Xiaomi Mi 10T Pro 5G este modelul de top al seriei Mi 10T, alcatuita din trei noi modele ale companiei chineze, si din care mai fac parte Xiaomi Mi 10T Lite si Xiaomi Mi 10T. Ne-am obisnuit ca la modelul anterior, Mi 9T Pro, sa vorbim de o varianta re-branduita a lui Redmi K20 Pro, care a fost un model foarte de succes si bine vandut. Insa, de data aceasta, avem in fata un model complet nou si unic produs de Xiaomi si vom vedea in randurile urmatoare ce-l face atat de special.
Design & display
Acest device este unul mare si dimensiunile nu ii pot fi contestate, fiind atat greu, cat si masiv, cu o dimensiune de 165.1 x 76.4 x 9.3 mm si 218 g greutate, cu 10 g mai usor, totusi, decat iPhone 12 Pro Max. Display-ul masoara o diagonala de 6.67 inch, este IPS LCD, cu o rezolutie Full HD+, suporta HDR10+, de aceea va reda culoriile vii, in mod natural. In lumina puternica luminozitatea atinge 650 niti, si – unul dintre mariile lui atuuri – rata de refresh a ecranului este de 144 Hz! Da, este pe bune, iar tranzitia imaginii este atat de lina incat recunosc ca atunci cand am facut trecerea inapoi la 60 Hz pentru o clipa am crezut ca s-a stricat telefonul.
Xiaomi Mi 10T Pro 5G vine protejat in spate si in fata cu sticla de protectie Gorilla Glass 5 care este aplicata in trei staturi, imbinandu-se aproape perfect cu marginile din aluminiu. Rezultatul este un aspect placut, fancy, simtindu-se calitatea device-ului si a materialelor premium din care este realizat.
Hardware & software
In anul 2020, procesorul „vedeta” cu cea mai buna performanta a fost Snapdragon 865, care a adus imbunatatiri cu 30% mai mari in puterea de procesare fata de Snapdragon 855, regasit si pe Xiaomi Mi 9. Desigur ca la cateva luni dupa acesta si-a facut aparitia modelul 865+, insa cum imbunatirile au fost de 2-3 procente per ansamblu, producatorii au preferat totusi varianta simpla. Pentru Mi 10T Pro rezultatele se vad evidentiate in experienta de gaming si viteza de navigare in soft. Lucrul acesta se poate observa si in AnTuTu, unde scorul obtinut a fost de 584.572 puncte, situat peste Galaxy Note 20 Ultra (varianta Exynos) si peste telefonul de gaming Xiaomi Black Shark 3, astfel ca se afla cu certitudine in linie cu cele mai rapide telefoane.
Vine in doua variante de configuratie, anume 8GB RAM/128GB ROM sau 8GB RAM/256GB ROM, cu memorie de stocare UFS 3.1 si o placa video Adreno 650. Toate aceste dotari merg mana in mana cu autonomia, unde avem un acumulator mare de 5000 mAh, software optimizat cu ajutorul interfetei proprii MUI 12 aplicata peste Android 10, avand ca rezultat o utilizare de doua zile in regim normal. Incarcarea se face rapid cu incarcatorul de 33W si dureaza putin peste o ora. Ce ii lipseste la acest capitol este incarcarea wireless, dovedita inutila pentru multi posesori de telefoane premium; recunosc ca nici eu nu o folosesc, desi telefonul meu permite acest lucru.
Discutand despre conectivitate, intalnim aici Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 cu suport aptX HD pentru o calitate audio excelenta, sunet stereo provenit de la cele doua difuzoare – cel de jos, secondat de cel pentru convorbiri; impreuna acestea redau un bas puternic si un sunet clar. Mai avem senzorul de amprenta de pe butonul lateral de power off/on, GPS dual-band, NFC si port infrarosu pentru a controla dispozitivele smart din casa.
Camera
Xiaomi Mi 10T Pro ofera un setup triplu avand evidentiat senzorul de 108MP, disponibil la momentul actual pe un numar redus de telefoane. Astfel, avem urmatoarea configuratie: senzorul wide de 108 megapixeli f/17, senzorul ultrawide de 13 megapixeli f/2.4 si senzorul macro de 5 megapixeli f/2.4. Influentat de aspect, am putea crede ca mai avem de a face cu inca o camera, insa aceea este doar un element de design. Sa nu uitam si de camera selfie de 20 megapixeli f/2.2 capabila de a fotografia cu o acuratete destul de mare.
La multe capitole am fost extrem de incantat de aceasta camera, cu toate ca la prima vedere a lasat impresia de a avea o camera buna si doua decente, preferand in locul uneia dintre cele doua macar un senzor telephoto. Insa la final mi-am schimbat parerea si in concluzie pot spune ca avem de a face cu o camera versatila si performanta in acelasi timp.
Stim foarte bine ca pe timp de zi, fotografiile cu un telefon Xiaomi sunt foarte bune, cu un echilibru stabil intre contrast si saturatie, cu culori vii redate natural. Insa la modelele anterioare, entuziasmul scadea odata cu lumina ambientala, unde pozele redau mult zgomot si cele pe timp de noapte nu erau bine expuse. Cu acest model am fost surprins sa observ ca fotografiile pe timp de noapte se incadreaza peste media din piata si concureaza cu modele mult mai scumpe. Totodata, camera ultra-wide incanta privirea la capturile pe timp de noapte.
Pe partea de filmare, exista posibilitatea de a filma 8K la 30 cadre pe secunda, din moment ce senzorul de 108 megapixeli si procesorul Snapdragon 865 fac posibil acest lucru. Am putut observa abundenta de culori si detalii, intervalul dinamic este larg, contrastul este fabulos si nu exista deloc zgomot, iar tranzitia intre cadre este cu adevarat lina. In ceea ce priveste stabilizarea optica nu se regaseste la varianta de filmare 8K, in schimb o avem la varianta de 4K si 1080p. Mai mult de atat, si la 8K si la 4K se poate face zoom 2X, unde la filmarea 8K redarea este bine definita, detaliile si contrastul sunt impresionante, mai ales daca utilizezi un trepied.
Nu am putut sa nu fiu impresionat de functia de long-exposure adaugata pe Xiaomi Mi 10T Pro dispusa sa faca cu un minim efort ceea ce inainte ar fi necesitat timp si multe setari asupra camerei foto, multe dintre acestea neavand disponibile setarile respective.
Modurile creative cu ajutorul carora capturezi fotografii in stil profesionist, in lumina slaba sunt urmatoarele: neon trails, star trails, starry sky, moving crowd, oil painting, light painting. Descopera-ti spiritul creativ cu acest telefon, asa cum am facut si eu in pozele din review.
Concluzie
Xiaomi Mi 10T Pro dispune de un display de 144Hz, baterie care dureaza pana la doua zile, procesor performant si o camera uimitoare cu senzor principal de 108 megapixeli. Smartphone-ul ofera un avantaj esential fata de Mi 10 prin ecranul plat si rezolutia mai mare. Sunt foarte putine lucruri spre deloc care sa nemultumeasca la acest telefon si ramane o optiune excelenta de achizitie, neavand competitor pentru segmentul de pret oferit.
PROS
– camera foto – rezolutia de 144Hz – se simte mai mult ca un flagship – sunet stereo puternic – LED pentru notificari – bateria de 5000 mAh |
CONS
– dimensiunile mari – lipsa cardului microSD – lipsa mufei Jack
|