Utok este unul din cei mai noi producatori de smartphones si tablete. La prima vedere compania pare sa isi adjudece segmentul de piata low cost si mid unde concureaza cu brand-uri precum Allview, Prestigio si Smailo.  O data cu intrarea pe piata Utok a reusit sa lanseze  nu mai putin de 13 modele de tablete si smartphones. Din toate acestea, vom testa Utok 470 Q cu processor Quad-Core si Dual-SIM.

[divider]

[wptab name=’Design’]

La capitolul design nu putem spune decat ca suntem foarte multumiti. Fiind un model destinat segmentului low-cost, am pornit de la premisa ca materialele folosite in constructia telefonului sunt de o calitate inferioara. Insa Utok 470 Q ne demonstraza contrariul si vine cu un design modern cu materiale premium care-ti dau o senzatie placuta de la prima atingere. Creeaza impresia unui telefon din clasa superioara iar in combinatie cu pretul foarte bun, pare imbatabil pe segmental de piata tintit.

Linia de design adopta stilul simplu si functional.  Constructia solida elimina clasicele zgomote de generate de capacul bateriei sau carcasa telefonului, chiar si la torsionare.  Dimensiunea, greutatea si aderenta materialelor fac din Utok un telefon care se “aseaza” bine in mana si elimina grija ca ai putea sa-l scapi in orice moment, cum se intampla in cazul telefoanelor foarte usoare sau foarte subtiri. Se aseamana foarte mult cu mult mai cunoscutul brand HTC, care are 90% din modelele sale cu o constructie solida.

In partea superioara a telefonului gasim difuzorul intern, camera foto frontala , precum si cei doi senzori  de proximitate si de lumina ambientala. Da, Utok  470Q are sensor de lumina ambientala, lucru care in gasim numai la modelele de top a celor mai consacrati producatori si care ajuta la reglarea autoamta a luminozitatii in functie de cantitatea de lumina.

In partea de jos a telefonului vom regasi microfonul si  mult cunoscutele butoane de “home” , “back” si “options”.

Spatele telefonului adaposteste camera de 8 Mpx si un blitz dual-led care ajuta mult fotografierea pet imp de noapte.  Capacul telefonului este confectionat dintr-un material cauciucat de inalta calitate.

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

Aici lucrurile incep sa de vina interesante telefonul fiind echipat cu un ecran IPS de 4.7 inch care este capabil sa redea la o rezolutie de 1280×720 (720p). Culorile sunt vii , contrastul este excelent iar numarul de pixeli/inch este rezonabil. De asemenea unghiurile de vizibilitate sunt foarte bune.

Filmele Hd pot fi redate fara probleme datorita rezolutiei ecranului si procesorului grafic PowerVR SGX544MP.

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

Utok 470q adaposteste un procesor quad-core Mediatek 6589 la o frecventa de 1.2 Ghz . La acest procesor se adauga memoria RAM de 1 Gb DDR3, procesorul grafic PowerVR SGX544 si 4 GB memorie interna din care 1.3 GB sunt rezervati pentru sistemul de operare si aplicatii.

Telefonul este foarte bine optimizat si ne lasa placut impresionati si la acest capitol, navigarea prin meniu sau pe internet fiind fara probleme si fara intarzieri.

Iata cum  s-a descurcat Utok 470q in testele de benchmark :

La capitolul conectivitate 470q nu simte decat lipsa unei iesiri Hdmi avand 3G pana la 21.6 Mb/s, Bluetooth 4.0, Wi-fi, GPS, jack de 3.5mm .

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

Telefonul vine la pachet cu sistemul de operare Android 4.2.1 Jelly Bean. La fel ca si la celelalte capitole , 470Q a fost o surpriza placuta in ceea ce priveste nivelul de optimizare al sistemului de operare. Merge foarte bine la browsing, iar meniul este foarte bine optimizat si rapid.

Sistemul este compatibil cu toate aplicatiile care le gasim in Market si reuseste sa tina piept pana si celor  mai solicitante jocuri disponibile.

Aplicatiile preinstalate nu sunt foarte multe , un lucru de apreciat pentru ca sistemul nu este supraincarcat inca de la inceput. Din aplicatiile preinstalate merita sa amintim de Adobe Reader, Carti (care contine accesul la 100 de carti in romana si engleza), Elefant Reader si Nikon Store.

SeeNow este una din aplicatiile “promo” preinstalate . Este un portal cu video-uri, emisiuni si televiziune online iar cei de la Utok livreaza aceasta aplicatie impreuna cu un abonament gratuit pentru primele 30 de zile de utilizare. Aplicatia functioneaza excelent si streaming-ul nu iti da batai de cap daca te afli in zona cu acoperire 3G.

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

470Q incorporeaza toate beneficiile aduse de Android Jelly Bean si le optimizeaza excelent.

Galeria foto nu este modificata fata de versiunea stock a Androidului si are posibilitatea de a afisa fotografiile in 2 moduri : tab-uri mari sau grid.

Camera foto beneficiaza de un senzor de 8 Mpx care este capabil sa produca rezolutii de pana la 3264 x 2448. Camera este acompaniata si de un blitz dual led care, surprinzator, nu isi face traba atat de bine pe cat ne-am fi asteptat in conditii de iluminare scazuta comparativ cu alte camere foto similare.

Calitatea imaginilor este peste medie, culorie sunt bine saturate iar contrastul este satisfacator. Singurul minus notabil este nivelul de detalii pe care il regasim in fotografii, acesta fiind redus chiar si pe timp de zi.

Interfata este una prietenoasa si cu o multime de functii cum ar fi panorama, photo sphere, time lapse si multe altele. De asemenea sunt o multime de setari care pot fi facute si manual. Per total este una din cele mai bune aplicatii de camera foto/video.

Iata si cateva fotografii realizate cu Utok 470Q :

[/wptab]

[wptab name=’Dual-SIM’]

Telefoanele dual sim au avansat foarte mult, chiar daca acum 3 ani ne gandeam ca va fi foarte greu sa se porteze aceasta functie pe Android, producatorii ne-au demonstrac contrariul. Functia este foarte bine integrata iar trecerea de pe o cartela pe alta poate fi setata intr-un mod automat sau manual (selectarea cartelei inainte de a face apelul).

Trebuie sa retinmen insa ca acest telefon are functia de Dual StandBy ceea ce inseamna ca in momentul in care noi vom folosi o cartela, cealalta cartela va fi fara semnal. Insa cei de la Utok au avut grija si de asta si au incorporat o functie care iti permite prin simpla apasare a unui buton sa redirectionezi apelurile de pe o cartela pe alta in momentul in care aceasta apare fara semnal. Astfel se creeaza impresia unui dual sim veritabil care nu are nevoie de 2 procesoare de retea.

Conexiunea de date poate fi folosita de pe ambele carte, insa doar o cartela poate folosi tehnologia 3G. Cartela de pe care se foloseste conexiunea de date poate fi setata automat sau manual de fiecare data cand conexiunea de date este pornita. Singura setare care se poate face doar manual este aceea de selectare a cartelei care foloseste tehnologia 3G.

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

Utok reuseste sa vina pe piata cu produse foarte atractive si bine construite la preturi mult mai mici fata de concurenta. Utok 470q reuseste sa se ridice peste nivelul asteptarilor incorporand intr-un telefon dual sim atat performanta cat si calitate.

Plusuri

Constructie calitativa
Display IPS cu un contrast bun si culori bine definite
Dual-SIM
Autonomie foarte buna – aprox. 3 zile la o utilizare normala
Sistem de operare foarte bine optimizat

Minusuri

Lipsa NFC, HDMI
Camera foto medioca in conditii de iulminare scazuta

[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook

2 Comentarii

  1. Salut!
    Ai mentionat ca stie sa faca photo sphere, dar eu nu gasesc asta pe nicaieri… Unde este in meniu?
    Mersi!

    • Salut!
      In momentul in care deschizi aplicatia pentru camera , in partea stanga vei avea mai multe moduri de fotografiere. Acest Photo Sphere este optiunea a 5-a. Mai este denumita si “multi angle mode”.
      Pentru a vedea setarile uzuale ale camerei foto poti vizualiza tutorialul video realizat de noi : https://www.youtube.com/watch?v=YHE7aU3PX0U

Comments are closed.