Pe o nisa dominata de companiile din China precum Xiaomi, Huawei si Oppo, gigantul corean Samsung incearca sa acapareze o bucata din profiturile uriase ce se inregistreaza in piata telefoanelor entry-level.
Samsung Galaxy J6 este primul telefon din aceasta categorie de pret ce dispune de faimosul ”Infinity Display”. Aceasta caracteristica impreuna cu ecranul Super AMOLED sunt principala atractie la acest telefon.
Constructie si design
Galaxy J6 este un telefon destul de mare, dar subtire cu un ecran de 5.6” si urmatoarele dimensiuni: 149.3 x 70.2 x 8.2 mm. In schimb, este destul de usor, cu o greutate de doar 154. Greutatea scazuta se datoreaza in mare parte faptului ca telefonul este facut din plastic, atat partea din spate, cat si marginile.
- Citeste si: Review comparativ Samsung Galaxy A7 (2018) – Huawei P Smart 2019 – Motorola One – Huawei Y7 2019
Din fata telefonul arata foarte bine cu ecranul lucios, marginile curbate 2.5 D si fara butoane fizice. Are un aer elegant si lasa impresia unui telefon mai scump. Pe partea posterioara si la margini, se pare ca s-au facut compromisurile pentru pret. Plasticul folosit arata ca pentru un telefon de acest buget.
Muchiile rotunjite ii ofera confort la manevrare si este suficient de ingust incat sa stea bine si fix in mana. De asemenea, este usor de ajuns la butoanele din meniu si de raspuns la telefon cu o singura mana.
Pe muchia inferioara sunt pozitionate mufa micro USB pentru incarcare si, spre bucuria multora, mufa Jack. Dar asta era de astepat, tinand cont de faptul ca telefonul nu este dotat cu USB-C. Muchia superioara este curata.
Pe muchia din dreapta gasim butoanele pentru volum si doua tavite, una mai mica si una mai mare. Tavita mai mica este pentru cartela SIM principala. Tavita mai mare gazduieste un loc pentru cardul SD si un loc separat pentru al 2-lea SIM. Aplaudam initiativa companiei de a face telefonul cu adevarat dual SIM fara a fi nevoit sa renunti la memorie, daca vrei sa folosesti doua numere de telefon diferite.
Pe muchia din stanga se gaseste butonul de pornire si, mai sus, boxa. Pozitionarea boxei este inspirata deoarece nu o mai acoperi cand te joci sau cand urmaresti filme pe Netflix sau YouTube.
Pe partea din spate sunt pozitionate, de sus in jos, camera cu LED-ul pentru flash, senzorul pentru amprenta si logo-ul companiei. Camera nu depaseste carcasa si este protejata de o muchie. Senzorul de amprenta este pozitionat putin cam sus pentru o mana mai mica, dar e ceva cu care te obisnuiesti usor in timp.
Display
Ecranul este un Super AMOLED de 5.6” , cu un raport de 18.5:9, tipic Samsung. Compromisul intervine in cazul rezolutiei de 720 x 1480 (pixeli) si o densitate ppi de doar 293. Este protejat de Corning Gorila Glass fara a se specifica ce versiune.
Ce m-a surprins este lipsa senzorului pentru lumina. In aceasta gama de pret, majoritatea telefoanelor sunt echipate cu asa ceva. O sa fi nevoit sa iti reglezi luminozitatea de cate ori te joci sau iesi afara in lumina intensa. Cu timpul iti gasesti o setare universala si te obisnuiesti.
In principiu ecranul este foarte bun, culorile sunt vii si clare, negrul suficient de intens incat sa se piarda in margini si nu mi-am simtit ochii obositi dupa o ora de utilizare continua in jocuri. Pentru pretul acestui telefon este destul de rar un ecran Super AMOLED, intr-o nisa dominata de IPS LCD.
Camera
Camera principala are un senzor de 13 MP de 28 mm si o deschidere f/1.9 cu un flash simplu. Tehnic suna bine, practic este adaptata la bugetul acestui telefon. Ii lipseste stabilizatorul de imagine, iar asta inseamna ca daca misti mai rapid camera vei avea poze blurate.
In conditii de luminozitate scazuta era de asteptat oricum ca performantele camerei sa nu fie excelente. Are, intradevar, modul pentru noapte dar nu pot spune ca face o treaba mult mai buna decat modul automat, doar adauga tonuri mai calde pozei.
Mi-a placut modul panoramic. Este usor de folosit si nu se observa locurile de legatura dintre cadre. In schimb, modul de fotografiere continua este mai mult pentru amuzament si mai putin practic. In clipa in care ai miscat telefonul, din cauza lipsei stabilizatorului de imagine, pozele sunt mai blurate.
In modul PRO, o setare utila este cea care tine de lumina in care face pozele si poti alege dintre: lumina zilei, noros, lumina incandescenta sau fluorescenta si mod automat. Bineinteles, in “era” filtrelor, nu lipseste modul de infrumusetare si cel cu diferite urechi, nasuri si fete de animale.
Camera frontala are un senzor de 8 MP cu deschidere de f/1.9 completata de un flash simplu. Este o camera buna pentru selfie, nu excelenta, dar decenta, in special daca tinem cont de categoria de pret in care se afla telefonul.
Ca la orice camera pentru selfie se respecta modul de infrumusetare, iar animalutele dragute sunt prezente. Setarile pentru infrumusetare pot fi schimbate pentru ten (culoare si riduri), fata (alungire si slabire) si ochi (marire). O functie interesanta este cea de focalizare asupra fetei si estompare a fundalului, efect ce se obtine in mod normal cu o camera duala. In schimb, modul panoramic nu este la fel de usor de utilizat, iar rezultatele nu sunt la fel de bune ca cele obtinute cu camera principala.
Din punct de vedere a filmarii telefonul este capabil de inregistrare FullHD (1920 x 1080) atat cu camera principala cat si cu cea frontala. Filmarea este intradevar FullHD si destul de clara. Atat timp cat nu te misti prea mult, vei avea parte de inregistrari bune.
Hardware si performanta
Telefonul vine echipat cu un procesor produs chiar de catre Samsung, Exynos 7870, completat de o placa grafica Mali-T830. Este un octa-core tactat la 1600 MHz. Este acelasi procesor ce se gaseste la Samsung Galaxy A6 si alte telefoane din seria J. Este competitorul indragitului Snapdragon 625, ce se foloseste de catre majoritatea companiilor pentru telefoane din aceeasi categorie de pret, de exemplu Xiaomi Redmi S2.
Din punct de vedere a memoriei sunt disponibile 2 versiuni: 3GB RAM cu 32 GB memorie interna, si 4 GB RAM cu 64 GB memorie interna. Versiunea testata este prima mentionata.
Telefonul se misca bine, nu am parte de sacadari, blocari sau alte probleme de performata. In majoritatea jocurilor, inclusiv cele cu grafica mai complicata, s-a comportat foarte bine, nu s-a incins si nu am avut parte de erori. Nu este chiar un telefon pentru gameri, in jocul PUBG Mobile, setarile implicite vin cu grafica la nivelul cel mai jos si acestea nu pot fi modificate deoarece ar afecta performantele jocului.
Bateria Li-Ion de 3000 mAh dureaza o zi intreaga fara probleme datorita procesorului eficient. Cu utilizare mai redusa, fara jocuri si prea mult internet a tinut si 2 zile.
Senzorul de amprenta functioneaza foarte bine. Este rapid si recunoaste amprenta fara sa fi nevoit sa pornesti ecranul. Nu la fel pot spune despre recunoasterea faciala. Este mai greoaie sau nu functioneaza corespunzator.
Din punct de vedere al conectivitatii, Samsung Galaxy J6 vine echipat cu NFC si suporta platile efectuate cu telefonul.
Software si interfata
Din punct de vedere al sistemului de operare, telefonul vine cu Android 8.0 Oreo si interfata Samsung Experience 9.0, combinatie ce pana acum se regasea pe telefoanele premium ale companiei. Este o interfata curata, usor de folosit si intuitiva.
Pe ecranul acasa apare o aplicatie pentru vreme si ceas, bara de cautari Google si cateva aplicatii Google si Microsoft. Daca glisezi in dreapta, vei descoperi asistentul Bixby Home cu nenumarate aplicatii, notificari, stiri, memento-uri si alte informatii pe care asistentul le considera relevante precu: noutati de pe YouTube, stiri internationale din Flipboard, aplicatii utilizate frecvent, numarul de pasi si caloriile arse, etc.
Grila cu aplicatii se acceseaza atat glisand in sus cat si in jos. Aplicatiile apar aranjate in ordine alfabetica, iar in partea superioara se afla bara de cautare pe telefon si butonul pentru setari. Se navigheaza printre aplicatii glisand in stanga sau dreapta.
Concluzie
Este un telefon frumos si simplu cu un ecran superior pentru categoria lui de pret. Are o camera decenta, este intradevar dual SIM fara a compromite memoria, iar bateria dureaza destul de mult.
PRO
- Ecran
- Sistem de operare
- Baterie
- Dimensiune si forma ergonomica
- Camera fata cu flash
CON
- Materiale spate
- Camera spate fara dual-flash
- Procesor invechit
- Lipsa USB-C