Poate ca fiecare dintre noi am fost nevoiti la un moment dat sa ne indosim telefonul prin buzunare sau genti pentru a-l feri de vreo ploaie mai zdravana sau, poate si mai rau, a trebuit sa-l scoatem din paharul cu bautura, din gura cainelui sau din piscina. Acest lucru, cu siguranta ne facea sa ne dorim un telefon care sa reziste la orice accident sau test extrem la care ar fi supus. La asta s-au gandit probabil si producatorii cand au conceput si au decis sa lanseze pe piata telefoanele rezistente sau asa numitele telefoane rugged.[divider]
[wptab name=’Generalitati’]
De la aparitia lor, in urma cu multi ani, telefoanele rezistente la apa, praf sau socuri au fost o prezenta constanta pe piata telefoanelor mobile. Faptul ca si-au pastrat locul pe piata, este dovada ca multi utilizatori, nu vor sau nu au timp sa isi bata capul cu buna pastrare si siguranta telefonului din dotare.
Insa, odata cu explozia telefoanelor cu touchscreen, proiectarea si construirea telefoanelor de acest gen a devenit din ce in ce mai problematica. Pasul pe care producatorii au trebuit sa il faca, a fost acela de la un telefon rezistent care sa isi face bine treaba din acest aspect, fara insa a avea veleitati sportive sau dotari de top, la telefonul rugged la fel de rezistent, insa care sa si tina pasul cu tehnologia si performantele oferite de telefoanele de top. Acest pas si-au propus sa il faca si cei de la Sony, cu modelul Xperia Acro S. Daca au reusit sau nu, o sa vedem in cele ce urmeaza.
[/wptab]
[wptab name=’Design’]
Sony Xperia Acro este un telefon dur, rezistent, care insa nu se abate de la tiparul Xperia de dupa rebranduire, pastrand aceeasi combinatie de muchii drepte si parti rotunjite, avand un aspect foarte reusit.
Prima impresie pe care am avut-o cand l-am scos din cutie, a fost ca este destul de gros, parca mai gros decat ma asteptam. Evident ca nu ma gandeam ca o sa se compare din acest punct de vedere cu Motorola Razr sau HTC One S, insa ma gandeam ca o sa fie macar la fel de subtire ca si Xperia S.
Acro S masoara 11.9 mm in grosime, fiind practic la fel de gros ca si Samsung Galaxy Xcover, un alt terminal rugged lansat pe piata acum mai bine de un an. In lungime si latime masoara 126 mm, respectiv 66 mm.
Materialele folosite in constructia telefonului sunt de calitate foarte buna, carcasa mata fiind protejata de un strat special antimurdarire, la fel ca si cel intalnit la Xperia S, telefonul purtator de stindard al celor de la Sony. Putem spune ca acel plastic glossy cu care ne obisnuisera cei de la Sony Ericsson pe modelele Xperia, este deja istorie.
Partea frontala a telefonului este dominta de impresionantul ecran de 4.3 inch, deasupra caruia sunt pozitiontate camera frontala, un led de notificari si senzorul de proximitate. Sub ecran gasim cele trei butoane capacitive, specifice Android: Back, Home si Menu. La fel ca si in cazul Xperia S, nu mi s-a parut cele mai reusite butoane, in multe cazuri trebuind sa apas de cateva ori pana sa nimeresc tasta dorita.
Partea din spate nu este detasabila, utilizatorul neavand acces la acumulatorul telefonului. Aici gasim camera foto de 12 MP insotita de un led simplu si difuzorul multimedia, iar mai jos logo-ul Sony (pastrat de la Sony Ericsson).
In partea stanga sunt pozitionate sloturile pt cartele sim si memoria microSD. Fiind vorba de un telefon conceput sa reziste la apa si praf, aceste sloturi sunt complet acoperite. Mai jos, pe aceeasi parte se afla conectorii de incarcare, folosit atunci cand telefonul este asezat in dock.
In partea dreapta gasim, butonul ON/OFF, butoanele de volum si butonul shutter pentru camera foto. Butoanele nu mi s-a parut a fi foarte bine construite si mai ales foarte bine pozitionate. In special butonul de camera trebuia apasat destul de tare pentru a reactiona. Oricum as prefera in orice moment sa am pe telefon un buton shutter prost decat sa nu am deloc.
In partea superioara se afla, de asemenea protejate de capace din plastic, porturile microHDMI si microUSB, precum si jack-ul audio de 3.5 mm.
Telefonul vine insotit in pachet de incarcatorul de retea, format din cablul de date si incarcatorul propriu-zis, un set de casti de tip in-ear si un dock pentru birou. Din pacate dock-ul are doar functia de incarcare, care se face prin conectorii speciali de care pomeneam mai devreme. Consider ca ar fi fost util sa putem folosi acest dock si pe partea multimedia, printr-un port HDMI sau jack audio.
[/wptab]
[wptab name=’Display’]
O caracteristica importanta a lui Acro S este ecranul, care confera o calitate a imaginii extraordinara, in conditiile in care vorbim de un LCD si nu de un AMOLED. Este vorba despre un display LCD cu iluminare LED de 4.3 inch, ce suporta o rezolutie de 720×1280 pixeli cu o densitate de 342 ppi. Ecranul beneficiaza si de aportul tehnologiei Mobile Bravia Engine.
Comparand-ul cu un ecran AMOLED, mi se pare ca ecranul de pe Acro S reda mult mai natural culorile si are o luminozitate mai puternica. Acest lucru il face mai vizibil in lumina puternica (cu luminozitatea setata la maxim). De asemenea negrul este foarte bine redat pe acest ecran, avand in vedere ca este unul dintre telefoanele cu cea mai mare densitate a pixelilor de pe piata. Mai jos se poate vedea o comparatie intre LCD-ul de pe Acro S si AMOLED-ul de pe Nokia 808 Pure View.
Un minus pentru acest ecran vine din lipsa protectiei Gorilla Glass. Desi este acoperit cu un strat rezistent la zgarieturi, s-a dovedit in timp ca nu ii ofera aceeasi protectie ca si in cazul Gorilla Glass.
[/wptab]
[wptab name=’Software’]
Telefonul ruleaza cu Android Ice Cream Sandwich si foloseste o interfata personalizata Sony. Diferentele in ceea ce priveste interfata nu sunt semnificative fata de alte modele Xperia care ruleaza cu versiune mai veche de Android.
Fata de modelele anterioare, Acro S a primit un widget Walkman nou, care iti permite sa controlezi muzica, chiar daca telefonul este blocat. Daca va mai amintiti, acelasi lucru era posibil si la modelele mai vechi Sony Ericsson, din gama Walkman.
O functie pe care o consider utila este Overview, care printr-un pinch, iti arata toate widget-urile si aplicatiile care ruleaza in acel moment pe telefon.
Chiar daca nu ameninta suprematia telefoanelor de top, Acro S se prezinta destul de bine din punctul de vedere al specificatiilor tehnice si implicit, al performantelor.
Avand in vedere ca vorbim de un telefon certificat IP57 (rezistent la apa si praf), poate nu ar trebui sa ne mire ca ,la sfarfitul anului 2012, se prezinta cu o combinatie de elemente de generatie mai veche.
Acesta rezistenta la apa am testat-o, dupa cum se poate vedea in video-ul de mai jos. Acro S a rezistat fara probleme dupa testul subacvatic.
[/wptab]
[wptab name=’Performante’]
Telefonul este echipat cu un procesor dual-core Qualcomm MSM8260 (de generatie 2011), tactat la 1.5 GHz, procesor grafic Adreno220 si 1GB RAM. Aceasta configuratie, impreuna cu ICS, fac din Xperia Acro S un telefon destul de rapid, care isi duce la bun sfarsit task-urile, fara sa se blocheze sau fara sa simti in vreun fel ca nu este un telefon cu dotari top notch.
Ca si memorie de stocare, dispune de 16GB, dintre care doar 11GB este accesibil utilizatorului, restul fiind necesar pentru procesele interne ale sistemului de operare. In plus memoria poate fi extinsa printr-un MicroSD, pana la 32GB.
Din punct de vedere al conectivitatii, telefonul este dotat cu un port microHDMI, foarte util atunci cand vrei sa conectezi telefonul la un ecran de diagonala mare. Am incercat acest lucru pe un LED TV si pot sa spun ca imaginea redata pe TV este impecabila.
Alte dotari ale lui Acro S sunt: DLNA, receptor FM, GPS, conexiune de date mobile HSDPA si HSUPA, Bluetooth 4.0, NFC, WiFi cu posibilitate de WiFi Direct sau Hotspot.
[/wptab]
[wptab name=’Multimedia’]
Camera folosita pe Acro S este identica cu camera de pe Xperia S. Tin minte ca in momentul in care am testat Xperia S, am ramas impresionat de calitatile acestei camere.
Este vorba despre o camera performanta, cu sensor Exmor R de 12MP, care, pe langa calitatea foarte buna a imaginilor, este extrem de rapida. Din modul stand-by, am reusit sa fac o captura foto, folosind butonul dedicat, in mai putin de 2 sec. Aici se vede in primul rand utilitatea acestui buton, pentru ca pe langa rezolutie sau claritate, o camera buna trebuie sa fie si rapida.
Alte caracteristici ale camerei sunt: LED flash, detectare automata a fetei si a zambetului, stabilizator de imagine, touch focus sau functia de panoramare 3D.
Meniul camerei este unul destul de generos, modulul de setari avand optiuni pentru expunere, ISO sau balans de alb.
Â
In ceea ce priveste captura video, telefonul filmeaza fara probleme FullHD (1080p) la 30 fps. O problema pe care am observat-o la partea video a fost focalizarea, care este destul de instabila. Trebuie sa astepti o vreme pana cand camera focalizazea, lucru care te face practic sa pierzi avantajul oferit de rapiditatea camerei.
[/wptab]
[wptab name=’Concluzii’]
Consider Sony Xperia Acro S ca fiind o varianta extrem de atractiva pentru toti cei care vor un telefon rugged, dar care nu doresc sa renunte la toate facilitatile oferite de un smartphone de top. As zice ca este telefonul ideal pentru calatorii, neavand grija bunei lui pastrari, in plus functiile multimedia (camera, player audio/video) se comporta excelent.
Plusuri |
|
---|---|
Este certificat IP57 | |
Ecranul foarte bun | |
Camera foarte rapida |
Minusuri |
|
---|---|
Lipsa accesului la baterie | |
Lipsa protectiei Corning Gorilla Glass pentru ecran | |
Focalizare proasta la filmare |
[/wptab]
[end_wptabset]