3D Touch sau ecranul curbat? Metal sau sticla? LCD sau AMOLED? iOS sau Android? Apple sau Samsung? Viteza sau multitasking? Acestea sunt intrebarile la care cu siguranta ca  nu se poate raspunde decat intr-un mod subiectiv. Tocmai de aceea am incercat mai jos sa facem o comparatie cat mai obiectiva a celor doua smartphone-uri de top.

[wptab name=’Constructie si Design’]

In ceea ce priveste iPhone 6S, designul acestuia a fost pastrat aproape identic cu cel al lui iPhone 6, diferentele fiind aproape insesizbile. Este vorba doar de dimensiuni, iPhone 6S fiind mai gros si mai lat decat iPhone 6. Este putin ciudat ca noul model sa fie mai mare, insa acest lucru este explicat prin adaugarea unor tehnologii noi, cum ar fi 3D Touch. Adaugarea la display a inca unui strat, ce contine senzorii de presiune, a adaugat 0.2 mm la grosimea device-lui. Dimensiunile exacte ale noului iPhone sunt 138.3 x 67.1 x 7.1 mm, in comparatie cu varianta originala care masoara 138.1 x 67 x 6.9mm.

Pe de alta parte, Galaxy S6 Edge este un telefon cu un design revolutionar, facut din alumiu si sticla de cea mai inalta calitate. Desi diferenta de grosime intre cele doua telefoane sete de doar 1mm, S6 Edge arata mult mai subtire, asta datorita marginilor curbate care ii confera o imagine mult mai slim si un aspect extrem de futurist.

Daca ar fi sa cautam si un aspect negativ in ceea ce priveste constructia lui S6 Edge, acesta ar fi lipsa accesului la bateria telefonului, acest aspect fiind unul cu care utilizatorii de Samsung s-ar putea sa nu se impace prea usor. Totusi, daca punem in balanta lipsa capacului detasabil cu aspectul slim, spatele din sticla si sasiul din aluminiu, cu siguranta ca cei care au proiectat acest model au ales varianta castigatoare.

In cazul lui iPhone 6S sticla care acopera ecranul a fost imbunatatita, Apple sustinand ca iPhone 6s are cea mai rezistenta sticla dintre toate smartphone-urile. Tehnologia folosita la fabricarea aceste sticle se numeste Ion-X, aceast fiind totodata acoperita de un strat protector oleofob.

Din acest punct de vedere iPhone 6S este mult mai rezistent, fiind construit dintr-un aliaj mai puternic si o sticla mai rezistenta.

Partea frontala a lui S6 Edge este insa cu siguranta mai spectaculoasa, in primul datorita marginilor curbate ale ecranului. Este un ecran comple functional, chiar si pe partile laterale, iar efectul este unul impresionant atunci cand display-ul este pornit. In rest, gasim elementele comune telefoanelor Samsung, si anume butonul fizic, incadrat de cele doua butoane capacitive (recent apps si back) in partea de jos, respectiv, difuzorul si camera secundara in partea de sus.

In ceea ce priveste asezarea butoanelor, configuratia acestor este aproape identica in cazul ambelor terminale. Butoanele de volum se afla in partea stanga, in timp ce butonul On/Off este asezat in partea dreapta. Butonul Home, care incorporeaza si senzorul de citire a amprentelor su afla in partea din fata, sub ecran.

Situatia se repeta si incazul pozitionarii conctorilor audio si de incarcare, alaturi de difuzorul multimedia, toate fiind pozitionate identic in cazul ambelor telefoane.

Castigator la  acest capitol: Samsung Galaxy S6 Edge. Modelul celor de la Samsung benefiaciaza de un design mult mai nou si cu mai multe inovatii, in comparatie cu iPhone 6S care arata exact ca si modelul de anul trecut. Chiar daca design-ul si constructia lui iPhone 6S sunt de calitate premium, cu siguranta ca S6 Edge este mult mai atragator din punct de vedere vizual.

Samsung Galaxy S6 review (36)

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

Una dintre imbunatatirile aduse lui iPhone 6S este legata de display, si anume incorporarea unei tehnologii noi, 3D Touch, tehnologie care detecteaza doua nivele de presiune la atingere si in functie de fiecare nivel utilizatorul are optiuni diverse.

Display-ul lui S6 Edge se bucura insa de doua avantaje majore: tehnologia AMOLED si densitatea pixelilor impresionanta, de 577 ppi. De asemenea, rezolutia display-ului lui S6 Edge este superioara, masurand 2560×144 pixeli, fiind in momentul lansarii cea mai mare rezolutia a unui ecran de smartphone.

Avantajul la acest capitol este castigat din nou de Galaxy S6 Edge, acesta avand un display mai mare, cu rezolutie mai buna si o densitate a pixelilor mai mare. De asemenea contrastul si vizibilitatea in lumina naturala sunt mai bune. Chiar daca si iPhone 6S beneficiaza de un display foarte bun, nu se ridica la nivelul AMOLED-ului folosit de Samsung.

maxresdefault (2)

[/wptab]

[wptab name=’Hardware si performante’]

iPhone 6S se bazeaza pe un chipset nou, Apple A9, cu un procesor dual-core de 1.85 GHz, numit Twister, procesor grafic PowerVR GT7600 (six-core) si 2GB RAM.

Desi un procesor dual-core poate parea la prima vedere putin, procesorul lui iPhone 6S este cel mai rapid si mai puternic procesor la ora actuala, iar combinat cu IOS 9 duce la niste rezultate impresionant in testele sintetice.

Prin comparatie, Samsung foloseste o configuratie mult mai la moda, bazata pe o putere de procesare formata din opt nuclee. Este vorba de doua procesoare quad-core de 1.5 respectiv 2.1 GHz. Un plus al lui Galaxy S6 Edge il reprezinta chipset-ul folosit, Samsung alegand sa foloseasca chipset-ul propriu Exynos in defavoare mult mai raspanditului Qualcomm. Este ecelasi chipset folosit si de varianta N910C a lui Note 4, insa cele doua procesoare Cortex-A53 si A57 fiind sunt tactate la o frecventa superioara.

Si la capitolul memorie RAM Samsung sta mai bine, avand o memorie de 3GB.

In ceea ce priveste memoria interna, lucrurile stau cam la fel, ambele telefoane avand variante de memorie disferite. Samsung are variantele de 32GB, 64GB si 128GB in timp ce Apple a eleiminat varianta de 32GB, avand doar 16GB, 64GB si 128GB. Niciunul dintre cele dou nu are posibilitatea de a suplimenta memoria printr-un card microSD.

Daca facem o comparatie intre rezultatele obtinute de cele doua device-uri in testele sintetice, este evident faptul ca Apple s-a concentrat intotdeauna pe performantele single-core, devreme ce acesta este cel mai important in interactiunea cu IOS. Astfel rezultatele in testele single-core sunt de-a dreptul fabuloase, procesorul Typhoon neavand nicio concurenta la acest capitol. Cand vine vorba insa de rezultatele multi-core, Samsung Galaxy S6 cu Exynos 7420 si cele doua procesoare Cortex quad-core, detin suprematia.

Per ansamblu insa, iPhone 6S reuseste sa obtina peroformante superioare fata de Galaxy S6 Edge, mai putin in cazul testului multi-core efectuat in AntuTu.

La capitolul conectivitate, ambele telefoane beneficiaza de conexiune de date LTE, Bluetooth 4. Low Energy, NFC si WiFi. Dezavantajul celor de la Apple la acest capitol este faptul ca functionalitatea NFC este limitata doar la sistemul propriu de plati, Apple Pay.

Desi ambele sunt device-uri uimitoare, cu rezultate dintre cele mai bune, la acest capitol putem spune ca iPhone 6S detine suprematia. Chiar daca cifrele brute sunt mult in favoarea celor de la Samsung, rezultatele

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

iOS si Android sunt doua ecosisteme care la inceput erau extrem de diferite, insa de cativa ani incoace, au inceput sa se asemene din ce in ce mai mult. Au imprumutat unul de la altul mai multe elemente, astfel ca in acest moment cele doua sisteme functioneaza intr-un mod similar. Bineinteles ca iOS este creeatiaexclusiva a celor de la Apple, in timp ce Android a fost dezvoltat de Google, insa cu mai influente din partea celor de la Samsung.

iPhone 6S se bazeaza pe sistemul de operare iOS 9, cea mai noua versiune lansata de Apple, in timp ce Samsung Galaxy S6 Edge foloseste Android Lollipop 5.0.2, avand integrata ultima versiune a interfetei proprii Samsung, TouchWizz.

Cum spuneam mai sus, ca si functionalitate cele doua platforme sunt destul de asemanatoare, functionand dupa aceleasi principii. Deblocarea ecranului se face intr-un mod similar, ambele dispozitive avand posibilitatea de a accesa camera direct din ecranul blocat. De asemenea deblocarea prin amprenta este posibila la ambele dispozitive.

Samsung ofera cateva functii in plus, cum ar fi Private mode, care da posibilitatea de a ascunde fisiere si a restrictiona accesul la acestea. Accesul se poate face doar folsind amprenta degetului.

Smart Lock este dea asemenea o functie oferita de Samsung, care poate sa deblocheze automat ecranul atunci cand detecteaza un dispozitiv Bluetooth de incredere, cum ar fi un smartwatch, un carkit sau un sticker NFC sau atunci cand telefonul se afla intr-o zona de incredere setata in prealabil. Se pot alege mai multe dispozitive sa zone de incredere in functie de nevoile.

Si pe partea de personalizare Android sta mai bine, la S6 Edge utilizatorul avand posibilitatea de a selecta teme, functionalitate care lipseste la iOS.

Ca si functii speciale, fiecare dintre cele doua device-uri aduce ceva nou, Samsung venind cu ecranul curbat care inglobeaza mai multe aplicatii, in timp ce Apple a implementat 3D Touch.

Pe partea de multitasking TouchWizz-ul celor de la Samsung este net superior, datorita functiilor Multi-Window. Exista posibilitatea de a imparti ecranul si de a rula doua aplicatii in acelas timp. Pe langa acesta , exista si functia de Pop-up screen.

La acest capitol iOS este mai putin dinamic, pana si app swither-ul afisand doar trei aplicatii.

Castigator la  acest capitol: Samsung Galaxy S6 Edge. Cei de la Samsung au dezvoltat interfata TouchWizz de foarte multi ani, astfel ca aceasta a ajuns la o calitate greu de egalat.

Samsung-Galaxy-S6-vs-Apple-iPhone-6_fonearena-05

[/wptab]

[wptab name=’Camera’]

Samsung Galaxy S6 Edge foloseste o camera principala de 16MP cu senzor Sony IMX240 si diafragma F1.9.

Telefonul este capabil de filmari 4K (2160p), insa filmeaza si FullHD (1080p) la 30 fps sau 60 fps. De mentionat este faptul ca functia de stabilizare video nu mai este disonibila daca se seteaza o rezolutie mai mare decat 1080 la 30fps.

Camera lui iPhone 6S a primit de asemenea un un upgrade mult asteptat. Apple a plusat la rezolutia camerei, astfel ca iPhone 6S beneficiaza de 12 MP. Si camera frontala a primit un upgade la 5MP, fata de 1.2MP cat avea versiunea anterioara.

iPhone 6S este capabil de capturi video 4K la 30 fps, 1080p la 60 si 120fps, precum si 720p la 240fps. Ultimele doua rezolutii sunt folosite pentru filmarea la relanti (Slow- Motion).

Desi la prima vedere si aici avantajul celor de la Samsung pare a fi zdrobitor, lucrurile nu stau chiar asa in ceea ce priveste calitate capturilor. Diferentele sunt aproape insesizabile astfel ca greu nu putem vorbi despre o camera ca fiind mai buna decat cealalta. Totusi, la mustata, si la a acest capitol castiga Galaxy S6 Edge.

pano2-l

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

Daca stam sa calculam matematic, Samsung a iesit castigator la mai multe capitole, fiind dinacest punct de vedere castigator. Insa daca ne uitam la capitolul pe care iPhone l-a castigat, putem spune ca este cel mai important. Atat S6 Edge cat si iPhone 6S sunt dispozitive extraordinare, fiind in acest moment poatecele mai performante smartphone-uri existente pe piata. Sunt doua dispozitive care au inovat, Samsung reusind pentru prima data sa impresioneze la aspectul design, iar iPhone a implementat cu succes tehnologia 3D Touch.

Avantaje iPhone 6S:

  • procesor mai puternic
  • tehnologia 3D Touch
  • functia Live Foto
  • blit Dual-LED fata de LED simplu

Avantaje Samsung Galaxy S6 Edge:

  • ecranul curbat, mai mare si cu rezolutie mai buna
  • rezolutia camerei mai mare – 16MP vs 12MP
  • sunet stereo la inregistrarile video
  • functionalitate generala a NFC
  • suport pentru incarcarea wireless
  • senzor de monitorizare cardiaca

[/wptab]

[end_wptabset]
[end_wptabset]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook

Distribuie
Articolul precedentTop 5 jocuri pentru smartphone sau tableta
Articolul următorAplicatii pentru navigare – pe telefon
Sony Xperia XZ2 va ocupa mereu un loc in topul preferintelor lui Marius. Pasionat de Android, geek-ul de fata nu zaboveste cand vine vorba de avantajele sau dezavantajele unui terminal si le puncteaza prin experienta sa de connoisseur. Este o persoana activa, care in timpul liber se delecteaza la un meci amical de fotbal.