Samsung a incercat tot timpul sa fie lider de piata in ceea ce priveste terminalele mobile. Si a si reusit, in primul trimestru al acestui an detinand un impresionant 29,1 procente din piata telecom mondiala. Tinand cont de aceste date, nu putem decat sa ne asteptam ca ei sa incerce sa domine si nisele pietei, iar dupa numarul impresionant de variante de tablete, am putea chiar spune ca ei incearca sa creeze cate o tableta pentru fiecare tip de utilizator.[divider]
[wptab name=’Generalitati’]
Ghidati de aceste principii, dar si ca raspuns la ceea ce face concurenta pe piata – si aici ma refer in mod direct la Amazon Kindle Fire – ei au creat modelele P3100 si P3110. Diferenta dintre cele doua este ca modelul P3110 nu are inclus modulul 3G/GSM. Dar dupa cum e si titlul articolului, eu am avut in teste modelul P3100, deci am putut testa si partea de telefon a acestei tablete si voi reveni mai incolo la acest aspect.
Aceasta varianta a seriei Galaxy Tab 2 are diagonala ecranului de 7 inch, un procesor dual core cu o frecventa de 1 GHz si 1 GB memorie RAM. In ceea ce priveste memoria interna, tableta e disponibila in variantele de 8/16/32 GB, iar ca si varianta a sistemului de operare, aceasta tableta vine cu varianta de Android 4.0.3. preinstalat. Acest lucru face utilizarea tabletei mult mai prietenoasa decat in variantele mai vechi de Tab, ce rulau Honeycomb. Tot la usurinta de utilizare contribuie si varianta actualizata a interfetei TouchWiz UX.
[/wptab]
[wptab name=’Design’]
Tableta respecta un design minimalist,
Pe partea din fata a tabletei regasim logo-ul Samsung in partea de jos si difuzorul, senzorul de proximitate si camera frontala. Aceasta din urma din pacate are doar rezolutie VGA si lipseste de pe varianta fara SIM. Difuzorul are o calitate buna, sunetul se aude foarte clar, dar utilizand tableta asemenea unui telefon este ciudat si zic asta in modul cel mai delicat. Astfel, chiar daca posibilitate exista, recomand utilizarea ei fie cu o casca bluetooth, fie cu un set de casti cu microfon.
Tot in poza de mai sus se poate observa si marginea generoasa ce inconjoara ecranul. Ea are aceeasi grosime de jur imprejurul ecranului dar impresia mea este ca aceasta caracteristica nu este una intamplatoare. Adica, Samsung a demonstrat odata cu Galaxy SIII ca e capabil sa creeze telefoane cu margine aproape inexistenta, si tocmai din acest motiv concluzionez ca design-ul tabletei Galaxy Tab 2 P3100 nu e unul intamplator. Datorita acestei margini, tableta poate fi tinuta in mana mult mai usor si fara grija constanta ca atunci cand tii tableta in mana vei apasa din greseala ecranul.
Pe partea din spate a tabletei regasim camera principala, cu o rezolutie de 3,15 MPx. Aceasta parte a tabletei este confectionata dintr-un plastic de calitate superioara, pe suprafata caruia nu se vad amprentele si care, prin textura sa, da o senzatie foarte placuta la atingere.
Pe partea de sus a tabletei se afla microfonul secundar, utilizat pentru filmari cu sunet stereo, iar langa el se regaseste mufa pentru casti cu jack de 3.5 mm.
Sub capacul spate se ascunde o baterie de 4000 mAh, ce asigura o autonomie de mai mult de doua zile, in conditii de utilizare normale, spre extrem, cu luminozitatea ecranului setata la maxim si cu datele mobile pornite in permanenta. Singura problema a acestei baterii este ca se incalzeste foarte tare si foarte repede, astfel din primul minut de utilizare temperatura trece usor de 37 de grade Celsius.
Pe partea de jos se regasesc difuzoarele stereo despre care nu pot sa am decat cuvinte de lauda, deoarece, pe langa volumul foarte mare pe care il au, nici nu distorsioneaza foarte mult sunetul si din punctul meu de vedere, se ridica mult peste standardul difuzoarelor mobile. Acest lucru se datoreaza in foarte mare parte si procesorului audio cu care este dotat. Am realizat asta cand am testat tableta cu o pereche de casti destul de scumpe si cu pretentii mari, iar claritatea sunetului a fost una exceptionala.
