Room2Room este un proiect al Microsoft Research ce duce comunicarea la un alt nivel – al realitatii augmentate. Daca pana acum tehnologia de comunicare a avut succes in aplicatii de apel video cum ar fi Skype, care este prezent pe o multitudine de dispozitive media, inclusiv smart tv cu diagonale impresionante, acum compania Microsoft isi foloseste toate resursele pentru a dezvolta comunicarea video prin realitatea augmentata asa incat sa putem interactiona la fel ca in viata reala

Folosind camerele cu vedere in perspectiva de la sistemul Kinect si proiectoare digitale se poate genera imaginea in marime naturala si proiecta acea imagine intr-o alta incapere dotata de asemenea cu astfel de sisteme 3D. Putem astfel sa vedem si sa auzim pe celalalt in timp real ca si cum ar sta langa noi si sa fim vazuti in acelasi mod. Fiecare persoana este vazuta cu perspectiva corecta, se poate uita la celalalt din diferite unghiuri si interactiona ca si cum ar fi alaturi.

Pentru a realiza comunicatia bidirectionala s-au folosit doua incaperi in care este aplicata realitatea augmentata asa cum este deja implementata in proiectul celor de la Microsoft Research numit RoomAlive. Utilizatorii acestui mediu virtual pot interactiona cu obiectele virtuale proiectate, le pot atinge, trage, deforma pentru o experienta cat mai aproape de realitatea fizica.

Deocamdata acest concept este in faza de proiect si dezvoltare si necesita imbunatatiri. Intreg setup-ul este destul de costisitor si masiv iar rezolutia proiectiilor ar trebui marita pentru un efect cat mai realistic.

In acest moment o imagine proiectata pe mobilier, cum ar fi un scaun sau fotoliu apare destul de deformata, dar poate in viitor folosind tehnici de proiectie de tip holograma ar putea fi create spatii virtuale (Holospatii) cum am fost obisnuiti in serialele Star Trek. Daca multi dintre noi am vazut pentru prima data o tableta in mana capitanului Picard sau la androidul Data, intr-un viitor nu prea indepartat am putea sa interactionam cu ei si cu ceilalti membri ai familiei aflati in cealalta camera sau de ce nu, alt oras sau tara, fiind “teleportati” cu ajutorul realitatii augmentate.

Room2Room este un pas inainte spre o lume “unde nimeni nu a mai fost pana acum”.

room2roomx519

 

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook