Securitatea cibernetica este unul dintre cele mai complexe domenii din domeniul telecomunicatiilor. Acesta poate da mari batai de cap entitatilor responsabile cu asigurarea acestei sigurante, iar din cand in cand, problemele descoperite sunt destul de grave.

De aceasta data, cercetatorii de la Universitatea din Michigan au descoperit peste 400 de aplicatii aflate in Play Store – unele cu cateva milioane de descarcari – care sunt susceptibile la atacuri de tip Open Port. Cateva milioane de utilizatori risca infectarea cu malware, insa momentan nu se stie daca si cati au fost afectati.

Cercetatorii au construit un program special, care analizeaza zeci de mii de aplicatii din magazinul sistemului de operare Android, identificand astfel 410 aplicatii care creeaza porturi neprotejate. Aceste porturi pot fii exploatate pentru furt de identitate, sau pentru a instala de la distanta continut de tip malware.

Lista intreaga cu aplicatii nu a fost facuta publica, insa acestea au fost raportate si asteapta rezolvarea problemelor. Partea proasta este ca utilizatorii nu au fost informati cum ar putea minimiza riscurile, acestia fiind lasati la mana developerilor de aplicatii. Chiar daca informatiile descoperite ar avea potential distructiv, sa speram ca acestea vor fi abordate spre rezolvare, inainte ca rauvoitorii sa profite de ele.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook