Dupa lansarea cu succes a smartphone-urilor imbunatatite din seria A – Samsung Galaxy A3(2016), Samsung Galaxy A5(2016), Samsung Galaxy A7(2016) – compania vine si completeaza gama cu noul Samsung Galaxy A9(2016). Acest ultim dispozitiv are ecran de 6 inch, cel mai mare din seria A, dar si cel mai complex din punct de vedere software si a functionalitatilor pentru un terminal de clasa medie.
Din cauza dimensiunilor, am putea spune ca este varianta low-cost a phablet-ului Note 5, fara Stylus. Smartphone-ul exceleaza prin dimensiune, autonomie si design.
[wptab name=’Design’]
Din acest punct de vedere, Samsung Galaxy A9(2016) este foarte asemanator cu finisajele premium de la Note 5 (sticla si rama metalica). Atat fata, cat si spatele smartphone-ului sunt construite din sticla de ultima generatie Corning Gorilla Glass 4, colturile sunt usor rotunjite la 2,5D, in timp ce rama este din aluminiu. Datorita cadrului metalic unghiular, este destul de usor si confortabil de tinut in mana, avand in vedere dimensiunile sale.
Pe rama laterala-dreapta sunt pozitionate butonul de pornire si sloturile pentru cartela nanoSIM, respectiv cardul de memorie microSD, iar pe rama laterala-stanga se afla butoanele de volum. Datorita dimensiunii smartphone-ului, pozitionarea acestor butoane in partea superioara le fac foarte greu accesibile. Practic, trebuie sa folosim ambele maini, deoarece avem mari sanse sa scapam telefonul din mana.
Pe spatele terminalului sunt pozitionate camera foto de 13MP cu LED Flash si autofocus.
Pe partea inferioara a ramei se regasesc conectorul de 3,5 mm pentru castile audio, portul microUSB pentru incarcare si/sau transfer date si difuzorul.
Pentru varianta Samsung Galaxy A9(2016) dualSIM, pe rama superioara regasim slotul pentru inserarea celei de-a doua cartele nanoSIM.
In partea superioara de pe fata dispozitivului sunt amplasate receptorul, camera secundara de 8MP si senzorul de proximitate, iar in partea inferioara se regaseste butonul „home”, pe care este inserat senzorul de amprenta digitala.
Avand cea mai mare dimensiune din aceasta serie, Samsung Galaxy A9(2016) are ecran de 6 inch si dimensiunile: 161,7mm lungime, 80,9mm latime, 7,4mm grosime. De asemenea, terminalul cantareste 200 grame. Cu aceste caracteristici este destul de dificil sa manipulam telefonul cu o singura mana, existand riscul sa il scapam. De aceea este recomandat sa apelam la un capac de protectie sau o husa dedicata.
In acelasi ton cu celelalte dispozitive din aceasta serie, Samsung Galaxy A9(2016) are acumulator incorporabil, care nu poate fi inlocuit dupa o anumita perioada de utilizare. Cu toate acestea, capacitatea este una impresionanta. Bateria de 4000 mAh ii confera o autonomie de pana la 4 zile. In ceea ce ne priveste, la o utilizare intensa, acumulatorul lui Galaxy A9(2016) a rezistat doua zile.
[/wptab]
[wptab name=’Display’]
Samsung Galaxy A9(2016) vine cu display superAMOLED, cu dimensiunea impresionanta de 6 inch ce acopera partea frontala in proportie de 75,9%, rezolutie Full HD 1080 x 1920 pixeli cu densitatea de 367 ppi. Acest tip de ecran ofera un contrast foarte bun si culori extrem de vii.
De asemenea, display-ul este multitouch, putem utiliza pana la 10 atingeri simultan. Practic, putem atinge display-ul cu toate cele 10 degete simultan, smartphone-ul fiind capabil sa le receptioneze pe toate.
Display-ul este protejat cu sticla de ultima generatie Corning Gorilla Glass 4, foarte eficienta impotriva zgarieturilor. Totusi, recomandam aplicarea unei folii de protectie, care nu face altceva decat sa imbunatateasca rezistenta ecranului.
[/wptab]
[wptab name=’Software’]
Samsung Galaxy A9(2016) ruleaza momentan pe versiunea Android 5.1.1 Lollipop, dar urmeaza cat de curand actualizarea la ultima versiune – Android 6 Marshmallow. Binecunoscuta interfata TouchWiz este foarte bine organizata, iar aplicatiile Microsoft, Google, Instrumente, vin grupate in cate o singura pictograma.
Pentru a avea acces mai usor la setarile smartphone-ului, avem o zona de notificari destul de vasta, care se poate personaliza dupa preferintele fiecaruia.
Aplicatia Smart Manager ne ajuta sa controlam functiile cheie ale device-ului. Astfel, putem monitoriza nivelul acumulatorului, capacitatea de stocare ramasa, memoria RAM utilizata si securitatea acestuia.
Dispozitivul primit in teste este dual-SIM dual-activ. Odata inserate cele doua cartele, acestea se sincronizeaza. In cazul in care cele doua cartele SIM sunt de la operatori diferiti, atunci cand suntem apelati pe cartela SIM care nu este in zona de acoperire, apelul va fi redirectionat catre cealalta cartela SIM. Din acest punct de vedere, riscam sa inregistram cost suplimentar, daca nu suntem atenti.
Daca in timpul unei convorbiri telefonice suntem apelati pe cealalta cartela SIM, ni se va afisa numarul sau numele apelantului, avand posibilitatea de a prelua apelul in asteptare.
Si acest smartphone are implementat senzorul de amprenta – functie prezenta si pe alte dispozitive din seria „A”. Acesta ne ajuta sa deblocam ecranul printr-o singura atingere, fara sa mai fim nevoiti sa tastam codul de siguranta. Se pot inregistra pana la 5 tipuri de amprenta digitala.
[/wptab]
[wptab name=’Performante’]
Samsung Galaxy A9(2016) vine echipat cu un chipset Snapdragon 652 octa-core, compus dintr-un modul quad-core cu nuclee Cortex-A72 (succesorul lui A57) la 1.8 GHz si un modul quad-core bazat pe nuclee Cortex-A53 la 1.2 GHz. Terminalul mai este echipat cu procesor grafic Adreno 510 (noua generatie de procesoare de la Qualcomm), memorie 3GB RAM si spatiu stocare intern de 32GB.
A9 vine dotat cu conexiune 4G (LTE), conectivitate Wi-Fi Direct sau Hotspot, Bluetooth 4.1 cu A2DP, receptor GPS cu suport GLONASS, conectivitate NFC si, bineinteles, cititor de amprenta.
In urma testelor cu aplicatia AnTuTu Benchmark, Samsung Galaxy A9(2016) a obtinut scorul de 71.009 puncte. Mai jos prezentam cateva rezultate la testele de memorie, procesor, grafica, stocare si viteza transfer (4G si Wi-Fi).
Acumulatorul de 4000mAh are o autonomie de pana la 4 zile in stand-by si 32 ore pentru convorbire. Cu o utilizare intensa, smartphone-ul a rezistat 2 zile.
[/wptab]
[wptab name=’Multimedia’]
Unul dintre atuurile acestei serii A au fost camerele foto, care realizeaza fotografii de foarte buna calitate.
Pentru acest dispozitiv, Samsung a optat pentru o camera principala cu rezolutia de 13MP (doar in format 4:3), cu stabilizare optica, flash LED si diafragma obiectivului f1.9. Cu ajutorul acestui tip de obiectiv, lumina este mult mai bine captata, iar pozele sunt foarte reusite chiar daca lumina este slaba. Aceasta camera o regasim si la alte terminale din noua serie A – versiunea 2016.
Fata de Samsung Galaxy S6 sau Samsung Galaxy Note 5, care au camera pentru selfie-uri de doar 5MP, rezolutia camerei frontale a lui Galaxy A9(2016) este de 8MP (doar in format 4:3), cu aceeasi diafragma a obiectivului – f1.9. Astfel, nu doar realizarea selfie-urilor este excelenta, ci si inregistrarea video HD.
Pentru a activa mai rapid camera foto, nu trebuie decat sa apasam de doua ori pe butonul „home”, procedura similara si in cazul smartphone-ului Samsung Galaxy S6.
Interfata camerei este similara cu cea prezenta la Samsung Galaxy A5(2016). Se pot seta mai multe optiuni: automat, pro, panorama (imagini panoramice prin miscarea usoara a telefonului intr-o directie), fotografiere continua, HDR, modul noapte. Pe langa aceste moduri predefinite, avem posibilitatea sa descarcam si alte optiuni, cum ar fi animatii, poze in miscare, sunete etc.
Pentru a beneficia de setari complexe legate de expunere, focalizare manuala sau culoare, trebuie sa activam modulul „pro”.
Dupa cum spuneam, imaginile realizate cu acest smartphone sunt excelente, au o calitate foarte buna. Drept dovada, mai jos va prezentam cateva fotografii realizate cu Samsung Galaxy A9(2016).
Pe partea video, Samsung Galaxy A9(2016) poate realiza inregistrari video la rezolutie maxima Full HD de 1080 pixeli si 30 f/s, indiferent de camera utilizata. Din pacate, nu are filmare 4K.
Iata mai jos un filmulet realizat cu acest smartphone.
Atat player-ul video, cat si cel audio sunt cele clasice, prezente si pe Samsung Galaxy A5(2016). Cu functia Pop-Up avem posibilitatea de a micsora un video si de a-l reda in timp ce rulam alte aplicatii. Aceasta caracteristica a fost implementata de Samsung inca de la modelul Galaxy S3.
Player-ul audio are o interfata simpla si intuitiva, cu cele mai importante comenzi pe panoul principal. Are implementata functia „volum inteligent” – setare care regleaza automat volumul pieselor la acelasi nivel, indiferent de intensitatea acestora.
[/wptab]
[wptab name=’Concluzii’]
Prin lansarea variantelor imbunatatite ale seriei A – Galaxy A3(2016), Galaxy A5(2016), Galaxy A7(2016) si Galaxy A9(2016) – gigantul coreean doreste sa aduca in prim plan versiunile low-cost ale emblematicelor serii „S” si „Note”.
Samsung Galaxy A9(2016) completeaza aceasta gama, are cea mai mare dimensiune (6 inch), cu cele mai bune specificatii din punct de vedere software si hardware. Construit din materiale premium si un design de exceptie, impresioneaza atat din punct de vedere al design-ului, cat si din punct de vedere al autonomiei, care il face sa reziste pana la 4 zile de functionare.
Terminalul se adreseaza segmentului de piata din clasa medie, iar cei carora le plac smartphone-urile cu ecran mare, cu siguranta vor fi incantati de acest dispozitiv.
Plusuri:
-acumulator 4000 mAh, cu autonomie foarte buna;
-design premium, sticla Corning Gorila Glass 4 pe fata si pe spate;
-senzor de amprenta digitala;
-camere foto performante (13MP + 8MP), full HD;
-incarcare rapida.
Minusuri:
-destul de dificil de utilizat cu o singura mana, din cauza dimensiunilor;
-lipsa filmare 4K.
[/wptab]
[end_wptabset]
[end_wptabset]