Mult așteptat și anunțat, după nenumărate presupuneri am ajuns să vedem varianta finală și mai ales reală a noului vas amiral al gigantului corean. Cu siguranță fiecare a văzut poze cu o sumedenie de concepte futuriste, așa cum își imaginau unii că va fi, dar niciuna nu s-a apropiat de realitate.[divider]

[wptab name=’Generalități’]


 Era clar că nu va avea tastatură proiectată prin infraroșu, ecran flexibil, display de 6” sau camere foto 3D, dar haideți să trecem în revistă ce are de fapt la bord cel mai nou membru al familiei Galaxy S:

 • Quad-band GSM/GPRS/EDGE; quad-band 3G cu HSPA; LTE
 • Display de 5″ cu 16M de culori, touchscreen capacitiv 1080p Super AMOLED cu Gorilla Glass 3
 • Android OS v4.2.2 Jelly Bean cu TouchWiz UI
 • Quad-core 1.9 GHz Krait 300 CPU, Adreno 320 GPU; Qualcomm Snapdragon 600 chipset/ Quad-core 1.6 GHz Cortex-A15 & quad-core 1.2 GHz Cortex-A7, PowerVR SGX 544MP3 GPU; Chipset Exynos 5410
 • 2GB of RAM
 • Camera de 13 MP cu autofocus, cu bliț LED, înregistrare video 1080p @ 30fps, autofocus continuu și înregistrare a sunetului stereo
 • Cameră frontală de 2 MP cu înregistrare video 1080p
 • Dual shot și înregistrare video duală, Drama shot, Poză cu sunet
 • Wi-Fi a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct si DLNA
 • GPS cu A-GPS, GLONASS
 • 16GB/32GB/64GB spațiu de stocare intern
 • Loc pentru card microSD
 • Port microUSB cu USB host and MHL 2.0
 • Bluetooth v4.0
 • NFC
 • Port IR cu funcționalitate de telecomandă
 • Jack audio standard de 3.5 mm
 • Accelerometru și senzor de proximitate
 • Barometru, termometru, hygroscop
 • Senzor de gesturi IR pentru Air gesturi
 • Gesturi inteligente: Smart stay, Smart pause, Smart scroll
 • Anulare activă a zgomotului de fond prin microfon dedicat
 • Baterie de 2600 mAh
 • Doar 7.9mm grosimeVolum inteligent și Adaptarea Sunetului pentru playerul audio

Dacă până acum nu v-a convins că are tot ce trebuie pentru a lua cu asalt concurența care s-a lansat cu un avans de câteva luni, haideți să vedem la ce folosesc toate “dotările suplimentare” care Samsung Galaxy S4 le are la bord.

 

[/wptab]

[wptab name=’Design’]


Anul 2013 s-a așteptat a fi anul telefoanelor mari, dar Samsung Galaxy S4 nu se încadrează prea bine în tipar, având un display de doar 5” și dimensiuni chiar inferioare predecesorului său – SGSIII – fiind mai suplu cu 7mm și mai scurt cu 8mm. Toate acestea au fost posibile prin optimizarea maximă a spațiului, eliminând punctele moarte din jurul ecranului, sperăm ca la următorul model să facem cunștință cu un adevărat edge-to-edge.


Totuși, înainte să ne avântăm în cutie, trebuie să admitem că pachetul lui SGS4 este prietenos cu mediul înconjurător încă de la exterior, unde ne întâmpină o imitație de lemn, manualele păstrându-se în aceeași linie reciclabilă.

Uimirea se oprește la cutie, deoarece în conținutul pachetului toate-s vechi și nouă toate :). Așa cum ne-am obișnuit putem găsi un încărcător de rețea, cablu de date, căști și bineînțeles o baterie binecrescută de 2600 mAh. Atât bateria cât și căștile se anunță ca fiind ceva deosebit, bateria conducând la o autonomie ridicată, iar căștile oferă o experiență a sunetului mult superioară celor care se găsesc în pachetele standard ale altor producători. Căștile, numite HS330, conțin difuzor dublu – tweeter de 8mm și woofer de 10mm – pentru performanțe îmbunătățite atât la frecvențe înalte cât și joase. Toate accesoriile vin de această dată pe culoarea albă, chiar și la terminalele de culoare Black Mist.

Trecuți de cutie găsim un terminal cu look proaspăt, păstrând ceva din moștenirea seriei Galaxy S, dar cu îmbunătățiri simțitoare. Echipa care s-a ocupat de desigul lui S4 se mândrește cu liniile fluide, dar mult diferite față de cele ale predecesorului său, linia care imită metalul de jur împrejur și spatele ce imită kevlarul, oferindu-i un look premium, inferior totuși la atingere în comparație cu aluminiul lui One sau sticla lui Z (HTC și Sony Xperia).

Începem o inspecție exterioară a terminalului și la prima vedere nimic nou nu ne atrage atenția. Butoanele sunt tot acolo pentru cei obișnuiți cu întreaga serie Galaxy:  butonul Power pe marginea
dreaptă în partea de sus, volumul vis-a-vis în stânga și butonul fizic Home sub ecran, flancat de butoanele touch Back (Înapoi) și Meniu Contextual în dreapta și stânga lui.

Deasupra ecranului, cum ne-am obișnuit, domnește sigla Samsung și are puțin mai sus grila difuzorului. Senzorii de proximitate și lumină, ledul de stare și camera frontală nu puteau lipsi pe partea din față, dar aici mai avem un punct prezent. Nu este unul oarecare ci un senzor InfraRoșu, folosit pentru Air Gesturi. Despre acestea vom vorbi la momentul potrivit, chiar dacă denumirea lor nu prea lasă loc de mister.

Mufa pentru încărcare rămâne tot în partea de jos (la mijloc) cu microfonul principal alături, iar sus avem mufa jack în partea stângă, urmată îndeaproape de microfonul dedicat anulării zgomotului de fond – folosit și pentru înregistrarea stereo a sunetului la filmare. Dacă tot am discutat de puncte, și în partea de sus-dreapta avem un punct mai pronunțat, de culoare neagră.. ce să este oare? Este emițătorul InfraRoșu care ajută smartphone-ul să funcționeze ca și telecomandă universală pentru aparatele din casă.

Ajunși cu inspecția vizuală pe spatele aparatului, vedem o mică schimbare de dispunere a blițului, față de camera foto, acesta fiind sub ea, nu lângă, ca și la celelalte modele. Singurul lucru nou in spate rămâne designul texturat, sigla Samsung își păstrează locul central, sub cameră, iar difuzorul se mută în partea stângă-jos, ca si la Galaxy Note II N7100.

Un lucru de apreciat este faptul că și SGS4 păstrează obiceiul capacului detașabil, oferind acces la baterie, dar și un slot pentru suplimentarea memoriei printr-un card MicroSD de până la 64 GB. Un lucru care merită menționat este faptul că, la SGS4 sigla Samsung de pe capac nu mai ascunde în spatele ei antena NFC, ca și la alte modele, acesta fiind prezent fără vre-o parte atașată pe capac.

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

La ecran avem de-a face cu un Super-wide FULL HD Super Amoled de 5” cu o densitate de 441 ppi. Știu că toată acestă înșiruire de super-full-super poate stârni cel puțin zâmbete dar important e că acestea rămân și după pornirea telefonului. Ceea ce au reușit cei de la Samsung să obțină la S4 este un display de înaltă rezoluție – 1080 x 1920 pixeli, care reușește să redea chiar și imaginile pale ca fiind vibrante și pline de culoare, toate astea fără șansa de a vedea vre-un pixel, decât dacă ești înarmat cu un microscop. Totuși, pentru cei care nu sunt fanii culorilor suprasaturate, există și posibilitatea de a opta pentru nivele mai naturale a acesora, prin folosirea unui reglaj Adobe RGB, care se găsește în setări, ramura Afișare. Merită menționat și faptul că SGS4 dispune aici de o setare Optimizare ecran care reglează automat felul în care culorile sunt redate, în funcție de conținutul rulat. Pentru protecție totul este acoperit cu Corning Gorilla Glass 3 care oferă rezistența maximă la zgârieturi cunoscută până în prezent.

 

[/wptab]

[wptab name=’Performanțe’]

Așteptările tuturor pentru aspectul estetic au fost infinit mai mici ca și cele care țin de funcționalitate și de apariția mult așteptatului OctaCore. Ei bine, ca și în cazul unei mașini, motorizarea unui smartphone poate fi diferită, chiar dacă exteriorul este identic. Astfel că, pe lângă memoria internă, care poate fi de 16/32/64GB, avem două modele internaționale (Coreea de Sud, America și China având modele distincte) GT-I9500 și GT-I9505, diferențele fiind considerabile – pentru cunoscători.

Modelul testat de noi, GT-I9505, are ca variantă de motorizare chipsetul Qualcomm Snapdragon 600, cu CPU 1.9 GHz quad-core Qualcomm Krait 300 și GPU Qualcomm Adreno 320. Toate modelele dispun de 2GB memorie RAM, dar cum rămâne cu OctaCore-ul? Ei bine, doar modelul GT-I9500 dispune de un chipset Samsung Exynos 5 Octa, GPU IT SGX544MP3 și un grup de două procesoare QuadCore; un QuadCore ARM Cortex-A15 de 1.6 GHz și un QuadCore ARM Cortex-A7 de 1.2 GHz. Acestea sunt emulate pentru sistemul de operare ca un singur QuadCore, și sunt folosite alternativ în funcție de necesitățile programelor care rulează (trecerea de la unul la celălalt durează doar 20µs). Astfel că, pentru activități care necesită performanță va fi folosit mai rapidul A15 și pentru restul A7-le care folosește mai puțină energie. Dacă diferențele de performanță pot fi considerate nesemnificative, și se observă doar în benchmarkuri, o diferență notabilă poate fi faptul că modelul GT-I9500 nu dispune de conectivitate LTE. http://en.wikipedia.org/wiki/Samsung_Galaxy_S4#Model_variants

Toate variantele dispun de conectivitățile standard: Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct și Wi-Fi hotspot și o mulțime de senzori: accelerometru, gyroscop, proximitate, busolă, barometru, temperatura, umiditate și gesturi.

Având astfel de motorizări de top bineînțeles că și scorurile obținute în benchmarkuri sunt pe măsură.


Unii vor zice că nu sunt interesați de astfel de scoruri, dar când aceste cifre se traduc în performanță oricine poate deveni interesat. Astfel că, dacă ești posesorul unui telefon care rulează Android OS, ai la dispoziție în magazinul Play: Antutu, Quadrant, CF-Bench, PassMark PerformanceTestMobile și alte astfel de programe cu care să testezi capabilitățile telefonului tău. Cifrele rezultate au relevanță doar daca ai cu ce să le compari, astfel că printscreenurile următoare te ajută să vezi la ce distanță este terminalul tău de unul din cele mai râvnite smartphoneuri ale momentului.

 

[/wptab]

[wptab name=’Software’]


Samsung Galaxy S4 vine însuflețit de ultimul sistem de operare Android: 4.2.2 și o interfața de utilizare TouchWiz nouă, combinația celor două aducând o mulțime de îmbunătățiri funcționale. Ar fi nevoie de foarte multe pagini pentru a descrie pe larg toate aceste schimbări, dar haideți să le trecem în revistă pe cele mai importante:

–          Ecranul de blocare primește pagini și widgeturi care pot fi personalizate sau oprite și comenzi rapide, exact ca și ecranul de pornire;

–          La adăugarea widgeturilor apar pictograme cu ecranele disponibile, și gradul de ocupare al acestora;

–          Bara de notificare oferă acces la toate comutatoarele (toggles) odată, prin butonul dedicat din partea dreaptă-sus, sau prin glisarea cu două degete, de la bara de notificare în jos;

–          Funcția MultiWindow importată de pe Galaxy Note II, oferă posibilitatea folosirii a două ferestre simultan, fiecare putând fi redimensionată după nevoie;

–          Camera beneficiază de o interfață nouă și simplificată, cu funcții asemănătoare lui Samsung Galaxy Camera.

Din dotările standard de aplicații ale lui SGS4 fac parte toate programele cu care ne-am obișnuit deja, dar și programe care gestionează tot ce are de oferit nou, vârful de gamă al coreenilor de la Samsung. Putem enumera:

–          Samsung Hub  – o interfață ce oferă acces la conținut dedicat lui S4;

–          Samsung Link  – oferă posibilitatea de a împărtăși conținut între telefon și dispozitivele înregistrate;

–          WatchON  – în funcție de locație oferă informații despre programele TV, și oferă posibilitatea controlării dispozitivelor din casă, dotate cu telecomandă;

–          S Translator  – traduce fraze dintr-o limbă în alta;

–          Cititor optic  – recunoaște textul scris pentru copiere sau traducere;

–          S Health  – programul integrat pentru monitorizarea stării de sănătate;

–          Album de povești  – crează albume din pozele făcute cu ajutorul camerei;

–          Group Play  – oferă posibilitatea de a împărtăși conținut cu până la 10 dispozitive SGS4;

Urmează să tratăm mai pe larg toate funcțiile speciale de care dispune S4 în capitolul dedicat.

 

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

Pe lângă căștile speciale cu care vine în pachet SGS4, despre care am discutat la începutul reviewului, pe partea de multimedia acesta mai vine dotat cu un difuzor mai puternic decât predecesorul său, iar testele arată că și calitatea sunetului este una de excepție.

Dacă am început comparația, putem continua spunând că dispune de o cameră de 13 MP cu rezoluție 4128 x 3096 pixeli față de cea de 8 MP cu rezoluție de 3264×2448 pixeli a lui SGSIII, și camera frontală de 2 MP este folosită pentru Dual-Shot și înregistrare Dual-Video.

Această funție este nouă și presupune ca în timpul fotografierii sau filmării cu una din camere, să se înregistreze și cu cealaltă, într-un fel de picture-in-picture, unde poți alege rama dorită dintr-o colecție de opt rame presetate (ex. inimă, timbru, ochi de pește etc).

Dacă modul dual este oprit, aceeași săgeată care aduce în prim plan ramele ne face cunoștință cu mai multe efecte de fotografiere/înregistrare, cum ar fi: vignetă, gri, sepia, hașură, desen animat, brut, pastel ulei și chiar ochi de pește, toate  pictogramele oferind imagini live cu subiectul.

Playerul video cu care gama Galaxy vine preinstalat s-a perfecționat de la o generație la alta, fiind acum considerat de unii – pe bună dreptate – cel mai bun player video mobil. Acesta uimește de la prima întâlnire oferind iconițe live cu clipurile video din telefon, care rulează toate simultan pentru o mai bună previzualizare a secvențelor.

Cu o interfață curată oferă acces rapid la toate funțiile, inclusiv partajarea ecranului cu alte dispozitive aflate în apropiere. În primă fază poate nu îi găsim o întrebuințare practică, dar imaginează-ți că vrei să le arați prietenilor câteva clipuri filmate în ultima exursie și ai două variante: fie să se îmbulzească toți în jurul tău, și fiecare să vadă cum poate, sau clipul dorit să fie redat pe aparatul fiecăruia în parte, la volumul dorit, și eventual într-o fereastră separată pentru a continua activitatea avută înainte. Tot ca un atu al acestui player putem enumera funcția SoundAlive – care oferă o experiență deosebită a sunetului, dar numai prin utilizarea căștilor – sau faptul că, pe lângă rularea oricărui format video, playerul lui SGS4 oferă și acces la subtitrări, cu posibilitatea de a o alege pe cea dorită, chiar dacă nu are aceeași denumire ca și videoclipul. Nu putem uita de aici funcția Întrerupere inteligentă care odată activată nu te lasă să mai pierzi nicio scenă importantă, punând clipul pe pauză atunci când ochii tăi privesc în altă parte. Este o funcție de efect dar și cu mic defect :). Problemele apar în condiții speciale de iluminare, crepuscul sau iluminare din spate, în care ochii nu sunt întotdeauna recunoscuți și poate fi nevoie de apăsarea butonului Play pentru a continua redarea. Fiind încă la început cu această tehnologie putem fi indulgenți astfel încât să îl folosim în condiții optime.

Playerul audio seamănă foarte mult cu ce ne-a obișnuit deja, dar avem parte și de noutăți. Putem enumera aici funcțiile: SoundAlive – care oferă presetări pentru sunet, nu doar cu căștile introduse, presetări care fac diferența chiar și pentru o ureche neavizată;

AdaptSound  – o funcție care face reglajele necesare astfel încât fiecare pereche de căști să fie folosită în funcție de specificații, conform frecvenței de răspuns. Putem enumera aici și programarea pentru Oprire programată, Volumul inteligent (reglează volumul tuturor pieselor la un nivel prestabilit), sau Control vocal pentru funcțiile: Play, Pauză, Înapoi și Înainte.

 

[/wptab]

[wptab name=’Funcții speciale’]

Sub deviza Însoțitor de viață SGS4 excelează la funcții speciale, eu personal admir inovația de care dau dovadă inginerii de la Samsung, mai ales că în mare parte găsesc o utilitate nouă pentru tehnologii deja existente. Astfel, putem împărți toată gama de inovații în patru mari capitole: Distracție, Relații, Activități cotidiene și Grijă pentru viață.

 • Distracția în accepțiunea lui S4 trebuie să cuprindă:
  • Dual Shot  – modul în care poți surprinde distracția atât din fața camerei, cât și din spatele ei. Obișnuim să facem poze în locurile pe care le vizităm dar acum avem ocazia să apărem și noi în ele folosind ambele camere ale telefonului simultan;
  • Sound & Shot (Sunet și video) dă un nou înțeles frazei ”taci că se aude în poză”. Până acum aceasta era destinată invocării zâmbetului, fiind ceva cu totul absurd. Ei bine în cazul lui S4 trebuie să ai grijă ce spui când ești fotografiat deoarece poate surprinde și aproximativ 5 secunde de sunet pe care să îl atașeze pozei;
  • Drama Shot (Dramă) capturează toată acțiunea într-o singură poză. O secvență de imagini este capturată într-o singură ramă, pentru a spune povestea mai bine decât ar putea-o face o poză simplă sau mai multe la un loc. Rezultatul fiind o poză dinamică – greu de descris sau înțeles dacă nu ai avut ocazia să o folosești;
  • Group Play împărtășește muzica împreună cu prietenii (care au SGS4 bineînțeles. Sper totuși ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, noutățile care nu necesită componente fizice dedicate, să fie disponibile si utilizatorilor altor modele de Galaxy printr-un simplu update de software.) Este modul ideal de a face, spre exemplu, un 5.1 format din terminale Galaxy S4 pe care să ruleze simultan aceeași melodie. Pe lângă muzică și jocurile pot fi împărtășite pentru a aduce distracția la un alt nivel;

 • Story Album (Album de povești) crează albume dedicate din fiecare ocazie specială. Pe lângă gruparea pozelor în funcție de eveniment, dă posibilitatea aranjării lor după bunul plac în pagină, adăugării de notițe și chiar listarea lor pentru posterioritate;
 • Samsung Hub este la un pas distanță de conținutul dorit. Cu un design nou și elegant, magazinul Samsung vă așteaptă să descărcați toate programele, jocurile, muzica sau lecțiile preferate.
 • Relații – Samsung Galaxy S4 se dorește a fi smartphone-ul care aduce pe toată lumea mai aproape. Poți împărtăși orice conținut cu prietenii, dar de această dată telefonul nu trece doar de barierele de distanță, dar și cele de limbă.
 • S Translator – Toți ne-am dori să știm cât mai multe limbi străine, pentru a le putea vorbi, bineînțeles. Ei bine, ce ați zice dacă am putea vorbi o limbă fără să o știm. Acesta este și cazul lui S4 unde prin această funcție poți vorbi chineză fără să fi învățat vre-un cuvânt.

Telefonul recunoaște fraze sau cuvinte, scrise sau rostite, și le traduce imediat în limba dorită, putând chiar să le rostească. Ca și orice funcții de acest gen și S4 are nevoie de o conexiune la internet DAR, vestea bună vine din faptul că sunt foarte multe fraze presetate în memoria aparatului, organizate pe categorii, care sunt disponibile și ofline. Veștile bune pentru români se termină aici, fiind nevoie de cunoașterea a cel puțin unei limbi de circulație internațională pentru a conversa cu un chinez, ca în exemplul de mai sus. Spre exemplu, pentru a vorbi italiană e suficient să rostești cuvintele sau frazele automate în limba engleză, pentruca mai apoi telefonul să le traducă în italiană.

 • ChatOn  – un program care vine deja din standard pe terminalele Samsung, oferă posibilitatea de a comunica prin mai mult decât scris: împărtășirea ecranului, a pozelor sau muzicii chiar daca fiecare este în altă parte. Experiența unui chat diferit fiind cea care v-ar putea convinge să îl testați, indiferent de platformă.
 • Life task face din S4 ultimul dispozitiv pentru productivitate. Primul care îți dă posibilitatea să suni un prieten, să răspunzi unui apel, să previzualizezi emailuri și să controlezi clipuri video fără să atingi telefonul.
 • Smart Pause este funcția prin care S4 îți urmărește fiecare mișcare. Clădit pe tehnologia Smart Stay de la S3, Smart Pause oprește redarea clipului video atunci când nu privești telefonul, continuând de îndată ce privirea ți s-a întors asupra lui;
 • Air View și Air Gesture aduc o nouă abordare față de touchscreen-ul obișnuit. Gesturile cu mâna deasupra telefonului sunt recepționate de senzorul de infraroșu și ecran și folosite pentru acceptarea de apeluri, schimbarea piesei audio, previzualizarea unui mail sau poză din galerie și navigarea într-o pagină web. În browser, de exemplu, mișcarea degetului deasupra ecranului aduce o lupă pentru a mări porțiuni din ecran.

Distanța la care funcționează este de aproximativ un centimetru, astfel că nu trebuie să ne fie teamă de apăsări accidentale. Derularea în aceeași pagină, în sus și jos, o putem face prin simpla înclinare în față sau în spate a aparatului atâta timp cât ochii au fost văzuți că sunt încă la datorie. Tot pentru un plus de utilitate, din meniul Setări – Afișare găsim funcția Sensibilitate mare la apăsare care ajută la manipularea lui s4 chiar cu mânuși;

 • Watch On  – un serviciu indisponibil românilor, cel puțin pentru moment, care oferă informații despre ceea ce rulează la televizor dar nu numai.

Chiar dacă nu găsim aici informațiile respective, totuși putem folosi telefonul ca și telecomanda universală, funcționând impecabil cu mai multe modele pe care le-am testat;

 • Home Synk transformă un accesoriu special cu capacitate de 1TB în propriul sistem de stocare cloud, de unde fișierele pot fi partajate cu deviceurile compatibile din locuință (un smart TV de exemplu);
 • Samsung Knox – un serviciu inovator care ar necesita pagini întregi pentru o descriere completă. Pentru cei care au auzit de Fort Knox, un simbol al maximei siguranțe pentru Statele Unite, este oarecum clar și acest nou serviciu.

Au fost multe tentative de-a lungul timpului de a separa viața privată de cea business într-un telefon mobil, dar niciodată la un asemenea nivel. Pe scurt Samsung Knox îndeplinește cele mai exigente cerințe de securitate industrială, prin implementarea în platformă a unor certificate autorizate încă înainte de stadiul de bootare.

Orice tentativă de modificare a acestora poate duce la oprirea imediată a telefonului. Pentru utilizatorii acestui sistem de securitate există în sistemul de operare un container securizat cu ecran principal, aplicații, launcher și widgeturi păstrate separat de cele personale.

Dacă în cazul aplicațiilor dezvoltate pe Android informațiile sunt disponibile între aplicații, aici nici pozele făcute în modul personal, de exemplu, nu sunt vizibile din Galerie în modul securizat, și vice-versa. Acestea fiind spunse este clar de ce Departamentul de Apărare a Statelor Unite a aprobat folosirea aparatele Samsung care folosesc sistemul de securitate Knox (doar S4 pentru moment) în departamentele guvernamentale.

Toată această discuție de securitate poate aduce o poftă de rootare pentru doritorii de libertate maxima, dar pentru moment cel puțin, doar versiunea I9505 cu Snapdragon 600 și procesor Krait poate fi eliberată prin rootare, pentru I9500 speranțele fiind minime, tehnologia Samsung Knox fiind realizată în colaborare cu ARM, producătorul procesorului pentru modelul respectiv, și având ca scop imposibilitatea alterării componentelor sistemului de operare.

[pozele referitoarea la Samsung Knox sunt preluate de pe http://www.samsung.com/global/business/mobile/solution/security/samsung-knox]

 • Life Care este ultimul dar nu cel din urmă capitol din lungul șir de inovație pe care S4 îl scoate la bătaie pentru a dovedi încă odată că este cel mai bun. Samsung Galaxy S4 înțelege cât este de importantă sănătatea ta și te poate ajuta să îți atingi scopurile care țin de condiția ta fizică, prin monitorizarea exercițiilor fizice de-a lungul zilei.
 • S Health ar putea avea propriul lui review de sine stătător dar ca să îi dăm o definiție simplistă am putea spune că este cel responsabil de caloriile care intră în organism, și de cele consumate.

Astfel că pentru început trebuie introduse date generale ale utilizatorului (nume, data nașterii, sex, înălțime și greutate) ca astfel telefonul să poată calcula aportul caloric necesar zilnic, dar și caloriile care trebuie consumate. Odată trecuți de această primă fază, pentru gestionarea caloriilor avem la dispoziție doi asistenți personali și un sistem de monitorizare al alimentelor. Asistentul pentru mers și cel pentru antrenament pot fi ajutați de accesoriile dedicate pentru atingerea scopului. Astfel că Samsung pune la dispoziție HRM (monitorizează în timp real bătăile inimii pentru controlarea intensității exercițiilor) și un cântar, ambele comunicând cu S4 prin Bluetooth pentru transmiterea informațiilor.

Tot pentru monitorizare poate fi folosită și brățara S Band, care măsoară activitățile și eficiența somnului printr-un senzor 3D, transmite prin Bluetooth datele salvate către telefonul mobil și poate fi purtată fără încetare datorită stilului elegant și a rezistenței la apă.

Nivelul de confort este la rândul lui foarte important pentru un stil de viață sănătos, astfel că S4 pune la bătaie senzorii pe care îi are pentru a stabili temperatura înconjurătoare și umiditatea aerului.

Aceste valori pot fi greșite dacă telefonul a fost manipulat, dar odată corecte acestea stabilesc nivelul de confort, iar daca una din valori nu este potrivită stim ce avem de făcut: modificăm temperatura sau umiditatea aerului pentru a aduce zâmbetul pe fața lui S4;

 • Adapt Display este o tehnologie Samsung care optimizează ecranul telefonului în funcție de conținutul rulat. Astfel că ajutat de 7 moduri automate și 4 manuale, Samsung Galaxy S4 oferă o experiență de vizualizare optimă când e vorba de un clip video, un joc, sau citirea cărții preferate;
 • Adapt Sound l-am menționat mai devreme la capitolul Multimedia, dar putem explica pe scurt principiul său de funcționare. Prin emiterea unor semnale sonore pe frecvențe diferite și de volume diferite, telefonul stabilește care sunt setările optime de sunet pentru căștile, auzul și preferințele tale. Astfel, ajutat și de căștile din pachet, experiența sunetului pe S4 se poate apropia de perfecțiune.

Nici accesoriile create pentru Galaxy S4 nu pot fi neglijate, pe lângă cele dedicate activităților sportive, mai putem aminti:

 • S View Cover – o carcasă flip care oferă experiența telefoanelor cu clapetă care au început să aibă și ecran secundar. Folosește o parte din ecran pentru afișarea informațiilor importante: ora, data, starea rețelei și a bateriei, cât și numărul de apeluri, mesaje sau emailuri pierdute;

 • Wireless Charging Pad/Cover este o soluție de încărcare fără fir, asemănătoare celei dezvoltate de Nokia, care necesită un alt capac spate, cu conectori dedicați, și poziționarea aparatului pe dispozitivul de încărcare. Foarte util la birou când după fiecare convorbire poate continua încărcarea fără a fi nevoit să cauți și să instalezi cablul USB.

[sursa pozelor pentru accesorii http://www.samsung.com/global/microsite/galaxys4/ ]

 

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

Dacă ar fi să citez din concluziile reviewului făcut în urmă cu jumătate de an pentru Galaxy Note II N7100 unde ziceam că ”telefoanele viitorului se pare că vor funcționa chiar fără atingere” Samsung Galaxy S4 este un telefon al viitorului. Este de apreciat faptul că aproape tot ce putea face Galaxy Note II anul trecut cu ajutorul lui S Pen, putem face azi doar folosind degetul deasupra ecranului lui SGS4.

Așteptările au fost mari pe partea de hardware, dar putem considera că se încadrează în niște limite ale normalului, pașii făcuți în general în ultima perioadă în acest sens fiind destul de mici. Spun mici deoarece o configurație care să uimească în ziua de azi ar trebui să folosească un Octo Core puternic (de peste 2 GHz), 4 GB memorie RAM, cameră undeva către 20 MP sau senzor de 1/3” sau mai mare și un ecran de 6” fără butoane fizice și dacă se poate edge-to-edge. Dar mai bine terminăm cu fabulațiile, chiar dacă poate peste un an vor fi de domeniul trecutului, și încercăm o punere în revistă a punctelor slabe și forte pe care Samsung Galaxy S4 le are.

 

Puncte slabe:

 • Construit în întregime din plastic (pe când concurența se laudă cu aluminiu și sticlă);
 • Memoria internă disponibilă sub 10 GB la modelul de 16 GB;
 • Fără Radio FM;
 • Lipsa limbii române din S Translator și a suportului pentru România în WatchOn;

 

Puncte forte:

 • Design nou și elegant, ecran de 5” cu dimensiuni puțin reduse față de SGSIII;
 • Ecran de rezoluție FullHD;
 • Acces la baterie, și slot de expansiune a memoriei MicroSD;
 • Air Gesturi, Air View, Smart Pause, S Health și restul funcțiilor nou introduse;
 • Posibilitatea utilizării ca telecomandă universală;
 • Primul Octa Core din branșă;
 • Baterie de 2600 mAh;
 • Folosirea duală a camerelor pentru fotografiere și înregistrare video;
 • Drama Shot și Shot and Sound aduc pozele la un alt nivel;
 • Senzorii de temperatură, presiune atmosferică și umiditate;
 • Cea mai nouă variantă de Android: 4.2.2 Jelly Bean.

 

Cu un design aproape depășit dar o mulțime de funcții noi, fără o cameră cu senzor mare și stabilizare optică, sau rezistent la apă și praf, Galaxy S4 profită de moștenirea seriei S și trece în fruntea clasamentului telefoanelor mobile din prezent. Poate nu toată lumea este deacord, dar funcțiile de care dispune îi acordă această coroană imaginară și rezultatele testelor vin să o confirme.

Util în orice situație, asemeni unui briceag elvețian, și cu o baterie care îl ajută să ducă treaba la bun sfârșit, este cu siguranță alegerea potrivită atât pentru posesorii lui SIII cât și pentru fanii altor branduri, iar noi așteptăm cu nerăbdare apariția lui Note 3.

[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook

2 Comentarii

 1. Care e diferenta intre Samsung Galaxy S4 si Samsung Galaxy S4 Value Edition? Care e mai bun?

  • Buna, cele doua modele sunt practic la fel.
   Singura diferenta intre cele doua este faptul ca Value Edition vine direct din cutie cu Android 4.4.2 in timp ce versiunea normala de S4 vine cu Android 4.3.
   Insa recent, a aparut si update-ul la 4.4.2 si pentru S4 normal. Deci versiunea S4 Value edition nu isi mai are rostul , ele fiind telefoane cu hardware identic si sistem de operare identic.

Comments are closed.