Samsung Galaxy J5 este terminalul care anul trecut a inregistrat unul dintre cele mai rasunatoare succese si care si-a cucerit utilizatorii in principal datorita camerei frontale. Aceasta camera a venit cu o tehnologie neobisnuita pentru lumea smartphone-urilor, Samsung comercializand modelul cu senzor LED dedicat camerei secundare. Astfel, Galaxy J5 si-a castigat titlul de smartphone dedicat fotografiilor de tip selfie, iar cum notorietatea acestor fotografii a devenit din ce in ce mai mare, succesul lui J5 a fost inevitabil.

In anul 2016, producatorul sud-coreean a decis sa relanseze o serie de modele care s-au bucurat de succes, printre care si noul J5. In cele ce urmeaza, vom discuta despre modificarile aduse modelului Samsung Galaxy J5 2016.

Design

La capitolul design, producatorul nu a adus modificari semnificative, cele doua modele fiind foarte greu de diferentiat, cel putin in ceea ce priveste partea frontala a telefonului. Observam insa diferente in ceea ce priveste dimensiunile – J5 2016 este putin mai mare decat fratele sau mai mic. Mai exact, vorbim despre 145.8 x 72.3 x 8.1mm la J5 2016, fata de 142.1 x 71.8 x 7.9 mm. Dupa cum bine stim, marimea este direct proportionala cu greutatea, modelul 2016 avand masa proprie de 159g, fata de 146g la J5.

Partea frontala a telefonului este foarte asemanatoare la cele doua modele, acestea fiind diferentiate de alte elemente la nivel de design. Unul dintre aceste elemente este amplasarea camerei frontale in partea stanga si a senzorului LED in cea dreapta, pentru modelul 2016, in timp ce la vechiul model acestea sunt pozitionate invers. Tot aici, se poate observa ca si protectia difuzorului dedicat apelurilor vocale este diferita. Modelul J5 are o grila suflata cu aluminiu la nivelul ecranului, in timp ce J5 2016 dispune de o protectie amplasata sub carcasa telefonului.

Lateralele telefonului pastreaza pozitionarea pe partea stanga a butoanelor de volum si pe partea dreapta a butonului de pornire/oprire. Butoanele au fost restilizate pentru Galaxy J5 2016, acestea transmitand o senzatie de nou/modern.

Spatele telefonului a suferit cele mai multe modificari in ceea ce priveste design-ul. Toate elementele au fost regandite, cu modificari atat in ceea ce priveste forma acestora, cat si amplasarea.

1

Display

Odata cu o carcasa de dimensiuni mai mari, vine si un ecran pe masura. Display-ul modelului 2016 masoara 5,2 inch in diagonala fata de 5 inch la J5. Ecranul ramane un Super AMOLED HD cu touchscreen capacitiv si 16 milioane de culori, cu rezolutie HD Ready de 720 x 1280 pixeli. S-a modificat si proportia ecranului in raport cu dimensiunile telefonului: ecranul lui J5 2016 ocupa ~70.7%, fata de ~67.5%.

Un ecran mai mare, care pastreaza aceeasi rezolutie, aduce ca principal dezavantaj o scadere in ceea ce priveste densitatea pixelilor – modelul 2016 are o densitate de 282, fata de 294 pixeli. Acest lucru nu se observa cu ochiul liber si nu afecteaza deloc utilizatorul, display-ul telefonului facand fata cu brio atat in conditii de luminozitate scazuta, cat si in lumina puternica.

Sticla protectoare ramane la fel, producatorul a decis sa nu aduca modificari, desi nu ar fi stricat un upgrade la acest capitol. Explicatia pentru aceasta decizie sta in faptul ca sticla protectoare prezenta pe cele doua terminale s-a comportat foarte bine pe modelul 2015, nefiind raportate probleme semnificative de catre utilizatori.

2

Software

Samsung Galaxy J5 2016 pastreaza acelasi suport software precum vechiul model, telefonul fiind comercializat cu sistemul de operare Android. Diferenta dintre cele 2 modele sta in faptul ca J5 2016 are Android OS, v6.0.1 (Marshmallow) ca nucleu, iar J5 are Android OS, v5.1 (Lollipop), care poate fi actualizat la v6.0.1 (Marshmallow) printr-un upgrade de soft.

Interfata telefonului este aceeasi, celebra TouchWiz, care a castigat increderea utilizatorilor si care devine din ce in ce mai apreciata cu fiecare actualizare care apare pe piata.

3

 

Performanțe

Capitolul performante este si el un capitol la care cele 2 telefoane se diferentiaza foarte putin. Samsung Galaxy J5 2016 pastreaza acelasi chipset Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410, pe care este amplasat procesorul Quad-core 1.2 GHz Cortex-A53 si procesorul grafic Adreno 306.

In schimb, intervin modificari in ceea ce priveste memoria telefoanelor. J5 este disponibil in 2 variante de memorie de stocare – de 8GB si de 16GB – in timp ce J5 2016 se comercializeaza doar cu memorie de stocare de 16GB. Ambele modele ofera posibilitatea de extindere a spatiului de stocare printr-un card microSD de pana la 256GB.

Memoria de lucru aduce un plus pentru modelul 2016, acesta dispunand de 2GB memorie RAM fata de 1,5GB pe care ii are in dotare Galaxy J5.

4

Multimedia

Samsung Galaxy J5 2016 este, la fel ca predecesorul sau, un telefon lansat pentru utilizatorii cu venituri mai reduse. Chiar daca a aparut o noua versiune a acestui model, producatorul a decis sa pastreze in mare masura componentele multimedia. Aici ne referim la camerele foto, difuzorul audio si modul de redare video, cu scopul de a nu modifica cu mult pretul de achizitie a telefonului.

Prin faptul ca a marit capacitatea acumulatorului de la 2600 mAh la 3100 mAh, Samsung a dovedit ca tine cont de parerea utilizatorului si incearca sa vina in intampinarea nevoilor acestuia cu fiecare telefon nou lansat pe piata. Odata cu acest acumulator, telefonul este sustinut pentru o perioada mai mare de timp, cu aproximativ 2,3 ore fata de modelul 2015.

5

Concluzii

Chiar daca Samsung Galaxy J5 2016 este mai degraba un facelift al modelului precedent. Trebuie sa apreciem perseverenta producatorului pentru acest model si faptul ca acesta decide sa produca si sa pastreze spre comercializare un model lansat in anul 2015. Telefonul nu se remarca cu schimbari semnificative, cele mai multe dintre acestea fiind la capitolul design.

Poate utilizatorii modelului 2015 nu vor fi determinati sa treaca la noul model, insa producatorul va atrage alti utilizatori pe care nu ii cucerise cu vechea versiune a J5.

Pro:

  • Un design nou;
  • Display mai mare;
  • Memorie RAM mai mare;
  • Acumulator cu capacitate mai mare.

Contra:

  • Modificari nesemnificative la capitolul hardware;
  • Aceleasi camere;
  • Carcasa din plastic.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook

1 Comentariu

  1. Numa eu nu pot face upgarade de la 5.1 la 6 pe J5 varianta 2015? Imi spune ca am ultima versiune de software.

Comments are closed.