Xiaomi Mi Note 10 este inca unul din telefoanele produse de Xiaomi cu un raport specificatii – pret foarte bun. Xiaomi aduce din nou, mai aproape de mana celor cu buget mai redus, telefoane cu specificatii high-end si design stilizat. Daca anul trecut s-a remarcat modelul Xiaomi Redmi K20 Pro, caruia i-am facut un review aici, anul acesta este randul primului telefon cu camera de 108MP, MI Note 10.

Design & Display

La design Mi Note 10 arata aproape identic cu flagship-ul Huawei P30 Pro, atat baza, cat si partea de sus a telefonului sunt plate, sticla este curbata pe partea din spate si din fata, iar culoarea glacier white are aceleasi nuante de culoare ca si cea breathing crystal de la Huawei P30 Pro.

Telefonul este destul de mare avand un ecran AMOLED de 6.47 inchi tip “picatura”, comparabil cu iPhone 11 Pro Max la dimensiuni, cu o rezolutie Full HD+, 1080 x 2340 pixeli, un raport de 19:5:9 si o densitate a pixelilor de 398. Finisajele sunt premium, avand sticla pe spate si pe fata, ramele laterale din aluminiu, cu protectie Corning Gorilla Glass 5 si certificare HDR10 si DCI-P3.

Avand sanse mari sa ramana amprente pe suprafata din cauza finisajelor, in cutie se gaseste o husa de protectie, insa recomand si o folie pentru ecran, mai ales ca telefonul nu vine cu certificare IP68 la apa si praf. Din cauza greutatii de 208 g si a bateriei masive de 5260 mAh, cele 2 elemente impreuna fac ca acest telefon sa se simta destul de mare in mana. Grosimea lui il poate face mai greu de manevrat, insa daca nu ai maini mici, majoritatea display-ului este accesibil cu o singura mana.

Camera

Piesa de rezistenta a acestui telefon este de departe pentacamera cu senzorul principal de 108 MP, primul de acest gen incorporat pe un smartphone. Fiind o parte atat de importanta pentru identitatea lui Mi Note 10, realizarea aceasta nu a putut fi omisa de pe inscrisul marcat pe spate, alaturi de mentiunea ca detine un zoom optic 5X. Senzorul principal ISOCELL HMX realizat in colaborare cu Samsung dispune de capacitatea de a produce imagini cu o rezolutie de pana la 9024 x 2032 pixeli, adica imagini de peste 7MB.

Tehnologia de care dispune este OIS 4 axis si functia Super Pixel 1 prin care se reduce zgomotul si se produc poze extrem de bogate in detaliu, capturand mai multe detalii decat probabil orice alt smartphone de pe piata. Insa nu se descurca la fel de bine in termeni de dynamic range si lumina expusa, probabil din cauza procesarii sofware. Totusi, pozele pe care le-am scos cu acest impresionant model sunt numai bune de printat si expus pe peretele din camera de acasa.  In modul standard, fotografiile sunt de 27MP prin combinarea a cate patru pixeli intr-unul.

Configuratia penta a camerei inglobeaza senzorul principal de 108 MP cu unghi larg si apertura f/1.17 unde imaginile captate, din cauza dimensiunilor mari necesita cateva secunde de asteptat pana se proceseaza – in timpul acesta nu poti sa vizualizezi alte fotografii, poza fotografiata anterior sau sa iesi din aplicatie. Problema survine de la punctul slab pe care il constituie procesorul, asupra caruia vom reveni in capitolul urmator. Cu acest senzor imaginile sunt impresionante in termeni de culoare, iar varietatea detaliilor atunci cand se face zoom pe fotografie constituie un plus. Acest avantaj poate fi de mare ajutor pentru cei care editeaza imaginile, caci se pot decupa fara sa te mai ingrijorezi ca la final ramai cu o rezolutie indoielnica. Dynamic range-ul este si el satisfacator, insa in conditii de lumina slaba, are de suferit, la fel si claritatea.

A doua camera de telephoto cu rezolutie de 5 MP si apertura f/2.0 detine stabilizare optica si poate imbogati calitatea pozei aducand-o la 8 MP. Calitatea fotografiei este clara fiind mult imbunatatita cu ajutorul stabilizarii optice, cu toate astea in lumina slaba apare zgomotul si expunerea devine mai mare.

Zoom-ul optic 5x si cel hybrid 10x sunt de un real ajutor atunci cand vrei un cadru mai apropiat sau mai restrans in care sa elimini unele elemente de fundal. Tot acest senzor ofera si un zoom digital 50x, dar rezultatele finale, oricum le-ai numi, nu sunt remarcabile.

Continuand cu senzorul de 20MP ultra larg cu apertura f/2.2 care fotografiaza la un unghi de 117 grade, acesta se dovedeste util pentru a captura cladiri, peisaje sau panorame, cat si pentru filmari. Merita incercate fotografiile de tip panorama, care redau imaginea la inalta rezolutie, rezultand niste poze incantatoare.

Ultimul senzor, cel de macro, de 2MP cu apertura f/2.4 impresioneaza prin distanta minima de focalizare de doar 1,5 cm, realizare nemaintalnita la vreunul dintre smartphone-urile de pe piata. Ne-am fi dorit ca senzorul sa fie de o rezolutie mai mare, totusi creeaza perspective interesante in functie de subiectul ales.

Hardware & software

Mi Note 10 vine la pachet cu sistemul de operare Android 9 bazat pe interfata MIUI 11 care permite personalizari destul de interesante, cum ar fi o gama de larga de fonturi ce pot fi dimensionate, multiple fete always-on-display, cat si un nou manager de fisiere care inlatura nevoia de a folosi aplicatii terte pentru deschiderea fisierelor text. Bloatware-ul este reprezentat de aplicatii preinstalate cum sunt Facebook, Netflix, browser-ul Opera si cateva jocuri light. In general, interfata telefonului a permis o navigare rapida, fara cusur si n-am intampinat probleme de lag. Un lucru pe care l-am apreciat cu adevarat a fost deblocarea faciala realizata extrem de rapid, uneori nici n-am avut timp sa vad ecranul blocat din cauza asta.

Am discutat anterior deficitul acestui telefon: procesorul, care nu are o putere suficienta pentru diversele situatii la care este expus. Chipset-ul Snapdragon 730G fabricat pe 8 nm este un procesor mid-range optimizat pentru gaming, varianta imbunatatita a lui Snapdragon 730, care se regaseste pe Samsung Galaxy A80, Galaxy A71 sau Redmi K20. Daca luam in calcul acumulatorul de top cu capacitate de 5250 mAh si incarcare rapida Quick Charge 4+, atunci ar fi fost de preferat ca producatorul sa se orienteze catre un chipset mai puternic, cu putere mai mare de noua generatie. Chiar si un Snapdragon 845 ar fi fost mai indicat in acest caz, intalnit si pe vechiul Xiaomi Mi 8, de exemplu.

Procesorul este varianta imbunatatita a lui Snapdragon 730, care se regaseste pe Samsung Galaxy A80, Galaxy A71 sau Redmi K20. Daca luam in calcul acumulatorul de top cu capacitate de 5250 mAh si incarcare rapida Quick Charge 4+, atunci ar fi fost de preferat ca producatorul sa se orienteze catre un chipset mai puternic, cu putere mai mare, de generatie noua. Chiar si un Snapdragon 845 ar fi fost mai indicat in acest caz, intalnit si pe vechiul Xiaomi Mi 8, de exemplu.

Mai departe, placa grafica Adreno 618 este cu 14% mai performanta decat cea de pe vechiul Snapdragon 730, astfel ca ar trebui sa aduca mai mult aport in jocuri si in task-urile zilnice; am observat ca nu exista lag si ruleaza usor orice aplicatie ai folosi, mai putin se repeta scenariul cand navighezi pe browser-ul de internet, caci randeaza site-urile putin mai greoi. La fel trebuie luat in calcul si timpul de afisare al pozelor de pe paginile web, dar experienta generala este una destul de lina.

Din testele sintetice AnTuTu am obtinut un scor de 263.756, ceea ce este impresionat, aflat deasupra unor modele ca Samsung Galaxy A51 si A70.

Dotarile pe care le are sunt urmatoarele: mufa de incarcare USB Type-C, cu incarcare rapida de 30W si incarcare wireless, 58% in 30 min si 100% in 64 min – de mentionat ca incarcatorul fast charge este inclus in cutie, NFC, senzor de amprenta in ecran rapid si precis. Mai are si un IR blaster plasat in capat cu care iti poti controla aparatura smart din casa; ce-mi place la acest lucru este ca Xiaomi a dezvoltat in acest sens aplicatia Mi Remote, usor de folosit si intuitiva, care iti va fi de un real ajutor cand nu mai vrei sa pierzi timpul cautand telecomanda de la televizor ajunsa prin ce stie ce colt neexplorat al casei. Ramanand in aceasta zona, am apreciat ca si de data aceasta Xiaomi s-a gandit la utilizatorii care mai asculta muzica la casti cu fir, facand loc pentru un port de mufa Jack.

In ceea ce priveste restul configuratiilor pentru acest telefon mid-range cu pretentii premium, intalnim perechea 6GB RAM/128GB ROM. Cu un ecran cu rata de refresh de 60 Hz si cu un procesor adaptat pentru gaming, Xiaomi Mi Note 10 este dispozitivul potrivit pentru astfel de experiente si rar vei observa lag-uri sau intreruperi cand ai in fata jocuri de top pentru smartphone. In jocuri, touchscreen-ul este precis si se comporta exemplar in controlul actiunii si la fel se poate spune si despre senzorul de proximitate. Calitatea ecranului ofera o senzatie placuta, in special marginile curbate pentru o prindere mai buna. Totusi, sunt mari sanse sa acoperi accidental speaker-ul cu una dintre maini, insa ramane un speaker decent pentru acest telefon, de tip mono care emite un sunet de calitate.

Concluzie

Xiaomi Mi Note 10 nu e spectaculos in termeni de procesare a informatiei, insa cu o camera atat de impresionanta, cu siguranta este telefonul potrivit pentru tine, mai ales in segmentul acesta de pret, oferind imagini cu o reproducere a detaliilor foarte clare si culori bune. Design-ul, ecranul Super AMOLED, bateria, senzorul de amprenta din ecran si mufa Jack vin impreuna pentru a te convinge de alegerea facuta.

Device-ul a rezistat doua zile supus la sarcini normale: fotografii, apeluri, navigat pe internet si social media, datorita bateriei mari de 5230 mAh. Chiar daca nu are specificatii de flagship, acest smartphone este dovada ca Xiaomi a devenit serios in a realiza device-uri cu performante extrem de bune in fotografie, iar daca anul trecut niciunul dintre flagship-urile sale nu aveau stabilizare optica, iata ca Mi Note 10 o detine pe doua dintre camere.

Xiaomi Mi Note 10 nu poate fi vazut ca un flagship si nici ca mid-range, ci un punct de intersectie dintre cele doua. Cel mai indicat este sa-l privim ca pe un telefon unic experimental, un concept din lumea smartphone-urilor si unul dintre cele mai intrigante si reusite device-uri care ne-a fost dat sa intalnim.

PROS

  • Calitate buna a ecranului
  • Design premium
  • Configuratia versatila a camerei de pe spate

CONS

  • Lipsa unui card microSD
  • Vibratiile sunt prea slabe

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook