Confidentialitatea datelor pe Internet reprezinta una dintre cele mai mari provocari. Nu este indicat sa se utilizeze parole de acces simple, memorabile pentru conturile de pe retelele sociale, site-uri bancare, e-mailuri, deoarece un hacker le poate accesa extrem de usor, iar ulterior poate obtine date sensibile. Prin urmare, aveti nevoie de o parola unica sau cel putin extrem de dificil de spart. Iata cateva sfaturi utile:
- Folositi o combinatie unica de litere si simboluri
Se recomanda evitarea parolelor create din numere sau litere succesive: 1234, Qwerty, ghjk etc. Amintiti-va faptul ca un hacker poate afla aceste tipuri de parole in mai putin de 1 minut. Acordati mai multa atentie in crearea unei parole si folositi minim 8 caractere si o combinatie unica de litere. De exemplu: NOdlGigf. In plus, parola trebuie sa contina si caractere speciale !$%^&, daca sistemul permite acest lucru.
- Nu includeti informatii legate de data nasterii
Parolele de acces care includ anul nasterii, ziua sau luna sunt usor de memorat, dar se pot afla rapid din conturile sociale. Din acest motiv, este recomandat sa folositi o combinatie unica de cifre.
- Creati o parola diferita de numele de utilizator
La crearea unui cont, nu folositi un nume similar cu cel de utilizator. De exemplu, numele pentru autentificare este Mihai si parola similara ar fi Mihai123. Cu siguranta, un hacker va incerca rapid aceasta combinatie si va avea acces usor la un cont.
- Nu folositi cuvinte sau nume din dictionar
Pentru a face dificila ghicirea parolei, cel mai indicat este sa inlocuiti literele sau sa folositi in mod deliberat erori de ortografie sau expresii. De exemplu: Fr08m;os3 pentru „Frumos”.
- Evitati utilizarea datelor personale
Asemanator exemplului cu data nasterii, infractorii cibernetici pot afla si codul numeric personal. Potrivit ISO 27001, parolele nu trebuie sa contina date personale, numele angajatului, sloganul companiei, numele orasului in care locuieste, numele strazii, al animalui de companie sau numarul de inmatriculare al masinii.
- Utilizati combinatii de cuvinte fara legatura intre ele
Cuvintele care nu au sens sunt mult mai dificil de ghicit. Din acest motiv, nu folositi expresii din melodiile sau filmele preferate. In schimb, puteti utiliza doua sau trei cuvinte mai lung, impreuna cu cifre: 4Pki5KSjotmlHaM.
- Folositi un manager de parole pentru a le stoca
Nu salvati parolele intr-un document pe telefon sau laptop. Asigurati-va ca aveti un program, o aplicatie securizata, pentru stocarea acestora.
- Evitati reutilizarea parolelor de acces
Fiecare aplicatie, site web, dispozitiv necesita o parola de acces unica. Daca folositi aceeasi parola pentru toate conturile, sansele sa fie piratata sunt mai mari.
De asemenea, nu furnizati nicio informatie personala, inclusiv data nasterii, adresa, detalii de pe cardul bancar intr-un mesaj text primit de la un strain.
Pentru a crea o parola puternica este recomandat sa nu se utilizeze cuvinte usor de memorat sau parole vechi. De asemenea, raspunsurile la intrebarile de recuperare a parolelor nu trebuie sa fie evidente. In schimb, creati parole mai lungi ce contin anumite cuvinte fara sens, caractere speciale si utilizati un manager de stocare.
Sursa foto: Freepick