Sony Xperia … suna un pic ciudat pentru toti cei care ne-am obisnuit cu Sony Ericsson nu? Dar iata ca dupa 10 ani, vedem din nou un terminal Sony pe piata. Alaturi de Xperia Ion, lansat pentru piata americana, Xperia S reprezinta primul telefon mobil al celor de la Sony dupa rebranduire. Salonul de la Las Vegas, CES 2012, a reprezentat un moment important pentru Sony, producatorul nipon facandu-si pentru prima data prezenta pe piata smartphone-urilor, cu modelul Xperia S.[divider]
[wptab name=’Design’]
Primul lucru pe care l-am remarcat la Xperia S, a fost designul exterior. Este poate cel mai frumos smartphone pe care l-am tinut vreodata in mana. Inca de la prima atingere, iti dai seama ca este un telefon robust, cu dotari premium, calitatea materialelor folosite find una ridicata. Butoanele sunt excelent incorporate in carcasa si dau o senzatie foarte placuta de fermitate la apasare. Butonul shutter este unul dintre cele mai bune pe care le-am vazut la un telefon mobil.
Forma simpla si unghiurile drepte sunt departe de designul uneori prea incarcat al celolarlalte modele  Xperia, partea din spate usor curbata fiind singurul element care ne mai aminteste de acestea.
Desi are un ecran mare de 4.3 inch, este destul de usor de manevrat, designul sau oferind un confort sporit in utilizare, chiar si cu o mana.
Poate cel mai interesant element de design, si care iti atrage atentia imediat, este banda transparenta din plastic, aflata in patrea inferioara, inauntru careia se observa simbolurile celor trei butoane Android, marcate deasupra cu trei puncte.
Pot sa spun insa ca, desi arata extraordinar, acele butoane sunt destul de dificil de folosit, parca cei de la Sony dorind neaparat sa le faca cat mai enervante cu putinta. Chiar dupa 3-4 zile de utilizare, tot trebuia sa apas de mai multe ori pana sa le nimeresc, mai ales pe timp de noapte, cand nu sunt vizibile deloc. Se pare ca Sony a micsorat acea zona a butoanelor pentru a face loc antenei de semnal, un compromis care insa duce la o manevrabilitate mai redusa a telefonului.
Partea din fata este dominata de minunatul ecran LCD de 4.3 inch, deasupra caruia sunt pozitiontate camera frontala, un led de notificari si senzorul de proximitate, iar in partea superioara gasim mufa jack de 3.5 mm pentru conectare audio si butonul ON/OFF.
Pe una din partile laterale se afla portul microusb pt incarcare si transfer de date, in timp ce pe cealalta se afla butoanele de volum, butonul shutter pentru camera si un port microHDMI.
Partea din spate este facuta dintr-un material plastic mat, cu aspect catifelat, rezistent la urme si murdarie, avand in partea superioara camera de 12 mpx si ledul simplu, in timp ce in partea inferioara este inserat logo-ul Sony.
Sub capacul de plastic se gaseste slotul pentru cartela microSIM si acumulatorul, care nu este insa detasabil, facand astfel mult mai dificila inlocuirea acestuia. Acest lucru se poate dovedi a fi un minus pentru acei utilizatori care folosesc in acelasi timp doua baterii, pentru o mai lunga autonomie a smartphone-ului.
Unboxing
Ca si continut al pachetului gasim o pereche de casti tip in-ear, de calitate destul de buna si un incarcator de retea, format din cablu de date microusb si incarcatorul propriu-zis. Sunt de parere ca ar fi fost util ca pachetul sa contina si un cablu HDMI pentru conectarea cu alte dispozitive multimedia insa, avand in vedere faptul ca un astfel de cablu se gaseste relativ usor, nu il consider neaparat un minus.
[/wptab]
[wptab name=’Display’]
Aici vorbim de un dispaly LCD cu iluminare LED, ce suporta o rezolutie de 720×1280 pixeli cu o densitate de 342 ppi. Chiar daca nu este un display Super AMOLED,  display-ul de pe  Xperia S este unul bun, foarte vizibil in conditii de lumina puternica, cu o redare destul de naturala a culorilor . Acest lucru se datoreaza in mare parte rezolutiei HD, densitatii foarte mare a pixelilor si tehnologiei Mobile Bravia Engine, imprumutata de la ecranele TV  Sony.
Ecranul de pe Xperia S este rezistent la zgarieturi, insa nu este Gorilla Glass, lucru pe care nu il consider neaparat un dezavantaj, mai degraba un semn de intrebare. In perioada in care l-am testat nu mi-a dat senzatia ca ar fi un ecran ce se zgarie usor, insa timpul de utilizare a fost unul scurt si nici nu l-am folosit in situatii “periculoase” pentru ecran.
[/wptab]
[wptab name=’Software’]
Sistemul de operare preinstalat pe Xperia S este Adroid 2.3 Gingerbread, cu interfata personalizata Sony. Este poate un lucru surprinzator ca nu beneficiaza de Ice Cream Sandwich, insa Sony promite totusi ca Xperia S va beneficia de upgrade, lucru mentionat si pe ambalajul produsului.
Chiar daca nu are Android ICS, asta nu inseamna ca telefonul ruleaza altfel sau ca anumite functii va sunt ingradite. Este pur si simplu o problema de imagine, pe care cei de la Sony se pare ca nu au putut-o rezolva. Cu siguranta sunt multi utilizatori pretentiosi care vor sa beneficieze intodeauna de cele mai noi dotari de pe piata.
Telefonul vine cu un minim de aplicatii preinstalate, unele utile, altele mai putin. De exempu Sony Track ID este o aplicatie destul de buna de recunoastere a muzicii, in genul Shazam.
 A venit momentul sa ne uitam un pic si sub “capota” acestui smartphone.
[/wptab]
[wptab name=’Performante’]
Ca si dotari hardware, gasim un procesor Dual-core Qualcomm MSM8260 Snapdragon care ruleaza la 1.5 GHz, memoria RAM de 1GB si un procesor grafic Adreno220. La fel ca si in cazul sistemului de operare, Sony a decis sa foloseasca un procesor de generatie 2011, in conditiile in care 2012 a insemnat inceputul erei Quad-core. Chiar si asa, Xperia S este un telefon extrem de rapid, care ruleaza excelent indiferent de sarcinile pe care i le dai. Poti sa navighezi linistit pe internet sau sa scrii mesaje, in timp ce se descarca mai multe aplicatii din Play Store.Din punctul de vedere al spatiului de stocare, telefonul beneficiaza de o memorie de 32GB, fara insa a-l mai putea suplimenta printr-o extensie SD.Telefonul este dotat cu tehnologia DLNA necesara pentru a transmite imagini catre Smart TV-uri, receptor FM, GPS, conexiune de date mobile HSDPA de 14.4 Mbps si HSUPA de 5.8 Mbps, Bluetooth 2.1, WiFi cu posibilitate de WiFi Direct sau Hotspot.In ceea ce priveste calitatea sunetului multimedia in difuzoare, acesta a fost imbunatatit printr-o functie numita xLoud.
[/wptab]
[wptab name=’Multimedia’]
Si iata ca am ajuns la ceea ce eu consider punctul forte al acestui smartphone: camera foto-video.
Xperia S este dotat cu o camera performanta, cu sensor Exmor R de 12MP, care reuseste capturi foarte bune, chiar in conditii de lumina slaba. Alte caracteristici ale camerei sunt: LED flash, detectare automata a fetei si a zambetului, stabilizator de imagine, touch focus sau functia de panoramare 3D.
Meniul camerei este unul destul de generos, modulul de setari avand optiuni pentru expunere, ISO sau balans de alb.
Un lucru care merita mentionat este rapiditatea camerei. Am reusit sa fac o captura foto, cu telefonul in stand-by, in aproximativ 2 sec, folosind butonul shutter.
In ceea ce priveste captura video, telefonul este capabil de filmari 1080p la 30fps de o calitate foarte buna. De asemenea este dotat si cu o camera frontala de 1.3 mpx. Chiar daca rezolutia de 1.3 mpx pare una mica, camera va permite sa efectuati apeluri video la o rezolutie de 720p la 30fps.
Cu siguranta camera de pe Xperia S nu o sa multumeasca pe toata lumea, insa din punctul meu de vedere esto o camera cu performante dintre cele mai bune in randul telefoanele Android.
[/wptab]
[wptab name=’Concluzii’]
Tragand linie, pot sa spun despre acest telefon ca este foarte compact, facut din materiale de calitate si cu un ecran de 4.3 inch care nu te impiedica sa il manevrezi cu usurinta. Singurul lucru care nu mi-a placut, din punct de vedere al constructiei, a fost lipsa de acuratete a butoanelor sensitive de sub display.
Sony Xperia S este un smartphone despre care cred ca va fi pe placul multor utilizatori de Android, ideal pentru cei ce au nevoie de o camera buna, sunet de calitate sau internet browsing de mare viteza. Â Chiar daca nu se bucura de un procesor de ultima generatie, cu siguranta poate sa ii multumeasca chiar si pe cei mai pretentiosi utilizatori, prin felul in care reactioneaza la comenzi si ruleaza aplicatiile.
Plusuri |
|
---|---|
Design foarte reusit | |
Camera foto de 12MP cu rezultate exceptionale | |
Spatiul de stocare generos (32GB) |
Minusuri |
|
---|---|
Butoanele senzitive Android (sunt foarte greu de nimerit) | |
Accesul greu la baterie (doar prin dezmembrarea telefonului) | |
Lipsa slot-ului pentru microSD | |
Lipsa protectiei Corning Gorilla Glass pentru ecran |
[/wptab]
[end_wptabset]