Lansarea terminalului Samsung Galaxy A5 in anul 2015 a insemnat o noua era pentru segmentul budget. Compania sud-coreeana a folosit pentru acest model doar materiale premium. Primul A5 era in intregime metalic, insa nu a reusit in acel moment sa impresioneze.

Revenirea seriei A5 a fost insa unul spectaculos. Galaxy A5 2016 impresioneaza prin design-ul foarte asemanator cu al terminalelor din segmentul flagship precum S6 sau S7. Avem de-a face cu un cadru metalic intre doua “felii” de sticla Gorrilla Glass, rezultatul fiind un terminal ce reuseste sa incante orice privire.

[wptab name=’Design’]La capitolul design apar diferentele majore intre cele doua terminale. Daca in cazul lui A5 gaseam o carcasa in intregime metalica, A5 2016 beneficiaza de margini metalice, in timp ce spatele este acoperit de un strat de Gorrilla Glass. Dupa cum spuneam mai devreme, primul A5 a oferit utilizatorilor o constructie solida datorita carcasei metalice, insa muchiile ascutite insemnau disconfort in timpul unei utilizari indelungate. Cei de la Samsung au inteles ideea, A5 2016 avand marginile rotunjite atat in ceea ce priveste marginile metalice, cat si invelisul de sticla. Pentru a acoperi dorintele majoritatii utilizatorilor, ambele telefoane au venit in multiple culori, A5 fiind disponibil pe culorile Pearl White, Midnight Black, Platinum Silver, Soft Pink, Light Blue si Gold, iar A5 2016 pe culorile Black, White, Gold si Pink. [/wptab]

[wptab name=’Display’]

Dupa cum bine stim toti, tendintele actuale dicteaza caracteristici deosebite ale display-urilor. Asadar era normal ca A5 2016 sa fie imbunatatit la acest capitol. Spre deosebire de A5 care dispunea de un display cu o rezolutie 720p si o densitate a pixelilor de 294 ppi, A5 2016 vine cu un display 1080p cu o densitate a pixelilor de 424 ppi. Diferenta este destul de mare, insa, din nou, vorbim despre un lucru normal.

Dupa cum era de asteptat, a fost pastrata tehnologia display-urilor pentru care Samsung si-a facut un renume – SuperAMOLED. Cele doua terminale sunt aproximativ la egalitate in ceea ce priveste contrastul si culorile redate.

[/wptab]

[wptab name=’Hardware’]

Sub “capota” lui A5 gasim un procesor Quad-Core tactat la 1.2 GHz, oferit de Snapdragon. Este un procesor potrivit pentru o utilizare normala, insa nu suficient atunci cand vorbim de utilizari mai intense. A5 2016 vine echipat cu un Octa-Core de 1.6 GHz ce sta sub brandul Samsung. Bineinteles, procesorul Exynos se descurca mult mai bine atat in ceea ce priveste task-urile single-core, cat si cele multi-core.

Spatiul de stocare este identic in ambele cazuri. Cei de la Samsung au considerat ca 16GB spatiu de stocare este suficient, oferind si posibilitatea extinderii acestuia cu un card microSD. De asemenea, ambele terminale vin echipate cu o memorie RAM de 2GB. Pentru un smartphone din segmentul budget este mai mult decat suficient, in fond, acestea nefiind concepute pentru utilizari intense.

[/wptab]

[wptab name=’Camera’]Probabil ca multi dintre voi estimeaza calitatea unei camere foto in functie de rezolutie. Ei bine, vestile sunt proaste. Ambele terminale sunt echipate cu senzori cu rezolutia de 13MP, insa A5 2016 are un as in maneca. Vorbim despre o apertura mai mare, care permite captarea unei cantitati mai mari de lumina, deci realizarea unor fotografii mult mai reusite. Totusi, camera de pe A5 2016 nu este perfecta pentru ca nu beneficiaza de un modul HDR si nu este capabila sa filmeze la rezolutii 4K. [/wptab]

[wptab name=’Software’]

In momentul lansarii lui A5, sistemul de operare Android Lollipop era prezent de cateva luni pe piata. Cu toate acestea, terminalul avea versiunea KitKat, upgrade-ul fiind disponibil dupa o perioada mai lunga de timp. Istoria s-a repetat si in cazul lui A5 2016. Desi versiunea Marshmallow era deja prezenta pe piata, terminalul a oferit doar versiunea Lollipop. Bineinteles, intre timp upgrade-ul a fost disponibil, iar utilizatorii pot folosi in momentul de fata ultima versiune de Android OS.

Aceeasi interfata TouchWizz echipeaza ambele terminale. Bineinteles, exista diferente, insa experienta este una mai mult decat placuta atat in cazul lui A5, cat si in cazul lui A5 2016.

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

Eforturile celor de la Samsung de a oferi o senzatie premium terminalelor din sectorul budget sunt de apreciat. Acestia s-au dovedit a fi creativi in cazul lui A5 si nu numai. Cu toate acestea, am putea spune ca au neglijat performantele, chiar daca interfata a fost imbunatatita. Desigur, diferentele se simt si la “buzunar”, A5 2016 avand un pret de pornire mai mare fata de A5.

Tragand linie, putem spune ca imbunatatirile sunt de bun augur. Datorita eforturilor depuse de echipa Samsung si nu numai, sectorul budget si-a ridicat standardele de performanta. Noi nu avem decat cuvinte de lauda pentru acest lucru. Voi?

[/wptab]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook