Sony incearca din greu sa ajunga in top, alaturi de Samsung si Apple in segmentul telefoniei mobile. Iata ca dupa doar un an in care s-au tinut de promisiuni si au venit pe piata doar cu smartphone-uri au prezentat in acest an, la CES 2013 (Consumer Electronics Show) emblematicul Sony Xperia Z. Un telefon care nu numai ca este cel mai bun smatphone al lor de pana acum dar este un real concurent pentru Iphone5, Galaxy S4, si Htc One.[divider]

[wptab name=’Design’]

Pe partea de design, Sony schimba tot ce au folosit pana acum, finetea si rafinamentul ies in evidenta de la prima atingere a telefonului. Designerii de la Sony s-au focusat in a crea balanta si simetrie, astfel  telefonul are margini frumos rotunjite, suprafete netede si reflectorizante, care sunt tinute impeuna de un cadru scheletic inovator. Acest cadru este alcatuit  din poliamida cu fibra de sticla, același material care este folosit pentru anumite piese auto . Cu toate ca, atat sticla de pe fata cat si cea de pe spate este mult mai puternica decat cea conventionala si care este protejata in plus, de o folie personalizata,  pusa pe ambele parti, o folie anti-spargere, ofera un plus de siguranta asta nu il face rezistent la contactul cu suprafete dure.

Din pacate toate aceste laude sunt stirbite, zic eu, de faptul ca se aduna foarte multe amprente, atat pe partea din fata cat si pe cea din spate lasand impresia de murdarie.

Telefonul este disponibil in 3 variante de culori, negru, alb si mov. Chiar daca este un telefon mare,  nu au incercat sa ascunda acest lucru prin curbarea spatelui sau alte artificii de acest gen, cum ne-au obisnuit pana acum. Are o grosime uniforma de 7.9 mm din “cap pana in picioare”, care ii ofera o eleganta si un stil aparte.

O mare problema a smartphone-urilor este sensibilitatea la umiditate senzorul se activeaza foarte usor chiar la prima picatura de apa,  dar Xperia Z are o solutie si pe partea acesta fiind certificat  IP55 si IP57 – este aproape imun la praf si rezista pâna la 30 de minute în apa cu o adâncime de un metru. Nu sunt prea multe smarphone-uri de top care sa se pot lauda cu aceste caracterestici.

In total sunt 4 porturi, care sunt “legate” de telefon printr-un plastic maleabil si care ajuta la sigilarea porturilor in caz de contact cu lichidele.

Un port il gasim in partea de sus pentru jack audio de 3.5mm, doua pe partea stanga pentru slotul microSD si portul microUSB si unul pe partea dreapta pentru microSIM. Tot in partea dreapta gasim butonul Power/Lock , poate putin cam mare, si tastele de volum, amplasate sub acest buton,  care l-a inceput mi se pareau putin incomode, fiind obisnuit pana acum sa le gasesc undeva  in partea de sus. Din pacate, Sony a renuntat la butonul dedicat aparatului foto, care l-am gasit pe fiecare terminal scos pe piata in ultimul an.

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

Xperia Z impresioneaza si prin touchscreen-ul capacitiv de 5’’ Full HD Reality Display, o densitate de 443 pixeli/inch  unde culorile sunt cat se poate de naturale si  clare,  nu suprasaturate cum le gasim de exemplu pe un Super Amoled.  Mai mult,  cu tehnologia imprumutata de la renumitele Sony Bravia TV’s, Mobile Bravia Engine 2 la o rezolutie de 1080×1920 pixeli si 16M de culori, redarea video impecabila.

Xperia Z indeplineste dorintele celor care obisnuiesc sa vizioneze un film bun sau cei care nu vor sa piarda emisiunea sau serialul preferat  cand sunt plecati in calatorii,  dar si pentru cei pasionati de jocuri.

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

La fel ca aproape orice smartphone care iese mai nou pe piata nici Xperia Z nu vine cu ultimul update disponibil, ci are versiunea 4.1.2 Jelly Bean care va primi update la 4.2 (Jelly Bean). Sony a optat inca o data pentru o interfata personalizata fata de cea standard a Android-ului, care nu este neaparat un lucru rau, dimpotriva mie chiar imi place.

Lockscreen-ul este minimalist, are doua comenzi rapide care te duc cu usurinta la muzica si la aparatul foto, lipsa unui buton dedicat aparatului foto fiind aproape insesizabila.

Panoul de notificare este de asemenea minimalist, dar reuseste sa cuprinda comenzi rapide pentru gestionarea ușoară a dispozitivului, plus ca se primesc notificările expandate care au fost introduse în versiunea de Android 4.1.

Ecranul de start este usor de gestionat datorita launcher-ului pesonalizat de Sony, care permite adaugarea de widget-uri noi sau redimensionarea celor exitente deja, schimbarea wallpaper-ului, adaugarea unui ecran nou, intr-un timp foarte scurt.

Propriul set Sony de widget-uri, care de multe ori sunt doar versiuni modificate ale celor standard Android, arata surprinzator de bine atunci când sunt combinate cu modificările vizuale pe care le-au făcut (ceva ce nu pot spune pentru fiecare telefon Android).

 

Mi-a placut foarte mult si panoul multitasking, care este incredibil de util, pe langa ca poti sa vezi aplicatiile folosite recent, iti ofera acces la o serie de aplicatii mini – cum ar fi calculator, cronometru, note, dar si multe alte astfel de aplicatii care se gasesc in magazinul Play.

In ceea ce priveste aplicatiile Sony incluse pe Xperia Z, o mare parte mi se par  inutile, sunt incercare nereusita de a aduce alte servicii Sony pe telefon, in genul Nokia. PlayNow este extrem de lent pentru un instrument care ar trebui sa te ajute sa cauti repede aplicatii, poze sau muzica.

Sociallife ofera accesul in acelasi timp, in conturile de facebook, twiter, youtube, dar aplicatiile dezvoltate pentru fiecare hub in parte se comporta mult mai ok si mai repede, decat aceasta aplicatie.

Sony Select este tot o aplicatie gen PlayNow care se misca mult mai bine, dar tot nu ii vad rostul avand in vedere ca face aproape acelasi lucru ca si Magazinul Play ( care tine de Android).

Alte aplicatii, pe care le consider destul de utile, ar fi Backup&Restore, NeoReader( folosit pentru scanarea codurilor de bare), TrackID (recunoaste melodiile, la fel ca shazam), Wisepilot ( pentru navigatie, desi Google Maps se descurca mai bine) si Office Suite (pentru vizionarea documentelor). O schimbare in bine cred ca este inlocuirea browser-ului, personalizat de Sony, cu Chrome care este mai usor si  mai rapid de utilizat si personalizat.

Doua aplicatii mi-au placut in mod deosebit,  Walkman si Smart Connect. Smart Connect este o aplicatie extraordinara cu care poti sa-ti setezi orice actiuni, atunci cand se indeplinesc  anumiti parametrii; de exemplu sa activeze modul silentios atunci cand pui telefonul la incarcat, sau sa inceapa sa redea muzica doar cand conectati castile la telefon.

Aplicatia pentru muzica, Walkman, este foarte usor de folosit si are un aspect vizual placut. O setare interesanta, este optiunea de a normaliza volumul unei melodii, ceea ce inseamna ca in timp ce ascultati muzica si sunt diferente mari de sunet ( de inregistrare),  nu trebuie sa tot modificati volumul , cu modulul Clear Audio+.

Au mai ramas aplicatiile Music& Video Unlimited si Play Station Mobile, care nu functioneaza deocamdata pentru noi, dar care mi s-au parut interesante si ar fi frumos sa le faca disponibile si aici.

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

Pe partea de hardware, Xperia Z, iese in fata cu chipset-ul Qualcomm® Snapdragon™ S4 Pro, un processor Quad-core de 1.5 GHz Krait  alaturi de procesorul grafic Adreno 320, 2GB RAM si o memorie interna de 16GB care se poate suplimenta cu un card microSD pana la 64GB. Chipset-ul contine de asemenea Wi-Fi 802.11 a/b/g/n ; Wi-Fi Hot Spot, Bluetooth 4.0 cu A2DP, 4G-LTE, si evident NFC (near field communication), cipul pentru el aflandu-se pe spate putin mai jos de camera.

Am facut si un mic test, ca sa putem vedea ce inseamna aceste performante in comparatie si cu alte telefoane de top. Chiar daca nu se ridica la nivelul lui Galaxy SIV, este chiar sus in topul telefoanelor cu care l-am comparat.

 

Daca va numarati printre acei utilizatori pasionati de jocuri, cu Xperia Z veti aloca si mai mult timp jucurilor preferate. Jocuri precum Angry Birds si Temple Run ruleaza perfect, iar ultimelor aparitii ( jocuri 3D), gen Real Racing 3, Shadowgun, Rage of Gladiator sau Frontline Commando: D-Day, le face fata cu brio, desi la Real Racing 3 am observat unele incetiniri care au scazut fps-urile destul de mult, dar asta si pentru ca procesorul grafic este exploatat aproape la maxim, datorita rezolutiei de 1080p la care este setat jocul.

Toate aceste „placeri” vin si cu un cost, si mai exact telefonul se va incalzi asa de tare incat va trebui sa luati si cate o pauza pentru a-l lasa sa isi revina.

La fel ca multe alte smartphone-uri de pe piata, Sony a optat pentru o „silueta” slim pentru Xperia Z, iar din aceasta cauza are de suferit doar acumulatorul, de 2330 mAh, care cu greu rezista de dimineata pana seara. Cu unelte destul de agresive, dar folositoare, de gestionare a alimentarii, cum ar fi „Wi-Fi dupa locatie” care activeaza automat functie Wi-Fi, doar atunci cand va aflati in apropierea unei retele Wi-Fi salvate si „Mod Stamina”, reuseste sa prelungeasca durata bateriei cu cateva ore bune. Modul stamina face cu adevarat diferenta cand e vorba de salvarea bateriei pentru cei care folosesc date mobile, deoarece dezactiveaza transferul de date, atunci cand ecranul este inchis, si iti ofera posibilitatea sa alegi una sau mai multe aplicatii, pentru care sa ramana datele active in cazul in care aveti nevoie de sincronizare permanenta ( cum ar fi mailul sau aplicatia pentru o retea de socializare).

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

Sony este, in mod traditional, puternic atunci cand vine vorba de dispozitive care exceleaza în departamentul de redare media, iar Xperia Z nu este o exceptie de la regula. Nu numai ca avem un ecran de 5’’, spatios, care este perfect pentru redarea video Full HD dar si pe partea audio ii face fericiti pe cei care asculta muzica, de pe telefonul mobil.

Pentru redare video, veti dori, evident, ca Xperia Z sa fie capabil de redare 1080p, si, bineînteles ca asta si face. Cu Mobile Bravia Engine 2, Xperia Z reuseste  sa redea clipuri video îmbunatatite, doar cu ajutorul aplicatiei initiale (Filme), care, dupa mine, este mai mult decat acceptabila daca nu aveti nevoie de caracteristici suplimentare.

Este prima camera de pe un telefon mobil dotata cu un un senzor Exmor-RS si tehnologia HDR (high-dynamic-range imaging), tehnologie care poate reprezenta mult mai exact gama de niveluri de intensitate gasite in scene reale.Senzorul camerei este capabil sa capteze imagini cu o rezolutie de 13.1 mpx.

Doua din functiile camerei mi-au captat atentia in mod deosebit, modul Burst ( in serie) care poate face un numar nelimitat de imagini la 10 cadre pe secunda cu o rezolutie de 9MP si Efect Imagine care prezinta inital toate cele noua efecte direct prelucrate unul langa altul, fiecare dintre aceste efecte fiind personalizabil la randul lui.

Fara scufundari în oricare dintre optiuni, folosind astfel setari implicite, calitatea audio a telefonului este foarte buna oferind un echilibru solid de tonuri, lucru care poate fi o problema pe unele dispozitive.

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

Xperia Z, un smartphone care te cucereste de la prima “intalnire” cu un design simplu, rafinat, o camera care este mai mult decat decenta si un afisaj clar si realistic. Sub “capota” mai ascunde unul dintre cele mai procesoare quad-core si cel mai bun procesor grafic de pe piata telefoanelor mobile.

Chiar daca pare prea mare pentru unele maini, te obisnuiesti repede cu el  asa ca nu lasa marimea sa decida in locul tau.

Plusuri

Rezistenta la apa si praf
Un ecran mare cu o densitate impresionanta a pixelilor
Camera foto excelenta
Sunetul foate bun
Procesorul puternic din patru nuclee si un procesor grafic pe masura
Aplicatia Smart Connect

Minusuri

Bateria non-removable si durata medie de functionare
Se incalzeste foarte tare cand il folosesti pentru aplicatii sau jocuri care ii folosesc procesorul grafic foarte mult
Se vad urmele de la amprente pe el







[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook