Nu bine a inceput anul 2021 ca Samsung a si scos „artileria grea” pe nume Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. Posibil ca au dorit sa fie primul brand cu noua generatie deja disponibila pe piata. Legat de noua serie Samsung Galaxy S, putem observa trendul lansat inca de la generatia 6, prin care design-ul este schimbat radical la fiecare doua generatii, iar seria de telefoane Galaxy S21 (a XII-a generatie) se prezinta cu un design nou, mult mai placut la atingere.
Design & display
Cu toate ca ne-am obisnuit ca in cutie sa gasim incarcatorul super fast charging si perechea de casti cu fir AKG pe USB, de data aceasta avem doar cablul usb type C si cheita pentru SIM. Acesta este un trend practicat si de alte companii mari, precum Apple. Acum sa vedem ceea ce conteaza cu adevarat – telefonul.
Dupa ce dai toate foliile de transport jos si pui telefonul cateva secunde in mana, parca ai si uitat de toate lipsurile din pachet. Cum spuneam mai sus, sud-coreenii au renuntat la designul tip sandwitch de sticla, iar acum Samsung Galaxy S21 are spatele construit din plastic si pe langa faptul ca arata superb, se si simte incredibil de bine in mana.
Noua generatie ofera o senzatie mult mai placuta si materialul folosit pentru partea din spate are avantajul ca nu mai este un magnet de amprente. Legat tot de spatele telefonului, pentru ca aici sunt cele mai multe modificari fata de generatia anterioara, iese in evidenta camera, atat fizic cat si prin performante. Mai multe detalii legate de camera puteti gasi mai jos la sectiunea dedicata.
Celelalte modificari de design comparativ cu Galaxy S20 Ultra 5G sunt subtile. Samsung a redus dimensiunea ecranului de la 6,9 inch la 6,8 inch, implicit micsorandu-se cu cativa milimetri si dimensiunea telefonului. Au schimbat pozitia tavitei pentru cartele nanoSIM din partea superioara in partea inferioara a telefonului, langa mufa de incarcare USB type C. Cei de la Samsung au renuntat din nou la slotul pentru cardul microSD (la fel ca si la Galaxy S6). Atentie, sa nu confundati perforatia de scoatere pentru tavita cu cea a microfonului de convorbiri.
Revenind la display, pe langa reducerea dimensiunii, Samsung a renuntat la forma curbata a ecranului, fiind de aceasta data mult mai drept. Legat de acest lucru parerile sunt impartite, unele persoane apreciaza aceasta modificare, alte persoane doresc mai mult forma veche, curbata a ecranului (personal mie imi place asa cum este pe Galaxy S21). Sub display avem cititorul de amprenta, care acum este mai rapid si conform Samsung, este de 1,77 ori mai mare fata de generatia anterioara, fiind astfel mult mai precis. Tot sub ecran avem si unul dintre cele doua difuzoare care ofera un sunet stereo excelent.
Ca si specificatii, display-ul lui Samsung Galaxy S21 Ultra 5G le are pe toate: panou OLED, HDR10+, rata de reimprospatare a imaginii de 120Hz adaptata in functie de continutul de pe ecran si luminozitatea foarte puternica de 1500 nits. Per total pot sa spun ca este cel mai bun display pe care l-am intalnit pana acum.
Pentru protectia ecranului Samsung nu a facut rabat si pe langa folia de protectie care este preaplicata au pus si Gorilla Glass Victus care, conform producatorului, este de doua ori mai rezistent decat Gorilla Glass 6.
Hardware & software
Se stie ca Samsung ofera la nivel international modelele din Seria Galaxy S si Note cu doua variante de procesor Qualcomm, cu cel mai performant Snapdragon pentru piata din SUA si China si cu procesorul propriu Exynos pentru restul pietelor. Ei bine, asta a insemnat ca cei din SUA aveau un plus de performanta fata de restul pietelor, lucru care a dus la nemultumirea multor clienti. Am placerea sa va spun ca acest lucru nu mai este valabil pentru noua generatie Galaxy S21 care este dotata cu Exynos 2100 vs Snaprdagon 888.
Ca sa punctez pe scurt diferentele intre cele doua modele: varianta bazata pe Exynos are performante single core mai bune si o autonomie a bateriei mai mare decat varianta pe Snapdragon. In comparatie, varianta bazata pe Snapdragon are performante multi core si in jocuri mai bune. Practic acum conteaza mai mult tipul aplicatiilor folosite. Aveti mai jos rezultatele obtinute in testele sintetice precum Antutu, Geekbenck sau 3DMark unde la testul Slingshot Extreme a obtinut Maxed out fara sa afiseze un scor.
Samsung Galaxy Ultra 5G vine in 3 variante de memorie, 128 si 256GB memorie de stocare acompaniate de 12GB memorie RAM si 512GB memorie de stocare la care avem 16GB de memorie RAM. Din pacate Samsung a decis sa nu ofere posibilitatea de a mari capacitatea de stocare printr-un card microSD, asa ca va trebui sa aproximati destul de bine capacitatea de care veti avea nevoie.
La capitolul conectivitate, Samsung a inclus tot ce este mai bun si Galaxy S21 Ultra 5G este primul telefon care suporta noul standard WiFi 6E atat pentru viteze mari, dar mai ales pentru calitatea conexiuni in zone cu multe retele WiFi (exemplu apartament). Evident nu lipseste nici cel mai nou standard Bluetooth 5.2, GPS cu GLONASS, BDS si GALILEO sau NFC.
Incarcarea bateriei de 5000 mAh se poate face atat prin mufa USB-C 3.2 la viteze de pana la 25W (incarcatorul trebuie achizitionat separat) sau prin wireless charging pana la 15W. Evident nu lipseste si reverse wireless charging ca sa va puteti incarca castile Samsung Galaxy Buds cu telefonul.
Autonomia bateriei la un grad mediu de utilizare al telefonului poate sa depaseasca si peste doua zile, datorita software-ului foarte bine optimizat si al interfetei proprii Samsung OneUI 3.1 peste un sistem de operare Android 11 care la momentul publicarii acestui review avea deja instalat patch-ul de securitate din 9 Februarie.
Camera
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G este „ultra” si la capitolul camere foto, iar daca ne uitam pe spate avem nu mai putin de 5 camere. Una este de 108MP cu unghi larg, doua de 10MP folosite pentru zoom, una de 12MP pentru fotografiile cu unghi foarte larg (sau zoom 0.6x) si un senzor de adancime, iar imaginile capturate ne surprind de fiecare data atat pe timp de zi, dar mai ales pe timp de noapte sau daca folosim zoom-ul.
Ce am observat este ca zoom-ul pana la 10x este optic si nu are pierderi de calitate. In plus are o stabilitate foarte buna chiar daca iti tremura un pic mana, neavand astfel nevoie de trepied sau alt suport pentru a tine telefonul fix. Zoom-ul maxim pe care il suporta telefonul este 100x, dar imaginile nu sunt foarte clare la un zoom mai mare de 30x nici cu suport. Camera frontala este de 40MP cu suport Dual video call si AR.
Pe timp de noapte sau in conditii de luminozitate foarte scazuta, pe langa o imbunatatire a imaginilor, fata de generatia trecuta am sesizat si o scadere a timpului de care are nevoie pentru a captura imaginea, de la ~3-6 secunde la 1-3 secunde. Timp in care trebuie sa tii telefonul nemiscat ca sa obtii o poza cat mai clara.
De mentionat este calitatea sensibil mai buna a pozelor macro comparativ cu generatia anterioara, unde focalizarea pe obiectele la distante foarte mici era greoaie sau cateodata chiar imposibila.
Pe partea de video exista posibilitatea de a filma la rezolutia de pana la 8K cu 24 de cadre pe secunda, dar pentru un rezultat cat mai fluid va recomand 4K cu 60 de cadre pe secunda. Stabilitatea imaginii este extrem de impresionanta. Chiar daca esti in mers si telefonul tremura, imaginea din filmare ramane foarte stabila.
Concluzie
Samsung, prin Galaxy S21 Ultra 5G vrea sa ofere entuziastilor tot ce poate sa fie mai bun intr-un smartphone la toate capitolele: performante, ecran, camera foto, exceptand viteza de incarcare a bateriei care nu este asa de mare ca si masura de precatiune din partea producatorului.
Pro | Cons |
Design de generatie noua | Lipsa incarcatorului din pachet |
Calitate display | Incarcare lenta comparativ cu concurenta |
Camera foto | Lipsa slotului microSD |
Certificare IP68 | Pret mare pentru varianta de 512GB |
Autonomie excelenta | |
Sunet clar si puternic |