Tot in partea de jos se gaseste si conectorul pentru incarcare/transfer date si cu toate ca standardul european este mufa microUSB, se pare ca acest lucru nu se aplica si la tablete, deoarece mufa este una proprietara Samsung. In plus, pentru a adauga la aceasta problema, tableta nu se incarca atunci cand e conectata la calculator, ci doar cand e conectata la incarcatorul propriu deci si pentru a o incarca in masina veti avea nevoie fie de incarcatorul original ce ii este destinat, fie de un incarcator neoriginal dar de capacitate mare. Tot din acest conector se poate lega tableta de un televizor sau de un mediu de stocare extern (card sau stick) sau de un mouse sau tastatura USB. Toate acestea se fac prin intermediul adaptoarelor dedicate, ce se achizitioneaza separat.
Continutul pachetului este unul spartan, adica se primeste doar minimul necesar de care este nevoie pentru a putea utiliza tableta. Astfel, pe langa un scurt ghid despre cum sa folosesti tableta se mai primeste un cablu de date si un incarcator format din doua parti. Atat! Totusi, parca ar fi dat mai bine daca Samsung ar fi inclus in pachet si o pereche de casti, macar pentru varianta cu GSM, pentru a putea intr-adevar sa folosesti casca si pe post de telefon.
[/wptab]
[wptab name=’Display’]
[/wptab]
[wptab name=’Performante’]
Desi am mai amintit in trecere cateva dintre caracteristicile tehnice ale telefonului, haideti sa le adunam pe toate intr-un loc pentru a putea avea o privire de ansamblu asupra performantelor acestei tablete. Dupa cum ziceam si mai sus, ecranul este de 7 inch, cu o rezolutie de 600 X 1024 pixeli si o densitate de 170 pixeli pe inch. Tehnologia folosita in producerea ecranului este numita PLS – Plane-to-Line-Switching – si are principalul beneficiu faptul ca are un cost mic de productie si asta se reflecta in mod direct in buzunarul nostru. Pe langa aceasta, el e si mai performat din punct de vedere tehnic, avand un unghi mai mare de citire decat LCD-urile IPS si fiind cu 10% mai luminoase decat acestea, asta facand ecranele PLS LCD mai usor de citit in lumina ambianta puternica.
Procesorul cu care e echipat Samsung Galaxy Tab 2 7.0 este unul cu doua nuclee, la o frecventa de 1GHz si este ajutat de o memorie RAM de 1GB. Multumita acestui procesor, tableta a deschis si rulat in mod fluent toate aplicatiile pe care m-am hotarat sa le incerc, si chiar mai mult de atat, datorita decodoarelor video cu care vine livrat, a reusit sa ruleze cu succes, si fara a “agata” chiar si filme FullHD, la 1080p, in format mkv.
Cu toate acestea, nu pot avea doar cuvinte de lauda pentru P3100 deoarece am gasit si o scapare a celor de la Samsung, si anume, in momentul in care tii tableta in mana in mod portret pierzi semnalul Wi-Fi !!!! Trebuie sa recunosc ca la inceput nu mi-a venit sa cred ca asta ar putea fi cauza, crezand ca e doar o coincidenta, dar comportamentul este atat de consecvent, incat nu poate fi o coincidenta. Daca e folosita in mod vedere, aceasta problema dispare, la fel si daca tableta e tinuta pe palma unei maini si operata cu cealalta mana, astfel incat sa nu se acopere marginile, dar aceste nu trebuie sa fie solutii, adica noi sa ne obisnuim sa o folosim. Tableta trebuie sa functioneze corect oricum ar fi tinuta. Imi animtesc de un producator care a avut o problema similara si a trimis o husa gratuit tuturor utilizatorilor, astfel incat sa nu mai fie contact direct cu marginile telefonul. Poate ca si Samsung va face la fel pentru aceasta tableta, dupa ce va primi suficiente reclamatii din partea utilizatorilor.
As vrea sa mai amintesc si de o functie care lipseste si a carei lipsa este resimtita de multi dintre utilizatori, inclusiv eu. Ma refer aici la Radio Fm si chiar nu reusesc sa imi explic de ce nu l-au inclus. Poate ca daca tableta ar fi avut si radio, ar fi trebuit atunci sa includa si o pereche de casti in pachet si asta ar fi crescut pretul produsului. Cine stie?!? Sigur decizia nu a fost una influentata de lipsa de spatiu, pentru ca, sa fim seriosi, vorbim aici de o tableta, deci spatiul nu e o problema; din contra, cred ca puteau sa includa si o antena FM interna si nu ar fi crescut suprafata tabletei. Si daca adoptau varianta aceasta, atunci nici nu trebuiau sa includa si casti in pachet. Poate la urmatoarele tablete…
Â
Alte specificatii
- Dimensiuni: 193.7 x 122.4 x 10.5 mm
- Greutate: 344 g
- Memorie interna: 8/16/32 GB cu slot de expansiune MicroSD pana la 64 GB
- Conectivitate: GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA 21 Mbps/HSUPA 5.76 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, hotspot Wi-Fi, DLNA, Bluetooth 3.0, port microUSB cu mufa proprietara, GPS cu A-GPS, GLONASS, jack audio de 3.5mm, USB-on-the-Go
- Hardware: GPU PowerVR SGX540, chipset TI OMAP 4430
- Sistem de operare: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich
- Camera: 3.15 megapixeli cu detectare a zambetului si geotagging; camera frontala de 0.3MP
- Altele: accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, busola
- Functii: SMS/MMS/Push Email, SNS, vizualizator/editor de documente, Google Maps, Gmail, Youtube
- Special: Editor video, Readers Hub
[/wptab]
[wptab name=’Software’]
Precum ziceam, Samsung Galaxy Tab 2 vine cu sistemul Android 4.0.3. preinstalat, asta insemnand ca utilizatorii pot fi deja obisnuiti cu aceasta interfata de pe telefoanele mobile care au acelasi sistem de operare. Totusi, dupa cum ne-am obisnuit deja, cei de la Samsung au personalizat aceasta interfata, neutilizand versiunea stoc. Interfata pe care o folosesc ei pentru aceasta tableta se numeste TouchWix UX si vine cu cateva imbunatatiri sub forma de functii si aspect.
Principala imbunatatire este prezenta unei zone cu scurtaturi, pe care Samsung le numeste Aplicatii Mini, scurtaturi ce bineinteles se pot personaliza dintr-o lista predefinita. Motivul pentru care in aceasta zona nu se poate alege orice aplicatie este ca, in momentul in care accesati ceva din aceasta lista, aplicatia se va deschide intr-o fereastra micuta, ce e deasupra tuturor celorlalte elemente de pe desktop si are un buton sub forma unei sageti in partea din stanga sus, ce deschide aplicatia in forma ei intreaga.
Tot pe ecranul principal, in partea din stanga sus se afla butonul pentru cautare Google, ce functioneaza atat pentru continutul tabletei cat si pentru internet. Tot in partea de sus, dar de data aceasta in centrul ecranului, se afla indicatoarele referitoare la numarul paginii, iar in coltul dreapta-sus se afla butonul pentru sertarul de aplicatii. Acest buton mi se pare destul de ascuns si marturisesc ca, utilizator de telefoane fiind si fiind obisnuit cu localizarea acestui buton in mod standard in partea de jos a ecranului, prima data cand am pornit aceasta tableta nu am reusit sa il localizez decat dupa aproximativ 10 secunde de cautare. In rest, functionalitatea e cunoscuta deja, cu apasare lunga pentru editare si piscare pentru a adauga/sterge ecrane.
Telefon – Contacte – SMS
Contactele folosesc la randul lor suprafata mare a tabletei pentru a afisa informatiile in doua coloane, astfel pe partea stanga se afiseaza contactele unul sub altul in ordine alfabetica iar in partea dreapta se afiseaza detaliile despre contactul selectat. Tot aici se pot creea grupuri de contacte sau se pot vizualiza contactele favorite prin intermediul taburilor localizate in partea de sus.
Aplicatia de mesaje este si ea supradimensionata, dar acesta e un lucru bun, deoarece se pot vizualiza mai multe conversatii si pentru fiecare conversatie mai mult mesaje in acelasi timp. Compunerea unui mesaj este si ea foarte simpla, fiind suficient un click pe partea editabila a ecranului. Daca doriti atasarea unei poze, este suficient sa faceti un click pe imaginea agrafei de birou si sa alegeti din galerie fisierul multimedia pe care doriti sa-l atasati.
Ce insa face tastarea pe aceasta tableta un deliciu este aplicatia independenta SwiftKey, pe care va trebui sa o cumparati sau sa o instalati voi si care va inlocui tastatura standard a sistemului Android. Prin algoritmii ei de invatare, precum si prin modul split pe care il va afisa cand tableta este orizontala, va va ajuta sa tastati mult mai repede. Dar capacitatea ei de invatare nu se opreste la modul in care testati voi mesajele, ci va invata ori de cate ori e folosita. Pe langa aceasta, din setarile ei puteti activa ca aplicatia sa invete din postarile voastre de pe Facebook, Twitter si chiar din mesajele pe care le-ati scris inainte de a instala aplicatia. Toate acestea, dar in special modul split ce va permite sa tastati cu ambele maini, atunci cand tableta nu se sprijina intr-un suport sau e pe masa, fac din aceasta aplicatia un ajutor de nadejde si sa speram ca Samsung va lua exemplu si va include ceva asemanator standard in variantele urmatoare de soft pentru tablete.
Avem o surpriza placuta, deoarece tableta vine cu un numar mare de softuri preinstalate, suplimentar fata de aplicatiile standard Google ce sunt incluse in sistemul de operare Android. Acestea sunt: Allshare, Ch@t ON, Creator Videoclipuri, Editor Foto, Fisierele mele, Game Hub, Music Hub, Readers Hub, Polaris Office si nu in ultimul rand Nota.Â
Alllshare e o aplicatie ce permite impartasirea continutului multimedia intre mai multe dispozitive conectate la aceeasi retea wireless si care dispun de tehnologie DNLA. Cu ajutorul ei puteti viziona pozele sau videoclipurile stocate pe tableta direct pe un televizor Smart sau, de ce nu, sa aveti acces la fisierele stocate pe calculator si pe tableta. Ch@t ON este o aplicatie de messaging intre terminalele mobile Samsung, de tipul Instant Messaging.
Creatorul de videoclipuri va permite sa editati filmarile facute cu tableta, dar nu numai, sa adaugati efecte si tranzitii intre ele, avand astfel posibilitatea de a compune si impartasi filmarile din excursie sub formaÂ
Hub-urile nu sunt altceva decat niste market-uri specializate pe ceea ce le spune numele, de unde va puteti achizitiona jocuri, muzica, reviste si chiar carti. Readers Hub, pe langa a va oferi posibilitatea de a achizitiona aceste produse, tot de aici aveti si acces la cele achizitionate deja, pentru ca totul sa fie cat mai usor.
Polaris Office, dupa cum sugereaza si numele, este o aplicatie de editat, creat si vizualizat documente Word, Excel sau prezentari PowerPoint, atat in formatele 2003 cat si cele din 2007 pana in prezent. De asemenea, aplicatia va da posibilitatea de a salva fisierele intr-un serviciu de tip Cloud, pentru a avea acces la ele automat de pe orice dispozitiv conectat la internet.
O ultima aplicatie despre care as vrea sa mai amintesc este Flipboard, care, desi nu vine preinstalata, se gaseste gratuit pentru descarcare pe Google Play Store si care nu face altceva decat sa reuneasca sub o singura cupola toate revistele, RSS-urile, site-urile, postarile prietenii tai de pe Twitter sau de pe Facebook si alte astfel de newsfeed-uri. Ce e special e modul in care o face, respetiv forma de pagina sub care se deruleaza ecranele, ecranul principal fiind compus din date ale abonarilor tale iar fiecare articol citit il poti share-ui sau salva pentru o lectura ulterioara. Astea, alaturi de tranzitiile si efectele incluse, acestea fac utilizarea aplicatie pe tableta un adevarat deliciu.
O alta zona in care tableta chiar straluceste este navigarea GPS, iar acest lucru se poate face complet gratuit, utilizand aplicatia de navigare Google ce vine preinstalata. Aceasta aplicatie are si ghidat vocal in limba romana, tot gratuit, sigura “problema”, daca ii pot spune asa, este faptul ca e nevoie in permanenta de o conexiune de date activa. Aici versiunea P3100 este in avantaj, pentru ca are suport de cartela SIM si deci puteti folosi aplicatia si daca nu sunteti sub acoperirea unei retele wireless. Traficul generat nu este asa de mare, deci se poate utiliza fara grija de cost suplimentar daca se foloseste impreuna cu un abonament de date mediu ca si trafic inclus. Credeti-ma ca nu veti fi dezamagiti!
[/wptab]
[wptab name=’Multimedia’]
Din pacate, camera foto a tabletei nu exceleaza, are doar rezolutia de 3.15 MPx. Cu toate acestea, in conditii de luminozitate buna, pe partea de foto ea se descurca destul de bine iar la dimensiunea standard, pozele par a fi la un nivel destul de scazut al aberatiilor, atat de culori, cat si de pixeli in plus. Daca luminozitatea scade insa, atunci apar problemele, deoarece senzorul nu face fata unor astfel de situatii. Marele minus al acestei camere este lipsa unui LED pe post de flash, pentru a permite efectuarea de fotografii si in conditii de luminozitate scazuta.
Camera frontala are rezolutie doar de 0.3 MPx, asta insemnand ca autoportrelele facute folosindu-va de aceasta camera se vor vedea destul de rau chiar si pe ecranul tabletei, ca sa nu mai vorbim despre eventualitatea vizualizarii acestor poze pe calculator. Prin urmare, chiar si aceste poze vor trebui facute cu camera principala si in lipsa unui buton declansator fizic, acest lucru poate fi destul de dificil. Singurul control fizic asupra camerei este dat de butoanele de volum ce dubleaza ca si butoane de zoom.
Pe partea de filmare, chiar daca in general tableta a primit cuvinte de lauda, din partea mea ele vor lipsi. Rezolutia maxima la care poate filma este de 0,9 MPX, adica 720p in format wide si cu sunet stereo. Desi dispune de doua procesoare pentru a ajuta la inregistrarea video la o calitate superioara, daca nu e totul tocmai perfect, acest lucru nu se intampla. In conditii de luminozitate normala (pentru interior) filmarea a avut culorile foarte sterse si o granulatie foarte mare. Nu la acest lucru te-ai astepta de la o tableta ce se lauda ca filmeaza HD. Pentru a va convinge, puteti urmari filmarea facuta de mine, pe care o gasiti mai jos.
Din punctul de vedere al redarii video, aici povestea sta cu totul altfel, Galaxy Tab 2 P3100 fiind capabila sa redea chiar si fisiere FullHD de 1080p, atat in format avi, wmw sau chiar si mkv si chiar si cu subtitrari.. Tot pe partea Video, tableta vine cu o aplicatie de editare video preinstalata, pentru a va ajuta cu crearea acelor minunate clipuri de vacanta. Aplicatia poate taia, lipi videouri, poate adauga tranzitii si chiar si efecte peste filmarile dumneavoastra iar apoi le va exporta pentru a putea fi utilizate si pe alte dispozitive.
[/wptab]
[wptab name=’Concluzii’]
    Pro:
- Ecranul suficient de mare penntru a-si justifica existenta
- Suportul SIM pentru a putea utiliza tableta oriunde
- Suportul pentru card de memorie de pana la 64GB
- Suport nativ in browser pentru Flash 11
- GPS
- Geniala pentru lectura de ziare, bloguri etc.
   Contra:
- Camera frontala de rezolutie VGA
- Probleme cu semnalul Wi-Fi
- Se incalzeste repede si destul de tare
- Calitate scazuta la filamare in conditii de luminozitate scazuta
- Lipsa unui flash LED
- Nu se incarca de la USB si foloseste o mufa proprietara, nu micro-usb
Per ansamblu, utilizarea acestei tablete a fost o experienta placuta si desi ca si numar, argumentele pro si contra trecute mai sus sunt egale, pot afirma ca balanta se inclina in mod evident inspre partile ei pozitive deoarece ajungi sa ignori partile negative. Totusi, la pretul pe care il are Samsung Galaxy Tab 2 7.0 P3100 in prezent, nu cred ca ar fi o optiune mai buna. Cu toate acestea vine tare din urma Google Nexus 7 si, desi in unele zone prestatia aceastuia din urma ar fi net superioara, in altele P3100 isi va afirma superioritatea. Ce ramane de vazut, in momentul in care vom putea compara cele doua, este cum se vor comporta cele doua ca si tot unitar, nu ca si suma a componentelor.
[/wptab]
[end_wptabset]