Despre Samsung Galaxy S III nu cred mai trebuie sa spunem mare lucru, dat fiind faptul ca este cel mai vandut smartphone cu android aparut pana acum. Poate tocmai din acest motiv, lansarea pe piata a unui frate mai mic este un lucru cat se poate de logic, macar din perspectiva notorietatii de care se bucura Galaxy S III. Dar oare la ce sa ne asteptam de la acest telefon? Este un telefon cu personalitate sau doar o copie a lui S III, care profita de mostenirea pe care o poarta, pentru a puncta la capitolul imagine si bineinteles vanzari?[divider]
[wptab name=’Design’]
Din acest punct de vedere, Galaxy S III mini este aproape identic cu fratele lui mai mare, diferentele fiind nesemnificative, cum ar fi pozitia blitz-lui sau a jack-ului audio. Pastreaza aceleasi forme rotunjite si este facut din acelasi material plastic glossy. Diferentele nu apar nici macar atunci cand vorbim de culoare, cele doua modele fiind lansate in aceleasi variante de culori: Blue si White. Evident ca singura diferenta majora este data de dimensiune, varianta mini masurand 121.6 x 63 x 9.9 mm. Ca si dimensiuni, micutul se apropie foarte mult de prima varianta Galaxy S, care la vremea aparitiei era un adevarat gigant.
Avand dimensiuni reduse, telefonul este extrem de compact, fiind foarte usor de folosit cu o singura mana, din acest punct de vedere avand macar un avantaj in fata fretelui mai mare.
Partea din fata a telefonului pastreaza acelasi layout al butoanelor ca si S III, doar camera frontala si senzorii schimband partile.
Asezarea celor trei butoane este aceeasi, cu un buton fizic home in mijloc si cele doua butoane capacitive, menu si back.
In partea dreapta avem butonul ON/OFF in timp ce in partea stanga sunt pozitionate butoanele de volum. Vorbind de partile laterale, trebuie sa mentionez ca, in mod surprinzator varianta mini este mai groasa decat varianta de 4.8 inch.
Deasupra se afla jack-ul audio de 3.5, iar in partea de jos microfonul si portul microUSB necesar pentru incarcare sau pentru transfer date.
In partea din spate gasim camera de 5 MP insotita de blit si difuzorul multimedia.
Capacul spate al telefonului este detasabil, avand acces la bateria de 1500 mAh si la cartela sim. Sub baterie se gaseste si un slot pentru microSD.
[/wptab]
[wptab name=’Display’]
Samsung ne-a obisnuit de ceva vreme cu ecranele AMOLED, iar S III mini nu face exceptie. Are o diagonala de 4 inch cu o rezolutie nu tocmai impresionanta, de 480 x 800 pixeli. Nu este un display care sa concureze cu cele ale telofoanelor de top, dar nici nu cred ca cei de la Samsung si-au dorit acest lucru, avand in vedere faptul ca telefonul este de un nivel mediu. In principiu este acelasi ecran folosit de prima generatie Galaxy, care la acel moment ne-a impresionat pe toti.
Ecranul reda foarte viu culorile, luminozitatea este destul de ridicata, iar unghiul de vizualizare este destul de larg. Pentru ca am pomenit de luminozitate, trebuie sa mentionez un lucru care m-a deranjat inca de la inceput la acest telefon, si anume lipsa senzorului de lumina. Practic telefonul nu are posibilitatea sa isi ajusteze in mod automat luminozitatea in functie de mediu, utilizatorul fiind nevoit sa faca aceste setari manual, ceea ce este destul de suparator.
[/wptab]
[wptab name=’Performante’]
Desi la acest capitol nu impresioneaza la fel ca si fratele sau mai mare, cu siguranta Galaxy S III mini nu te lasa la greu. Ruleaza fara probleme orice aplicatie si timpul de raspuns este unul destul de bun, fara niciun fel de lag.
Specificatiile telefonului un sunt de top, S III mini fiind dotat cu un procesor dual-core de 1 GHz Cortex-A9, procesor grafic Mali-400 si 1 GB RAM, insa sunt specificatii decente pentru un telefon din clasa de mijloc. Cu toate acestea, in testele sintetice reuseste sa obtina scoruri destul de bune.
La capitolul spatiu de stocare, exista doua variante, de 8GB si de 16GB, cu posibilitatea de extindere printr-un card microSD de maxim 32GB. Eu am avut in test varianta de 8GB, insa doar 4.5GB erau disponibili pentru utilizator, restul spatiului fiind folosit de sistemul de operare si de procesele interne ale telefonului. In aceste conditii, extinderea memoriei printr-un card este obligatorie, asta daca doriti sa va bucurati pe deplin de continutul multimedia si de aplicatiile instalate.
Pe partea de conectivitate lipseste NFC, tehnologie din ce in ce mai intalnita la telefoanele high-end, telefonul bazandu-se doar pe Bluetooth si WiFi.
De asemenea ma surprinde un pic lipsa standardului MHL, standard care permite legatura dintre portul microUSB al telefonului cu un port HDMI al unui TV sau monitor. Singura varianta de conectare la alte dispozitive multimedia ramane DLNA.
[/wptab]
[wptab name=’Software’]
Â
Sistemul de operare care ruleaza pe S III mini este Android 4.1, Jelly Bean, avand binecunoscuta interfata personalizata de Samsung, TouchWiz. Daca sunteti familiarizati deja cu smartphone-urile Android de la Samsung, aproape ca un veti simti nicio diferenta in utilizare, meniurile fiind extrem de asemanatoare.
Ecranul principal este organizat in sapte paneluri care se pot personaliza dupa bunul plac al fiecaruia, prin aplicatii sau widget-uri.
Un lucru care mi-a placut intotdeauna la TouchWiz a fost task manager-ul, care este extrem de bine facut, accesandu-se printr-o apasare lunga a butonului Home. Este primul telefon la care nu am simtit nevoia sa ii instalez un alt task manager. Acelasi lucru se poate spune si despre file manager-ul acestui telefon, care este de asemenea foarte reusit.
In ceea ce priveste aplicatiile preinstalate, gasim o serie de aplicatii proprii pe care le-am intalnit si la alte modele Samsung.
S Voice este o aplicatie pe care am intalnit-o prima data chiar la Galaxy S III, si este un raspuns la Siri, aplicatie ce ruleaza pe IOS. Aplicatia foloseste recunoasterea vocala, pentru a raspunde la intrebari, a face recomandari sau a efectua diferite task-uri pe care le primeste. Este capabila sa deschida aplicatii, sa apeleze anumite numere din agenda telefonica sau sa posteze pe Facebook.
Deocamdata aplicatia nu are varianta in limba romana, fiind utila doar pentru vorbitorii de limba engleza sau alte limbi de circulatie internationala. Eu am testat-o atat in engleza cat si in italiana, si pot spune ca rezultatul a fost surprinzator de bun, aplicatia reusind sa execute aproape toate comenzile.
S Suggest se foloseste de profilul fiecarui utilizator pentru a-i recomanda aplicatii potrivite, in functie de cautarile pe care le face si aplicatiile pe care le instaleaza. In general este o aplicatie destul de utila pentru cei care sunt abia la inceput in utilizarea sistemului Android.
Evident ca fiind vorba despre ecosistemul Android, aplicatiile disponibile pentru utilizatori sunt extrem de numeroase si variate, astfel ca fiecare utilizator poate sa aleaga aplicatiile utile pentru el.
[/wptab]
[wptab name=’Multimedia’]
Â
Samsung Galaxy S III mini dispune e o camera principala de 5MP, insotita de un LED flash, capabila de capturi cu o rezolutie maxima de 2560 x 1920 pixei.
In ceea ce priveste calitatea fotografiilor, pot spune ca avem de-a face cu o camera extreme de reusita, capabila sa fotografieze la o calitate foarte buna. Nu am vazut multe camere de 5MP care sa poata concura cu camera de pe S III mini.
Meniul camerei este practice identic cu cel al lui S III, in partea dreapta fiind butonul declansator si butonul de schimbare a modului (foto sau video), iar in partea stanga fiind bara de meniu care contine diverse setari.
Camera video este de asemenea destul de buna, reusind sa filmeze 720p cu 30 cadre/sec.
In ceea ce priveste partea de multimedia, chiar daca nu beneficiaza de cele mai performante dotari, S III mini face fata cu brio oricarei cerinte de entrtainment mobil, de la Internet Browsing, la jocuri 3D sau redare video si audio.
Player-ul video este imprumutat de la Galxy Note 2, reusind sa redea fara probleme AVI, MP4 sau WMA, cu o rezolutie maxima de 720p. Din pacate nu este capabil sa redea video-uri in format MKV si sunet DTH.
Subtitrarile sunt incarcate fara problema, putand fi alese dintr-o lista, indifferent daca au sau nu aceeasi denumire ca si video-ul.
O functie interesanta, pe care am intalnit-o pentru prima oara chiar la Galaxy S III, este Video Pop-Up. Dupa cum ii spune si numele, aceasta optiune permite utilizatorului sa ruleze video-uri intr-un ecran mai mic, in orice meniu, dimensiunea acestuia putand fi reglata prin pinch zoom. Se poate dovedi utila atunci cand vrei sa scrii un mesaj sau sa postezi ceva pe Facebook, fara a fi nevoit sa opresti player-ul video, filmul ruland in continuare.
Experienta pe care o ofera player-ul audio este una excelenta, fiind amplificata de SoundAlive, tehnologie dezvoltata de catre Samsung si care optimizeaza sunetul prin ajustarea calitatii acestuia.
Din punct de vedere al functionalitatii, nu am sesizat nicio modificare fata de alte modele Samsung, Â meniul player-ului oferind o seie de presetari standard, egalizator si o serie de categorii dupa care pot fi organizate melodiile. O metoda interesanta de sortare a mlodiilor este data de Music Square (Patrat muzical), care identifica ritmul fiecarei melodii, plasand-o intro anumita categorie.
Interfata radio-ului este destul de simpla, fara prea multe optiuni, oferind posibilitatea de a salva o lista de 12 posturi favorite. Poate sa redea sunetul in casti sau in difuzorul propriu, atata timp cat castile (care au rolul de antena) sunt conectate. Exista de asemenea posibilitatea inregistraii direct pe telefon a transmisiilor FM.
[/wptab]
[wptab name=’Concluzii’]
Cu siguranta S III mini nu este un telefon ce se adreseaza poweruseri-lor, fiind un telefon cu dotari oarecum modeste, specifice unui telefon din gama de mijloc. Pe de alta parte, tocmai aceste lucruri il fac mult mai accesibil pentru o gama mai larga de clienti. Practic este un telefon facut dupa chipul si asemanarea unui flagship, insa este mult mai comod de manevrat, datorita dimensiunilor reduse, si mult mai ieftin. Â Cu siguranta ca multi utilizatori nu sunt incantati de idea de a purta la ei ot timpul o minitableta, astfel ca Samsung Galaxy S III mini este o solutie ideala.
Chiar daca pe umerii sai apasa un nume atat de greu, acest telefon are propria sa personalitate, iar in perioada in care l-am folosit nu am simtit in niciun moment ca am in mana un Samsung Galaxy S III mai mic, ci un telefon compact, cu performante suficiente care se adreseaza in acelasi timp tuturor categoriilor de utilizatori.
Plusuri |
|
---|---|
Procesorul dual-core de 1 Ghz ofera performante destul de bune | |
Beneficiaza de Android 4.1 Jelly Bean | |
Ecranul super-AMOLED de 4 inch este excelent |
Minusuri |
|
---|---|
Nu are senzor de proximitate pentru reglarea automata a luminozitatii | |
Putin cam scump pentru performantele sale | |
Nu inregistreaza 1080p |
[/wptab]
[end_wptabset]