este de asemnea prezenta si la acest telefon, avand posibilitatea de a micsora un video si de a-l reda pe orice ecran, in acelasi timp putand rula alte aplicatii.

Player-ul audio este identic cu cel pe care l-am intalnit la SIII mini, meniul sau oferind o seie de presetari standard, egalizator si o serie de categorii dupa care pot fi organizate melodiile.

De asemenea este prezenta si functia Square Music (Patrat muzical), functie care selecteaza toate melodiile din player in funtie si le aranjeaza in funtie de genul musical al fiecareia. Utilizatorul poate selecta o parte a patratului (reprezentand un gen muzical),  iar telefonul va creea automat un playlist cu melodiile ce se potrivesc acelui gen muzical.

Receptor radio cu RDS

Interfata radio-ului este destul de simpla, fara prea multe optiuni, oferind posibilitatea de a salva o lista de 12 posturi favorite. Poate sa redea sunetul in casti sau in difuzorul propriu, atata timp cat castile (care au rolul de antena) sunt conectate.

O functie care merita mentionata, fiind destul de utila este posibilitatea de a inregistra direct pe telefon sau card, transmisia radio. Astfel, daca auziti o melodie care va place, puteti sa o inregistrati si sa o ascultati ulterior din player-ul audio.

[/wptab]

[wptab name=’Functia Dual-SIM’]

Si iata ca am ajuns la functia care face ca acest telefon sa fie special, si anume functia de dual-SIM. Am vorbit pana acum despre specificatiile acestui telefon, insa mi-am dat seama ca esenta lui consta tocmai in faptul ca este un telefon dual-SIM, acesta fiind principalul motiv pentru care va fi ales de potentiali utilizatori.

Trebuie sa mentionez faptul ca telefonul nu este Dual Sim Active (DSA), ci doar  Dual Sim Stand-by (DSS), lucru pe care il consider un mare minus, avand in vedere ca sunt destul e multe telefoane, printre care si galaxy S Duos, care au aceasta functie.

Diferenta dintre cele doua este simpla, DSS insemnand ca ambele SIM-uri sunt in stand-by, gata sa primeasca apeluri, insa atunci cand unul dintre ele este angajat intr-o convorbire, celalt devine inactiv.  In schimb DSA, mentine ambele cartele active simultan, astfel existand posibilitate sa preluati apeluri chiar daca sunteti intr-o convorbire pe celalt SIM.

In meniul telefonului am observat totusi ca exista o optiune numita SIM dual permanent activ, care va redirectioneaza apelurile de pe o cartel ape alta. Asta evident presume anumite costuri suplimentare sin u functioneaza in cazul in care folositi un serviciu de tip prepay.

Tot in managerul de cartela SIM, gasim o optiune care, odata activate, va permite sa primiti apeluri, in timp ce se utilizeaza servicii de date pe cealalta.

Alegerea cartelei de pe care se apeleaza se face destul de simplu in cazul in care se tasteaza numarul, avand sub tastatura, optiunea de alege de pe care SIM se va apela.

In cazul in care doriti apelarea unui contact din agenda, nu mai aveti aceasta optiune, iar apelul se va face de pe SIM-ul implicit. Modificarea SIM-ului implicit se face extrem de simplu, tragand in jos bara de optiuni si alegand SIM-ul dorit.

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

Galaxy Duos este un telefon care seamana foarte mult cu Galaxy S III, este aproape la fel de mare ca si Note 2, insa performantele lui nu se apropie de cele doua telefoane. Totusi, telefonul are caracteristici multimedia destul de bune, o camera foarte buna cu inregistrare HD si ce e mai important, functia de dual-sim, care le lipseste celor doua.

Daca sunteti dispusi sa “inchideti ochii” la rezolutia destul de slaba a ecranului si la faptul ca un este un telefon cu dotari de ultima generatie, dar in acelasi timp doriti un smartphone dual-sim care sa va satisfaca toate nevoile multimedia, atunci Galaxy Grand este o alegere mai mult decat potrivita.

 

Plusuri

Camera de 8MP cu autofocus, LED flash si filmare 1080p
Ecran generos de 5 inch
Slot pentru microSD
Sunetul foate bun
Android 4.1.2 Jelly Bean

Minusuri

Rezolutia destul de mica pentru un ecran de 5 inch
Nu este Dual Sim Active
Lipsa buton dedicat pt camera







[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook