Compania finlandeza HMD, ce detine licenta exclusiva asupra brandului Nokia, a lansat la inceputul anului 2018 succesorul seriei 6, numit Nokia 6.1 sau Nokia 6 (2018). Dupa ce au avut mare succes cu modelul anterior, acaparand 1% din piata, acestia au decis ca e timpul pentru un upgrade.

Constructie si design
In stilul caracteristic Nokia, telefonul are o constructie solida cu corpul construit dintr-o singura bucata de aluminiu si ecranul din Gorrila Glass 3. Dimensiunile telefonului sunt generoase: 148.8×75.8×8.2 mm, grosimea incluzand si protuberanta camerei. Dimensiunile, impreuna cu materialele folosite, ii cresc greutatea la 172 g. Este un telefon pe care il vei simti in buzunar sau in geanta.
Calitatea finisajelor lasa impresia unui telefon mult mai scump. Muchiile telefonului sunt tesite si in culori contrastante fata de culoarea principala. Combinatiile de culori disponibile sunt: negru \ cupru, albastru \ auriu si alb \ otel. Aceleasi accente colorate se regasesc si in jurul camerei, a butoanelor fizice si a senzorului de amprenta.
Pe spatele telefonului, de sus in jos, se gaseste camera cu flash dual LED, senzorul de amprenta, apoi logo-ul NOKIA. Mufa Jack se afla pe muchia superioara. Pe cea inferioara gasim boxa si mufa USB-C. Pe muchia stanga se regasesc butoanele fizice, iar muchia dreapta gazduieste spatiile pentru cartelele SIM si microSD. Pe partea din fata gasim difuzorul, camera frontala si logo-ul companiei.
Pozitia camerei nu este cea mai potrivita. Este prea aproape de muchia superioara, asta insemnand ca in momentul in care vrei sa faci o poza in modul panoramic, sansele ca degetele sa intre in cadru sunt foarte mari.
Designul nu este unul foarte ergonomic, telefonul fiind destul de mare, cu muchii taioase care il fac greu de tinut in mana.
Display
Dimensiunea ecranului este de 5.5 inch cu un raport de 16:9. Este un ecran IPS LCD Full-HD cu rezolutie 1080 x 1920 pixeli si o densitate a pixelilor per inch de 403. Ecranul este unul standard pentru categoria de pret in care se afla. Are finisaj lucios, marginile sunt usor curbate si este protejat de Gorilla Glass 3, insa protectia suplimentara cu o folie nu strica niciodata. Finisajul lucios il face sa arate bine, dar orice urma de folosire sau de praf este foarte vizibila.
Marginea superioara si cea inferioara sunt destul de mari, desi butoanele capacitive nu sunt integrate in marginea inferioara. Asta se traduce intr-un raport ecran-corp de 73.2%, destul de mic comparativ cu alte telefoane din aceeasi categorie de pret. Tocmai din acest
motiv, raportul de 16:9 il avantajeaza. Tinand cont ca filmele, aplicatiile si jocurile sunt optimizate pentru acest raport, nu vor aparea margini negre care sa scada si mai mult dimensiunea ecranului.
Este un ecran bun, insa se loveste de tipica problema IPS LCD- negrul nu este suficient de intens. Culorile sunt vii si echilibrate, te poti juca mult timp fara sa ai probleme de oboseala a ochilor, si atata timp cat nu il folosesti langa un Galaxy S9+ sau iPhone X, vei fi foarte multumit.
Camera
Cand am vazut optica Carl Zeiss am crezut ca punctul forte al telefonului va fi camera, dar m-am inselat ( la acest pret era de asteptat sa se faca anumite compromisuri). Camera este aceeasi de pe anteriorul Nokia 6. Aceasta are un senzor de 16 MP cu o deschidere de f/2.0, o dimensiune a pixelilor de 1.0µm si este completata de un flash dual-LED in doua culori.
Pozele au contrast bun, iar culorile sunt naturale si aproape de realitate. Mi-ar fi placut sa vad mai multe detalii. Focalizarea este destul de greoaie si stabilizarea la fel. Daca pe timp de zi pozele sunt bune, pe timp de noapte lucrurile se deterioreaza dramatic. Detaliile sunt aproape inexistente, zgomotul foarte mare, iar pozele sunt aproape indescifrabile.
In bara superioara ai parte de niste functii interesante, nu stiu daca neaparat utile. O functie iti permite sa imparti ecranul in doua si sa pozezi simultan cu camera din fata si cea din spate. Cealalta functie incorporeaza in poza facuta cu camera principala o poza de dimensiune mai mica, facuta cu camera frontala.
Fotografia panoramica este foarte usor de realizat, instructiunile sunt simple si clare, iar lipirea pozelor este impecabila. Pentru fotografii la distanta mica am incercat modul macro din functia PRO, dar nu am observat o imbunatatire considerabila fata de modul auto.
Partea pozitiva a camerei este filmarea 4K, calitate ce nu este disponibila pe Nokia 6. Filmarile sunt intr-adevar frumoase si clare, dar din nou stabilizatorul optic de imagine lipseste.
Pe partea din fata, telefonul este dotat cu o camera de 8 MP, de data asta fara flash. Chiar daca mai nou majoritatea companiilor au optat pentru un flash simplu pentru camera frontala, inclusiv pentru terminalele din aceeasi categorie de pret, Nokia a decis sa omita acest detaliu.
Hardware si performanta
Un update considerabil fata de modelul anterior consta intr-un procesor nou, mult mai performant. Telefonul este dotat cu un Snapdragon 630, un octa-core tacta la 2.2 GHz si o placa grafica Adreno 508. Cu acelasi procesor sunt dotate si HTC U11 Life, ASUS Zenfone 4 si Moto X4. La capitolul memorie, dotarile sunt urmatoarele: 3 GB RAM cu 32 GB interna si 4 GB RAM cu 64 GB interna.
Performantele telefonului sunt clar imbunatatite, raspunde foarte bine la comenzi, nu vei intampina probleme in jocuri si nici nu se incalzeste. Bineinteles, nu este un gamer – PUBG mobile se va seta automat pe “Low”, setare ce nu poate fi schimbata si afecteaza putin grafica, iar Dead Rivals din nou are setare implicita “Low”. In acest caz, am schimbat setarea pe “High”, dar jocul tot nu functioneaza. In alte jocuri nu am intampinat probleme.
Bateria de 3000 mAh are o durabilitate decenta de o zi. Surpriza placuta este incarcarea prin mufa USB Type-C si incarcarea rapida. Una dintre plangerile majore de care a avut parte predecesorul fiind tocmai lipsa incarcarii rapide.
Senzorul de amprenta amplasat pe partea din spate, sub camera, functioneaza destul de bine. Nu este cel mai performant, dar isi face treaba. Au fost multe ocazii in care a trebuit sa incerc de mai multe ori deblocarea, dar in cea mai mare parte preia comanda din prima.
In ceea ce priveste conectivitatea, punctele forte sunt Bluetooth 5.0 si NFC pentru plati Wireless.
Software si interfata
Un alt punct forte al telefonului, pe langa procesor, este programul Android One din
care face parte. Telefonul beneficiaza de Android 8.0 Oreo stock si are deja acces la ultima versiune de Oreo 8.1. Programul consta in accesul garantat, timp de 2 ani, la ultimele versiuni de Android si la cele mai noi sisteme din domeniul securitatii.
Meniul este simplu si usor de navigat, fara prea multe aplicatii inutile. Bara de aplicatii se desfasoara glisand in sus sageata care se gaseste deasupra butoanelor principale.
Aplicatiile sunt aranjate in ordine alfabetica, iar bara de cautari se afla in partea superioara. Ideea unui software cat mai simplist este imbunatatirea performantelor si economia de energie.
Concluzie
Raportul calitate – pret al acestul telefon este exceptional. Cu o constructie solida din materiale de calitate si un hardware performant, acest telefon nu doar ca are rezistenta caracteristica marcii Nokia, dar promite ca nici nu te vei plictisi.
PRO
– Hardware performant, raportat la pret
– Constructie robusta si atentie la detalii
– USB-C si incarcare rapida
– Android 8.1 Oreo
CONTRA
– Camera simpla in loc de camera duala
– Lipsa flash pentru camera frontala