Ne-am obisnuit ca in primavara fiecarui an sa primim cate o surpriza de la Samsung, si anume un telefon mid-range cu ecran și camere performante, intr-un buget optim. In acest an este vorba de Samsung Galaxy A52 5G – smartphone-ul prezinta mai multe imbunatatiri comparativ cu versiunea 4G, pe care o sa le detaliem in cele ce urmeaza.
Design & display
Experienta de unboxing este tipica celor de la Samsung, – noul A52 venind intr-o cutie minimalista cu toate la locul lor. Manualul, cheita pentru SIM tool + slot microSD si garantia sunt asezate direct sub capacul cutiei, iar sub telefon gasim cablul USB C. O surpriza placuta a fost sa gasim in cutia lui Samsung Galaxy A52 5G si incarcatorul fast charge de 15W. Si mai placut surprins am fost cand am descoperit incarcand telefonul cu incarcatorul super fast charge de la Galaxy S20 ca Galaxy A52 5G suporta aceasta tehnologie si poate sa fie incarcat si la 25W.
Revenind la telefon, putem observa trendul de design inceput cu seria Galaxy S21 cu spatele din plastic si un modul de camere destul de mare, iesit in relief. Trebuie sa mentionez ca de aceasta data Samsung nu a mai folosit pentru partea din spate un plastic de aceeasi calitate ca in cazul lui Galaxy S21, fiind mai putin placut la atingere.
Frontal avem un ecran Super AMOLED de 6,5 inch cu 800nits la rezolutia de 1080 x 2400 pixeli si o rata de reimprospatare a imaginii de 120Hz (la varianta 4G este de 90Hz). Practic aceasta se traduce prin imagini vii, clare in orice unghi, cu o luminozitate suficienta chiar si pentru soarele puternic de vara si nu in ultimul rand cursivitatea oferita de rata de reimprospatare de 2x mai mare decat la modelul Galaxy A51 de anul trecut. Pentru protectia ecranului, Samsung a dotat Galaxy A52 5G cu sticla Corning Gorilla Glass 5, dar fara o folie de protectie suplimentara. Sub ecran avem si un cititor de amprenta optic care este mult mai precis si mai rapid decat cel folosit la Galaxy A51.
Tot frontal vedem si camera foto dedicata selfie-urilor, pozitionata central, deasupra careia se vede foarte subtil difuzorul pentru convorbiri. Legat de difuzoare, am avut placuta surpriza de a afla ca Samsung a inclus de aceasta data un sistem stereo pentru divertisment (difuzorul pentru convorbiri + difuzorul de langa mufa de incarcare USB C). Tot langa mufa de incarcare vedem ca inca avem posibilitatea de asculta muzica si in cazul in care avem casti pe cablu Jack 3.5mm, iar in partea de sus a telefonului regasim microfonul pentru noise canceling si tavita pentru cardul Nano SIM + cardul microSD care a revenit dupa ce a fost scos la seria Galaxy S21.
Hardware & software
Cum va spuneam si la inceputul review-ului, in acest an diferentele intre modelul 4G si 5G sunt mai mari decat simpla viteza de conectare la reteaua mobila. In cazul lui Galaxy A52 5G, Samsung l-a dotat cu procesorul Qualcomm Snapdragon 750G, spre deosebire de varianta Galaxy A52 4G care este dotata cu procesorul Snapdragon 720G, avand astfel un spor considerabil de performanta. In teste am primit varianta de 128GB memorie de stocare care vine cu 6GB de memorie RAM, dar mai este disponibila si versiunea de 256GB memorie de stocare care vine dotata cu 8GB memorie RAM. Pe partea de gaming, chipul grafic Adreno 619 a facut fata cu brio la Fortnite sau Asphalt 9, experienta de gaming fiind foarte fluida. Legat de testele sintetice, am rulat suita obisnuita de Geekbench 5, Antutu si 3dMark (slingshot extreme si Wild Life extreme) unde telefonul a obtinut urmatoarele puntaje: 1898; 389614 respectiv 2759 si 336 de puncte in 3dMark.
Pentru ca va spuneam ca Samsung Galaxy A52 5G este foarte bine dotat, trebuie sa va mentionez o premiera pentru modelele mid-range de la Samsung, si anume ca de aceasta data Galaxy A52 5G, precum si fratele cu 4G au certificare pentru rezistenta la apa si praf IP 67. Deci pe langa mufa jack, suportul pentru card microSD, suportul pentru 5G, telefonul vine si cu o rezistenta la apa, la o adancime de pana la 1,5 m pentru 30 de minute, in conditiile in care apa nu este sarata.
La capitolul conectivitate pe langa 5G mai avem: WiFi cu suport dual band si retele ac, Bluetooth 5.0, NFC pentru conectare rapida cu alte dispozitive sau plati la POS cu telefonul si GPS cu GLONASS, GALILEO si BDS pentru acuratete crescuta.
Bateria de 4500mAh rezista cu succes testului de o zi in utilizare aproape continua, sau doua zile in utilizare medie, iar cum va spuneam la inceput, poate sa fie incarcata cu incarcatorul din pachet la 15W sau cu unul super fast charger la 25W.
Pe parte de sunet Samsung a facut un upgrade major de la Galaxy A51 la Galaxy A52, oferind de aceasta data sunet stereo de la cele doua difuzoare, calitatea fiind astfel mult imbunatatita.
Telefonul vine cu Android 11 preinstalat, iar la momentul redactarii acestui review a primit actualizarea sistemului de operare. Samsung adauga telefoanelor proprii personalizarea One UI, iar in cazul de fata este la versiunea 3.1 cu un design actualizat, personalizare mai buna si un asistent personal Bixby care suporta mai multe comenzi.
Camera
Punctul forte al seriei A de la Samsung a fost tot timpul camera foto, iar Galaxy A52 nu face exceptie, fiind o evolutie de la Galaxy A51 model care, asa cum mentionam intr-un alt material, are ca punct slab fotografia macro.
Cei de la Samsung parca ne-au ascultat si au reparat aceasta problema in cazul noii generatii, fotografiile macro fiind acum excelente indiferent de coluri, lumina sau distanta fata de obiectul fotografiat (2-10cm). Camera principala de pe spatele lui Galaxy A52 este formata dintr-un sistem quad cu o camera de 64MP f/1.8 cu unghi larg, 12MP f/2.2 pentru unghi foarte larg si doua camere de 5MP, una pentru fotogafiile macro si una pe post de senzor de adancime.
In ceea ce priveste partea de video, camera poate filma la rezolutia 4K la 30 de cadre pe secunda sau FullHD la 60 de cadre, imaginea fiind stabilizata de un senzor electronic de stabilizare a imaginii. In cazul in care sunteti pasionat de filmari, nu uitati sa adaugati si un card microSD pentru extinderea memoriei de stocare deoarece filmarile 4K ocupa foarte mult spatiu din memoria telefonului.
Camera frontala pe hartie pare sa fie identica cu cea folosita anul trecut, si anume 32MP f2.2 cu unghi larg si posibilitatea de a filma in 4K. In practica si aici sunt sunt imbunatatiri de calitate, dar diferenta intre cele doua modele este mai mica decat in cazul camerei principale.
Concluzie
Samsung Galaxy A52 5G este poate cel mai bine echilibrat telefon scos pe piata de compania sud-coreeana in ultimul timp. Are toate dotarile de care ar putea avea nevoie un utilizator, este future proof suportand reteaua 5G care inca este in dezvoltare pentru urmatorii ani, iar costul de achizitie este mult mai mic fata de un flagship de generatie noua.
Pro |
Cons |
Ecran AMOLED 120Hz | Calitatea plasticului de pe spate |
Certificare IP67 | Lipsa castilor din pachet |
Camera foto principala excelenta | Telefonul suporta incarcare la 25W, dar in pachet gasim unul de doar 15W |
Suport retea 5G | |
Suport card microSD | |
Actualizari dese ale sistemului de operare |