Mic, dar cu o inima mare – este caracterizarea perfecta pentru flagship-ul Xiaomi 12. Daca multi producatori de flagship-uri au mers pe partea “un smartphone trebuie sa fie cat mai mare posibil”, Xiaomi a facut exact opusul acestui trend si a construit un device cu diagonala de doar 6.28 inchi, cu un display curbat pe margini care este extrem de usor de manevrat si compact, dar care livreaza o performanta demna de un flagship. Si lucrul acesta l-am observat in experienta inedita pe care am avut-o cu telefonul.

Design & display

Xiaomi 12 foloseste un display AMOLED protejat impotriva intemperiilor de sticla de protectie Gorilla Glass Victus si gazduieste o camera de selfie perforata in ecran. Telefonul are rata de refresh este de 120Hz, este echipat cu Dolby Vision, HDR10+ si se lumineaza pana la 1100 nitsi in conditii de lumina puternica. Prima impresie produsa la contactul cu device-ul este un telefon usor, manevrabil cu o singura mana si de pe care se pot scrie mesaje la fel de usor, fiind ideal pentru cei cu maini mai mici. Am putea crede ca aceasta senzatie este data de dimensiunile lui, insa este ceva mai mult de atat, produs si de faptul ca se simte dens si robust in acelasi timp cand il tii in mana.

Finisat cu mare atentie la detalii, are o rama din aluminiu si este imbracat in sticla, atat pe fata cat si pe spate. Culoarea are un aspect usor de geam aburit si are un grip mai mare fata de finisajele mate sau glossy cu care am fost obisnuiti. Smartphone-ul este disponibil in patru nuante de culoare: albastru, gri, verde si violet.

Cutia in care a sosit telefonul contine, pe langa device, o serie de accesorii precum incarcatorul care incarca la 67W si cablul USB Type-C, o husa de protectie din silicon extrem de necesara pentru utilizarea de zi cu zi, cheita pentru accesul la slotul SIM, cat si carticica telefonului si certificatul de garantie. Cum pe piata nu mai sunt multe flagship-uri care vin in format compact din punct de vedere al accesoriilor, respectam aceasta initiativa venita din partea Xiaomi.

Hardware & software

Pe partea de hardware am intalnit o echipare demna de orice flagship de ultima generatie. Procesorul Snapdragon 8 Gen 1 de 4 nanometri de la Qualcomm, produs pe arhitectura Samsung, impreuna cu placa grafica Adreno 730 este insotit de 8 sau 12GB RAM si 128 sau 256GB memorie de stocare UFS 3.1. In AnTuTu smartphone-ul detine impresionantul scor de 842.789 puncte, astfel sistemul propriu de racire dezvoltat de Xiaomi isi face bine treaba.

La nivel de conectivitate, intalnim locasul de SIM care are doua sloturi, Bluetooth 5.2, A2DP, LE, Wi-Fi 6, NFC, GPS cu banda tripla GLONASS (1), BDS (3), GALILEO (2), QZSS (2), mufa USB Type-C 2.0, dar si port infrarosu pentru a putea controla dispozitivele din casa precum TV-ul sau aerul conditionat. Sa nu uitam si de sunetul stereo de fabricatie Harman Kardon!

Bateria este generoasa, de 4500 mAh la viteze de 67W, iar incarcarea wireless se realizeaza la 50W cu posibilitate de reverse charghing de 10W. Per total am fost multumit de timpul in care am ramas fara “juice”, dupa o navigare normala cu aplicatii de chat deschise si fotografii, bateria a rezistat aproximativ o zi si jumatate.

Sistemul de operare este Android 12 cu interfata proprie MIUI 13 de la Xiaomi, oferind o multime de customizari si unelte pentru securitate sporita a telefonului. Gesturile de navigare in meniu functioneaza excelent si probleme majore de semnalat nu am observat, in afara senzorului care uneori nu recunoaste amprenta. Cu toate acestea, experienta n-a fost ruinata de niciun aspect, ci dimpotriva m-am putut bucura de modul de primire al notificarilor sau widget-urile proprii.

Camera

Setup-ul camerei de pe spate prezinta trei senzori: cel principal de 50 megapixeli urmat de senzorul de 13 megapixeli pentru unghi larg si senzorul de 5 megapixeli pentru pozele macro. Poate cea mai mare omisiune de pe intreg telefonul se gaseste la acest capitol prin lipsa camerei telephoto pentru fotografii tip portret sau bokeh. Pe partea frontala se gaseste o camera de 32 megapixeli. Discutand despre partea video, telefonul poate filma pana la 8K in 24 cadre sau 4K 30 si 60 cadre. Camera selfie filmeaza maxim Full HD la 60 cadre.

Meniul camerei este intuitiv si usor de folosit, intalnim o camera peste medie cu multe functii apreciate. Pentru fotografiile cu expunere lunga daca se adauga un trepied te vei transforma in fotograf peste noapte. Modurile prezente aici, cu o traducere in romana, sunt “multime in miscare”, “urme de neon”, “pictura in ulei”, “pictura cu lumina”, “cer instelat si urme de stele”.

Fiind un flagship, am avut mari asteptari de la Xiaomi 12 si acesta nu m-a dezamagit deloc, surprins fiind de cat de reusite sunt fotografiile, in special pe timp de zi. Detaliile sunt corect redate si se gasesc oriunde in cadrul fotografiei, nu doar in mijlocul ei, iar intervalul dinamic surprinde placut unde lipsa de zgomot pe fundal este aproape inexistent, chiar si in fotografii de interior. Atunci cand este activata camera pe mod nocturn, Xiaomi 12 ofera fotografii de calitate foarte buna. Luminile sunt balansate indeajuns, in timp ce partile cu umbre din cadru contin destula lumina incat sa poti descoperi suficiente detalii.

Concluzie

Xiaomi 12 detine o impresionanta putere de procesare, multe funcionalitati utile, constructie premium, o camera de ajutor in orice conditii, ecran AMOLED de 120Hz si o baterie pentru care nu trebuie sa te mai gandesti ca ai uitat incarcatorul acasa. Cu design compact si rapid, Xiaomi 12 ofera in gama lui de pret un raport calitate-pret excelent.

PROS

  • Ecran AMOLED de 120Hz
  • Incarcare rapida 67W
  • Design reusit si compact
  • MIUI 13 util si usor de customizat
  • Camera performanta

CONS

  • Lipste senzorul telephoto de camera
  • Nu are certificare IP68 impotriva apei

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook