Adesea simtim ca nu avem suficient timp pentru a rezolva activitatile pe care dorim sa le realizam intr-o zi. Pentru a intelege mai bine obiceiurile si momentele din zi in care esti cel mai productiv, este nevoie sa urmaresti cum se imparte timpul. Observarea activitatilor iti va permite sa te concentrezi pe ceea ce este cu adevarat important pentru tine, sa vezi momentele in care lucrezi eficient si momentele in care, pur si simplu, ai nevoie de o pauza pentru a avea un plus de energie.

Pe parcursul acestui articol vei afla cateva tactici, care te vor ajuta sa iti eficientizezi timpul si sa te concentrezi pe cele mai importante activitati.

Identifica cum arata o zi obisnuita pentru tine

Pornind de la rutina de dimineata, la momentul in care iti verifici e-mailul, la cat de des accesezi retelele sociale sau site-urile web preferate, masurarea obiceiurilor si a timpului pe care il dedici acestora te va ajuta sa ai o zi mult mai organizata si sa obtii performanta pe care ti-o doresti. Aici implica disciplina, despre care o sa discutam mai tarziu.

In primul rand, iti poti tine un jurnal in care sa notezi activitatile pe care le faci si cat timp dedici acestora. Apoi, poti instala extensii de browser, cum ar fi Fredom, care limiteaza timpul pe site-urile care iti pot distrage atentia. Pentru smartphone, poti utiliza o aplicatie care sa limiteze timpul la 2-3 ore, de exemplu. 

Concentreaza-te pe o activitate sau un proiect

Nu vei economisi timp pentru a face ceea ce vrei cu adevarat, oferindu-ti tot mai multe sarcini pe termen scurt. De asemena, nu functioneaza sa faci cat mai multe lucruri deodata. La munca, probabil ca ai observat ca este greu sa urmaresti Slack, Skype sau Salesforce si sa ramai concentrat in acelasi timp pe task-urile tale. In schimb, incearca varianta de a imparti sarcinile mai grele in unele mai mici si ofera-ti timpul necesar pentru a le indeplini. Alege un moment important care poate fi realizat in 60 – 90 de minute si aplica metoda Pomodoro – lucreaza timp de 25 de minute, cu pauza scurte de 5 minute, urmate de pauze mai lungi mai tarziu.

time management Descopera orele in care esti cel mai productiv

Unii dintre noi suntem matinali, altii suntem bufnite de noapte. Poate sediul unde lucrezi nu se deschide pana la ora 9 dimineata, iar energia ta este intre 5 si 7 dimineata. Atunci, poti gasi o metoda sa lucrezi in acele ore pe task-uri care iti necesita toata atentia si mai tarziu sa verifici e-mailuri si sa iti organizezi sarcinile mai putin urgente. Exista si persoane care au randament mare noaptea, care trimit mail-uri pana la 4 dimineata, de exemplu, iar dupa se odihnesc pana mai tarziu. Astfel, exista o solutie unica pentru fiecare, tot ce ai de facut este sa identifici orele in care ai cea mai mare productivitate si sa le folosesti pentru sarcini mai grele. 

 Acorda-ti timp pentru miscare si relaxare

Nu este o noutate faptul ca miscarea ajuta la sanatate si la reducerea stresului. Odata ce incepi sa faci o plimbare in parc sau sa iti creezi o rutina cu exercitii fizice in fiecare zi, o sa observi ca incepi sa fii mai productiv si mai atent la ceea ce conteaza pentru tine.

Cu o atentie sporita a modului in care se imparte timpul pentru activitatile desfasurate si o mai buna gestionare a acestuia, plus acordarea unor momente de relaxare pentru un plus de energie, te vor ajuta sa iti atingi obiectivele si sa fii mai productiv.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook