Pe o piata in dezvoltare cum e cea din Romania, midrange-ul Samsung Galaxy J5 (2016) a fost unul din cele mai bine vandute modele de smartphone-uri. De curand, a fost introdus pe piata succesorul lui, Galaxy J5 2017, urmand ca Galaxy J5 (2016) sa treaca ca EOL (end of life). Haideti sa vedem impreuna daca romanii au de ce sa vada in Samsung Galaxy J5 2017 un nou best buy precum a fost modelul anterior.

Design

In ultimul an, Samsung a lucrat foarte mult la imbunatatirea design-ului si a calitatii materialelor folosite si acest lucru este teribil de evident. Am luat ambele modele in mana si, daca nu vedeam sigla Samsung pe modelul vechi, puteam lejer sa spun ca este o chinezarie ieftina comparativ cu modelul nou. Avem o trecere de la un model din plastic cu margini nichelate si capacul spate detasabil la un model unibody metalic, elegant, care ofera o senzatie foarte placuta in mana. In rest, chiar daca nu pare, liniile de la generatia mai veche sunt pastrate.

Ambele generatii au design curbat atat pe margini, cat si in partea din spate a terminalului. Frontal, in partea de jos, imi sar in ochi la ambele modele butoanele capacitive de inapoi, home si optiuni ordonate gresit de Samsung, (la Galaxy J5 2017, butonul de home are integrat si un cititor de amprenta), ecranul de 5,2”, iar, deasupra ecranului, camera frontala, difuzorul pentru convorbiri, senzorul de proximitate si blit-ul pentru selfie-uri in conditii de luminozitate scazuta.

Unul din motivele pentru care Galaxy J5 2016 este apreciat de cumparatori este si faptul ca are un slot pentru microSD dedicat chiar si la modelul Dual SIM. Acest lucru a fost pastrat si la noua generatie, unde, pe lateralul stang, gasim doua tavite cu locas dedicat pentru doua cartele nano SIM si unul special pentru cardul microSD pentru extinderea memoriei cu pana la 256GB. O modificare adusa noii generatii a fost mutarea difuzorului multimedia de pe spatele telefonului pe lateralul drept, lucru pe care l-am observat si la noua generatie Galaxy A5 (2017).

 

Display

Chiar daca pe hartie, ambele generatii par a avea exact acelasi display Super AMOLED HD 720p de 5.2” cu 282 de pixeli aglomerati intr-un inch, in realitate, calitatea imaginii oferite de cele doua modele este destul de usor de diferentiat chiar si cu ochiul liber. Culorile pe ecranul lui Galaxy J5 (2017) sunt mult mai naturale, chiar daca luminozitatea ecranului este un pic mai slaba decat la modelul vechi. Mai mult, inginerii de la Samsung au avut marinimia ca pe modelul nou sa includa si un sensor pentru lumina ambientala, prin care smartphone-ul isi poate regla automat luminozitatea ecranului in functie de lumina ambientala.

Hardware si performante

Diferentele dintre cele doua modele nu sunt prezente doar la capitolul design, specificatiile tehnice sunt si ele mult imbunatatile de la vechea  generatie. Samsung a facut in sfarsit pasul de la quad-core la octa-core si pentru segmentul de mijloc. Ambele modele au la baza procesorul Cortex A53, dar trecerea de la quad-core tactat la 1.2GHz la un octa-core tactat la 1.6GHz este foarte bine venita, iar diferenta de performanta este usor de sesizat atat in meniu sau aplicatii, cat si in benchmark-uri, unde scorul obtinut de Galaxy J5 (2017) este aproape dublu fata de vechea generatie.

Ambele modele sunt dotate cu 16GB de memorie de stocare si 2GB de memorie RAM, conectivitate NFC, iar asemanarile se termina aici. Pentru a avea o conectivitate mai buna, J5 2017 a facut trecerea de la LTE Cat 4 la LTE Cat 6, care dubleaza viteza de transfer de date prin 4G la 300Mbp. Mai jos, putem vedea diferenta de viteza adusa de WiFi ac la 5GHz, unde viteza de transfer a crescut de la ~15Mbps la peste160Mbps.

Unicul asa zis downgrade este la baterie, unde capacitatea a fost scazuta de la 3100mAh la 3000mAh, dar, in utilizare normala, ambele modele ofera o autonomie aproximativ identica, de pana la 2 zile.

Camera

Pentru cei care credeti ca numarul megapixelilor dicteaza calitatea camerei foto, acum pot sa va dovedesc foarte usor cat de gresita este aceasta preconceptie.

Am de-a face cu doua modele dotate cu camera foto de 13MP, dar calitatea imaginii capturate de camera Sony f/1.7 de pe Galaxy J5 (2017) este mult mai buna decat pe vechea generatie. Atat focalizarea, culorile cat si detaliile capturate de noua generatie sunt mult peste ce vedeam pe vechiul J5.
Mai jos, putem observa cum rosul este mult mai intens capturat de noul J5, iar, in momentul in care adaugam multe obiecte in cadru, focalizarea este mult mai precisa.

Inca un lucru foarte apreciat de catre toti utilizatorii de smartphone-uri este viteza de a focaliza si captura imaginile. Pe vechiul model, dura aproximativ o secunda, iar pe noul J5 este aproape instantanee.

Concluzie

In primul rand, nu am cum sa nu observ tendinta tuturor producatorilor de a scumpi de la an la an noua generatie de smartphone-uri, indiferent de gama din care face parte. Fie ca ne uitam la varfurile de gama sau la modele de mijloc cum este si gama Galaxy J5, fie la generatie noua, terminalele mai noi sunt mai scumpe. Daca ne uitam acum, cat timp mai sunt ambele modele disponibile in piata, vedem o diferenta de aproximativ 250 lei intre cele doua generatii de Galaxy J5.

Daca ne uitam, in schimb, la imbunatatirile aduse de noua generatie pot sa va spun ca acea diferenta de 250 lei este justificata si fara indoiala noua generatie de Samsung Galaxy J5 ii merita.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook