Desi se astepta ca Redmi 5 Plus sa fie succesorul lui Redmi Note 4, gigantul chinez Xiaomi care in anul 2015 a stabilit un nou record mondial pentru vanzarea a 2.11 milioane de telefoane in 24 de ore, intrerupe seria Note asa cum o stim noi si o ia intr-o noua directie. Mergand pe modelul celorlalte mari companii din domeniul telefoniei mobile, Xiaomi a lansat in Decembrie 2017 modelele Redmi 5 (cu dimensiunea de 5.7”) si Redmi 5 Plus (cu dimensiunea de 5.99”).

Constructie si design

Anul 2017 a fost anul in care companiile au introdus pe piata ecranul cu raport de 18:9 in locul raportului de 16:9 cu care am fost obisnuiti. LG G6 a fost primul telefon cu acest raport iar Samsung Galaxy S8 si S8+ sunt cele mai cunoscute.

Urmand tendintele, Redmi 5 Plus are un ecran cu dimensiune de 5.99” si raport de 18:9. Asta inseamna ca telefonul este mai lung si mai putin ingust. Dimensiunile telefonului sunt: 158.5 x 75.5 x 8.1 mm.

Are un design atragator, desi nu foarte diferit de Redmi Note 4, cu partea frontala din sticla Gorilla Glass, spatele din aluminiu si marginile din plastic. Nu se regaseste buton de meniu pe partea din fata iar butoanele de volum si cel de pornit sunt pe marginea din dreapta.

Pe partea din spate gasim camera de 12 MP impreuna cu cele 2 LED-uri pentru flash si senzorul de amprenta in aceeasi culoare cu spatele. Locul pentru SIM si microSD se afla pe marginea din stanga iar pe cea superioara se gaseste mufa Jack si senzorul infrarosu care iti permite sa folosesti telefonul pe post de telecomanda.

Este un telefon subtire si, desi este un telefon destul de mare, faptul ca este ingust cu marginile usor curbate il face usor de tinut in mana si de manevrat. Pozitia senzorului de amprenta este usor accesibila iar butoanele acasa, inapoi si aplicatii utilizate au o amplasare usor de atins cu o singura mana.

Pachetul contine, pe langa cablul USB si incarcatorul cu adaptor, un capac de silicon transparent si folia de protectie pentru ecran, mata, aplicata din fabrica. Este placut sa vezi ca s-au gandit la aceste detalii si ca au inclus in pachet accesorii folositoare care te ajuta sa economisesti bani.

Display

Un ecran IPS LCD generos de 5.99” cu o rezolutie Full-HD de 1080 x 2160 pixels si un raport screen-to-body de ~77.4%. Cum am mentionat anterior, raportul ecranului a trecut de 16:9 la 18:9, dar asta nu este de speriat deoarece filmele, jocurile si pozele se incadreaza perfect fara sa fie afectata calitatea acestora. Cu o densitate de 403 ppi, cresterea este nesemnificativa comparativ cu Redmi Note 4 al carui ecran are o densitate de 401 ppi.

Faptul ca vine cu folie mata aplicata este un bonus, aceasta nu doar ca este aplicata perfect pe ecran, dar e si rezistenta la amprente. Partea negativa este ca afecteaza calitatea culorilor si luminozitatea ecranului. Daca vrei sa te bucuri cu adevarat de experienta Full-HD poti opta pentru o alta protectie pentru ecran.

Senzorul de lumina de pe partea superioara a ecranului regleaza atat luminozitatea cat si contrastul ecranului. Din experienta mea, pot spune ca face o treaba destul de buna, mai ales pentru citit, chiar daca in jocuri as prefera o luminozitate mai crescuta.

Hardware si performante

Telefonul vine echipat cu un procesor Snapdragon 625, un octa-core tactat la 2.0 GHz si placa grafica Adreno 506. Cei de la Qualcomm se lauda cu faptul ca procesoarele lor ofera performante ridicate cu un consum mic de energie, cu 35% mai mic decat Snapdragon 617. Aceeasi combinatie o gasim si pe Redmi Note 4. Nici in privinta memoriei nu sunt diferente, se poate alege dintre 64 GB si 4 GB RAM sau 32 GB si 3 GB RAM. Noi am testat versiunea de 3 GB RAM.

Chiar daca procesorul si placa grafica sunt reciclate de pe modelul anterior asta nu inseamna ca nu sunt performante, in special pentru categoria de pret in care se incadreaza acest telefon. Ruleaza foarte bine jocuri un timp indelungat, fara sa se supraincalzeasca, instaleaza aplicatiile cu rapiditate si se misca bine in oricare dintre ele, fara sacadari sau intreruperi. Rezultatele testelor le puteti vedea mai jos.

Punctul forte al telefonului il reprezinta bateria. Acesta este echipat cu o baterie Li-Po de 4000 mAh care dureaza 2 zile fara probleme. Daca, de obicei, o baterie mare inseamna si un timp mare de incarcare, Xiaomi a echipat telefonul cu incarcare rapida, ceea ce inseamna ca acesta se incarca in aproximativ 1.5 ore.

Software si interfata

Chiar daca Xiaomi este unul dintre cei mai mari producatori de telefoane mobile din China, acesta nu a fost recunoscut niciodata pentru rapiditatea cu care lanseaza update de soft pentru Android, desi fac imbunatatiri constante interfetei lor MIUI. Asta inseamna ca acest telefon vine echipat cu Android 7.1.2 Nougat si interfata MIUI 9.

Primul lucru pe care l-am observat a fost lipsa unui buton pentru aplicatii, un loc in care sa fie disponibile toate aplicatiile, iar pe ecranul principal sa fie aplicatiile pe care le folosesti cel des sau de care ai nevoie sa fie la indemana. Cu aceasta interfata, toate aplicatiile sunt pe ecranul principal, ceea ce poate duce la multe pagini supraincarcate si haotice. Bineinteles, aplicatiile pot fi grupate in dosare pentru a elibera spatiu pe ecran.

Functia de impartire a ecranului a devenit standard odata cu Android Nougat si aceasta se regaseste si pe MIUI 9, fiind usor de accesat din meniul pentru aplicatii recente.

O functie interesanta si de mare ajutor este Quick Ball. Aceasta apare ca un arc de cerc in partea stanga a ecranului si odata desfasurata, apar cinci functii presetate. Din setarile telefonului poti schimba functiile si poti alege dintre mai multe variante precum lanterna, captura ecran, buton acasa sau meniu, bluetooth, mod silentios, etc.

Camera

Xiaomi nu a excelat la capitolul foto-video, desi in ultimul timp s-au vazut imbunatatiri considerabile. Terminalul de fata vine echipat cu o camera cu senzor de 12 MP cu deschidere a lentilei de f/2.2 si o dimensiune a pixelilor de 1.25 μm. Specificatiile camerei sunt completate de autofocus si blitz dual-LED in doua nuante.

Calitatea imaginii este buna, pozele sunt clare si detaliate, culorile sunt vii si saturate. Cum era de asteptat, in conditii de lumina scazuta calitatea pozelor scade, se pierd din detalii si claritate.

Din punct de vedere a filmarii, camera inregistreaza la o calitate 4K 2160p@30fps sau Full-HD 1080p@30fps. Calitatea imaginilor in 4K este foarte buna, singurul dezavantaj este calitatea audio, care lasa de dorit. Sunetul este destul de bruiat cu efect de microfonie iar aceste defecte se accentueaza cu cat mediul este mai zgomotos. Ca si in cazul pozelor, calitatea scade considerabil in conditii de luminozitate scazuta.

Camera din fata are un senzor de 5 MP si calitate 1080p. Daca selfie-ul a pus stapanire pe vietile noastre, cei de la Xiaomi s-au asigurat ca nu vei pierde evenimente importante pe timp de noapte, asadar au integrat un LED in partea din fata ce functioneaza atat ca blitz cat si ca lanterna.

Concluzii

Se stie ca Xiaomi ofera calitate si performante la preturi mai mult decat competitive, iar acest telefon demostreaza exact de ce Xiaomi este una dintre companiile de top din China.

Avantaje:

  • Ecranul mare Full-HD
  • Autonomia foarte buna
  • Pretul accesibil
  • Designul subtire si spatele metalic
  • Camera video 4K

Dezavantaje:

  • Calitatea scazuta a inregistrarii audio
  • Hardware si design copiate de la Redmi Note 4

Xiaomi Redmi 5 Plus

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook