La sapte ani dupa ce Samsung a lansat primul smartwatch Galaxy Gear si la cinci ani dupa primul Apple Watch am inceput, prin cultivarea observatiei, cumulul experientei si prin etapizarea mai multor schimbari tehnologice sa cunoastem ce poate reprezenta termenul smartwatch. Mai stim si ca smartwatch-ul nu va inlocui prea curand telefonul, dar, se pot intampla multe, caci odata cu aparitia eSIM-ului, indispensabilitatea smartphone-ului s-a perimat si smartwatch-ul a devenit din ce in ce mai cautat.
Constructie & design
Samsung Galaxy Watch3, desi ciudat ca a primit numele acesta, intrucat a doua varianta n-a existat niciodata, adica Galaxy Watch 2, are un cadran rotund, rama de otel inoxidabil sau titan, doua butoane metalice prezente pe partea dreapta si o rama rotativa.
Design-ul este preluat de la modelul Galaxy Watch din 2018 si adauga fabricatia din otel inoxidabil pe toate modelele si dimensiunile, inclusiv un ecran mai mare de 1,4 inchi, avand ca rezultat un ceas mai subtire, care masoara doar 11,1 mm grosime si cantareste 48,2 g (in varianta de 41 mm), respectiv 53,8 grame (in varianta de 45 mm). Ecranul pare destul de mare si luminos si include ajustare automata a luminii.
Atunci cand este soare puternic mereu vei putea naviga prin meniu fara niciun fel de problema, iar pentru protectie impotriva cazaturilor producatorul s-a asigurat sa foloseasca Corning Gorilla Glass DX si certificarea militara MIL-STD-810G, cat si IP68 pentru apa si praf. Device-ul poate fi customizat usor alegand una din fetele disponibile, plus inca alte cateva sute din Galaxy Store, unde cu siguranta gasesti una pe placul tau.
Hardware & software
Pentru conectarea cu telefonul am folosit aplicatia Galaxy Wearable, intuitiva si cu o interfata atragatoare. Mai departe, pentru a beneficia de statisticile in urma activitatilor de fitness trebuie instalata aplicatia Samsung Health. Desi sunt utilizator de Android si am schimbat mai multe telefoane in timpul acesta, nu am putut renunta la Samsung Health, asta pentru ca o gasesc pe placul meu si imi este la indemana de fiecare data. Ofera o gama variata de exercitii fitness si, mai mult de atat, niciodata nu m-a dezamagit la capitolul experienta de utilizare, lucrul cel mai important pentru mine. Bineinteles ca pentru lucrurile mai serioase folosesc Strava, pe care am putut-o instala cu usurinta pe smartwatch.
Smartwatch-ul foloseste Tizen ca sistem de operare, dezvoltat in-house de catre Samsung, care nu s-a schimbat foarte mult in ultimii ani, insa e un sistem facil pentru scroll si swipe, mai ales datorita ramei rotative care iti ofera acces usor, iar navigarea de la o aplicatie la alta se face rapid. Are acelasi procesor prezent pe Galaxy Watch Active 2, dar cu o crestere a memoriei RAM la 1GB si memoria ROM de stocare de 8GB. Per ansamblu, performantele se ridica la cele ale celor mai recente modele Apple Watch.
Bateria de 247 mah disponibila la varianta de 41 mm, respectiv 340 mAh la varianta de 45 mm, ofera si incarcare Qi wireless de la alte dispozitive, autonomia fiind undeva la aproape doua zile din experienta mea, cu smartwatch-ul conectat in permanenta prin Bluetooth la telefon, masurarea pulsului activa la un interval regulat si notificarile activate pe majoritatea aplicatiilor de interes pentru mine: Messenger, Instagram, WhatsApp, Spotify, Gmail, Yahoo Mail si aplicatii bancare.
Daca doresti o autonomie mai mare, atunci ii poti dezactiva functia de always-on display si masurarea pulsului automata. Incarcarea smartwatch-ului are un proces mai lent, timpul total de la 0 la 100% fiind undeva la doua ore; incarcarea rapida este un avantaj prezent pe smartphone-uri de cativa ani incoace, insa pe smartwatch-uri inca lipseste.
Desi Watch3 este mai degraba destinat pentru activitati de zi cu zi, in opozitie cu suita Active, acesta ofera o multime de activitati de fitness si tracking. Pe langa obisnuitele functii de detectare automata a activitatii (la Samsung se intampla dupa 10 minute de activitate si a detectat cu acuratete daca mergeam, alergam sau eram pe bicicleta), monitorizarea pulsului, a somnului, ceasul mai ofera si masurarea nivelului de oxigen din sange (SpO2), cat si rapoarte despre VO2 Max (capacitatea aeroba maxima). In plus are si functia de EKG, care insa nu este prezenta in Romania, la fel ca si Samsung Pay.
Concluzie
Samung Galaxy Watch3 este pana acum cel mai bine dezvoltat smartwatch de la Samsung, cu un ecran luminos si culori bine calibrate impreuna cu rama rotativa – unica pe piata smartwatch-urilor, toate acestea fac din Galaxy Watch3 un excelent device inteligent. Ca majoritatea ceasurilor, nici acesta nu este perfect: nu poti plati contactless intrucat nu exista suport in Romania, functia de EKG nu este inca disponibila, asistentul Bixby nu este nici el bine pus la punct si pretul este cam piperat. Dar, si acesta este un dar plin, design-ul, calitatea materialelor si faptul ca primeste suport pentru o perioada indelungata de timp fac din acesta o optiune viabila in achizitionarea unui astfel de device.