Consiliul Concurentei din Italia (AGCM – Autorita Garante della Concorrenza e del Mercato) a deschis o ancheta indreptata impotriva Samsung si Apple, dupa mai multe sesizari privind incetinirea intentionata a dispozitivelor vechi. Concret, cei doi producatori sunt acuzati ca, in mod intentionat , au influentat negativ performantele dispozitivelor mai vechi, prin update-urile de soft trimise catre utilizatori. Ancheta a avut loc la inceputul acestui an, iar acum AGCM a facut public rezultatul – ambele companii au fost gasite vinovate si au primit o amenda de cate 5 milioane de dolari fiecare.

AGCM a concluzionat ca lansarea unor update-uri de firmware pentru telefoanele mobile au cauzat probleme majore de functionare si au redus semnificativ performantele dispozitivelor, accelerand astfel procesul de inlocuire a acestora cu altele noi.

Vina principala a celor doi producatori a constat in faptul ca au fost prea insistenti in trimiterea acestor update-uri, dar si pentru ca nu au oferit utilizatorilor posibilitatea de a reveni la versiunile anterioare.

Aceeasi autoritate italiana a mai amendat Apple si in trecut, tot cu 5 milioane de euro, de data aceasta pentru ca nu oferea instructiuni clare privind modul de inlocuire a bateriilor de pe iPhone 6 si 6S. Atunci, Apple a prezentat scuze publice si a redus ulterior costul de inlocuire al bateriilor pentru modelele de iPhone.

Amenda de 5 miloane de euro este amenda maxima pe care aceasta autoritate o poate da, iar pe langa plata acestei sume, Samsung si Apple sunt obligate sa publice aceasta decizie pe site-urile lor oficiale, versiunea italiana.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook