In urma cu cativa ani, Sony a promis ca va scoate pe piata doua terminale flagship pe an (unul la aproximativ 6 luni, spuneau ei). Zis si facut! Dupa ce anul trecut am vazut pe piata Xperia Z3+ (Xperia Z4 pentru Japonia sau Xperia Z4v in SUA) si Xperia Z5, in acest an Sony a introdus pe piata Xperia X Performance. Acum, la final de an, avem placerea sa ne jucam si cu cel mai nou varf de gama: Sony Xperia XZ.
Design

La fel ca alti producatori de smartphone-uri premium, nici Sony nu schimba radical design-ul telefoanelor de la o generatie la alta. Principalele modificari sunt revenirea la ecranul de 5,2” pentru flagship (de la cei 5” ai lui Xperia X Performance) si ceea ce Sony numeste Loop Surface – un design curbat, fara intreruperi la margini. Tot ca un element de design putem evidentia si spatele telefonului, din metal ALKALEIDO™, care in functie de luminozitate si unghi isi schimba culoarea. Modelul testat de noi are culoarea mineral black, dar in functie de luminozitate are reflexii mov, violet sau chiar maro.

Carcasa telefonului este unibody, din metal si sticla, iar pentru un smartphone cu ecranul de 5,2” este destul de mare, masurand 146 x 72 x 8.1 mm. Frontal avem cele doua difuzoare stereo care incadreaza ecranul, sigla SONY, camera foto secundara, senzorul de luminozitate si, surprinzator, NFC tag-ul pe care Sony a decis sa il amplaseze tot frontal. Pe spatele telefonului avem camera principala de 23MP, blitz-ul impreuna cu senzorii pentru focalizare si, central, logoul XPERIA gravat in metal.

Continuand traditia, Sony a amplasat pe partea dreapta un buton dedicat camerei foto. Deasupra avem butoanele de volum, iar central e butonul de On/Off care are si functia de cititor de amprenta. In partea stanga avem tavita pentru cartela nanoSIM si cardul microSD. Daca este model dual-SIM precum cel testat de noi, avem posibilitatea de a schimba cardul microSD cu inca o cartela nano-SIM. In partea de jos avem mufa microUSB type-C si microfonul, iar sus mufa audio Jack 3.5mm si microfonul secundar pentru reducerea zgomotului de fond.

 

Display
Ecranul lui Xperia XZ este IPS de 5.2” la rezolutia de 1080 x 1920 pixeli si o densitate de 428ppi. Stim ca multi vor fi dezamagiti de faptul ca de la Xperia Z5 Premium, care are un ecran 4K, Sony a renuntat la aruncarea multor pixeli intr-un ecran. Producatorul s-a concentrat in schimb pe imbunatatirea calitatii imaginilor afisate.

Dovada este modul de imbunatatire a imaginii pe ecranul lui Xperia XZ, X-Reality, care ofera probabil cea mai clara si precisa imagine pe un smartphone in momentul de fata. Ecranul este protejat de sticla rezistenta la zgarieturi Corning Gorilla Glass 2.5D, dar din pacate nu stim exact care varianta.

 

Performante

Procesorul ales de Sony pentru cel mai nou flagship este Qualcomm Snapdragon 820, la fel ca pe anteriorul flagship, Xperia X Performance. Chiar daca nu a fost ales Snapdragon 821 pentru a oferi utilizatorilor cea mai rapida optiune de pe piata, Xperia XZ are performante foarte bune.

Cele doua procesoare dual core Kyro, tactate la 2.15GHz si 1.6GHz, impreuna cu cei 3GB de memorie RAM, isi fac datoria si se misca excelent in orice aplicatie. La fel ca pentru toate modelele dotate cu Snapdragon 820, chip-ul grafic este Adreno 530 cu frecventa de pana la 624 MHz.

Testele sintetice ne-au confirmat faptul ca Sony Xperia XZ ofera performante foarte bune, dar totusi sub flagship-urile concurentilor. Mai jos aveti scorurile obtinute in Antutu Benchmark, 3D Mark si Geekbench 4.

Pe partea de conectivitate, Xperia XZ este dotat cu tot ce ti-ai putea dori, in afara de port infrarosu si incarcare wireless. Astfel, avem WiFi dual band la standardul ac, Bluetooth V4.2 LE si aptX pentru cea mai buna calitate audio, NFC, GPS cu GLONASS / BDS, USB Type C cu incarcare rapida Quick Charge 3.0. In plus, deloc de ignorat pentru pasionatii de jocuri, avem posibilitatea de a conecta smartphone-ul cu consola de jocuri PS4.

Bateria este de 2900mAh, suficienta pentru o zi de utilizare peste medie. Cu modurile Stamina si Ultra Stamina, bateria poate fi suficienta chiar si pentru aproape o saptamana.

 

 

Software

Din cutie, Sony Xperia XZ este livrat cu sistemul de operare Android 6 Marshmallow. In timpul testelor am avut surpriza placuta de a primi notificarea pentru actualizare la versiunea 7.0 Nougat.

Ultimul update pentru Xperia XZ aduce cateva functii noi precum split screen pentru a facilita multitasking-ul, un quickmenu mai usor de utilizat, iar functiile Doze si Stamina au fost mai bine optimizate pentru a eficientiza si mai mult utilizarea bateriei.

Pentru cei care isi doresc un plus de securitate, Android 7.0 Nougat pe Xperia XZ vine cu un nou sistem, mai performant, de criptare a fisierelor personale.

Pentru mai multe detalii despre ce aduce nou Android 7.0 Nougat pentru Xperia XZ, va recomandam sa vizionati clipul de mai jos:

 

 

Camera:

Daca nu v-a impresionat design-ul Loop Surface din sticla si metal, daca performantele oferite de Snapdragon 820 vi se par ceva normal sau daca posibilitatea de update OTA la Android 7 Nougat vi se pare banala, atunci cu siguranta veti fi uimiti la acest capitol. Camera principala de pe Xperia XZ o sa va lase cu gura cascata in orice conditii, fie ziua, noaptea, pe ploaie sau chiar sub apa la o adancime de pana la 1.5m.

In ultima perioada putem observa tendinta producatorilor de a scadea dimensiunea senzorului camerei foto si de a se axa strict pe calitatea imaginilor realizate. Sony in schimb a pastrat pentru ultimele 3 generatii dimensiunea senzorului la 23MP, cu diafragma f/2.0, imbunatatind mult calitatea pozelor. Folosind tehnologia Triple Image Sensing prin adaugarea unui senzor RGBC-IR pe langa senzorul Laser AF, camera de pe Xperia XZ se adapteaza singura, chiar daca este intuneric sau subiectul din poza este in miscare. Focalizarea se realizeaza automat si foarte rapid.

Mai jos observam diferenta de calitate intre fotografiile realizate de Xperia Z5 si Xperia XZ, cu setari identice pentru ambele modele.


Pentru pasionatii de fotografie Sony pune la dispozitie, pe langa modul manual, mai multe aplicatii de tip add-on pentru aparatul foto. Astfel, se pot adauga diferite efecte sau se pot salva imaginile direct in format PDF, ca si cum le-am scana.

 

 

Concluzii:

Plusuri:
– Performante de top;
– Camera principala excelenta
– Camera frontala de 13MP;
– Certificare IP68;
– Difuzoare stereo frontale;
– Update la Android 7.0 Nougat foarte rapid;
– QuickCharge 3.0;
– Calitatea sunetului atat prin mufa Jack, cat si Bluetooth +aptX.

Minusuri:
– Pretul de achizitie;
– Dimensiunile mari pentru un smartphone de 5,2”.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook