Daca in anii trecuti am fost obisnuiti cu cateva modele din seria A care ieseau in evidenta cu camerele din dotare, in acest an Sud Koreeni de la Samsung s-au decis sa schimbe abordarea acestei serii in bine. Incepand de la numerotare, au renuntat la A5,A7,A9 cu terminatia anului pana la design si caracteristicile cu care au fost dotate aceste modele noi.
Design
De fata avem Samsung Galaxy A70 care iese foarte usor in evidenta prin prisma dimensiunilor foarte mari a ecranului si implicit si a telefonului. Cu un ecran de 6,7 inch este un pic mai mare chiar si decat vechiul Galaxy A9 (2018) cu ecranul de 6,3 inch (164.3 x 76.7 x 7.9 mm vs 162.5 x 77 x 7.8 mm).
Trecand peste dimensiunile foarte mari ale terminalului care il fac destul de greu de manipulat pentru cineva care nu are palma foarte mare, observam un telefon foarte elegant de tip glass sandwich, bine construit, cu marginile un pic rotunjite pentru o priza mai buna.
In partea frontala avem un ecran AMOLED de 6.7 inch cu un notch de tip picatura, in partea superioara pentru camera si un mic difuzor pentru convorbiri deasupra camerei. Pe laterale avem butonul de pornit/oprit si cele de volum care parca sunt pozitionate un pic prea sus si sunt destul de greu accesibile, tavita pentru cele doua cartele NanoSIM si pentru cardul microSD. Nu este vorba de un hibrid nanoSIM/microSd, deci puteti folosi fara probleme 2 cartele pe langa cea de extindere a memoriei de stocare.
In partea inferioara avem in continuare mufa Jack audio de 3.5mm, mufa USB type C si difuzorul multimedia. Chiar daca am primit la testare un model culoarea black, spatele are reflexii curcubeu in functie de lumina in care sta telefonul. Tot pe spate avem si cele 3 camere foto si blitz-ul care are si rol de lanterna.
In pachet, in afara de telefon am gasit manualul de instuctiuni, cheita pentru cartele, o pereche de casti cu fir stereo, un cablu de incarcare USB type C – in sfarsit si un incarcator rapid la seria A capabil sa incarce cu ~25W (2,77A la 9V / 3A la 5V).
Display
Sincer, nu stiu daca sa-l pun la lucruri negative sau pozitive, dar asta veti decide voi, cumparatorii acestui model. Practic avem un ecran AMOLED de 6.7 inch cu un notch tip picatura, la rezolutia de 1080 x 2400 pixeli si un raport de 20:9. Bun, ce inseamna asta practic pentru utilizator? Inseamna un telefon la care aproape toata partea frontala este formata din ecran, si unul care ofera o calitatea absolut excelenta a imaginii, atat din prisma culorilor cat si a luminozitatii. Iar ca bonus avem si always on display in care sunt afisate ora, data, procentul de baterie ramasa si notificarile.
Protectia ecranului este asigurata de sticla Corning Gorilla Glass 3, dar va sfatuiesc sa nu va limitati doar la asta si sa va aplicati si o folie de protectie a ecranului de 6.7 inch, plus o husa dedicata. Altfel se poate sparge usor la prima cadere pe beton.
Performante & hardware
Spre deosebire de alte modele mai vechi, Samsung nu s-a limitat cand vine vorba de dotarea noi serii Galaxy A70. Acum avem de fata un smartphone foarte bine dotat, iar performantele foarte bune sunt garantate de chipul Qualcomm Snapdragon 675 Octa-core (2×2.0 GHz Kryo 460 Gold & 6×1.7 GHz Kryo 460 Silver) la care au adaugat si 6GB de memorie RAM (in unele piete vine cu 8GB de memorie RAM). Cei 128GB memorie de stocare sunt mai mult decat suficienti pentru majoritatea utilizatorilor, dar au lasat posibilitatea de a extinde memoria cu inca 1TB prin cardul microSD.
La capitolul conectivitate nu-i lipseste nimic lui Galaxy A70, care bifeaza atat Wifi de mare viteza, Bluetooth 5.0 ca si alternativa pentru cei care vor sa renunte la castile cu mufa Jack, plus conectare NFC doar prin atingere.
Nu pot sa nu mentionez si senzorul de amprenta de sub ecran care il inlocuieste pe cel clasic. Nu este inca la fel de precis, dar sunt sigur ca se va imbunatatii cu viitoarele update-uri de soft.
Difuzorul multimedia nu exceleaza la puterea sau calitatea sunetului comparativ cu modelele care au sunet stereo sau Dolby Atmos, dar este ok atat timp cat nu ai pretentii de party starter de la telefon.
Acumulatorul din dotare este de 4500mAh, mai mult decat suficient pentru o zi foarte stresanta pentru smartphone, 2 zile in utilizare medie sau chiar si 3 zile in utilizare light.
In testele sintetice am avut placuta surpriza sa vad rezultate un pic peste nivelul lui Galaxy Note 8. In Geekbench 4 a primit 6531 de puncte in multi-core si 2377 in single core, iar in Antutu am vazut peste 167.000 de puncte.
Sistemul de operare este Android Pie 9 peste care este aplicat One UI de la Samsung in versiunea 1.1.
Camera
Camera foto este capitolul la care seria Galaxy A a excelat de fiecare data si se pare ca nici acum nu ne dezamageste. Samsung a inclus in Galaxy A70 o camera tripla foarte buna pentru camera principala si una de 32MP la camera frontala pentru selfie-uri reusite.
Revenind la camera principala, avem o combinatie de 32MP cu apertura f/1.7, una cu unghi larg de 8MP si inca una de 5MP pentru efectul Bokeh.
In aplicatia camerei avem urmatoarele moduri disponibile: Panorama, Pro, Focalizare Live, Foto, Video, Miscare super lenta, Cu incetinitorul si Film Accelerat, dar in 80% din cazuri se va folosi Foto sau Focalizare Live.
Am incercat sa surprind toate modurile si am ramas placut surprins de toate, mai putin de fotografierea pe timp de noapte, sau intr-o sala cu luminozitate scazuta.
Pe timp de zi culorile sunt foarte bine surprinse, iar contrastul nu este prea puternic ca in unele cazuri la telefoanele de buget Huawei.
Concluzii
In concluzie pot sa va spun ca nu am fost niciodata fan smartphone-uri Samsung, dar trebuie sa recunosc ca Galaxy A70 m-a impresionat. Asta nu neaparat prin performante de top sau alte briz-briz-uri, dar prin faptul ca au reusit sa scoata pe piata un telefon foarte bine echilibrat, cu dotari care inca se gasesc doar pe modele varf de gama si totusi este doar un Seria A. Pentru cei care considera ca 6.7 inch sunt prea multi cand vine vorba de un telefon le recomand sa verifice cum se impaca cu Samsung Galaxy A50, care este foarte asemanator cu A70 si la un pret mult mai accesibil.
Pro
• Camera foto peste concurenta
• Bateria foarte mare si incarcare rapida la 25W
• Cititor de amprenta sub ecran
• Suport pentru card microSD de pana la 1TB
• Design-ul foarte atragator
Contra
• Pretul de achizitie un pic cam mare
• Lipsa certificarii IP pentru protectia la apa si praf
• Dimensiuni care nu se impaca cu orice mana