Dupa lansarea de succes a noilor device-uri din seria A (Galaxy A3, Galaxy A5, Galaxy A7) de la inceputul anului 2015, Samsung isi continua povestea si updateaza aceste dispozitive, lansand versiunile imbunatatite ale acestei serii – Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy A5 si samsung Galaxy A7, toate editii 2016.
Samsung Galaxy A5 editia 2016 este un smartphone pentru clasa de mijloc, in special pentru cei care nu isi permit terminalele premium cum ar fi Galaxy S6 sau S6 Edge, dar care isi doresc terminale care exceleaza prin design.
[wptab name=’Design’]
Samsung Galaxy A5 (2016) are un design premium, asemanator cu Galaxy S6. Atat fata cat si spatele au sticla Corning Gorilla Glass 4 si rama metalica ce are colturile usor rotunjite.
Butonul de pornire si sloturile pentru cardul de memorie si cartela nano-sim se regasesc pe rama lateral dreapta, iar pe rama lateral stanga se regasesc butoanele de volum.
Receptorul, camera secundara de 5MP si senzorul de proximitate sunt pozitionate pe fata telefonului in partea superioara, iar in partea inferioara este pozitionat senzorul de amprenta digitala.
Pe partea inferioara a ramei sunt situate conectorul pentru castile audio de 3,5 mm, portul de incarcare microUSB si difuzorul.
Camera foto de 13MP cu LED Flash si auto focus sunt pozitionate in partea superioara de pe spatele smartphone-ului.
Fata de varianta clasica, Samsung Galaxy A5 (2016) are ecranul de 5,2 inci care masoara 144,8mm lungime, 71 mm latime, 7,3 mm grosime si greutatea de doar 155 grame.
La fel ca si celelalte dispozitive din aceasta serie, acumulatorul de capacitate 2900mAh este incorporat, acesta nu se poate inlocui dupa o anumita perioada de utilizare.
Smartphone-ul este disponibil pe culorile black, white, gold si pink.
[/wptab]
[wptab name=’Display’]
Samsung Galaxy A5 (2016) are acelasi display super AMOLED- ca si varianta clasica- dar cu dimensiunea mai mare care este de 5,2 inch si acopera partea frontala in proportie de 72,5%, cu rezolutie Full HD 1080 x 1900 pixeli avand densitatea de 424 ppi. Cu aceste imbunatatiri ale ecranului, fata de versiunea anterioara care are doar rezolutie HD, imaginile sunt mult mai clare, contrast foarte bun si culori extrem de vii.
Protejarea display-ului cu sticla de ultima generatie Corning Gorilla Glass 4 este foarte eficienta impotriva zgarieturilor.
[/wptab]
[wptab name=’Software’]
Samsung Galaxy A5 (2016) ruleaza pe sistemul Android 5.1.1 Lollipop, care va fi updatata la noua versiune 6.0 Marshmallow in viitorul apropiat. Dupa cum ne-au obisnuit cei de la samsung, smartphone-ul vine echipat cu binecunoscuta interfata TouchWiz care este mult mai bine organizata. Astfel aplicatiile Goole, Microsoft si Instrumente sunt grupate fiecare in cate o pictograma.
Pe langa suportul in care putem insera un card de memorie microsd cu o capacitate maxima de 128 GB, mai avem la dispozitie inca 100 GB folosind aplicatia OneDrive, aplicatie ce stocheaza poze, documente, filmulete etc. in domeniul virtual de tip cloud.
Aplicatiile fitness si de control al sanatatii sunt din ce in ce mai prezente pe astfel de smartphone-uri. Samsung Galaxy A5 (2016) are instalata aplicatia S-Health. Cu autorul aceste aplicatii putem monitoriza si imbunatatii stilul de viata. Astfel avem ocazia sa acordam o atentie sporita alimentelor pe care le consumam zilnic oferindu-ne informatii legate de caloriile consumate, numarul de pasi parcursi precum si caloriile arse, si nu in ultimul rand monitorizarea somnului.
Doua setari foarte cunoscute se regasesc si pe acest dispozitiv. Multi-Window care permite rularea simultana a doua aplicatii, ecranul fiind impartit pe orizontala si Easy Mode cu ajutorul carea ecranul afiseaza doar anumite aplicatii alese in prealabil, fiind foarte utila mai ales atunci cand suntem la volanul unei masini.
Cu aplicatia Smart Manager putem controla mult mai bine functiile cheie ale dispozitivului – nivelul bateriei, spatiul de stocare, memoria RAM utilizata si securitatea dispozitivului. Astfel avem ocazia sa monitorizam mai eficient smartphone-ul si sa eliminam aplicatiile de care nu avem nevoie.
Smartphone-ul are implementat senzoul de amprenta cu ajutorul caruia ecranul se deblocheaza printr-o singura atingere, fara sa mai fim nevoiti sa folosim cod de siguranta. Se pot salva pana la 5 tipuri de amprenta digitala.
[/wptab]
[wptab name=’Performante’]
Samsung Galaxy A5 (2016) este echipat cu un cipset Exynos 75800 octa-core compus dintr-un modul quad-core cu nuclee Cortex-A53 la 1.2 GHz si modulul quad-core bazat pe nuclee Cortex-A53 la 1.5 GHz, procesor grafic Mali-T720MP2 si memorie 2GB RAM. Fata de emblematicele Galaxy S6 sau Galaxy S6 Edge Samsung Galaxy A5 (2016) este disponibil doar pentru varianta cu spatiu intern de 16GB.
Beneficiaza de conexiune 4G, conectivitate WiFi Direct sau Hotspot, Bluetooth 4.1 cu A2DP, receptor GPS cu support GLONASS, conectivitate NFC si bine-nteles cititor de amprenta.
In urma unor teste cu aplicatia AnTuTu Banchmark, Samsung Galaxy A5 (2016) a obtinut scorul de 41.466 puncte. Mai jos sunt prezentate cateva rezultate la testele de memorie, procesor, grafica, stocare.
[/wptab]
[wptab name=’Multimedia’]
La acest dispozitiv, Samsung a optat pentru o camera principala de 13MP, cu stabilizare optica si LED Flash cu diafragma obiectivului f1.9. O astfel de deschidere a obiectivului permite captare mai buna a luminii, iar pozele sunt foarte reusite chiar daca avem lumina mai scazuta. Camera secundara are rezolutia de 5MP si aceeasi diafragma a obiectivului f1.9 care se preteaza foarte bine la realizarea selife-urilor si nu in uiltimul rand inregistrare HD.
Interfata camerei este destul de vasta. Se pot seta mai multe obtiuni: automat, pro, panorama (imagini panoramice prin miscarea usoara a telefonului pe o directie), fotografiere continua, HDR, modul noapte. Pe langa aceste moduri avem posibilitatea sa descarcam si alte optiuni cum ar fi animatii, poze in miscare, sunete, etc.
Prin activarea modului „pro” putem beneficia de setari complexe legate de expunere, focalizare manuala, culoare.
Imaginile realizate cu aceast tip de camera sunt excelente, culori cu o gama dinamica si o claritate foarte buna.
Mai jos sunt cateva fotografii realizate cu Galaxy A5 (2016) atat afara pe timp noros cat si in interior.
La capitolul video Samsung Galaxy A5 (2016) poate capta imagini la rezolutie maxima de 1080 pixeli si 30 f/s.
Atat player-ul video cat si cel audio sunt cele clasice oferite de sistemul de operare. Ca un minus, fisierele video nu pot fi partajate prin Screen Mirroring sau DNLA. Dar avem optiunile de partajare prin Bluetooth precum si alte aplicatii care sunt instalate pe smartphone. Cu functia Pop-Up avem posibilitatea de a micsora un film video si de a-l reda in continuare in timp ce rulam alte aplicatii.
Player-ul audio vine cu setarea „volum inteligent”, setare care regleaza automat volumul pieselor la acelasi nivel, indiferent de intensitatatea acestora.
[/wptab]
[wptab name=’Concluzii’]
Samsung Galaxy A5 (2016) vine cu ecran de 5,2 inch fata de varianta clasica care vine cu un ecran de 5 inch. Camerele foto, atat cea principala cat si cea secundara, pot capta la rezolutie full HD, cu un design de exceptie asemanator cu Galaxy S6 si nu in ultimul rand cu cititor de amprenta, optiune care se regaseste din ce in ce mai des la dispozitivele disponibile in piata.
Plusuri:
- ecran 5,2 inch
- design de exceptie, sticla Corning Gorilla Glass 4 pe fata si spate
- senzor amprenta digitala
- Camerele foto capteaza la rezolutie full DH
Minusuri:
- nu are filmare 4K
- acumulator incorporat, nu se poate schimba dupa o perioada de utilizare
[/wptab]
[end_wptabset]