La sfarsitul anului trecut, Xiaomi, prin intermediul diviziei Redmi, a lansat modelul Redmi Note 8T, un telefon mid-range dintr-o lunga serie de modele “8” a celor de la Xiaomi, printre care se enumera Xiaomi Redmi 8, Redmi 8A, Redmi Note 8 si Redmi Note 8 Pro, fiecare telefon avand ceva diferit si al lui.

Design & display

Redmi Note 8T arata incantator cu un ecran de 6,3 inchi de tip “picatura” este imbracat in sticla atat pe fata, cat si pe spate – telefoanele cu sticla pe ambele parti au devenit un standard chiar si in randul celor de buget; ramele fiind din plastic. Chiar daca pretul acestuia este sub 1000 lei, regasim sticla de cea mai buna calitate pe acest model, Corning Gorilla Glass 5, oferind cumparatorului o carcasa confortabila si durabila. Aceeasi sticla se regaseste si pe flagship-uri cu preturi de trei sau patru ori mai mari, cum ar fi alte Note-uri, ca de exemplu cel de la Samsung, Samsung Galaxy Note 9 si alte modele cum ar fi: Samsung Galaxy S10e, OnePlus 7 Pro sau chiar Redmi K20 Pro.

Display-ul este unul de tip IPS LCD, cu o rezolutie Full HD+, o rezolutie pe care o regasim pe majoritatea ecranelor de pe piata in momentul actual, adica de 1080p; 1080 x 2340 pixeli, un raport de 19:5:9, cu o densitate PPI de aproximativ 409. Avand dimensiuni destul de mari, 161.1 x 75.4 x 8.6 mm, si o greutate apreciabila de (fix!) 200 g, am avut dificultati in controlarea telefonului in conditii de siguranta, astfel ca mi-a fost greu sa ajung la butonul de amprenta, cele de volum sau power, existand sansa sa-mi scape din mana. Spre norocul utilizatorului, exista in cutie o husa protectie spate transparenta din silicon menita sa protejeze telefonul. Cu toate acestea, telefonul are un design incantator, cu nuante de culori frumoase in gradient, avand fata si spatele plate, iar ramele subtil curbate, apropiindu-se mai mult de tipul de telefon pe care eu mi l-as dori.

Grila pentru ureche este subtire si lasata deasupra camerei de selfie, fiind cu greu observabila. Spre deosebire de varianta simpla Note 8, lui Note 8T ii lipseste LED-ul pentru notificari. Continuand cu aspectul telefonului, gasim mufa de incarcare cu port USB Type-C si incarcare rapida de 18W – de notat ca in acest segment de pret majoritatea telefoanelor incorporeaza mufa de incarcare microUSB si le lipseste incarcarea rapida. Telefonul poate fi cu usurinta folosit ca telecomanda pentru TV, caci are incorporat senzorul infrarosu in acest scop, mufa audio Jack 3,5 mm este prezenta si ea, iar spre uluirea mea, sertarul pentru SIM nu este unul hibrid (!), ci este cu triplu slot pentru cele doua SIM-uri si pentru cardul microSD, care permite o extindere a memorie de pana la 256GB.

In timp ce am fost impresionat la un smartphone mid-range ca acesta de calitatea materialelor folosita si design-ul reusit impreuna cu nuantele de culoare in gradient, trebuie sa spun ca nu mi-a placut barbia groasa si indesata a telefonului impreuna cu logo-ul Redmi, care ar fi putut lipsi oferind un confort vizual sporit. Ne putem intreba in continuare: arata acest telefon prezentabil, totusi? Da, si se simte bine impreuna cu husa de protectie spate, asa ca nu-mi mai ramane nimic de care sa ma plang.

Hardware & software

Spre deosebire de varianta Note 8 simpla, Redmi Note 8T se diferentiaza printr-un singur aspect important, si anume functia de NFC, prin care poti plati printr-o singura atingere de ecran a POS-ului fara sa mai folosesti cardul de credit sau sa imperechezi telefonul cu alte device-uri si fara a mai folosi Bluetooth. Ne-ar fi incantat si o varianta 5G, insa cerem prea multe in oferta aceasta de pret, care oricum ofera multe avantaje.

Pe partea de hardware este alimentat de chipset-ul Qualcomm Snapdragon 655 cu un procesor octa-core si fabricatie 11nm, care este disponibil si pe Xiaomi Mi A3 – un chipset relativ nou, aparut pe piata la mijlocul lui 2019, care ofera stabilitate atunci cand navighezi prin interfata telefonului si mai este acompaniat de o placa grafica Adreno 610. Pentru versiunea de 4GB RAM/64GB stocare am obtinut in AnTuTu scorul de 164.148 puncte, situandu-l peste modele cum ar fi Honor 9X, Huawei Mate 20 Lite, Huawei P Smart Z sau Huawei P30 Lite.

Redmi Note 8T ofera o experienta audio mono, cu un singur difuzor, plasat in partea stanga de jos a ecranului, insa volumul oferit este destul de bun pentru o experienta audio si se descurca bine chiar si in jocuri. Apelurile sunt, de asemenea, clare si nu exista nicio problema cu receptia. Desi pe piata poti intalni mai des varianta de 64GB, nu uita ca poti sa faci upgrade memoriei de stocare cu un card microSD de pana la 256GB, pe care va trebui sa-l introduci intr-unul din cele doua sloturi ale sertarului dedicat.

In utilizarea zilnica, Redmi Note 8T face fata task-urilor fara probleme si nu intampini lag, dar nu te astepta la un smartphone atat de rapid si cu rata mica de raspuns precum unul de top care ofera multitasking si pe care poti juca jocuri extreme de complexe. In ciuda acestui fapt, telefonul ofera performanta buna si poate sta in linie cu alte device-uri din gama lui de pret.

Camera

De la o vreme incoace, nu de mai mult de un an chiar, smartphone-urile mid-range primesc imbunatatiri pe anumite segmente menite sa reduca distanta dintre ele si flagship-uri. Chiar si in acest segment de pret, marii producatori nu renunta la a oferi device-urilor un design aspectuos si un sector fotografic constant imbunatatit, iar Redmi Note 8T nu este o exceptie.

Febra camerei cvadruple pe spate a inceput in noiembrie 2018, atunci cand Samsung lansa primul telefon de pe piata cu camera quad pe spate, fiind vorba de modelul Galaxy A9 (2018). Xiaomi a facut saltul la camera cvadrupla in interiorul seriei Redmi odata cu aparitia modelului Note 8 si ale sale variatii, caci pe modelul Note 7 avem doar o camera duala.

Aranjamentul camerei este des intalnit la telefoanele Xiaomi, cat si la diviziile sale Redmi si Realme, mai intai avem – de sus in jos – senzorul ultrawide de 8 megapixeli f/2.2, 13mm 1/4.0″, 1.12µm cu unghi larg de vizualizare de 119 grade, senzorul principal – acelasi care se gaseste si pe Redmi Note 7, de 48 megapixeli ISOCELL Bright GM2 de la Samsung cu aperture  f/1.8, 26mm (wide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, apoi urmeaza senzorul macro de 2 megapixeli f/2.4, 1/5″, 1.75µm- care poate fi folosit la a fotografia insecte, flori si alte subiecte miniaturale si ultimul senzor de adancime de 2 megapixeli  f/2.4, 1/5″, 1.75µm. Trebuie precizat ca la senzorul ultra larg se produce in mod automat distorsiune prin corectarea imaginii, dar poti opta pentru dezactivarea functiei; la fel si in cazul senzorului principal are loc combinarea pixelilor in mod automat si output-ul este de 12MP. Pe partea video telefonul filmeaza 4K la 30fps.

Camera aplicatiei se utilizeaza cu usurinta, nu exista lag la procesarea fotografiilor si nici cand faci trecerea de la un mod de fotografiere la altul, oferind o senzatia de versatilitate si functionalitate pe care este posibil sa n-o gasesti la device-uri competitoare. Camera face o treaba buna atunci cand conditiile de lumina sunt favorabile si apreciez integrarea modului macro care livreaza rezultate excelente atunci cand lumina este in abundenta. Absenta camerei telephoto este compensata printr-o atingere a ecranului care ofera 2x zoom, dar care, totusi, nu este optic.

Concluzie

Redmi Note 8T este unul dintre cele mai bune smartphone-uri mid-range din gama sa de pret. Surprinzator de bine pentru pretul lui, are – nu cu modestie – cea mai buna camera, are performante reusite, are incorporat un excelent set de conexiuni: mufa Jack, USB Type-C, NFC si chiar si o husa de silicon in cutie.

Redmi Note 8T nu ofera miracole, insa isi face cu brio treaba pentru care a fost construit si destinat.

PROS

  • Invelis anti-stropire, chiar daca nu are IP68
  • Corning Gorilla Glass 5 pe fata si spate
  • Baterie generoasa de 4000 mAh
  • Slot microSD 3.5mm jack, IR blaster, NFC

CONS

  • Nu are notificare LED
  • Lipsa castilor audio

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook