[wptab name=’Design’]
Desi vorbim despre un smartphone care costa aproximativ 800 lei, aspectul sau nu ne duce cu gandul la un telefon ieftin. Este construit aproape in totalitate din metal, cu o structura unibody. Asta inseamna ca nu veti avea acces la bateria telefonului, aspect care a devenit in mare masura un standard la smartphone-urile moderne.
Partea din spate a telefonului arata excelent – camera, LED-ul dublu si senzorul de amprenta sunt centrate perfect, unul sub celalalt. Spatele metalic ajunge si pe partile laterale, dintr-o singura bucata, fapt care ii confera telefonului o nota de eleganta. Astfel, marginile telefonului sunt complet metalice, avand colturile rotunjite pentru un plus de eleganta, dar si pentru rezistenta la impact. Singurele parti din plastic sunt zonele in care se afla antenele. Diferenta de material este insa foarte greu de sesizat, plasticul fiind vopsit intr-o nuanta de argintiu identica cu spatele metalic.
Partea din fata este complet acoperita cu sticla, ecranul ocupand aproximativ 72% din suprafata. Deasupra ecranului se afla difuzorul, camera frontala, senzorul de proximitate si un LED pentru notificari, in timp ce sub ecran gasim trei butoane capacitive specifice Android.
Pe partea laterala dreapta se gasesc butoanele de volum si cel On/Off, intr-o configuratie clasica pentru telefoanele Xiaomi si nu numai. Pe laterala stanga este dispus un slot pentru cartelele SIM. Trebuie sa mentionam ca Redmi Note 3 este un model dual-SIM, care spre deosebire de modelul de anul trecut foloseste un slot hibrid. Astfel, in locul celei de-a doua cartele SIM se poate pune un card microSD.
In partea de sus a telefonului este pozitionat jack-ul audio de 3.5 mm alaturi de un microfon secundar si portul IR.
In partea de jos gasim conectorul microUSB, asezat oarecum ciudat, in partea stanga, si microfonul principal.
Continutul pachetului in care vine Xiaomi Redmi Note 3 contine incarcatorul, cablul de incarcare si cateva manuale. Asa cum ne-am obisnuit la Xiaomi, lipsesc castile stereo – un accesoriu care se gaseste la majoritatea telefoanelor.
[/wptab]
[wptab name=’Display’]
Xiaomi Redmi Note 3 este dotat cu un display IPS de 5.5 inch cu rezolutia FullHD si o densitate a pixelilor de 403 ppi. Ecranul este identic cu cel al predecesorului sau, Redmi Note 2.
In ceea ce priveste luminozitatea ecranului, nu putem spune ca Redmi Note 3 exceleaza, mai ales daca este utilizat in lumina puternica. Pe de alta parte, in conditii de lumina slaba sau intuneric, luminozitatea scazuta este un avantaj major, pentru ca poate fi setata la un minim care sa nu deranjeze. Nu de multe ori am intalnit ecrane care, desi aveau setata luminozitatea la minim, luminau mult prea tare la utilizarea pe timp de noapte.
Din pacate, nu am gasit nicio informatie legata de sticla de deasupra display-ului, astfel ca nu stim daca este sau nu rezistenta la zgarieturi. Indicat ar fi sa folositi o folie din sticla pentru a proteja ecranul, pentru a fi siguri ca se va pastra in cele mai bune conditii.
[/wptab]
[wptab name=’Performante’]
Dupa cum spuneam si la inceputul acestui review, Redmi Note 3 a primit anul acesta un upgrade: chipset-ul Snapdragon 650. Acesta foloseste un procesor hexa-core format din 4 nuclee Cortex A-53 (1.4 GHz) si doua nuclee mai puternice, Cortex A-72 (1.8 GHz). Procesorul grafic este Adreno 510.
In functie de model, 16GB sau 32GB memorie interna, telefonul vine cu 2GB RAM, respectiv 3GB RAM. Pentru acest review, noi am avut o varianta cu 16GB memorie interna si 2 GB RAM.
Modelul de anul trecut era dotat cu un chipset MTK, cu mai multe nuclee, tactate mai sus. Avantajul pe care insa il ofera Snapdragon 650 este faptul ca foloseste doua nuclee Cortex A-72 care sunt mult mai rapide decat Cortex A-53.
In aplicatiile de benchmark, Redmi Note 3 a excelat in testele single-core, devansand modele importante precum Galaxy S6 Edge sau S7 Edge (varianta Snapdragon 820).
Mai jos sunt scorurile obtinute de acest telefon in cateva teste sintetice:
La capitolul conectivitate, telefonul beneficiaza de conexiune de date LTE, Bluetooth 4.1, port IR, WiFi. Serviciile de localizare sunt acoperite de suportul GPS si GLONASS. Pe de alta parte, lipsesc NFC si suportul pentru MHL.
Bateria este un alt mare plus al acestui telefon, avand o capacitate de 4000 mAh, impresionanta avand in vedere ca telefonul nu este foarte gros. Redmi Note 3 surprinde si ca autonomie, reusind performanta de a rezista 3 zile la rand, cu utilizare normala.
[/wptab]
[wptab name=’Software’]
La fel ca majoritatea producatorilor, Xiaomi foloseste propria interfata de utilizare, MIUI, ajunsa la versiunea a 8-a. Interfata se bazeaza pe Android Lollipop, putin in urma la acest capitol daca ne gandim ca Android a ajuns deja la versiunea N.
Interfata MIUI ramane in trendul brand-urilor chinezesti extrem simple, insa foarte atragatoare grafic. Se aseamana destul de mult cu interfata Emotion UI de la Huawei sau Vibe de la Lenovo. Astfel, daca ati folosit un terminal de la unul dintre cele doua brand-uri, cu siguranta ca si MIUI vi se va parea familiar.
Un aspect devenit deja standard la modelele noi este lipsa sertarului de aplicatii. Aceasta caracteristica este imprumutata de la iOS si devine din ce in ce mai populara si pe device-urile cu Android. Asadar, Redmi Note 3 foloseste doar ecranele principale pentru afisarea aplicatiilor. Numarul ecranelor este practic nelimitat, iar orice aplicatie instalata va aparea direct pe ecranul Home.
Interfata este puternic personalizata de catre cei de la Xiaomi, foarte multe dintre aplicatiile si serviciile Google nefiind prezente. Stim deja faptul ca la versiunile pentru China, toate serviciile Google lipsesc, inclusiv Play Store. Din fericire, noi am avut un model pentru Europa, care rula versiunea globala de MIUI, avand Google Play Store instalat. Cu acces la magazinul de aplicatii este foarte usor sa instalati absolut toate aplicatiile si serviciile de care aveti nevoie.
Bara de notificari si setari rapide este clasica, se deschide prin swipe in jos.
Aplicatiile se pot grupa in dosare, in functie de specificul pe care il au. Pentru asta este suficient sa trageti o aplicatie una peste cealalta.
Pictogramele aplicatiilor pot fi aranjate in absolut orice ordine si in orice pozitie. Chiar si randul de jos poate fi personalizat, existand posibilitatea de a avea acolo dosare cu mai multe aplicatii. Acest rand de aplicatii este vizibil permanent, indiferent de ecranul in care se afla utilizatorul si poate sa contina maxim 5 pictograme.
Deblocarea ecranului este posibila si cu ajutorul amprentei, o functionalitate care ne-a placut extrem de mult la acest model. In primul rand, pozitia cititorului este ergonomica, pe spatele telefonului, chiar sub camera. In al doilea rand, scanner-ul este activ in permanenta, astfel ca deblocarea se poate face chiar si cu ecranul oprit. Tot ce trebuie sa faceti este sa atingeti acel senzor cu degetul.
[/wptab]
[wptab name=’Camera’]
Daca vrem sa gasim un punct slab al telefonului, atunci acesta este camera sa principala.
Redmi Note 3 este dotat cu o camera principala de 16 MP cu autofocus si LED dublu. Deschiderea diafragmei este f2.0.
Desi pe hartie lucrurile nu stau rau deloc, in practica camera lui Redmi Note 3 lasa mult de dorit, mai ales daca este folosit modul automat.
Cu mici ajustari si cu HDR pornit, calitatea fotografiilor se imbunatateste considerabil, rezultand niste instantanee mai mult decat decente. Lasat pe automat insa, imaginile nu sunt deloc impresionante, fiind din acest punct de vedere printre cele mai slabe din gama. Fotografiile facute in interior sunt destul de intunecate, insa odata ce activam HDR-ul, fotografiile parca prind viata.
Interfata camerei este destul de simpla si intuitiva, avand aproape toate functiile afisate pe ecranul principal. In partea stanga sunt afisate optiunile de HDR si flash, iar in dreapta avem acces la o serie de filtre, moduri precum si la comutatorul catre camera frontala. Bineinteles ca nu lipsesc shutter-ul foto si video.
Modul manual ofera acces doar la setarile ISO si balans de alb, in timp ce restul optiunilor, sunt disponibile in setarile aditionale. Aici gasim alte setari pentru contrast, saturatie sau face detection.
Modul Panorama este de asemenea prezent la aceasta camera, capturile putandu-se realiza atat in modul portrait, cat si landscape. Realizarea unei imagini panoramice se face destul de usor, insa se pierde destul de mult din calitate – vom avea imagini de o calitate dezamagitoare.
Camera frontala este de 5MP si nu impresioneaza prin nimic. Este o camera medie, iar capturile sunt suficient de bune pentru a putea fi postate pe retelele sociale.
Pe partea de video lucrurile stau mult mai bine, filmarile sunt foarte reusite. Telefonul este capabil de inregistrari 1080p la 30 cadre/secunda. Ofera optiuni pentru slow-motion sau time lapse.
[/wptab]
[wptab name=’Concluzii’]
Daca sunteti in cautarea unui smartphone ieftin, care sa va ofere multe, fara indoiala ca in acest moment Redmi Note 3 este printre cele mai bune variante de luat in calcul. Este clar ca telefonul face parte din gama mid-range spre high, insa pretul sau este de nivelul unui telefon entry. Daca ar fi sa il comparam direct cu Samsung Galaxy J7, Huawei P9 Lite, Moto G4 sau Alcatel Idol 4, putem spune ca Redmi Note 3 ar castiga la aproape toate capitolele, fiind in acelasi timp cel mai ieftin dintre toate.
Plusuri:
- Chipset Snapdragon 650;
- Design-ul si constructia metalica;
- Interfata de utilizare MIUI foarte bine optimizata;
- Pretul mic;
- Bateria de 4000 mah.
Minusuri:
- Calitatea slaba a capturilor foto in modul automat;
- Android Lollipop.
[/wptab]
[end_wptabset]
vorbiti de xiaomi redmi note4 asta este ultima aparitie
Comments are closed.