Ne folosim de telefon in mod frecvent, indiferent de ora si loc, acesta devenind o extensie a corpului nostru, avand stocate date foarte sensibile, carduri, documente si chiar parole salvate. Apple s-a mandrit intotdeauna cu sistemul de operare iOS ca fiind cel mai securizat, la nivel de software si hardware, si continua sa adauge noi masuri de protectie de-a lungul timpului.

Odata cu aparitia lui iOS 16, Apple a introdus modul suprem de securizare a datelor personale, prezentanu-l ca Lockdown Mode, disponibil pentru iPhone si iPad, dar si pentru laptopurile Mac, promitand protectie impotriva celor mai avansate atacuri cibernetice. Dupa cum reiese din nume, modul Lockdown presupune inchiderea oricaror ferestre ce ar putea fi vulnerabile impotriva unui atac, blocand fiecare bresa posibila prin care atacatorul poate citi informatii sensibile, logica din spate fiind limitarea la maxim a oricarui atac.

De exemplu, atasamentele din mesaje sunt oprite, in afara imaginilor, precum si previzualizarea link-urilor sau apelurile necunoscute de pe FaceTime. Albumele partajate sunt sterse din aplicatia de Galerie, iar invitatiile catre accesul la albume partajate sunt blocate.

Fara sa mai fie nevoie de alte adaugari, activarea modului Lockdown conduce la o suma de restrictii de accesibilitate introduse pe telefonul tau pentru a te proteja de spyware sau malware. Totusi, daca te afli intr-o companie unde ai rolul de a lucra cu date sensibile sau daca esti conectat la internet, esti politician sau jurnalist, dar si simplu utilizator, si nu ai un VPN care sa te protejeze de retele publice, te sfatuim sa il activezi. Iata cum:

  • Intra la Setari si apasa pe optiunea Intimitate si securitate
  • Apasa pe Modul izolare pentru a-l activa
  • Navigheaza pana in josul pagini pentru a apasa pe butonul Activati modul izolare
  • O noua fereastra va aparea unde vi se va cere sa apasati pe butonul Activati si reporniti
  • Mai departe, introduceti parola voastra de acces
  • La final, iPhone-ul se va restarta pentru a intra in modul Lockdown. Repetati pasii daca doriti dezactivarea lui.

Cu modul Lockdown activat, ar trebui sa fie mult mai greu pentru atacurile de tip spyware sa afle date sensibile din telefonul tau. Cu toate acestea, daca un device este deja “compromis”, modul Lockdown va limita impactul pe care virusul il poate avea. Ai putea activa modul acesta atunci cand calatoresti sau, de exemplu, ai observat activitati suspicioase pe smartphone-ul tau.

Apple afirma ca lucreaza in continuare la imbunatatirea securitatii oferita de acest mod Lockdown cu functionalitati aditionale si ca a lansat un program de testare de tip bounty pentru oricine reuseste sa descopere vulnerabilitati de securitate, acestia fiind eligibili la o recompensa din partea companiei de pana la 2 milioane de dolari. Mai multe fonduri vor fi disponibile pentru organizatiile care lupta impotriva atacurilor cibernetice.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook