Este randul lui Samsung Galaxy A22 5G sa fie testat de noi, si nu doar pentru ca este produsul lunii septembrie la EuroGsm, ci si pentru ca este o enigma pentru multi dintre noi. Diferit de fratele sau ce permite doar conectivitate 4G (LTE), iata ca A22 5G vine cu un procesor MediaTek Dimensity 700, un ecran de 90Hz tip Full HD+, plus o camera foto principala tripla. Dar hai sa vorbim in detaliu despre fiecare aspect al sau:
Design
Privit din fata, Samsung Galaxy A22 5G seamana putin cu modelele din seria M, venind cu o camera frontala dispusa central, cu un notch in forma de V, in timp ce partea de jos a ecranului vine cu o margine mai inalta decat la alte modele incadrate in aceeasi gama de pret. Finisajul este din plastic atat pe laterale, cat si pe spate, insa spatele are parca un cuvant de zis in ceea ce priveste design-ul. Este realizat din plastic tare, cu un finisaj mat, elegant, iar camera principala dispusa in coltul din stanga sus este mai delicata si nu iese in relief atat de mult, ca la alte modele. Aceasta este inconjurata si de o linie delicata cromata, pentru un plus de eleganta. Butoanele de deblocare si volum sunt puse pe partea dreapta intr-un mod intuitiv, iar in partea de jos avem o mufa jack de 3.5mm, microfonul, mufa de incarcare tip C si fanta pentru difuzor. Din pacate, telefonul nu este rezistent la apa si praf, astfel ca vei vrea sa ai ceva mai multa grija la mediul in care il folosesti.
In cutie am gasit telefonul, garantia si manualul de utilizare, incarcatorul de 15W si un cablu tip C.
Display
Am vorbit deja despre forma acestuia, asa ca acum este timpul sa vorbim despre performanta. Cei de la Samsung au ales sa integreze un ecran tip TFT in ciuda tendintelor, probabil pentru a directiona costurile catre performanta 5G. Cu o rata de refresh de 90Hz si rezolutie Full HD+ insa, ecranul face fata cerintelor moderne. La capitolul culoare, contrastul si luminozitatea sunt ceva mai slabe decat la un ecran AMOLED, iar atunci cand ecranul este privit din alte unghiuri decat din fata, imaginea nu se vede la fel de bine. Per total, ecranul face o treaba buna pe timp de zi, iar imaginea este redata la claritate mare.
Recomandarea noastra este sa alegi din start o folie de protectie pe care s-o pui imediat pe ecran, pentru ca ecranul nu vine cu protectie din start.
Performanta
Samsung Galaxy A22 5G este primul telefon cu tehnologie 5G din seria A, curand alaturandu-i-se si alte modele din aceeasi serie. Smartphone-ul integreaza un procesor MediaTek Dimensity 700 care nu este tocmai cel mai puternic din clasa lui, insa care face fata cu brio provocarilor cotidiene. Aplicatii de social media? Navigat pe net? Jocuri light, care-ti umple pauzele de cateva minute? A22 5G le poate duce pe toate! Procesorul este conceput pe arhitectura de 7nm si cuprinde doua chip-uri Cortex A76 de 2.2GHz si sase Cortex A55 de 2.0Ghz, iar procesorul grafic este de tip Mali-G57. La jocurile mai solicitante am intampinat intarzieri de raspuns chiar si pe grafica low, deci putem spune ca A22 5G nu este tocmai telefonul destinat pasionatilor de gaming pe mobil, mai ales si din cauza faptului ca se incalzeste destul de tare.
Un lucru interesant la Galaxy A22 5G este ca vine cu mai putine aplicatii preinstalate decat alte modele, astfel ca ramane mai mult spatiu de umplut cu aplicatiile si fisierele preferate. Samsung a promis 2 ani de actualizari de software si 3 ani de actualizari de securitate pentru acest model.
La capitolul sunet, vine cu un singur difuzor care emite sunet puternic si clar, insa ar fi putut oferi ceva mai mult atunci cand vine vorba de bass si profunzime a sunetului.
Baterie si incarcare
Galaxy A22 5G vine cu un acumulator de 5000 mAh ce permite incarcare pe 15W, incarcatorul fiind disponibil in cutie. Desi alte modele ofera incarcare mai rapida, A22 5G s-a incarcat de la 1 la 100% in 1 ora si 35 minute si a oferit mai mult de o zi de energie la o singura incarcare completa. L-am testat atat in jocuri, cat si in urmarit videoclipuri pe youtube si in navigat pe net, iar performanta bateriei a fost chiar multumitoare.
Camera
Am ajuns si la acest capitol, probabil cel mai asteptat de catre majoritatea utilizatorilor. Galaxy A22 5G vine cu o camera tripla amplasata in partea din stanga sus. Aceasta este propulsata de un senzor principal de 48MP tip S5GKM2 care, impreuna cu algoritmii inteligenti Samsung, ofera cadre destul de reusite in lumina zilei. Culorile arata destul de bine, desi uneori pot parea ceva mai luminoase decat sunt in realitate. In conditii de luminozitate slaba, fotografiile pierd putin din detalii, din cauza lipsei stabilizatorului optic de imagine. Acelasi lucru se intampla si in cazul fotografiilor facute cu modul nocturn.
Alaturi de senzorul de 48MP, A22 5G vine si cu un senzor ultra-wide de 5MP, dar care nu se ridica tocmai la cele mai inalte asteptari.
La capitolul selfie, A22 5G integreaza o camera frontala de doar 8MP care ofera fotografii optime.
Concluzie
Realizat pentru uzul cotidian, Samsung Galaxy A22 5G este un telefon de buget, dedicat celor care isi cauta un companion de zi cu zi. Capacitatile sale nu sunt suficiente pentru un pasionat de gaming, nici pentru o persoana care mizeaza foarte mult pe fotografii calitative, insa poate fi un plus pentru cei care isi doresc un telefon simplu si totusi rapid.
Pro | Contra |
Ecranul cu rata de refresh de 90Hz | Camera frontala de doar 8 MP |
O super baterie ce rezista mult | Incarcare de doar 15W |
Performanta sporita datorita procesorului MediaTek Dimensity 700 | Sunetul nu are profunzime |
Suport 5G |