Dupa ce au semnat contractul de publicitate cu producatorii Skyfall, cei de la Sony pot sa spuna raspicat ca au creat telefonul 007, folosit si de celebrul James Bond. Este vorba despre Sony Xperia T sau TX. Chiar daca nu sunt identice, cele doua modele sunt practic unul si acelasi, diferentele fiind nesemnificative.[divider]

[wptab name=’Generalitati’]

Eu am testat modelul TX, anuntat de producatorul nipon ca fiind noul varf de lance al Sony, cel mai performant smartphone din familia sa.

Daca inainte de despartirea de Ericsson, modelele Xperia pareau ca se afla intotdeauna in umbra rivalilor, dupa rebranduire acest lucru pare sa se schimbe. Este pentru prima data cand un model Sony incearca sa atace varful ierarhiei Android, dominat deocamdata de Galaxy SIII, One X sau noul Nexus 4.
Dar sa vedem daca Xperia TX poate sau nu sa ameninte suprematia acestor modele si daca il putem numi competitor direct al acestora.

[/wptab]

[wptab name=’Design’]

Bazat pe designul lui Xperia Arc, TX pastreaza aceeasi forma arcuita, mijlocul telefonului fiind mai subtire, iar partile extreme mai groase. Ma bucur totusi ca nu au imprumutat de la Arc si acel look glossy, materialul folosit la constructia telefonului fiind plastic mat, la fel ca si in cazul Xperia S sau Acro S.

De la prima atingere telefonul iti da o senzatie foarte placuta, fiind foarte usor de manevrat, in ciuda dimensiunilor sale destul de mari. Materialele folsite la constructia telefonului sunt de foarte buna caliate, in timp ce insertia metalica din jurul carcasei intareste si mai mult impresia de robustete.


.
Singurul lucru care contrasteaza cu liniile fluide ale acestui telefon este slotul microUSB, care arata destul de rau nefiind acoperit, parand oarecum ca acea parte a ramas neterminata.

Acest slot se afla pe laterala dreapta, deasupra butoanelor de volum. Tot pe aceasta parte, mai jos, este pozitionat butonul dedicat pentru camera foto-video.

Deasupra este jack-ul audio de 3.5mm, iar in partea stanga gasim butonul folosit pentru pornirea si oprirea telefonului, dar si pentru blocarea ecranului. Plasarea in acest loc a butonului ON/OFF este destul de ciudata, facand destul de dificila apasarea lui. Este pentru prima data cand intalnesc un telefon avand astfel pozitionat acest buton.

Un alt aspect care m-a incomodat un pic in momentul utilizarii a fost acela ca in intuneric, este imposibil sa iti dai seama care este parte superioara si care este cea inferioara, mai ales ca butonul camerei era pozitionat in partea diametral opusa fata de ON/OFF. De multe ori apasam acest buton (camera) in incercarea de a debloca ecranul.
Partea frontala este dominata de minunatul ecran LCD, deasupra caruia gasim camera pentru apeluri video si difuzorul. Tot in acea zona se afla logo-ul Sony, in timp ce in partea de jos este inscriptionat Xperia. In momentul in care ecranul este pornit, logo-ul Xperia este luminat, avand un aspect extrem de modern.

Cele trei butoane Android se afla integrate in display, lucru pe care l-am intalnit pana cum doar la tablete. Acest lucru ii confera o manevarabilitate foarte buna din acest punct de vedere, constituind un plus fata de Xperia S, care nu excela la acest aspect.
In partea din spate a telefonului se afla pozitionata camera, insotita de LED-ul simpu si difuzorul multimedia. Pe langa logo-ul Sony (ramas acelasi ca si la Sony Ericsson), mai gasim si simbolul NFC, dar si inscriptia Xperia.

Capacul din spate este construit dintr-un plastic mad ce ofera o aderenta destul de buna si rezistenta la urme si murdarire. Acesta este detasabil, facand loc acumulatorului de 1700 mAh, dar si cardului microSD si cartelei sim de tip micro.
Consider un avantaj destul de important facptul ca utilizatorul are acces usor la accumulator, mai ales ca autonomia acestuia nu este una tocmai grozava. Avand un accumulator de schimb la indemana puteti dubla durata de functionare a telefonului prin inlocuirea acumulatorului.

Continut pachet

In pachetul telefonului nu gasim altceva decat accesoriile esentiale, incluzand un set de casti, incarcatorul de retea si cablul microUSB care poate fi folosit atat la incarcare cat si la transfer date sau sincronizare cu PC.

Daca doriti extinderea memoriei de stocare sau doriti sa rulati continutul multimedia pe un TV, atunci va trebui sa scoateti din buzunar niste bani in plus, pentru a cumpara un card microSD sau un adaptor MHL, accesorii care nu insotesc telefonul in pachetul retail.

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

 

Xperia TX vine cu un display LCD de 4.55 inch cu rezolutia 1280 x 720 si tehnologia Sony Mobile BRAVIA Engine. Densitatea pixelilor este una extreme de buna (323ppi) fapt care il face sa fie unul dintre cele mai sharp ecrane intalnite la telefoanele mobile. Sony a numit Xperia TX drept cea mai performantă experiență HD dintre toate modelele disponibile pe piata, iar pe mine unul, m-a convins.

Contrastul este unul foarte bun, iar culorile sunt redate mult mai natural decat in cazul AMOLED-urilor. De asemenea este foarte vizibil in lumina puternica, conditiia fiind ca luminozitatea sa fie setata la maxim. Nu acelasi lucru putem sa spunem si despre ungiul de vizualizare care, odata marit, face ca imaginea sa isi piarda din calitate. Intradevar, daca privim ecranul direct, putem spune ca avem o experienta HD minunata fara ca imaginea sa isi piarda din calitate.
La fel ca si la celelalte telefeoane din familia sa, ecranul este lipsit de protectia Gorilla Glass, insa producatorul promite ca ecranul este foarte rezistent, nu doar la zgarieturi, ci si la lovituri.

 

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

Sistemul de operare care ruleaza pe Xperia TX este Adroid 4.0.4 Ice Cream Sandwich, cu interfata personalizata Sony, numita Timescape. Sony promite un upgrade la Jelly Bean in cel mai scurt timp.

Diferente majore fata alte modele cu interfata Timescape, diferentele nu sunt semnificative. O functie noua pe care nu am mai intalnit-o pana acum este cea de aplicatii mici. Aceasta functie iti permite sa accesezi, prin butonul recent apps, niste aplicatii mici pe ecranul principal, fara a fi nevoit sa deschizi intreaga aplicatie. Lista contine patru mini aplicatii, Calculator, Timer, Note si Inregistrare, insa se mai pot adauga astfel de aplicatii din Google Play.

O functie pe care o consider utila este Overview, care printr-un pinch, iti arata toate widget-urile si aplicatiile care ruleaza in acel moment pe telefon.
Telefonul are o serie de aplicatii instalate, insa bineinteles se pot descarca foarte multe aplicatii din Google Play sau Sony select, o aplicatie proprietara prin care utilizatorului ii sunt recomandate aplicatii, grupate pe categorii. Alte aplicatii proprietare cu care vine Xperia TX sunt Walkman, pentru playerul media sau Timescape, care uneste mai multe retele sociale intr-o singură aplicatie.

 

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

 

Din punct de vedere al dotarilor hardware, Sony Xperia TX este propulsat de un procesor dual-core Qualcomm MSM8260A Snapdragon S4. Aici se vede intradevar un progress fate de Xperia S, care era dotat cu un chipset MSM8260 Snapdragon S3 de 45nm.

Procesrul graphic Adreno225, meoria RAM de 1 GB, inpreuna cu procesorul Krait de 28nm, fac din acest telefon unul dintre cele mai rapide de pe piata. Chiar daca este doar dual-core, acest procesor a reusit, datorita arhitecturii speciale, performante extreme de bune in testele sintetice, depasind unele telefoane cu patru core-uri.
La capitolul stocare, TX beneficiaza de o memorie de 16GB, care poate fi extinsa printr-un microSd, cu inca 32GB.
Ca si conectivitate, telefonul dispune de TV-Out prin adaptor MHL de la MicroUSB la HDMI, foarte util atunci cand vrei sa conectezi telefonul la un ecran de diagonala mare, DLNA, receptor FM, GPS, conexiune de date mobile HSDPA si HSUPA, Bluetooth 3.1 cu A2DP, NFC, WiFi cu posibilitate de WiFi Direct sau Hotspot.

 

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

Un punct forte al telefoanelor Xperia l-a constituit intotdeauna camerele foto, iar modelul TX nu face exceptie de la aceasta regula. Este dotat cu o camera cu sensor Exmor R, cu rezolutia marita la 13 MP, fiind capabila de fotografii de 4128 x 3096.

Multiple setari ale sunt disponibile in meniul camerei, setari pentru expunere, ISO sau balans de alb. Rezolutia poate fi reglata la 13MP, 10M si 2MP, isa daca doriti sa fotografiati in format 16:9 va trebui sa va multumiti cu 10MP, deoarece la rezolutia maxima veti putea face doar capturi 4:3.

Daca calitatea fotografiile facute nu lasa de dorit, nu acelasi lucru il putem spune si despre calitatea capturilor video. Sa nu intelegeti ca Xperia TX filmeaza prost, insa ma asteptam ca problemele de focalizare pe care le-am intalint la modelele anterioare Xperia sa fie rezolvate. La fel, focalizarea se face foarte greu, insa dup ace imaginea se stabilizeaza, video-urile au o cailtate destul de buna.
Rezolutia maxima la care filmeaza este 1080p la 30fps. De asemenea este dotat si cu o camera frontala de 1.3 mpx. Chiar daca rezolutia de 1.3 mpx pare una mica, camera va permite sa efectuati apeluri video la o rezolutie de 720p la 30fps.

In ceea ce priveste butonul dedicat pentru camera, acesta este la fel de prost ca si la Acro S, insa cum spuneam si in acel review, prefer un buton shutter prost decat lipsa unuia.

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

Sony Xperia TX este un smartphone de top care, din punctual meu de vedere, poate face fata cu brio competitiei cu telefoanele din farful ierarhiei smartpone-urilor.
Designul este foarte reusit, ecranul ofera o experienta HD extraordinara, dotarile hardware sunt de top, iar telefonul se misca impecabil. Chiar daca sunt unele probleme precum focalizarea slaba in modul video, vizibilitatea mai redusa din unghi, este o solutie viabila pentru cei ce doresc un smartphone la cel mai inalt nivel, la un prêt mai mic decat al lui Galaxy S3 sau IPH5.

[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook

Distribuie
Articolul precedentSony Xperia S
Articolul următorAllview P5
Sony Xperia XZ2 va ocupa mereu un loc in topul preferintelor lui Marius. Pasionat de Android, geek-ul de fata nu zaboveste cand vine vorba de avantajele sau dezavantajele unui terminal si le puncteaza prin experienta sa de connoisseur. Este o persoana activa, care in timpul liber se delecteaza la un meci amical de fotbal.