Cantitatea de informatii personale pastrata pe telefoanele mobile in ziele noastre este absolut uriasa fata de acum cativa ani, aceste date putand fi accesate de persoane necunoscute daca nu stii cum sa te protejezi si sa te feresti de atacuri cibernetice.
Instaleaza doar aplicatii de incredere
In Google Play Store se gasesc milioane de aplicatii pe care le putem descarca, insa daca nu esti atent, poti instala fara voia ta malware, adware, spyware si alti virusi periculosi, care iti pot copia datele si apoi sa fie vandute mai departe celor care liciteaza mai mult pentru ele.
Daca o aplicatie sau un link te directioneaza sa instalezi din alta sursa decat Google Play Store, refuza sa faci asta pana nu te documentezi mai atent despre aplicatia respectiva. Asta inseamna ca nu trebuie sa permiti setarea “sursa necunoscuta” sa-ti instaleze aplicatia daca nu e originara de pe un server Google din magazinul lor. Doar instaland aplicatii din Play Store cei de la Google vor putea sa-i monitorizeze comportamentul, si nu tu, lasand asta in seama lor. Lasa lucrurile asa cum sunt, pentru ca ei se pricep mai bine la ce fac.
Foloseste aplicatii care furnizeaza criptare end-to-end
Lucrul acesta e in intregime optional, caci Android-ul dispune deja de aplicatii preinstalate de mesagerie si e-mail, cum ar fi Gmail sau Skype, iar mail-urile pot fi cea mai sensibila sursa de informatie transmisa, dupa tranzactiile financiare efectuate pe telefon. Insa, daca vrei sa dispui de protectie suplimentara si sa-ti faci mai putine griji legate de protectia ta cand trimiti SMS-uri, poti opta pentru aplicatii terte care-ti cripteaza informatia. In magazinul Google se gasesc o suita de aplicatii menite sa aiba grija de siguranta datelor tale: Signal, Dust, Telegram, Viber si WhatsApp sunt exact ceea ce ai tu nevoie.
Foloseste un ecran de blocare securizat
Avand un ecran de blocare securizat este cea mai sigura cale de a limita accesul la telefonul tau. Chiar daca ti-ai lasat telefonul pe birou pentru un moment sau doua sau ti-ai uitat telefonul pe masa unei cafenele, un telefon care necesita deblocare nu este usor de accesat. Sa nu uitam, totusi, ca cea mai sigura metoda este sa ai un PIN in defavoarea gesturilor, amprentei sau recunoasterii faciale.
Autentificarea cu doi factori
Autentificarea cu doi factori sau verificarea in doi pasi reprezinta un nivel suplimentar de securitate a contului, ce foloseste doua etape pentru verificarea identitatii unei persoane pentru a i se permite accesul la un serviciu, fie ca vorbim de retea sociala, e-mail, cont bancar sau un alt tip de aplicatie.
Acest tip de autentificare a fost conceput pentru a intari nivelul de securitate, astfel ca in cazul in care cineva iti cunoaste parola contului, doar tu vei putea, totusi, sa il accesezi.
Nu-ti dezvalui locatia
Din varii motive, multe aplicatii cer permisiunea sa-ti acceseze geolocatia, unele mergand atat de departe incat fac lucrul acesta chiar si cand user-ul nu le foloseste. Iti recomand sa limitezi permisiunea aplicatiilor care acceseaza geolocatia telefonului pe cat mai mult posibil, insa trebuie sa stii ca oprind accesul tuturor aplicatiilor la aceasta functie, unele aplicatii cum sunt Google Maps sau Waze nu vor mai functiona.
Opreste-ti Bluetooth-ul si WiFi-ul atunci cand nu le folosesti
Facand acest lucru nu doar ca diminueaza posibilitatea unor atacuri asupra mobilului tau prin care se preia controlulul tehnologiei Bluetooth si WiFi, dar si ajuta bateria telefonului sa reziste mai mult. Pe de alta parte, iti asumi un risc atunci cand lasi deschise cele doua functii, un risc calculat si de pe urma caruia profita cei care cauta mereu vulnerabilitati.
Fereste-te de aplicatiile care le copiaza pe cele populare
Zilnic apar in Magazinul Google aplicatii care le imita pe cele populare si cu multi utilizatori, fiind disponibile la un pret mai mic si avand mai multe functii sau alte aplicatii care par prea bune ca sa fie adevarate, scopul fiind de la instala si a prelua apoi controlul telefonului tau. In consecinta, aplicatia odata instalata, telefonul tau nu va mai fi niciodata ca inainte – doar daca nu dai o resetare din fabrica (si poate ca nici atunci) – sistemul se misca mai incet, esti bombardat cu reclame si aplicatii necunoscute sunt instalate fara permisiunea utilizatorului.
De aceea este essential sa detectezi potentiale aplicatii daunatoare cu ajutorul unei mai bune documentari si a review-urile inerente. De altfel, uita-te cu atent la cei care lasa review, caci unii s-ar putea sa fie platiti pentru a denigra sau a lauda exagerat o aplicatie care nu se prezinta intocmai ca review-ul lasat.
Citeste si termenii si conditiile, chiar daca nimeni nu are timp de asa ceva, pentru ca in cazul prevenirii unei situatii nefaste, mereu vom allege raul ce mai mic, adica alocarea unei parti din timpul nostru pentru documentare. Pentru a va usura munca, altii s-au gandit la treaba asta si au creat un serviciu care ti-e la indemana pentru a intelege despre ce-i vorba cu drepturile de autor atunci cand esti utilizator de anumite aplicatii sau site-uri.
Cantareste riscurile la care te expui cand te conectezi la un WiFi public
Daca timpul e limitat si esti prins intr-un dinamism continuu, ar trebui sa-ti iei cateva masuri de protectie inainte sa te conectezi la un WiFi public dintr-o cafenea sau biblioteca. Abordeaza angajatul locului respectiv si intreaba-l care e numele retelei si parola; daca reteaua are parola, esti putin mai in siguranta.
Daca vrei sa mergi cu un pas mai in fata pentru propria siguranta, foloseste un VPN mobil, insa retine ca cele gratuite nu sunt la fel de sigure ca cele platite si s-ar putea sa ai surprize. De altfel, nu strica nici sa folosesti browser-ul in modul anonim.
Fii mereu la curent cu ultimele update-uri
Pentru a avea un telefon cat mai sigur si ferit de atacatori, este imperios necesar sa ai telefonul la zi cu update-urile si patch-urile de securitate Android. Aplicatia SnoopSnitch te ajuta sa verifici daca smartphone-ul tau are cea mai recenta versiune de Android si are instalat cel mai recent set de patch-uri.
La finalul acestor masuri de protectie luate ar trebui sa ai un telefon sigur de folosit si de transmis date sensibile. Chiar daca deocamdata nu s-a gasit metoda absoluta de invulnerabilitate, a fi mereu la curent cu ultimele cerinte te face o tinta mai grea pentru atacatori si mai putin expus, cedand locul celor care si-au ignorat propriul nivel de securitate pe mobil.