2015 a fost un an de succes pentru japonezii de la Sony. Acestia au lansat pe piata de telefonie mobila dispozitive din clasa premium, care i-a adus in topul producatorilor celor mai performante smartphone-uri.

In continuare, voi face o comparatie intre doua device-uri de succes, lansate de echipa Sony: Sony Xperia Z3+ vs Sony Xperia Z5.

 

[wptab name=’Design’]
Cele doua dispozitive au aceleasi dimensiuni, diferenta consta in grosimea de numai 6,9 mm, la Xperia Z3+, fata de 7,3 mm la Xperia Z5.

Si pentru ca vorbim de smartphone-uri din clasa superioara, Sony Xperia Z3+ are capacul spate din sticla reflectorizanta, pe cand Sony Xperia Z5 are capacul spate din sticla mata antiamprenta, ambele cu ramele din aluminiu curbate.

2.Poza Xperia Z3+

vs

3.Poza XPERIA Z5

Smartphone-urile au coeficientul pentru praf, IP65, si coeficientul pentru rezistenta la apa, IP68. Conform specificatiilor tehnice, acestea rezista in apa la o adancime de 1,5m, pana la 30 minute. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa ne ingrijoram daca varsam lichide pe el, sau daca ploua in timp ce suntem intr-o conversatie.

Acumulatorul, cu o capacitate de 2930 mAh la Xperia Z3+, respectiv 2900 mAh la Xperia Z5, este incorporat si nu se poate schimba dupa o anumita perioada de utilizare.

In plus, fata de predecesorul sau, Sony Xperia Z5 are inserat, pe butonul de pornire/oprire, senzorul de amprenta digitala.[/wptab]

[wptab name=’Display’]

Atat Xperia Z3+, cat si Xperia Z5, vin cu acelasi display de 5,2 inch, rezolutie de 1920×1080 pixeli, full HD, cu densitatea pixelilor de 428 ppi/inch.

4.Poza Sony Xperia Z3+ display

vs

5.Poza Sony Xperia Z5 display

Display-ul are aceleasi caracteristici cu care ne-au obisnuit cei de la Sony: Sony Triluminos si X-Reality. Este un ecran IPS LCD, cu luminozitate excelenta si culori foarte vii.

Cu toate acestea, in conditii de lumina foarte puternica, unghiurile de vizualizare nu sunt cele mai bune. In comparatie cu rivalii Samsung si LG, lipsa de inovatie la acest tip de ecran lasa de dorit, mai ales ca cei de la Sony nu au adus imbunatatiri esentiale la aceste modele.

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

Sony Xperia Z3+ vine cu procesor Qualcomm Snapdragon 810 octa-core, de 1,5Ghz, procesor grafic Adreno 430 si 3GB RAM. Capacitatea de stocare este de 32 GB, care se poate extinde cu ajutorul unui card de memorie, pana la 128 GB.

Sony Xperia Z5 vine cu chipset Qualcomm Snapdragon 810 octa-core de peste 2Ghz, compus dintr-un modul quad-core cu nuclee Cortex-A57, la 2 GHz, si modulul quad-core bazat pe nuclee Cortex-A53, la 1.5 GHz, procesor grafic Adreno 430 si 3GB RAM. Capacitatea de stocare este de 32 GB, iar aceasta se poate extinde cu ajutorul unui card de memorie, pana la 200 GB.

Ambele smartphone-uri beneficiaza de conexiune 4G, conectivitate locala ce include dual-band Hi-Fi a/b/g/n/ac si DLNA, Bluetooth 4.1 cu A2DP, receptor GPS cu suport GLONASS si, bineinteles, conectivitate NFC. Aceasta din urma permite fie partajarea continutului cu alte dispozitive NFC, fie plata cu amanuntul la comerciantii participanti.

Cu ajutorul aplicatiei Screen Mirroring, se poate realiza conectarea dispozitivelor in mod wireless la Smart TV-uri, sau conectarea prin Dongle. Practic, pozele, videoclipurile si alte fisiere media sunt transpuse pe Smart TV.

In urma unor teste cu aplicatia AnTuTu Banchmark, Sony Xperia Z3+ a obtinut scorul de 38.731 puncte, iar Sony Xperia Z5 a obtinut scorul de 54.417 puncte.

6.Poza Sony Xperia Z3+ test scor

vs

7.Poza XPERIA Z5 Test scor

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

Smartphone-urile ruleaza pe sistemul de operare Android Lollipop (cu eventuala actualizare la Android 6.0 in lunile urmatoare), cu interfata personalizata Sony. Aceasta are, printre caracteristicile principale, blocarea ecranului si aplicatiile recent deschise.

8.Poza Sony Xperia Z3+ blocare ecran

vs

9.Poza XPERIA Z5 Blocare ecran

 

10.Poza Sony Xperia Z3+Aplicatii recente

vs

11.Poza XPERIA Z5 Aplicatii recente

Smartphone-urile au foarte multe aplicatii preinstalate, care cu siguranta vor fi ignorate de majoritatea utilizatorilor.

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

Xperia Z3+ vine echipat cu o camera foto principala cu rezolutia de 20,7 MP, cu LED flash si Autofocus, avand rezolutia maxima de 5248 х 3936 pixeli.

Xperia Z5 vine cu o camera imbunatatita, aceasta fiind de 23 MP, cu LED flash si Autofocus, avand rezolutia maxima de 5520 х 4140 pixels si diafragma obiectivului f/2.3. Si camera secundara este imbunatatita, aceasta fiind de 5,1MP, in comparatie cu cea de la Xperia Z3+, de 5MP.

Similar, pentru a realiza o fotografie mai rapid, putem utiliza butonul dedicat aflat pe rama laterala a smartphone-urilor, in partea inferioara.

Principalele caracteristici ale camerelor foto sunt: detectarea feței, zoom digital, auto-timer, stabilizarea imaginii digitale, autofocus, setarea balansului de alb. Se mai pot seta modurile de fotografiere, acestea fiind: fotografiere HDR, panorama, scene, efecte.

La capitolul video, atat Sony Xperia Z3+, cat si Sony Xperia Z5, sunt capabile sa filmeze formate 4K cu rezolutia de 2160 pixeli si 30 f/s.

In ceea ce priveste calitatea sunetului, cele doua dispozitive exceleaza la acest capitol. Volumul de apel si claritatea sunt foarte bune, fara sa se auda bruiaje in timpul convorbirii. Difuzoarele stereo fac calitatea sunetului impresionanta. Singurul inconvenient este faptul ca nu are un bas puternic, iar la redarea sunetului la volum maxim, se simt distorsiuni.

[/wptab]

[wptab name=’Concluzie’]

Comparand cele doua device-uri, observam ca nu sunt schimbari foarte mari. Echipa Sony pune accent pe design si rafinament. Nu in ultimul rand, producatorul adauga la Xperia Z5 senzorul de amprenta si implementeaza o camera foto mai performanta.

Majoritatea specificatiilor sunt similare, dar poate micile modificari il fac pe Xperia Z5 mai performant. Totusi, pentru cei care detin Xperia Z3+, nu cred ca este recomandat sa faca upgrade la Xperia Z5.

[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook