De la Galaxy S6 pana in prezent, Samsung a avut o regula cand vine vorba despre modelul lor de top, si anume o data la doi ani revolutioneaza design-ul, iar anul urmator fac o evolutie prin feedback-ul primit de la clienti. Este o practica care prinde bine in multe domenii, nu doar cel al smartphone-urilor (vezi seria de automobile Volkswagen Golf). Galaxy S20 nu face exceptie, urmand design-ul lui S10, Samsung a reusit sa faca cateva modificari subtile prin care S20 este o evolutie clara fata de modelul precedent.

Unboxing & Design

Un lucru pe care l-au invatat cei de la Apple dupa aparitia iPhone-ului este ca trebuie sa ofere o experienta de unboxing utilizatorului, iar Samsung Galaxy S20 o face excelent incepand de la exteriorul minimalist al cutiei, pana la modul in care sunt ambalate si pozitionate restul obiectelor din interior. Pentru ca prima impresie conteaza, dupa ce ridicam capacul cutiei vedem direct telefonul in toata splendoarea lui, fara sa mai fie ascuns de foliile de transport. Sub suportul telefonului avem accesorile incluse, si anume: incarcatorul Super Fast Charging de 25W cu iesire USB C, cablul de incarcare USB C – USB C si castile cu fir produse de AKG pentru Samsung care sunt tot cu mufa USB C. Daca esti nerabdator sa-ti pui cartela SIM in telefon si nu gasesti cheita pentru a deschide tavita hibrida Dual SIM / microSD, nu uita sa verifici in capacul cutiei unde sunt ascunse manualul de utilizare si cheita.

Trecand la design-ul telefonului v-am dat deja de inteles ca Samsung a renuntat la mufa audio Jack de pe Galaxy S10, punand in locul ei microfonul pentru convorbiri. Continuand cu diferentele fata de modelul anterior, in partea superioara a ecranului putem observa pozitia camerei, care de aceasta data este centrala, iar difuzorul pentru convorbiri este “invizibil”, fiind ascuns sub ecran. Tot la capitolul imbunatatiri fata de S10 putem trece si pozitionarea butoanelor, care de aceasta data este ideala pentru dreptaci si renuntand la butonul dedicat pentru Bixby, asistentul putand fi accesat tinand apasat butonul de pornire.

Trecand la spatele telefonului putem vedea poate cea mai importanta imbunatatire fata de Galaxy S10, si anume camerele cu care este dotat telefonul, care pe langa pozitionare si forma, vin si cu alte imbunatatiri despre care am sa va spun mai jos.

Display

Am preferat sa separ display-ul de sectiunea de design pentru ca este un pas mare in fata realizat de sud-coreeni la acest capitol si ar fi mare pacat sa fie trecut cu vederea pentru ca “are doar cativa pixeli in plus”.

Imbunatatirea majora fata de Samsung Galaxy S10 la display nu este data nici de acel 0,1 inch in plus nici de cei cativa pixeli, ci de rata de improspatare a imaginii care a sarit de la 60Hz la 120Hz pentru modelul din 2020, oferind astfel o experienta de utilizare mult mai fluida utilizatorului. Daca anul trecut Samsung a ratat trendul celor 90Hz, acum si-au facut temele si au inclus in seria S20 posibil cel mai bun display de pe piata.

Ca sa punctam specificatiile complete ale display-ului, avem un panel AMOLED de 6,2inch cu rezolutia de 1440 x 3200 pixeli si o densitate de ~563 pixeli per inch, cu tehnologia Always on si HDR10+. Sa nu uitam si de senzorul de amprenta din ecran care de aceasta data este amplasat un pic mai sus pentru a fi mai usor de atins.

Protectia oferita ecranului este de la Corning Gorilla Glass de generatia 6, iar din fabrica telefonul vine preaplicat cu o folie de protectie.

Software & Performante

Pe partea de software Samsung Galaxy S20 vine cu sistemul de operare Android 10 peste care este aplicata interfata foarte prietenoasa pentru utilizatori OneUS 2.1 de la Samsung. Fiind vorba de noua serie S20, nu este de mirare ca si actualizarile sunt oferite utilizatorilor cat mai repede cu putinta, astfel Galaxy S20 la momentul redactarii review-ului avea deja aplicat pachetul de securitate din luna august 2020.

Performantele sunt asigurate de procesorul Samsung Exynos 990 bazat de tehnologie de fabricatie pe 7nm. Practic avem procesare octa-core astfel: 2×2.73 GHz Mongoose M5 & 2×2.50 GHz Cortex-A76 & 4×2.0 GHz Cortex-A55, iar chipul grafic este Mali G77 MP11. Rezultatele obtinute in testele sintetice le puteti vedea mai jos.

La capitolul memorie avem 8GB de memorie RAM, iar pentru stocare S20 a ramas la 128GB extensibil cu un card de memorie microSD, doar ca de aceasta data memoria de stocare are un upgrade de viteza la UFS 3.0.

La capitolul conectivitate Samsung a stat tot timpul bine, iar Galaxy S20 nu face expectie. Bifam aici viteze mari de conectare la reteaua operatorului de pana la 2000Mbps, WiFi 6, Bluetooth 5.0 cu conectare rapida prin NFC, mufa USB type C 3.2.

Nu putem sa nu observam si upgrade-ul adus bateriei de la 3400 la 4000mAh si cresterea vitezei de incarcare de la 15 la 25W cate iti scurteaza vizitele la priza.

Camera

Sunt convins ca majoritatea utilizatorilor de Samsung Galaxy S20 au renuntat sa foloseasca camere foto compacte dedicate, si asta pe buna dreptate cand vedem nivelul de calitate la care au ajuns imaginile capturate de smartphone-urile de top din ziua de azi fie ele Samsung , Huawei, Apple, Sony sau chiar si OnePlus.

Vedem din nou tendinta producatorilor de telefoane sa readuca un numar cat mai mare de megapixeli pe camerele foto principale. Daca pe Galaxy S10 aveam pe spate 2 camere de 12MP si una de 16MP, acum vedem pe camere telefoto o rezolutie de 64MP. Aceast lucru este ideal daca utilizatorilor le place sa se joace cu zoom-ul si totusi sa pastreze o imagine cat mai clara.

Un lucru foarte impresionant este , pe langa multitudinea de optiuni din aplicatia de camera, si posibilitatea de a filma la rezolutie 8K. Acest lucru face viitoarele editari sa fie realizate mult mai facil. Recomand totusi si un card microSD cat mai mare deoarece 1minut in 8K ocupa aproape 1 GB de memorie de stocare.

Pe partea de foto Samsung Galaxy S20 iti da parca o placere sa te joci cu zoom-ul, sari de la 1x la 3x la fotografii cu unghi larg cu un simplu tap. Imaginile capturate au culori realiste, fara prea mult HRD sau contrast. Unicul loc unde am sesizat este lipsa setarilor pentru fotografiere tip macro pentru obiecte la distanta foarte mica. In acest caz recomand folosirea camerei cu unghi larg. Chiar si pozele cu modul noapte au o calitate mult imbunatatita. Folosind tehnologia AI, in modul noapte vezi cate secunde trebuie sa fie telefonul nemiscat astfel incat sa obtii un rezultat bun. Aceasta este una din functiile pe care mi-ar placea sa o vad implementata si la alti producatori.

Concluzie

Chiar daca Samsung Galaxy S20 este doar o evolutie a modelului precedent, se vede clar ca sud-coreenii au ascultat toate criticile aduse vechiului model si au incercat sa aduca imbunatatiri. Astfel au reusit sa faca din S20 un model mult mai practic si mai bine orientat spre nevoile clientilor sai.

Pro

  • Design minimalist si elegant
  • Display-ul de top cu refresh de 120Hz
  • Incarcare rapida si reverse wireless charging
  • Certificare IP68

Cons

  • Calitatea fotografiilor de tip macro
  • Senzorul de amprenta din ecran inca nu este la nivelul celor clasic

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook