Iata ca cei de la Sony au pastrat o parte din formele modelul Xperia Arc si l-au readaptat intr-un nou model ce se numeste Sony Xperia J. Este un telefon bine realizat, cu multa personalitate care se adreseaza segmentului de mijloc al pietei de smartphone-uri. Este dotat cu cel mai bun ecran pe care il gasim la ora actuala in aceasta categorie de pret. Cu siguranta se va remarca si nu va trece neobservat din multitudinea de telefoane ale serieia Xperia, care au fost lansate in ultima perioada.[divider]

[wptab name=’Design’]

 

Pe partea de design, cum spuneam si mai devreme, Sony Xperia J pastreaza o parte din caracteristicile predecesorului sau, Xperia Arc avand spatele rotunjit. Materialele folosite sunt de calitate medie, insa trebuie sa remarcam spatele realizat dintr-un plastic cauciucat ce ofera senzatia de siguranta in momentul manipularii telefonului. Notabile este si faptul ca amprentele nu raman pe acest material ca in cazul lui SIII de exemplu.

Din punct de vedere al ergonomiei, Xperia J este putin diferit fata de celelalte modele din aceasta serie. Butonul de pornire/oprire este bine reliefat si este pozitionat in partea dreapta a telefonului langa butoanele de volum. Spatiul din partea de sus este putin utilizat, acolo fiind plasat doar  jack-ul de 3.5mm care este pozitionat pe mijloc. Acest aspect este foarte confortabil mai ales atunci cand tii telefonul in buzunar si ai castile conectate.

Partea din stanga telefonului ramane dedicata mufei pentru incarcare microUSB. Un aspect care este destul de incomod este lipsa butonului pentru camera, un detaliu cu care Sony ne-a obisnuit in ultima perioada si din pacate nu se regaseste si pe acest terminal.

In partea din fata gasim difuzorul si camera frontala si butoanele senzitive insa fara senzor de proximitate (din cauza aceasta nu putem seta luminozitate automata), urmand ca pe spatele telefonului sa gasim camera de 5 Mpx insotita de un blitz led.

Daca indepartam capacul din spatele telefonului , gasim un acumulator destul de generos (1750 mAh) care este capabil sa tina telefonul undeva la 600 ore in standby si 7 ore in convorbire. Pe langa baterie mai gasim si slot-ul pentru sim normal si slot-ul pentru cardul de memorie de pana la 32 Gb.

Pachetul este acelasi ca la orice telefon Sony din categoria mid-range, continand cablu de date, casti si incarcator .

 

[/wptab]

[wptab name=’Dispay’]

 

Xperia J are un display de 4 inch cu o rezolutie de 854×480 pixeli si cu o densitate de 245 ppi, fiind unul dintre cele mai bune dispaly-uri care le gasim pe un telefon din categoria sa. Totusi fiind un telefon Sony mi-as fi dorit sa beneficieze si de un motor Bravia, insa bugetul fiind mai mic acesta lipseste si are un mic impact la vizualizarea de poze sau video-uri.

Inca unul din minusurile display-ului ar fi lipsa setarii luminozitatii pe automat, lucru care l-am vazut pe aproape toate smatphone-urile , din pacate aici lipseste. Desi este un lucru care poate fi adaugat din software , nu inteleg de ce cei de la Sony au omis sa il introduca si aici.

In afara de aceste aspecte ecranul este unul destul de reusit, avand un contrast foarte bun si luminozitate destul de ridicata. Sta prost doar la capitolul unghiuri , ceea ce inseamna ca va fi desul de dificil ca mai multe persoane sa priveasca acest display in acealsi timp.

 

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

 

Xperia J intregeste si el familia device-urilor cu ice cream sandwitch 4.0.4 peste care apare interfata Sony cu care ne-am obisnuit deja. Telefonul va si si unul din device-urile Sony care va beneficia de un update la Android Jelly Bean 4.1 undeva in luna martie 2013 pentru telefoanele care nu sunt blocate in nici o retea. Utilizatorii care au telefonul blocat de catre operator vor primi acest update in functie de programarile update-urilor fiecarui operator. Momentan sistemul se descurca destul de bine si pe ICS, desi pare incetinit de interfata celor de la Sony.

 

Camera foto/video

 

Xperia J are o camera de 5 Mpx cu autofocus care este capabila sa reproduca o rezolutie de 2592 x 1944 pixeli.

Calitatea imaginii este suficient de buna pentru un smatphone din categoria sa, imaginile sunt foarte bune daca sunt facute de aproape si culorile sunt bine definite, insa apar probleme cu focalizarea unui obiect ce se afla la distanta mai mare, chiar daca schimbam tipul de focus pe infinit, problema tot nu dispare.

Camera video poate sa inregistreze la rezolutie VGA , undeva la 27 cadre pe secunda , ceea ce este mai mult decat suficient pentru acest smartphone. Video-urile sunt in format mp4 si au o calitate destul de buna.

Interfata camerei foto este una destul de bogata beneficiind de multe setari structurata pe doua panouri :in stanga gasim diferite setari ale camerei , iar in dreapta avem butonul pentru foto/video, butonul pentru poza si o imagine cu ultima poza realizata.

Apasand butonul de meniu gasim mult mai multe setari pentru scene, rezolutie, detectare zambet, stabilizator de imagine si modul de focus. Ultimele 3 butoane din stanga pot fi configurate sa afiseze ce setare doresti mai putin primul buton care presupune schimbare modului de fotografiere si nu se poate modifica.

 

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

 

La inceputul acestui review povesteam ca acest telefon este unul din clasa medie de smartphone-uri , deci nu ne putem astepta la foarte multe din punct de vedere al performantelor. Totusi telefonul se straduie sa nu dezamageasca nici macar userii mai avansati si reuseste intr-o oarecare masura.

Chipset-ul din acest telefon este un Qualcomm MSM7227A ce incorporeaza 512 Mb RAM, procesor video Adreno 200 si procesorul ARM Cortex-A5 de 1 Ghz. Pare sa fie un procesor care ar putea sa duca in spate cerintele telefonului desi este unul din cele mai ieftine procesoare aflate in portofoliul Qualcomm dar si unul dintre cele mai comune procesoare pentru aceasta clasa de telefoane, insa are mari probleme la navigarea pe internet daca folositi browserul preinstalat. Se pare ca Android 4.0.4 cu interfata de Sony este prea mult pentru acest telefon, avand intarzieri destul de mari la navigarea in meniu. Daca se renunta la interfata Sony , telefonul se misca surprinzator de bine si multe din problemele de navigare dispar.

Procesorul grafic Adreno 200 este un procesor destul de vechi iar rezolutia care o are ecranul telefonului pare un pic cam mult , dar,  surprinzator se descurca bine la majoritatea jocurilor noi disponibile in Google Play.

Toate fiind puse la cap, Xperia J nu inpresioneaza aproape deloc nici pe benchmark, procesorul lui nu este suficient nici pentru navigarea in meniu, insa sa speram ca odata cu update-ul la Jelly Bean lucrurile vor reveni la normal si pentru acest telefon.

 

Sony Xperia J beneficiaza de conexiune quad-band pentru 2G si dual-band pentru 3G ceea ce inseaman ca veti putea folosi telefonul cu o conexiune de internet in orice colt al lumii cu o viteza de pana la 7.2 Mbps.
Ca si orice alt smartphone , Xperia J este echipat cu bluetooth 2.1 compatibil A2DP , wireless compatibil DLNA care va permite sa va conectati la orice televizor Sony Bravia.
Aplicatia Media Remote permite utilizatorilor de Sony sa se conecteze cu telefonul la orice device compatibil DLNA si sail controleze prin telefon.
Sony a mai adaugat o aplicatie interesanta pe acest telefon si anume LiveWare, o aplicatie care iti permite sa lansezi ce aplicatie doresti atunci cand conectezi orice accesoriu ( de exemplu cand conectezi incarcatorul, castile)

 

 

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

 

Telefonul este destul de bine personalizat in ceea ce priveste aplicatiile, avand o multime de aplicatii preinstalate.

Desi acest model se doreste a fi unul din clasa mijlocie , reseste sa incorporeze foarte multe aplicatii multimedia marca Sony.

Walkman-ul Sony este probabil cel mai bun player care il poti gasi pe un telefon, sunetul in casti fiind foarte clar iar bass-ul destul de bine calibrat orice casti ai folosi, iar daca nu iti plac setarile normale , poti oricand sa intri pe egalizator si sa setezi manual filtrele sau unul din preset-urile disponibile.

Galeria este cea cu care Sony ne-a obisnuit de cand a facut update-ul la android 4.0.4, o galerie care arata foarte bine , usor de folosit , sortata dupa data , insa poti schimba acest filtru si sa vizualizezi pozele sau video-urile dupa memoria in care sunt stocate.

Track ID a fost primul program de recunoastere vocala a melodiilor, inca dinainte ca sistemul de operare android, iata ca a supravietuit intrarii pe piata a altor soft-uri similare si il regasim si pe acest telefon, dupa parerea mea functioneaza chiar mai bine decat Shazam sau SoundHound

O alta aplicatie care si-a facut loc pe acest device este Box.com, care ion parteneriat cu Sony au oferit pana la data de 31 Decembrie 2012 tuturor utilizatorilor de Xperia J cate 50 Gb de cloud storage pe serverele lor fara a plati nimic, doar prin activarea contului prin aplicatia pentru mobil.

 

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

 

Sony reuseste sa arunce in lupta inca un telefon foarte bine realizat, destul de bine optimizat si cu un ecran demn de un smartphone de top. Desi la capitolul ecran este mult peste modelele oferite de concurenta , la capitolul hardware nu se descurca asa cum ne-am fi asteptat. Personal as fi preferat un telefon cu un ecran ceva mai slab dar cu mai multi “muschi” sub carcasa.

[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook

Distribuie
Articolul precedentAlcatel 991
Articolul următorReview HTC 8S
Ghidul pe care ti-l doresti alaturi cand pornesti in explorarea tehnologiei. Ii cunosc frumusetile, dar si capcanele, ii stiu device-urile si iti spun totul despre ele. Sunt imblanzitorii de gadgeturi, le deprind comportamentul si limbajul si iti ofera suport pentru a le folosi.