Xiaomi este o companie chinezeasca producatoare de electronice, in special de telefoane mobile, care, de cand cu lansarea lui Mi 8, aduce in mana utilizatorului flagship-uri de inalta calitate la preturi accesibile, propulsand astfel compania pe locul 4 mondial la vanzari de telefoane, cu o crestere in 2018 de 43%, conform site-ului Businesstech.

Seria Mi de la Xiaomi e gama de varf, iar de anul trecut isi serbeaza aniversarea cu cate un smartphone, astfel ca anul acesta au lansat Xiaomi Mi 9, fiind primul telefon echipat cu chipset Snapdragon 855, un produs extrem de competitiv, marcand 9 ani de la infiintare.

Design

La capitolul acesta, telefonul se aliniaza trendului din ultima vreme pe care il are piata mobila, astfel ca s-a renuntat la notch-ul de anul trecut si au adoptat un ecran wide, cu breton tip “picatura”, margini din aluminiu si spatele din sticla, dotat cu Corning Gorilla Glass 6, care, conform producatorilor, este de 2 ori mai rezistenta decat Gorilla Glass 5, si rezista la 15 cazaturi consecutive de la o inaltime de 1m, insa nu este un motiv suficient de a nu proteja telefonul de zgarieturi fine sau display fisurat.

O similaritate ciudata am gasit intre acest telefon si OnePlus 6T, referitoare la dimensiuni si cum se “simte” in mana atunci cand il tii, caci ambele mi s-au parut a fi la fel de usor de tinut si placute in mana, cu o diferenta subtila de greutate intre cele doua. Practic, cu usurinta se pot confunda in privinta design-ului.

Comparativ cu Mi 8, telefonul acesta este cu 3mm mai mic in inaltime, iar rama este mai subtire – curbata usor catre cele 4 margini – pentru a avea un grip mai bun la sustinere. Diferentele se pot observa atat la numarul de camere de pe spate si gradientul de culoare folosit, cat si lipsa senzorului de amprenta de pe spate la Mi 9, fiind plasat in display. Cu toate acestea, modelul mai nou lansat este mai usor cu 2 g fata de versiunea anterioara.

In partea de jos lateral a telefonului se gasesc difuzorul principal impreuna cu portul USB Type-C, mai este slotul de SIM si putin mai sus butonul destinat pentru Google Assistant – in cazul versiunilor globale, insa pentru versiunea chineza se activeaza asistentul inteligent propriu, Xiao AI, iar mai sus sunt plasate microfonul secundar si portul IR, in dreapta fiind butoanele de volum si power.

Display

Display-ul este unul Super AMOLED, produs de Samsung, cu o diagonala de 6.39” si o rezolutie FULL HD+ 2280 x 1080 pixeli, cu un raport de 19:5.9, o densitate de ~403 ppi si cu un contrast de 60000:1, avand o luminozitate de 600 niti.

Raportul display/corp realizat de cei de la Xiaomi pentru acest dispozitiv este de 90.7%, in speta datorita decupajului facut la moda de Huawei, cel de tip “lacrima” (i.e. waterdrop notch). Tehnologiile folosite sunt HDR 10, DCI-P3, Always On, night mode, brightness mode, strat antipete si strat antiamprente. Am observat ca in razele soarelui telefonul se descurca impresionant, luminozitatea se ajusteaza automat si poti citi cu usurinta informatia de pe ecran, ceea ce este incurajator pentru compania chineza, bifand inca o reusita pentru performanta telefonului.

Camera

Xiaomi Mi 9 este primul smartphone al chinezilor care are incorporata un sistem de camera tripla, cu urmatoarea configuratie: senzor Sony IMX586 48MP (f/1.75, unghi vizualizare 79 grade), acelasi senzor care se gaseste si pe Honor View 20 + senzor Samsung S5K3M5 12MP (f/2.2, unghi vizualizare 43.6 grade) + senzor Sony IMX481 16MP (f/2.2, unghi de vizualizare 117 grade).

Conform site-ului DxOMark, specializat in analiza calitatii fotografiei, telefonul se afla pe locul 6 in topul lor, cu 107 puncte, depasit doar de Huawei si Samsung, lider fiind, bineinteles, Huawei P30 Pro, cu 112 puncte. Mi 9 este insotit de una dintre cele mai bune camere de telefon, un aspect stringent si tot mai cautat pentru utilizatorii de smartphone, Xiaomi obisnuindu-ne de la o vreme cu aceste performante, mai precis de la lansarea modelului Mi 8 in iunie 2018.

Pentru marea majoritate a cazurilor, experienta fotografica cu acest dispozitiv este excelenta. Functioneaza intr-o varietate de situatii si ofera versatilitatea pe care o poti gasi doar pe Huawei Mate 20 Pro, Samsung Galaxy S10+ sau Huawei P20 Pro. Calitatea imaginii este destul de clara la folosirea celor 3 senzori, chiar si in lumina slaba. Camera foloseste senzorul de 12MP in mod prestabilit, insa atunci cand este folosit senzorul de 48MP, se produce un efect de combinare a pixelilor, folosind mai multe date prin prelucrarea imaginii, eliminand astfel zgomotul si umbrele din poza.

Fotografierea in lumina slaba produce mai multe detalii decat Mate 20 Pro, imaginea este mai bine procesata si nu exista atat de mult zgomot. Cu toate acestea, developerii de la Xiaomi mai au destul de mult de lucrat la night mode, poate si din cauza ca ne-au obisnuit sa lanseze aproximativ in fiecare luna cate un telefon, lasand goluri pe partea de soft.

Cand vine vorba de expunere si contrast, rezultatele sunt clare si bine definite, camera este consistenta de-a lungul a mai multor surse si niveluri de lumina, pana la surse slabe de lumina. Cu toate acestea, pozele arata mai putine detalii de umbra si unele zone din poza au mai mult contrast, parand nenaturale. Un inconvenient care trebuie fixat din soft, numai sa-si indrepte atentia chinezii asupra acestui fapt.

Pe partea de video si dotari, sistemul dispune de dual flash LED, zoom digital 10x, zoom optic 2x, 3 tipuri de focus – contrast focus, phase focus si laser focus si filmare 4K cu 60fps. In slow motion e capabil sa filmeze 1080p cu 960 fps, iar rezolutia maxima este de 8000 x 6000 pixeli. Sa nu uitam ca in DxOMark a obtinut 98 puncte pe partea video, depasind in performante chiar si Huawei P30 Pro, care a obtinut 97 puncte.

Performante & hardware

Performantele sunt zona la care Xiaomi au vrut mereu sa impresioneze, rezultat fiind faptul ca au fost primii care au lansat oficial primul telefon cu chipset Snapdragon 855 2.84 GHz. Acest procesor este cheia de bolta din configuratia telefonului, care prin tehnologia GPU TURBO mareste frecventele procesorului si a placii video pentru o experienta de gaming cat mai placuta si integreaza un software care afiseaza numarul de fps-uri, precum si nivelul de utilizare al placii video si procesorului, ceea ce este ideal pentru fiecare gamer. Asadar, pe partea de hardware, telefonul este echipat cu cel mai nou chipset Qualcomm SDM855 Snapdragon 855, arhitectura Kyro 485, proces de fabricatie pe 7nm, 64/128GB ROM si 6/8GB RAM, acumulator de 3300 mAh, dotat cu fast charging de 27W, wireless charging de 20W si o placa video Adreno 640, care straluceste in performantele grafice. RAM-ul este de tipul LPDDR4x 2133MHz dual-channel si ROM-ul este UFS 2.1. Mai exista si varianta de 12GB RAM si 258GB ROM pe versiunea Explorer, insa nu este disponibila in Romania.

Telefonul detine 2 slot-uri de SIM, insa niciunul se poate folosi pentru extinderea memoriei de stocare. Sunetul este mono, chiar daca e marcat exterior de 2 difuzoare, ii lipseste mufa jack de 3.5mm, insa in cutie gasim un adaptor USB Type-C pentru casti. Mai detine NFC si senzor infrarosu. Nici cand vine vorba de conectivitate Bluetooth nu dezamageste, in consecinta suporta versiunea 5.0 cu aptX HD, insemnand ca sunetul e de cea mai inalta calitate, daca se foloseste cu o pereche de casti audio premium.

Versiunea de software este una proprie, MIUI 10, construita pe Android 9.0 (Pie), care este una dintre cele mai stabile de pe piata. De asemenea, senzorul de amprenta este plasat in ecran si este foarte rapid.

In teste am avut un Mi 9 echipat cu 6GB RAM si 64GB ROM, care a mers impecabil in orice conditii, fara lag si mai smooth decat predecesorul sau, Mi 8. Astfel ca am rulat cateva teste sintetice, in AnTuTu are cel mai mare scor in momentul actual, de 376721 puncte. In Benchmark am obtinut scorul de 3550 in single-core si 11364 in multi-core.

Bateria de 3300 mAh este suficienta pentru o zi si jumatate, timp in care telefonul este muncit la un nivel basic, adica cateva aplicatii rulate, 2-3 poze si activitati mai putin solicitante pentru procesor. Xiaomi suporta 20W wireless charging si 27W incarcare rapida cu fir, asta inseamna ca telefonul va fi capabil sa se incarce wireless mult mai rapid decat o fac majoritatea smartphone-urilor cu incarcare prin cablu. In acest sens, compania a facut un salt cel putin considerabil, daca nu revolutionar. Cu un incarcator de 27W am putut incarca telefonul de la 0 la 45% in 30 min, iar cu wireless charging de 20W am putut incarca de la 0 la 30% in 30 min.

Concluzie

Xiaomi Mi 9 m-a surprins in cea mai mare parte a timpului cat l-am detinut datorita specificatiilor de top pe care le are. Aici mentionez procesorul, memoria RAM, NFC, camera foto tripla si calitatea materialelor, insa si faptul ca este echipat cu Gorilla Glass 6. Este printre telefoanele momentului si asa va ramane cel putin pana la finalul anului 2019, caci este un produs premium de varf al pietei actuale de smartphone-uri.

Nu are certificare IP68 pentru apa si praf si nu i se poate extinde memoria de stocare, dar acum, serios, ce poti sa vrei mai mult de banii astia?

PRO

  • camera foto
  • incarcare rapida de 27W
  • Gorilla Glass 6
  • Snapdragon 855

CONTRA

  • lipsa stabilizarii optice
  • nu se poate extinde memoria

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook