Într-o noapte ploioasă și friguroasă de octombrie am întâlnit, lângă intrarea într-un hotel, un tip zgribulit cu o tabletă în mână. Ca și mine, își hrănea viciul înainte de culcare. Deși obosiți amândoi, am intrat în vorbă, din curiozitate. Tableta era cam groasă și plină de protecții din cauciuc, iar pe ecran era o machetă în 3D plină de puncte și săgeți colorate. Nu, nu era un joc, ci planul lui de muncă pe ziua următoare: să verifice zeci sau poate sute de puncte de sudură ale unei nave care intrase în reparații. În noaptea aceea am aflat multe lucruri despre suduri și nave gigant. Și am mai aflat ceva: tableta este un instrument deosebit de folositor pentru cei care au nevoie să muncească atunci când se află pe drum.

Atunci eu de ce o folosesc doar ca să-mi verific emailul și să mă joc World of Tanks Blitz? Întotdeauna am crezut că reclamele pentru iPad, în care apar oameni în vârful munţilor făcând calcule și grafice, sunt doar o strategie de marketing și că, de fapt, 95% din tablete zac undeva pe un colț de canapea numai bune de folosit pentru câteva minute înainte de culcare. Aparent nu. Tabletele pot fi instrumente de mare productivitate pentru profesioniști și nu numai.

Și pentru că aproape toți ne dorim cea mai bună tabletă din lume, răspunsul este foarte simplu: cea mai bună tabletă din lume nu există. Există doar cea mai bună tabletă pentru un anumit utilizator. Dacă ea servește scopului și așteptărilor specifice ale consumatorului și îi oferă acestuia în plus cât mai multe dintre funcțiile generice (email, acces complet la rețelele sociale, navigare în spațiul internet, client Youtube, organizator, jocuri ș.a.), atunci putem vorbi de cea mai bună opțiune pentru o tabletă. În plus, alegerea este influențată și de ecosistemul digital preexistent. Experiența de utilizare va fi mult mai placută și mai eficientă în același timp în cazul unui ecosistem digital integrat. Cel mai probabil, vei alege un iPad dacă acasă sau la birou folosești un iMac și ai un iPhone în buzunar, sau o tabletă cu Android/Windows dacă ai un calculator cu Windows și un telefon cu Android/Windows.

La ce nu aș folosi o tabletă decât în caz de urgență? Cel mai probabil pentru a face fotografii, pentru orientare cu GPS-ul, pentru a lua notițe rapid sau pentru a-mi menține în ordine agenda de contacte. Telefonul meu are deja aceste funcţii și de aceea ele rămân în plan secund în cazul de față.

Printre criteriile pe baza cărora o tabletă este inclusă în top, se numără: greutatea scăzută, calitatea materialelor și finisajul, autonomia bateriei, o rezoluție mare a ecranului, legibilitate crescută în condiții de soare puternic și, desigur, experiență de utilizare fluidă, cameră frontală de calitate pentru apeluri video. Factori precum aceștia contribuie și la poziționarea produsului în segmentul premium. Există, de asemenea, și considerente de ordin practic: de la nivelul de rezistență în condiții de mediu ostil, la varietatea accesoriilor disponibile, sau compatibilitatea cu alte dispozitive (televizoare, stații audio-video, domotică) și posibilitatea de a instala aplicații specifice, care rulează fără  deteriorarea generală a performanţelor.

Criteriul pe care l-am folosit în selecția și clasarea tabletelor este modul în care sunt utilizate.  Am ales trei categorii – tablete proiectate să performeze în condiții de mediu ostil (praf, umezeală, șocuri), tablete specializate în crearea de conținut media, și tablete generice.

Tablete certificate IP și MIL-STD 810G

Gradul de protecție oferit de aceste standarde variază, de la protecție IP65 sau IP68, care înseamnă rezistență la apă și praf, până la standardele de protecție militare cum este MIL-STD 810G, care asigură funcționalitatea dispozitivelor chiar și după căderea pe suprafețe dure de la un metru înălțime. Acest lucru este posibil datorită faptului că placa de bază și electronica aferentă nu sunt ancorate direct pe șasiu. Mai simplu, dacă lucrezi într-un mediu ostil (șantiere, exploatări miniere sau forestiere) sau ai în jur copii neastâmpărați, ar fi bine să te gândești să investești într-o tabletă certificată, sau măcar în protecții adecvate pentru șocuri, praf, umezeală și apă.

Iată alegerea noastră pentru tabletele cu protecție crescută:

Sony Xperia Z4 WiFi-Android

Xperia Z4 își găsește locul fără probleme în topul celor mai reușite tablete de peste 10” din 2015, nu numai datorită certificării IP65/68, ci și datorită designului și a finisajului de excepție. Sony îţi oferă o experiență media de excelență, într-o tabletă de numai 389 de grame, cu grosimea de 6.1 mm. Cei pasionați de filme, muzică sau jocuri au șansa de a se pierde în universul media creat de Sony, cu ajutorul culorilor naturale ale ecranului extrem de luminos, cu o rezoluție de 2K -2560x1600px- și a sistemului sofisticat de sunet cu difuzoare montatefrontal. Integrarea PlayStation, DNC, DSEE HX, Hi-Res Audio, PS4 Remote Play, DualShock Controller, Exmor RS for Mobile, X-Reality for Mobile, Trilouminous cu Live Colour LED, și probabil multe alte acronime și mai greu de deslușit, reprezintă tot atâtea caracteristici cu care Sony vine să ne impresioneze. Experiența de utilizare este fluidă și autonomia bateriei este mult peste medie. Din punctul nostru de vedere, cu greu se găsesc minusuri acestei tablete. Dacă vrei să o probezi sau să o achiziționezi o găsești aici  sau în unul dintre magazinele  EuroGsm, unde PhoneGeeks te așteaptă cu mai multe informații și explicații.

xperia-z4-tablet-stunning-detail-with-2k-9507f062508a3719f663c7a2b77daa69-940 xperia-z4-tablet-the-brightest-display-d63374199febd09881df75df4641a6c0-940

banner-geeks-cumpara-01

Getac F110 –  Windows

Getac F100 este o tabletă făcută să reziste, să reziste, să reziste. Cei de la Getac oferă o gamă variată de tablete cu certificări de protecție IP65 și MIL-STD 810G. Pentru cei care lucrează zilnic cu unelte grele, Getac F110 este una dintre cele mai bune alegeri. Șasiul este fabricat dintr-un aliaj de magneziu, completat de ABS – un material plastic rezistent folosit pentru căștile de motocicletă, de aici aspectul rigid și industrial. În rest, F110 bifează  cu succes foarte multe dintre cerințele unei tablete de top: ecran de 11.2 inch, cu rezoluție HD și legibilitate foarte bună în lumina directă a soarelui, porturi protejate pentru USB, HDMI, conectivitate Wi-Fi 802.11ac și Bluetooth 4.0. Pentru a face față și pretențiilor cu privire la autonomie, Getac include un suport pentru două baterii, care pot funcționa independent, extinzând autonomia până la nouă ore de funcționare continuă. Așadar, F110 oferă o experiență de utilizare bună și, în plus, are un set de butoane fizice pe marginea laterală pentru a putea opera volumul si luminozitatea chiar și cu cele mai groase mănuși. Getac oferă și o varietate de accesorii proprii, care suplimentează funcțiile tabletei. Deși nu am avut ocazia să o folosim foarte mult, am rămas impresionați de capacitățile sale. Toate aceste beneficii presupun un preț destul de mare al tabletei, fără accesoriile propuse, care sunt disponibile la prețuri separate. Disponibilă aici . Getac F110 poate fi o alegere inspirată pentru toți cei care au nevoie de un asemenea dispozitiv.

41y-gnkLqtL

Tablete specializate în crearea de conținut media.

Din această categorie fac parte tabletele care sunt echipate cu un stylus sau creion digital. Acestea sunt văzute ca apanajul celor de la Samsung, singurii care au avut curajul, probabil tehnologia și bugetul să promoveze conceptul, după ce Steve Jobs declara: „dacă vezi un stylus, înseamnă ca ai dat-o în bară”. Tabletele cu creion digital sunt din ce în ce mai căutate pentru beneficiile suplimentare pe care le aduc. Lansarea iPad Pro în toamna acestui an este un semn cert că tabletele echipate cu stylus au viitorul asigurat.

Microsoft Surface Pro3 -Windows

Bazându-se pe succesul generațiilor anterioare, Microsoft reușește să integreze în Surface Pro 3 stația de lucru de pe birou.  Într-o tabletă de numai 12.2 inch, ai un calculator care rulează fără probleme oricare dintre programele de acasă sau de la birou și, în plus, te poți bucura de facilitățile pe care ți le oferă ecranul tactil. Microsoft nu s-a oprit aici, ci a pus în pachet și un stylus performant. Cu ajutorul creionului digital, tableta se transformă într-un dispozitiv perfect pentru grafică, realizarea și editarea de imagini, pentru adnotări de documente și luarea de notițe. Opțional, tabletei îi poate fi atașată o tastatură Microsoft și, cu ajutorul suportului care se rotește, o poți transforma într-un laptop în numai câteva secunde. De asemenea, poate fi conectată la un monitor, proiector sau chiar un televizor. Surface Pro 3 bifează fără probleme toate cerințele unui dispozitiv de top: design, finisaj, ecran cu rezoluție mare și luminozitate puternică, conectivitate. Rămane, însă, un dispozitiv destinat afacerilor și profesioniștilor. Rulează Windows 8.1/10 și oferă acces la pachetul complet Microsoft Office, dar multe dintre jocurile de ultimă generație vor solicita puternic procesorul grafic integrat, lăsându-te puțin dezamăgit.

en-INTL-L-Surface-64GB-i3-Windows10-4YM-00001-mnco en-INTL-L-Surface-128GB-MQ2-00001-RM5-mnco

 

banner-geeks-cumpara-01

Galaxy Note Pro 12.2 – Android

Datorită ambiției Samsung, lumea tabletelor a evoluat într-o direcție bună, iar Note Pro 12.2 rămâne părintele spiritual al tuturor tabletelor orientate spre crearea de conținut. Samsung a fost campionul ecranelor supra-dimensionate, al creioanelor digitale și al multitaskingului, aducând un plus de productivitate în sfera tabletelor și terminalelor mobile. Această tendință a ajuns, într-un final, și în lumea Windows și iOS. Note Pro 12.2 intră în top nu doar datorită istoriei pe care a creat-o, ci și pentru că rămâne încă, după aproape un an, singura alternativă viabilă Android, din oferta celor de la Microsoft. În ultimul an, programatorii au reușit să dezvolte aplicații orientate spre productivitate (și nu numai), prin care utilizatorii să folosească la maximum platforma pusă la dispoziție de Samsung prin Note Pro 12.2. Din păcate, timpul în lumea super-tehnologiei trece foarte repede, astfel că astăzi, NotePro începe să își arate vârsta: actualizarea software la versiunea Android 6.0 nu a fost confirmată de producător. Păcat, din punctul nostru de vedere, ținând cont că Note Pro nu este un campion cand vine vorba de experiența de utilizare. Interfața  TouchWiz este  predispusă unei latențe perceptibile imediat, destul de iritantă după o vreme, fiind simțită în special la multitasking. Datorită calității construcției și a componentelor utilizate, a conectivității și prețului mai atractiv decât la lansare, Note Pro rămane în topul celor mai bune tablete.

NoteProblk_600x600_xlarge_1 NoteProblk_600x600_xlarge_cr_1

Promisiuni 2015

Toamna aduce noutăți în lumea tehnologiei: marii producători au anunțat deja produse extrem de atractive pentru pasionați și profesioniști. Microsoft Surface Pro 4 a fost lansată oficial și va ajunge în curând în România. Este o variantă mult îmbunătățită a lui Surface Pro 3 la nivelul calității ecranului, al puterii de procesare crescute și al tastaturii. Apple a anunțat Ipad Pro, o tabletă de 12.9 inch, cu stylus, și o revoluție în sfera productivității mobile, prin asocierea cu giganții din lumea software, cum este Adobe. Mai puțin mediatizată este lansarea lui Toshiba DynaBook: o tabletă cu diagonala de 12 inch, care rulează Windows 10 și care propune o tastatură atașabilă din metal (ca a unui laptop de top) și un stylus. Lumea tehnologiei mobile promite să devină din ce în ce mai competitivă.

Tablete generice.

Orientate mai mult spre consum, tabletele generice pot deveni instrumente productive atunci când dezvoltatorii de aplicații specializate își portează programele spre universul mobil. Atunci când vine vorba despre numărul și calitatea aplicațiilor, nimeni nu a reușit încă să îi depășească pe cei de la Apple. Poate din acest motiv, această categorie nu are decât o singură propunere, dar pe care o recomandăm 100%.

iPad Air 2 – iOS

„Designed in California”, iPad Air2 seamănă foarte mult cu iPad Air, cu excepția butonului de închidere a sunetului – care a dispărut. Luând în considerare acest aspect, am putea spune că, din punct de vedere al design-ului, nu s-au concentrat pe schimbări majore. Același design impecabil, aceeași execuție subtilă a detaliilor, în care un obiect este perfect nu dacă îi mai adaugi ceva, ci dacă reușești să îl simplifici. Acesta este iPad Air 2 și pentru asta ne place. Un iPad poate fi recunoscut de la distanță, iar nouă ne dă aceeași senzație de confort și familiaritate atunci când îl ținem în mână. Asta face Apple: creează senzații care depășesc logica, calculele și raționamentul. Apple creează o emoție, e motivul pentru care iubim tehnologia și poate asta explică atracția utilizatorilor spre produsele lor. Cu toate acestea, iPad Air 2 se află în top în primul rnd din motive pragmatice.

De la prima generație, prin care a inventat conceptul de tabletă, Apple a reușit să rafineze iPad-ul la nivel estetic, dar să-l transforme într-un dispozitiv performant în interior. iPadAir 2 are o grosime de 6.1 mm, ecran cu diagonala de 9.7 inch, cu o densitate de 264 de ppi, 427 grame în greutate, procesor Apple A8X, 2 GB de memorie RAM și difuzoare stereo. Tableta rulează iOS9 oferind cea mai fluidă experiență de utilizare. Aplicațiile se deschid aproape instantaneu, iar interfața software pare să se ghideze după același principiu de „less is more”. Nimic nu pare în plus, funcțiile de notificare și căutare fiind separate de accesul rapid spre aplicațiile cele mai utilizate și de butoanele digitale de comandă pentru luminozitate, sunet, Wi-Fi sau Bluetooth. Pe lângă standardele de securitate stricte pe care Apple le promovează la nivelul software-ului, iPadAir 2 introduce un cititor de amprente. Din păcate, tot din motive de securitate, Apple a ales să nu facă disponibilă funcția de NFC decât pentru ApplePay, privându-ne în acest fel, de posibilitatea de a încărca bateria tabletei prin inducție electromagnetică. Autonomia bateriei rămâne, însă, foarte bună, astfel încât chiar și un utilizator foarte activ va avea parte de energie întreaga zi.

iPadAir2 nu se situează neapărat în vârful ultimelor inovații tehnologice, așa cum o face iPadPro, sau alte tablete cu Android sau Windows de ultimă generație, dar rămâne fără discuție cea mai solidă alegere pentru un utilizator care își dorește să folosească o tabletă atât în mediul profesional, cât și în cel personal – domeniu în care iPad-ul este greu de egalat.

air-scene0-right_GEO_US ipadair2c

La final venim cu o extra propunere în completarea topului celor mai reușite tablete de 10 și peste 10 inch pentru profesioniști:

Sony DigitalPaper

Sony DigitalPaper este un ebook reader cu diagonala ecranului de 13.3 inch, destinat exclusiv celor care lucrează cu documente în format pdf. ”Hârtia electronică” de la Sony cântărește 367 de grame și are ecranul ușor flexibil. Orice document pdf, salvat în format A4 sau Letter, se încadrează fără probleme pe ecran, eliminând nevoia de a face zoom pentru a vedea anumite părți de text. Are inclus un creion digital pentru semnături digitale, cu ajutorul căruia se pot face și adnotări, comentarii sau corecturi direct pe text, conținutul salvat putând fi citit pe orice calculator sau tabletă. În plus i se poate atașa un card de memorie cu toate documentele pe care vrei să le consulți. În același timp, se poate conecta la rețelele private ale unei companii, prin WiFi sau VPN, și transmite și primește răspunsuri în timp real asupra comentariilor făcute pe document. Este prevăzut cu un sistem de criptare AES 256  destinat documentelor pe care ai nevoie să le protejezi. Sony DigitalPaper folosește o baterie Litiu-Ion și oferă o autonomie de aproape trei săptămâni. După cum spuneam, este o tabletă care se adresează în primul rând celor care folosesc foarte mult documente în format pdf: cercetători, studenți, ingineri, avocați și în momentan este de departe cea mai bună alegere în acest sens.

1blue_box1-image-v2 hand-write security

 

Acum știi care poate fi cea mai bună alegere pentru o tabletă, azi. Îți promitem că te ținem la curent cu noile apariții și un nou top al celor mai bune tablete de 10 și peste 10 inch, în 2016.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook

Distribuie
Articolul precedentCe noutati aduce Android 6.0 Marshmallow
Articolul următorTablete între 500 și 1000 de lei – 2015
Cred că tehnologia este ca o femeie frumoasă. Te îndrăgostești de ea de la prima vedere dar nu știi niciodată dacă ceea ce promite se va adeveri. În topul preferințelor mele stau Motorola StarTac, Orange SPV C500, Palm Pre Plus și iPhone. Aștept mereu o nouă supriză care să revoluționeze lumea telefoanelor mobile.

2 Comentarii

    • Salut Monica,

      Îți recomand Sony Xperia Z4 (găsești link-ul către magazinul online în articol). Dacă vrei o soluție personalizată cel mai bine ar fi să vizitezi magazinul EuroGsm din Piața Victoriei 5, Timișoara, unde Crina sau unul dintre colegii ei te poate ghida. Succes.

Comments are closed.